Genk bezoeken: 10 x wat zien en doen tijdens je weekendje Limburg? Alle info + tickets

Bestel je gedrukte boek voor € 19,95

Genk bezoeken: 10 x wat zien en doen tijdens je weekendje Limburg? Alle info + tickets

22 december 2021 in Limburgse Kempen1 reactie

Genk (Limburg) is een stad die je ongetwijfeld zal weten te charmeren. De unieke locaties, met zoveel verleden maar nog meer toekomst, doen je verwonderen. Verdiep je in het mijnverleden van Genk en omstreken, vertoef in de prachtige natuur of breng een namiddagje door in het centrum van de stad. Genk is de ideale bestemming voor een weekendje weg gecombineerd met een uitstap in de natuur!

Benieuwd naar wat deze bijzondere stad te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek de mooiste plekjes in Genk.

Inhoud artikel

 1. C-mine, het mijnverleden van Genk

Een bezoekje aan Genk is pas compleet als je C-mine hebt bezocht. Genk had op haar grondgebied niet minder dan drie mijnen namelijk die van Winterslag, Zwartberg en Waterschei. C-mine, op de voormalige mijnsite van Winterslag, is zowat de bekendste.

Zowel in als rond de voormalige mijngebouwen valt er vandaag de dag heel wat te beleven. Zo kan je tijdens de C-mine expeditie via een ondergronds belevingsparcours het rijke mijnverleden induiken, door een bezoek te brengen aan de voormalige mijngebouwen.

C-mine expeditie

Tijdens je ondergrondse expeditie krijg je levensecht te zien en te horen in welke omstandigheden de mijnwerkers jarenlang hun werk deden. Eerst daal je af tot 6 meter diep en krijg je verrassende installaties te zien. In de verhalenkokers worden levensechte verhalen gecombineerd met animaties, hologrammen, decorbouw op schaal en speciale effecten.

Nadien ga je zelf aan de slag in de interactieve geluidscel en proef je van de atmosfeer terwijl je ronddwaalt in het doolhof op weg naar de bovengrond. Maar het – letterlijke – hoogtepunt van de expeditie is de beklimming van de 60 meter hoge authentieke schachtbok op het plein. Wanneer je deze beklommen hebt, word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over het groene Limburg!

“C” in C-mine staat voor Creativiteit

De C in C-mine staat symbool voor creativiteit. C-mine is dan ook dé creatieve hotspot van Genk waar je heel wat kan beleven. Het mijnverleden vormt er de inspiratiebron voor design, kunst, creativiteit en innovatie. In het gebouw lopen er ook altijd allerlei exposities en er gaan soms happenings door. Voor meer info over de actuele tentoonstellingen en activiteiten kan je steeds terecht op de site van C-Mine.

Het Labyrint

Maar ook boven de grond valt er van alles te beleven in C-mine! Maak een unieke dwaaltocht door de 1kilometer lange stalen gangen op het C-mine plein. Het Labyrint op het binnenplein van C-mine werd in 2015 gebouwd door kunstenaar- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh die de regio al wist te verassen met het "doorkijkkerkje" in Borgloon. Je ontdekt er tal van ruimtes die je de omgeving vanuit nieuwe invalshoeken laten beleven.

 1. Openluchtmuseum Bokrijk

Benieuwd waar onze huidige gebruiken en tradities vandaan komen? In het Openluchtmuseum Bokrijk ontdek je hoe het verleden onze toekomst inspireert! Al in 1958 werd dit Openluchtmuseum officieel geopend. Hier bewonder je de basis van een erfgoedcollectie aangevuld met talrijke gebruiksvoorwerpen. Je krijgt hier een goed idee van hoe onze voorouders leverden.

TIP: Wil je graag dit museum bezoeken? Bestel je tickets voor het openluchtmuseum Bokrijk online zodat je lange wachtrijen kan vermijden.
 • Rond 1890 werden de eerste openluchtmusea gebouwd: 'Skansen' in Zweden, het 'Norsk Folkmuseet' in Noorwegen.. Deze vormden een inspiratie voor Bokrijk.
 • In Bokrijk werden de allereerste gebouwen gereconstrueerd door een kunstschilder, Ch. Wellens, die heel wat boerderijtjes uit de Kempen getekend en geschilderd had. Jozef Weyns was dan de eerste beheerder van het openluchtmuseum.
 • Behalve een rijke verzameling aan historische gebouwen en voorwerpen, geeft het museum ook immaterieel cultureel erfgoed - rituelen, verhalen en technieken - en verschillende ‘oude’ dierenrassen een plaats in haar collectie.
 • Je vindt hier ook het groene erfgoed in het Arboretum met moestuinen met vergeten groenten, hoogstamboomgaarden, een hopveld en een kruidentuin… Hoe inspireerde het verleden ons heden en onze toekomst? Laat je verrassen tijdens deze bijzondere museumbelevingen.

Laat je in Bokrijk onderdompelen in het verhaal over vakmanschap, bewonder demonstraties of steek zelf de handen uit de mouwen tijdens boeiende ateliers. Bezoek het Arboretum en verken het vijvergebied De Wijers alFietsend door het Water’.

 1. Breng een bezoekje aan LABIOMISTA

Op enkele fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg, vind je het LABIOMISTA: een evoluerend kunstwerk dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen over identiteit, fertiliteit en bio-culturele diversiteit.

Terwijl je in een 24 hectare park de weg vindt door een openluchtexpositie met tal van zijn (levende) kunstwerken en installaties worden universele maatschappelijke onderwerpen als diversiteit en mensenrechten tastbaar en bespreekbaar dankzij de taal van de kunst. Hier kan je makkelijk 2 uurtjes rondwandelen en op eigen tempo bekijken. Meer info op de website.

Wat mag je verwachten van je bezoek aan LAMBIOMISTA?

 • Het 24 hectare grote gebied bestaat voor de helft uit vrije natuur.
 • LABIOMISTA huisvest daarnaast ook de studio en het hoofdkwartier van de werking van Vanmechelen (The Battery)
 • De gerestaureerde directeurswoning van de voormalige mijn en later zoo van Zwartberg werd omgetoverd tot Villa OpUnDi.
 • Het onthaal bevindt zich in het oog springend poortgebouw The Ark.
 • Naast een openluchtexpositie met tal van levende kunstwerken en installaties, vind je hier ook een plek voor workshops en educatie in het LabOvo.
 • Het parkge­deelte bevat drie dierencompartimenten van ruim 9.000 m², drie vijvers, een wandelpad van meer dan 1 kilometer lang.
 1. Domein Kattevennen

Het Domein Kattevennen is één van de 9 toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. De naam doet misschien anders vermoeden, maar katten zijn hier niet het thema, wel de kosmos. In de Cosmodrome beleef je een fascinerende ontdekkingstocht in het heelal.

Leer er meer over planeten en sterren, over de onbereikbare maar intrigerende ruimte. In een observatorium kan je met een reuzetelescoop het heelal leren ontdekken. Overdag kijk je naar de zon, ’s avonds wordt er gekeken naar de maan, de sterren en de planeten. Cosmodrome is trouwens één van de zes volkssterrenwachten in Vlaanderen.

Themawandelingen

 • Heel leuk zijn ook de themawandelingen het Planetenpad en het Stenenpad.
 • Zo kan je het hele jaar door mee op een ruimtemissie door het zonnestelsel.
 • Het Planetenpad is maar 1,4 kilometer lang, maar op deze route combineer je én gezond bewegen in een prachtige natuur én een leerrijke kennismaking met de geheimen van ons zonnestelsel en de acht planeten.
 • Eveneens op het domein is het Stenenpad aangelegd. Met stenen uit Belgische steengroeven én uit het buitenland (ondermeer uit de Eifel).
 • Op het pad liggen ruim 30 unieke rotsblokken, die elk een deeltje ‘vertellen’ over de wetenschap en geschiedenis rond de aarde.
 • Bekijk hier nog meer info

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een verblijf in de buurt van Domein Kattevennen? Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen online.

 1. Stokkemanroute

Op stap met kinderen? Bezoek dan zeker eens de Stokkenmannen, een leuke gezinswandeling van 4,2 km doorheen de bossen van Kattevennen. Met de hulp van een spelboekje of verhaalboekje ontdek je de mysterieuze Stokkenmannen in het bos en leer je het verhaal van deze bijzondere wezens kennen. De Stokkenmanroute brengt je bovendien langs de mooiste plekjes van Kattevennen.

Bij het Bezoekersonthaal van Kattevennen kan je een verhaal- en spelboekje vinden. Aan de hand van dit boekje ontdek je onder andere de drie dansende vriendjes SIR, TAK en KI. Ook CORNET is van de partij die languit op de grond ligt met zijn houtblazer dus pas op dat je niet over hem struikelt!

 1. Fietsen door het water in Bokrijk

Een van de hoogtepunten in Genk is ongetwijfeld “fietsen door het water”. Fietsen door het water? Het klinkt best vreemd maar het is wel degelijk mogelijk! In Bokrijk vind je een fietsbrug gebouwd onder het waterniveau. Het is een speciale ervaring om te fietsen of wandelen terwijl je op ooghoogte door het water gaat. Het fietspad is zo’n 200 meter lang en 1,5 meter diep en splits zo de vijver doormidden.

FIETSTIP: Daarbovenop heb je nog eens een prachtig en uniek uitzicht op de natuur rondom je. Hier kan je dan ook echt leuke bijzondere nemen. Download hier onze fietsroute, Fietsen door het water in Bokrijk.

Nog meer fietsen in de omgeving? Dat kan! Er zijn verschillende fietsroutes uitgewerkt. Een absolute aanrader is Fotogeniek Fietsen. Fiets van site naar site en kom onderweg langs heel wat Instagramwaardige plekjes.

 1. Nationaal Park Hoge Kempen

Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen en ook hier kan je in het Nationaal Park Hoge Kempen een mooie wandeling maken over vlonderpaden. Nationaal Park Hoge Kempen beslaat 12.000 hectare en ligt verspreid over 10 gemeenten: As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal. Dennenbossen, heide in die mooie paarse kleuren, waterplassen, vele soorten dieren, meer dan 440 kilometer bewegwijzerde wandelpaden, … je vindt het hier allemaal.

Maar naast deze natuurpracht, kan je er ook een duikje nemen in de geschiedenis. Zo vind je aan de uithoeken van het nationaal park een paar oude mijnschachten zoals de Waterschei en Winterslag. Deze mijnschachten worden omgeven door terrils of mijnsteenbergen te midden van heide en dennenbossen, mooie beekvalleien, jeneverbessen en landduinen. Ontdek ook onze wandeling in het Thorpark in Genk

 1. Mijndepot Waterschei

Het voormalige magazijn van de Koolmijn van Waterschei werd omgetoverd tot een museum door de oud mijnwerkers van het vzw Het Mijn-Verleden. De dag van vandaag wordt hier duidelijk een overzicht gegeven van de geschiedenis en hoe men in deze koolmijn werkte. Neem zelf eens een kijkje of boek je rondleiding met een “echte” mijnwerker. Nadien kan je in het mijndepot café kan je terecht voor een drankje. Meer informatie op de website.

 1. Extra: wat zien en doen in de buurt van Genk?

Trek je er graag een paar dagen of weekendje op uit? Dat kan natuurlijk ook, er is meer dan genoeg te zien en te doen in de omgeving van Genk. Hieronder vind je alvast een paar niet te missen adressen in de buurt van de bruisende wereldstad Genk:

Bezoek het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Op een halfuurtje rijden van Genk, vind je het Gallo-Romeins Museum. Het is ongetwijfeld een van dé belangrijkste bezienswaardigheden in Tongeren. Het moderne museum brengt de herinneringen aan het Romeinse tijdperk van Tongeren weer helemaal tot leven aan de hand van multimediale technieken, animaties, educatieve films, prachtige maquettes en levensechte figuren. Er worden zowel interactieve als permanente en tijdelijke exposities georganiseerd.

Onze tip: Boek je tickets voor een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum in Tongeren online. Zo kan je lange wachtrijen vermijden.

Japanse Tuin in Hasselt

Maar één van de echte trekpleisters in Hasselt om te bezoeken is de Japanse Tuin. Een tuin vol symboliek vlakbij het centrum en de grootste Japanse tuin van Europa (maand oktober). Een uitgelezen plaats waar je meer te weten komt over de Japanse cultuur en natuur. De tuin heeft de ambitie om je als bezoeker de oorspronkelijke bedoeling van een Japanse tuin te laten ontdekken, een plaats voor bezinning, rust en meditatie. Ervaar zelf of ze hier in geslaagd zijn.

 1. Waar overnachten in Genk?

VERBLIJFTIP: Voor je bezoek aan Genk, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Genk online bekijken.

M Hotel

Verblijf tijdens je bezoek aan Genk in het M Hotel dat deel uitmaakt van Different Hotels. Dit hotel ligt op een prachtig domein vlakbij het Molenvijverpark. De kamers zijn voorzien van een mooi decor en beschikken over alle faciliteiten die je nodig hebt. En ’s Morgens kan je in het restaurant genieten van een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet op de klanken van live gespeelde muziek. Meer info en boeken.

Hotel ZUID

In hotel ZUID voel je meteen de warme gastvrijheid, geen twijfels mogelijk dat dit door de Zuiderse roots van de gastvrouw- en heer te maken heeft! Kom binnen, geniet van een heerlijke Italiaanse espresso in de ochtend of een heerlijke Zuiderse gerechten in de avond.

Daarna overnacht je in kamers die gezellig zijn ingericht en voorzien zijn van een comfortabele badkamer met een walk in douche! Een aangenaam verblijf gelegen aan het Nationale Park de Hoge Kempen, ideale ligging voor je bezoek aan Genk. Meer info en boeken.

Twinstone Lodge

Twinstone Lodge is gelegen op het domein Kattevennen op 6 km van C-Mine en biedt unieke accommodatie met een aangename tuin en terras. Je hebt meteen toegang tot een Turks bad en een sauna. In de omgeving kan je uitstekend fietsen en het vakantiehuis kan fietsverhuur regelen indien je dit wenst. Meer info en boeken.

 1. Download de gratis wandel- en fietsgids Belgisch Limburg

Wil je graag meer ontdekken van het Belgisch Limburg? Met onze gratis wandelboek en fietsboek ga je op verkenning in de natuur op eigen tempp.

Wandelboek 2

Gratis wandelboek 2 downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 augustus 2023 - Greta Fransen

Ik ben echt tevreden over reisrroutes, je kan geen betere planning vinden voor een wandelroute. Ik heb het al aan veel vrienden doorgegeven. Het is fantastisch dat deze altijd zo correct alles weergeven Bravo

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?