Hoe Castel Gandolfo bezoeken (als daguitstap) vanuit Rome? Tickets, info en tours

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Hoe Castel Gandolfo bezoeken (als daguitstap) vanuit Rome? Tickets, info en tours

7 mei 2024 in Rome0 reacties

Alle info voor een daguitstap naar Castel Gandolfo vanuit Rome

Hoewel er geen tekort is aan bezienswaardigheden in Rome, kan het toch aangenaam zijn om even te ontsnappen aan de drukte van de Italaanse hoofdstad. Een treinrit van 40 minuten brengt je naar het rustige en groene dorp Castel Gandolfo aan de oevers van het meer van Albano. Hier vind je een Apostolisch Paleis, dat vanaf de 17e eeuw tot en met 2016 dienst deed als zomerverblijf van de pausen.

Nu kun je het bezoeken, net als de andere Vaticaanse musea in Rome zelf. Dwaal door de uitgestrekte tuinen, bekijk het interieur van het pauselijk paleis en beleef een rustige dag. Koop je tickets snel en veilig online.

Tickets voor een bezoek aan Castel Gandolfo

Op eigen houtje gaan, is volgens veel reizigers echter geen aanrader. Met die reservaties ben je sterk gebonden aan tijden en allerlei voorwaarden. Zo moet je je al ergens in het station in Rome aanmelden voor je treinrit en heb je ook nog eens een specifiek uur voor je bezoek zelf.

Je kan dus het beste met een groep meegaan tijdens een tour van een halve of een volledige dag, zo vermijd je heel wat hectiek en misverstanden en ben je zeker van een rustig bezoek. Boek hier je tickets online. Je ontvangt onmiddellijk een bevestiging en je kunt tot 24 uur voor je geplande bezoek annuleren. De toegang is gratis voor kinderen onder de 5 jaar.

Hier vind je enkele arrangementen die de reizigers aanbevelen

1. Dagtour met minibus incl. picknick vanaf € 27 - Reserveer hier
2. Halve dagtrip naar Pope's Summer Residence vanaf € 50- Reserveer hier
3. Excursie zomerresidentie paus incl. lunch vanaf € 40 - Reserveer hier

Voor nog meer opties kijk hieronder:

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Castel Gandolfo

Het Apostolisch Paleis ligt op een heuvel, ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van Rome. Het paleis kijkt uit over het meer van Albano. Dit bouwwerk heeft een lange geschiedenis. De vroegste archeologische vondsten op deze locatie dateren reeds uit de 16e eeuw voor Christus. In de Romeinse tijd stond het gebied bekend als Alba Longa.

Vanaf 81 tot 96 bouwde keizer Domitianus een residentie op de heuveltop, en in 1200 bouwde de Genuese familie Gandolfo een kasteel op de plek. Paus Urbanus VIII (Maffeo Barberini) bouwde de pauselijke zomerresidentie tussen 1624 en 1626, en latere pausen vergrootten het later. Het zomerpaleis maakt vandaag nog steeds deel uit van het patrimonium van Vaticaanstad.

1.1 Paus Franciscus stelt het domein open

In 2014 opende paus Franciscus de Barberini-tuinen voor betaalde rondleidingen en in oktober 2016 opende hij 20 privékamers van het paleis die voordien nog nooit eerder door het publiek waren gezien. Franciscus, een paus die nederigheid omarmt, bezocht het paleis een paar keer voor hij zijn besluit maakte om het domein publiek toegankelijk te maken. Dat betekende een voorlopig einde aan de 420-jarige rol van het paleis als pauselijk zomerverblijf. Dit kan echter veranderen met de benoeming van de volgende paus, dus mis deze kans om het te bezoeken niet.

 1. Wat moet je zeker zien in Castel Gandolfo?

Het pauselijk complex omvat ongeveer 55 hectare

 • 30 hectare zijn prachtige klassieke tuinen.
 • en de overige 25 vormen de boerderij en het zomerverblijf van de paus.
 • Het hele complex is zelfs iets groter dan Vaticaanstad zelf.

2.1 De tuinen van Barberini

De prachtige Barberini-tuinen zijn ontworpen om het hele jaar door in bloei te staan. Een rondleiding met een milieuvriendelijke golfkar duurt ongeveer 60 minuten. Je kunt de doolhoven, sculpturen, fonteinen en oude ruïnes bewonderen.

De Belvedere-tuinen met drie niveaus zijn voorzien van verzonken koivijvers en bieden een panoramisch uitzicht. Een 300 meter lange overdekte portiek was oorspronkelijk ontworpen om keizer Domitianus te beschermen tegen slecht weer wanneer hij wilde gaan wandelen - het is nu meer dan 2000 jaar oud.

2.2 De boerderij van de paus

Op de biologische boerderij van de paus leven koeien, schapen, ezels, scharrelpluimvee en bijen. De boerderij produceert en verzendt vers voedsel naar het Vaticaan, waaronder handgemaakte kazen, yoghurt, eieren en melk, en niet te vergeten bloemkool en broccoli, waarvan wordt gezegd dat het de favoriete groenten van paus Franciscus zijn. Je ziet er prachtig onderhouden boomgaarden en wijngaarden. Er staan meer dan 1.000 olijfbomen rondom de boerderij.

Klik hier om je tickets te reserveren

2.3 Kunst en pausmobielen in het paleis

In het paleis kun je grote marmeren muren en fresco's, wandtapijten, religieuze voorwerpen, de pauselijke troon, de privéslaapkamer van de paus en natuurlijk indrukwekkende tentoonstellingen van schone kunsten bewonderen.

De Pauselijke Portretgalerij heeft 50 doeken van verschillende afmetingen. De portretten beginnen met paus Julius II, gekozen in 1503 en gaan door tot paus Franciscus, gekozen in 2013 . Een binnenplaats toont veel van de auto's die door de jaren heen door pausen zijn gebruikt, het zijn allemaal versies van de beroemde ‘pausmobiel’.

 1. Wanneer Castel Gandolfo best bezoeken?

De drukste toeristische periode in Rome valt tijdens de zomermaanden, voor Castel Gandolfo is dat niet anders, aangezien vele toeristen dit combineren met de bezienswaardigheden in de stad.

Wil je een wat rustiger bezoek? Probeer dan dus buiten de zomer te gaan. Dat geldt eigenlijk voor alle bezienswaardigheden in Rome.

Openingstijden van het paleis en de tuinen

De openingstijden zijn door COVID-19 danig wisselend, op het moment van schrijven, augustus 2020, is het monument alleen geopend op zaterdag en zondag van 10u tot 18u30 met de laatste toegang om 17u. Tijdens de week is het complex gesloten.

TICKETS: In principe maakt de openingstijd niet veel uit. Wanneer je jouw tickets online koopt, moet je toch een tijdsslot reserveren. Dan kan je meteen kijken welke nog mogelijk zijn voor jou. Boek hier je tickets.

 1. Waar kan je tickets kopen?

Alle bezoeken aan het Apostolisch Paleis in Castel Gandolfo moeten dus vooraf worden gereserveerd. Ter plaatse zijn er geen tickets verkrijgbaar. Losse kaartjes bestaan ook niet. Je kan tickets kopen via de site van de Vaticaanse musea.

Op eigen houtje gaan, is volgens veel reizigers echter geen aanrader. Met die reservaties ben je sterk gebonden aan tijden en allerlei voorwaarden. Zo moet je je al ergens in het station in Rome aanmelden voor je treinrit en heb je ook nog eens een specifiek uur voor je bezoek zelf.

Je kan dus het beste met een groep meegaan tijdens een tour van een halve of een volledige dag, zo vermijd je heel wat hectiek en misverstanden en ben je zeker van een rustig bezoek.

Boek hier je tickets online. Je ontvangt onmiddellijk een bevestiging en je kunt tot 24 uur voor je geplande bezoek annuleren. De toegang is gratis voor kinderen onder de 5 jaar.

Hier vind je enkele arrangementen die de reizigers aanbevelen

1. Dagtour met minibus incl. picknick vanaf € 27 - Reserveer hier

2. Halve dagtrip naar Pope's Summer Residence vanaf € 50- Reserveer hier

3. Excursie zomerresidentie paus incl. lunch vanaf € 40 - Reserveer hier

 1. Hoe Castel Gandolfo bereiken vanuit Rome?

5.1 Met de trein

Het dorp is vlot te bereiken met de trein vanuit het Termini-Station in Rome. Op een 40-tal minuten kom je in het station van Castel Gandolfo aan. Er rijden dagelijks behoorlijk wat treinen. Bij gegidste tours is je treinreis inbegrepen.

5.2 Met de bus

Je kan ook de Cotral bus nemen naar Castel Gandolfo vanaf het busstation Anagnina in Rome. Die brengt je in 30 à 40 minuten naar het dorp. Het busstation zelf is te bereiken met metrolijn A. Sommige tourbussen vertrekken ook vanaf hier.

5.3 Met de auto

Je kunt Castel Gandalfo bereiken via de A90 / E80, de Appia Nuova / SS7 of de A24 en de A90 / E80 vanuit Rome. Sla na de luchthaven van Ciampino linksaf bij het derde stoplicht. De wegen zijn in redelijk goede staat en de reis duurt ongeveer 45 minuten. Je vindt parkeergelegenheid nabij het Apostolisch Paleis.

Hou er wel rekening mee dat je geen tickets voor het paleis ter plaatse kunt verkrijgen, dus dan wordt het lastig om daar binnen te geraken.

5.4 Beste optie: ga mee met een dagtour

Vanuit Rome vertrekken er verschillende gegidste tours van een halve of volledige dag naar Castel Gandolfo. Er zijn tours waarmee je in groep de trein neemt, maar ook een uitstap met een kleine groep in een (mini-)bus behoort tot de mogelijkheden, de bustours zijn meestal inclusief lunch. Kijk hier om een dagtour te boeken.

 1. Wat is de ligging van Castel Gandolfo?

Ligging op de kaart

 1. Praktische tips voor je bezoek

 • Rondleidingen door het Apostolisch Paleis en het terrein omvatten enkele steile hellingen en lange trappen; Helaas kunnen mensen met beperkte mobiliteit niet worden omgeleid.
 • Draag comfortabele schoenen, want je bent wel even bezig met rondwandelen
 • Het gebruik van selfiesticks is verboden in het paleis.
 • Respectvolle kleding is vereist: mouwloze en / of laag uitgesneden tops, korte broeken en minirokken zijn niet toegestaan.
 • Alleen rugzakken en kleine tassen zijn binnen toegestaan.
 • Fotografie is toegestaan, maar flitsers en statieven zijn ten strengste verboden.
 • Roken is in het hele pand verboden.
 • Binnen is geen eten of drinken toegestaan.
 • Je kunt tijdens je bezoek grote tassen, eten, paraplu's enz. achterlaten bij de veiligheidscontrole.
 • Vooraf online tickets reserveren is verplicht.
 1. Meer activiteiten in de buurt van Castel Gandolfo

Castel Gandolfo is een klein en schilderachtig stadje van ongeveer 8.000 inwoners, met tal van cafés en winkels en restaurants met panoramische balkons.

Je kan de kerk van San Tommaso di Villanova (1658) bezoeken, ontworpen door Gian Lorenzo Bernini in opdracht van paus Alexander de VII. Daar hangt ook een vrij bekend schilderij van de kruisiging van Jezus door de schilder Pietro da Cortona.

8.1 Meer van Albano

Verder is het meer van Albano ook leuk om aan te vertoeven. Het meer van Albano is een vulkanisch kratermeer omzoomd met zwarte zandstranden: aan de ene oever liggen restaurants en bars en aan de andere kant vooral strandclubs.

Rondom het meer heb je volop mogelijkheden om boten, kajaks, waterfietsen en fietsen te huren, en er zijn wandelpaden die naar het nabijgelegen platteland leiden.

Let op: als je van plan bent een boot te huren, neem dan een identiteitsbewijs mee, aangezien je dat tijdens het varen bij de verhuurder moet achterlaten.

Onze tip: Als je graag wilt kajakken en zwemmen in het gezelschap van een deskundige gids die met je mee reist vanuit Rome, bekijk dan deze tour.

Geniet van de adembenemende natuurlijke omgeving en vaar rond op het meer terwijl je omhoog kijkt naar het Apostolisch Paleis. Er is geen eerdere kajakervaring vereist. Boek hier je kajak en zwemmen tour vanaf € 45.

8.2 De ruïnes van Bagni di Diana

Het Bergantino Nymphaeum, beter bekend als Thermen van Diana (of Bagni di Diana), ligt aan de westelijke oever van het meer van Albano. Het is een van de weinige overblijfselen uit de Romeinse tijd rond de oevers van het meer.

 1. Interessante weetjes over Castel Gandalfo

 • Het Apostolisch Paleis bood onderdak aan een geschatte 12.000 tot 15.000 Joden, voornamelijk vrouwen en kinderen, tijdens de Duitse bezetting van Rome in WO II.
 • Tijdens WOII werden 36 vluchtelingenkinderen in het paleis geboren, en velen werden vernoemd naar de paus.
 • Het Vaticaan heeft een eigen observatorium, gesticht in 1582 door paus Gregorius XIII. Paus Pius XI verplaatste het observatorium naar Castel Gandolfo in de jaren dertig, toen de lucht boven Rome te helder verlicht werd. In het begin van de jaren tachtig moest het ook hier ontsnappen aan de lichtvervuiling. Vandaag staat het observatorium in Arizona in het zuidwesten van de VS. Het hoofdkwartier bevindt zich echter nog steeds in het pauselijk paleis en er zijn nog twee telescopen.
 • De Poolse paus Johannes Paulus II, die diende van 1978 tot 2005, was een actieve man die tennis en zelfs voetbal speelde tijdens zijn zomerverblijf. Hij installeerde ook een zwembad en toen sommigen kritiek hadden op de kosten, repliceerde hij dat het kiezen van een nieuwe paus veel duurder zou zijn. De foto's van de paus in zijn zwembroek, vastgelegd door paparazzi, brachten gemengde reacties teweeg.
 • Paus Benedictus XVI trok zich begin 2012 terug in Castel Gandolfo na een vermoeiende reis naar Latijns-Amerika. Hier nam hij de verassende beslissing om af te treden. Hij was de eerste paus die zelf aftrad sinds 1415. Benedictus keerde een jaar later terug naar het zomerpaleis voor de verkiezing van zijn opvolger. Later keerde hij terug naar Vaticaanstad, waar hij verblijft als paus emeritus.
 • Veel scènes uit de film The Two Popes (2019) zijn opgenomen op het terrein van het Apostolisch paleis. De producenten kregen geen toestemming om in het paleis zelf te filmen. De film draait om het historische beeld van de pausen Benedictus en Franciscus die elkaar omhelsden op het helikopterplatform van het paleis (zie trailer hier).

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Waar overnachten in Rome? Onze favoriete adresjes

Op citytrip naar Rome, maar waar moet je nu overnachten? We maakten een compleet overzicht van de leukste adres per prijscategorie en per wijk in Rome. Zo kan je alvast kiezen en jezelf oriënteren.

Word je graag wakker met uitzicht op het Colosseum of met zondagse mis van de Paus op de achtergrond, ontdek hier de verblijven en hotels in Rome per wijk. Wie liever in een budgetvriendelijk verblijf overnacht, vind hier onze favoriete jeugdherbergen in Rome vinden.

 • Verblijf in Regola in het prachtige 17de-eeuwse gebouw van Domus Ester. Dit gasthuis biedt klassiek-ingerichte kamers aan. Meer info en boeken.
 • Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan zijn er mooie budgetaccommodaties te vinden in de wijk. Verblijf bijvoorbeeld bij de B&B Few Steps from St. Peter. Deze klassieke B&B ligt op zo’n 10 minuten wandelen van de Vaticaanse Musea en biedt kamers met airconditioning en tv aan. Meer info en boeken.
 • Het 9Hotel Cesari ligt tussen de Trevifontein en het Pantheon. Dit 3-sterrenhotel is een mooie combinatie van antiek met modern, en biedt kamers met airconditioning, een flatscreen-tv en een Nespresso-apparaat op enkele kamers. Het hotel pakt uit met haar dakterras, waar kan je genieten van uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
 • Wil je overnachten in het historisch hart van Rome? Dan moet je zeker het Campitelli Fascinating Apartment overwegen. Het appartement heeft een huiselijke sfeer, maar ook een unieke uitstraling. Elke kamer heeft zo zijn eigen fascinerend aspect. Meer info en boeken
 1. Filmpje: op verkenning door het Apostolisch zomerpaleis

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Castel Gandolfo en de prachtige tuinen? In onderstaande video leer je alvast wat meer over deze prachtige locatie die eeuwenlang een belangrijke rol speelde voor het Vaticaan.

 1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?