In de voetsporen van Koning Arthur door Zuidwest-Engeland

Volledige reisgids kopen voor € 10

In de voetsporen van Koning Arthur door Zuidwest-Engeland

Er bestaan heel wat legendes en verhalen rond King Arthur, de ridders van de Ronde Tafel en Merlijn de Tovenaar.
Hoewel historisch absoluut niet bewezen is dat de legendarische koning effectief bestaan heeft, worden er in Zuidwest-Engeland heel wat plekken aan Arthur gelinkt.
In dit overzichtje hebben de we de meest bijzonder locaties op een rijtje gezet. Misschien vind je er wel het zwaard Excalibur?

Inhoud artikel

  1. Cadbury Castle of Camelot?

Cadbury Castle heette vroeger Camalet en wordt daarom geassocieerd met het legendarische Camelot van koning Arthur. Deze walburcht zou inderdaad van 470 tot 580 n.C de hoofdzetel kunnen geweest zijn van een machtige leider. Al van in het neolithisch tijdperk en in de brons- en ijzertijd woonden hier mensen. Op de lager gelegen hellingen werd een schild uit de bronstijd gevonden. Het is het enige schild van die periode dat in Noordwest-Europa ontdekt is.

In de 1ste eeuw voor Christus werden de oevers en de grachten van het fort gebouwd, dat ondertussen tot kasteel was geëvolueerd. Ooit was hier een Romeinse legerkazerne en in de 3de en 4de eeuw stond hier waarschijnlijk een Romeins-Britse tempel. Dit was dus zeker een belangrijke locatie: het fort was twee keer zo groot als andere forten uit die periode, en het was een belangrijk handelscentrum met brede handelsrelaties.

  1. Dozmary Pool en het zwaard Excalibur

Over Dozmary Pool wordt gezegd dat dit het meer is waar koning Arthur zijn zwaard Excalibur zou gekregen van de Lady of the Lake. Toen koning Arthur op sterven lag zou het hier dan ook zijn waar Sir Beldevere het legendarische zwaard Excalibur naar de Lady of the Lake gooide op bevel van koning Arthur.
Er zou ook een mysterieus beest in Bodmin Moor, waar Dozmary Pool deel van uitmaakt, ronddwalen. Maar net zoals bij het monster van Loch Ness, werd het nooit geïdentificeerd.

  1. Het Kasteel van Tintagel en de geboorte van koning Arthur

Het kasteel van Tintagel combineert geschiedenis, mythe en adembenemende landschappen. Geschiedenis en legende gaan hier hand in hand. De eerste bekende nederzetting dateert al uit de Romeinse tijd. Tussen 450 en 650 n.C. werd Tintagel een belangrijk handelscentrum. Daarna zou de plek voor meer dan 500 jaar verlaten zijn, tot in de 11de eeuw, toen Geoffrey of Monmouth Tintagel aanduidde als geboorteplek van koning Arthur. Tussen 1225-33 werd er een kasteel gebouwd. Mythe en geschiedenis raakten verstrengeld, en hoewel het kasteel in realiteit weinig gebruikt werd, heeft het een erg belangrijke rol in de verhalen van koning Arthur.

Aan de voet van het kasteel ligt Merlin’s Cave, een zeegrot van zo’n 100 m lang die volledig door Tintagel Island gaat. Bij laagtij kan je door de grot wandelen.

  1. Glastonbury en de legendes rond Koning Arthur

Glastonbury is vooral bekend om twee dingen: het groot jaarlijks muziekfestival en de legende van koning Arthur. Bezoek er de beroemde abdij van Glastonbury waar het graf van koning Arthur is gelegen. Vergeet ook niet de gewijde Chalice Well en Glastonbury Tor - dat ook geassocieerd wordt met de Arthuriaanse legende. Er wordt gezegd dat de Heilige Graal onder deze Glastonbury Tor zou begraven geweest zijn.

Er wonen al sinds het neolithische tijdperk mensen in wat nu Glastonbury is. Een groot aantal historische bezienswaardigheden in de stad en omgeving geven deze lange en interessante geschiedenis weer.

  1. Waar overnachten in Somerset?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Somerset? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Bath, Glastonbury en Weston-super-Mare. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

  1. Download onze reisgids Zuidwest-Engeland en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest-Engeland? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest-Engeland met 128 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zuidwest-Engeland.

Zuidwest-Engeland

Gratis reisgids Zuidwest-Engeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 juli 2018 - Reina van strien

We hebben erg veel plezier de van reisroutes.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?