10 x mooiste stranden in Zuid-Holland? Onze favoriete badplaatsen + kaart & foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste stranden in Zuid-Holland? Onze favoriete badplaatsen + kaart & foto's

13 december 2023 in Nederland0 reacties

Overzichtje met de mooiste stranden en badplaatsen in Zuid-Holland + tips

Zuid-Holland, een ideale bestemming voor een stedentrip én een bezoekje aan het strand. Zuid-Holland kent een schitterende kustlijn met tal van mooie strandjes en gezellige badplaatsen om eens helemaal te ontspannen. Wandel over de boulevards, plof neer op je handdoek, neem een frisse duik in de zee en geniet van een avondwandeling langs de zeepromenade.

Ontdek in dit blogartikel alvast de mooiste stranden en leukste badplaatsen in Zuid-Holland.

Inhoud artikel

Kaartje met ligging van de mooiste stranden in Zuid-Holland

  1. De Wassenaarse Slag

Aan de noordzijde van Meijendel ligt het strand de Wassenaarse Slag. De Wassenaarse Slag is niet alleen een bekend strand, maar ook een natuurgebied. Het maakt deel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen, dat bekend staat om zijn duinen, bossen, en diverse flora en fauna.

De kustlijn van Wassenaar is ruim 8 kilometer lang. Afgezet door de duinen is het er rustig, maar je vindt er wel een aantal strandpaviljoens zoals de stijlvolle strandclub Bida Baai waar je kan genieten van een lekkere cocktail na een mooie strandwandeling.

Info voor je bezoek aan het strand de Wassenaarse Slag

  • Je kan er zonnebaden, zwemmen in de zee, wandelen langs de waterlijn, strandspelletjes spelen, vliegeren en genieten van de frisse zeelucht. Er is ook een kitesurfschool bij het strand gelegen.
  • Parking: Parkeren kan bij Parking Zeelust of Parking "De Kuil", op wandelafstand van het strand de Wassenaarse Slag.
  • Verblijftip: Overnachten kan bij het Fletcher Boutique Hotel Duinoord met uitzicht op het natuurgebied Meijendel.
Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Zuid-Holland.
  1. Katwijk aan Zee

Katwijk aan Zee is een kustplaats met karakter, met een breed zandstrand en gezellige strandpaviljoens. Je bent hier in de buurt van Leiden en in de zomer of op warme weekenddagen vind je dan ook heel wat studenten op het strand. Het eerste bellenscherm in de monding van een rivier ter wereld bevindt zich in Katwijk: zo komt er minder plastic in de Noordzee terecht. Het dorpje werd in 2022 met de QualityCoast Award voor groene en duurzame recreatie bekroond.

Het strand van Katwijk aan Zee is een breed zandstrand met duinen en biedt volop mogelijkheden voor ontspanning en recreatie. Het strand is schoon en goed onderhouden, en er zijn verschillende strandpaviljoens waar je kan genieten van eten, drinken en een prachtig uitzicht op de zee.

De charmante badplaats heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het was vroeger een belangrijke vissersplaats en had een bloeiende schilderskolonie in de 19e en 20e eeuw. Het Katwijks Museum is een bezoek waard om meer te weten te komen over de lokale cultuur, tradities en kunstgeschiedenis. Verder is het ook de moeite om de Vuurbaak – een witgepleisterde vierkante vuurtoren uit de 17e eeuw te bezichtigen aan de boulevard. Je kan de vuurtoren beklimmen voor een panoramisch uitzicht over Katwijk en de omgeving.

Info voor je verblijf in Katwijk aan Zee

  1. Noordwijk aan Zee

Noordwijk aan Zee is de derde badplaats van Nederland en staat al ruim honderd jaar bekend als een wat meer luxueuze plek – het is de enige badplaats in Nederland met een officiële kuuroord-status. Langs de boulevard vind je dan ook heel wat grote hotels, zoals het Palace Hotel en het Grand Hotel Huis ter Duin.

Aan het strand vind je de vuurtoren en het oorlogsmuseum Engelandvaarders. Ga shoppen in de Hoofdstraat of ga het water op: het is de ideale plek om te suppen, golfsurfen, kiten, kanoën, zeilen of raften. Hiervoor kan je terecht bij watersportcentrum Beach Break.

Info voor je bezoek aan Noordwijk aan Zee

  • Parking: Parkeren kan bij de parkeerplaats Koningin Astrid Boulevard (bekijk ligging).
  • Verblijftip: Luxueus overnachten? Dan raden we een van bovenstaande hotels aan. Eerder op zoek naar iets tussenin? Overnacht dan in het moderne Vesper Hotel aan het strand. Meer info en boeken.

TIP: Ontdek dit unieke landschap van Nederland tijdens een leuke fietstocht. Begin je rondrit in Noordwijkerhout op een van de mooiste pleinen van de omgeving, fiets met een lokale gids door de verschillende duinen, geniet van de prachtige uitzichten en proef een Hollands appeltaartje. Boek je Fietstocht Strand en Duinen in Noordwijk.

  1. Strand Hoek van Holland

Het strand van Hoek van Holland vind je letterlijk op de hoek van Zuid-Holland, tegenover de Maasvlakte van Rotterdam. Vanaf het strand kan je dan ook de grote schepen die van en naar de haven van Rotterdam varen zien. Daarnaast is het strand geliefd bij surfers, zowel kite- als wind- en golfsurfers, en je vindt dan ook verschillende surfscholen op het strand waar je trainingen kan krijgen of een surfboard en wetsuit kan huren. Je vindt er ook een naaktstrand.

Breng je meerdere dagen door aan deze badplaats? Bezoek dan ook eens het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum in Bunker Bremen, en het Atlantikwall Museum die de geschiedenis van deze plek weergeven vanaf de Eerste Wereldoorlog.

Info over het strand van de Hoek van Holland

  • Je kan hier het hele jaar door heerlijk wandelen, schelpen zoeken of vliegeren. Bij mooi weet is het natuurlijk zalig om op het strand te zonnebaden en af en toe een duik te nemen in de zee.
  • Parking: Parkeren kan op het parkeerterrein op wandelafstand van het strand (bekijk ligging).
  • Verblijftip: De strandvilla's van Roompot Beach Villa's Hoek van Holland zijn van alle gemakken voorzien en hebben een schitterend uitzicht op de zee. Meer info en boeken.
  1. De stranden van Ouddorp en Brouwersdam

Familiebadplaats Ouddorp ligt in het westen van Goeree-Overflakkee, op de rand van Zuid-Holland en Zeeland. De knalrode vierkante vuurtoren Westhoofd zie je al van ver. De toren markeert 18km aan kuststrand onderverdeeld in Brouwersdam, Vuurtoren, Noord en Flauwe werk.

De stranden van Ouddorp en Brouwersdam worden internationaal erkend als de mooiste en ‘schoonste’ stranden van Nederland. Green Destination top 100 maakte het tot beste duurzame kustbestemming wereldwijd; en ze werden al bekroond met Blauwe Vlaggen. Daarnaast is het Zeil- & Surfcentrum midden op de Brouwersdam de ideale plek voor (wind)surfen, suppen en kajakken.

Info voor je bezoek aan de stranden van Ouddorp en Brouwersdam

  1. Strand van Rockanje

Rockanje is een piepklein dorpje, maar heeft zijn charme wel behouden. Zo drink je jouw koffie best in de Koffieleut (bekijk ligging), dat tot aan het plafond vol staat met oude koffiemolens, land- en tuinbouw gereedschappen.

Het strand van Rockanje is direct op het zuiden gericht en heeft een aantal strandtenten. Het strand is opgedeeld in vier gebieden: het badstrand, stille strand, nudistenstrand en Groene Punt – bij deze laatste vind je ook nog bunkers in het water. Het strand van Rockanje heeft vaak een rustige en ontspannen sfeer, vooral buiten het hoogseizoen. Het is minder druk dan sommige andere stranden in de regio, ideaal voor wie op zoek is naar wat meer rust en privacy.

Info voor je bezoek aan het strand van Rockanje

  • Het strand van Rockanje staat bekend om zijn mooie duinen, brede zandstranden en ongerepte natuur.
  • Parking: Parkeren doe je makkelijkst aan de Eerste Slag bij het Pannenkoekenhuis ‘t Golfje Frittella (bekijk ligging). De Tweede Slag is een beetje verderop (bekijk ligging).
  • Verblijftip: Badhotel Rockanje is gelegen tussen de duinen en het bos van Rockanje, op slechts 400 meter van het strand. Het hotel is gebouwd in de stijl van een Noord-Amerikaanse lodge en beschikt over een buitenbad met een terras. Meer info en boeken.
  1. Maasvlaktestrand

Het Maasvlaktestrand ligt aan de monding van de Nieuwe Waterweg, ten westen van de Maasvlakte. Het is een uitgestrekt strand dat zich uitstrekt langs de kustlijn van de Noordzee. Het Maasvlaktestrand trekt veel surfers en kiters aan, maar heeft ook wat voor zonnekloppers en wandelaars. Het strand staat bekend om zijn rustige karakter en heeft enkele eenvoudige strandtenten of voorzieningen.

Info voor je stranddag aan het Maasvlaktestrand

  1. Badplaats Scheveningen

Net achter Den Haag, op het Scheveningse strand, vind je alles om te genieten van de zon, het zoute water en de typische boetiekjes, cafés en restaurants die eigen zijn aan een gezellige badplaats. Wandel hier over de brede, lange boulevard en geniet van de stijlvolle strandpaviljoens. Wie het graag wat van hoger ziet, kan aan de ZIP-line hangen of in het reuzenrad op de pier van Scheveningen.

Op het strand wappert al jaren een ‘blauwe vlag’, een internationale onderscheiding die aantoont dat het strand schoon en veilig is. Kortom, de perfecte plek om bij aangenaam weer een dagje door te brengen.

Het strand van Scheveningen is met reden het populairste strand aan de Nederlandse kust.

Praktische info voor je bezoek aan het strand van Scheveningen

  • Natuurliefhebbers kunnen er prachtige wandelingen maken in de omgeving. Sportievelingen kunnen het water op om te gaan surfen, maar ook beachvolleyballen is een optie.
  • Ook ‘foodies’ vinden kunnen terecht in de foodhallen met street food van over de hele wereld.
  • Parking: Naast het Carlton Beach Hotel kan je parkeren bij Interparking Boulevard. Je kan je parkeerplaats best al van te voren reserveren vanaf €10/dag.
  • Verblijftip: Ocean House Scheveningen is een familievriendelijk appartementenhotel op 300 meter van het strand. Meer info en boeken.

Bestel je tickets voor het Reuzenrad op de Pier van Scheveningen

  1. Strand van Kijkduin

Het strand van Kijkduin is een ander populair strand gelegen aan de kust van Zuid-Holland, nabij Den Haag. Het strand heeft een ontspannen en gezinsvriendelijke sfeer en is vaak minder druk bezocht dan het nabijgelegen Scheveningen. Langs het strand van Kijkduin vind je verschillende strandpaviljoens, restaurants en cafeetjes waar je kan genieten van een hapje en een drankje met prachtig uitzicht op zee.

Op het strand van Kijkduin kan je diverse activiteiten ondernemen. Je kan er prachtig wandelen, zonnebaden, zwemmen in de zee en verschillende watersporten uitoefenen zoals kitesurfen, windsurfen en strandzeilen. Daarnaast worden er regelmatig evenementen en activiteiten georganiseerd door lokale strandpaviljoens.

Info voor je bezoek aan strand van Kijkduin

  1. De Zandmotor

De Zandmotor werd aangelegd in 2011 aan de kust van de provincie Zuid-Holland, tussen de plaatsen Kijkduin en Ter Heijde. Het is een kunstmatig zandbak dat zich uitstrekt over een gebied van ongeveer 21,5 hectare. Het project is ontworpen als een innovatieve manier om de kust te beschermen tegen erosie en tegelijkertijd nieuwe natuurlijke habitats te creëren.

Geniet op en rond de Zandmotor van de ruige natuur en het steeds veranderende landschap. Er zijn ook verschillende strandpaviljoens gevestigd waar je kan genieten van een lekkere cocktail met bijzonder uitzicht.

Info voor je bezoek aan de Zandmotor

  1. Waar overnachten aan de kust van Zuid-Holland?

  • Scheveningen: Verblijf in het prachtige Grand Hotel Amrâth Kurhaus, een vijfsterrenhotel aan de boulevard dat al in 1886 werd gebouwd. Het monumentale pand is een belangrijk onderdeel van de boulevard van Scheveningen en je staat dan ook zo op het strand. Meer info en boeken.
  • Noordwijk aan Zee: Aan de boulevard van Noordwijk vind je het Vesper Hotel. Dit boetiekhotel biedt uniek ingerichte kamers waarvan sommigen uitkijken op zee. Na een mooie avondwandeling langs het strand kan je terecht voor een lekker diner in het à la carte restaurant. Meer info en boeken.
  • Katwijk aan Zee: ’s Ochtends wakker worden door het ruisen van de zee in een beach bungalow vlak aan het strand van Katwijk. Lekker ontspannen met een kopje koffie met uitzicht over de Noordzee met de rust van het verlaten strand op de achtergrond. De beach bungalows van Willy Zuid zijn knus en naar alle comfort ingericht. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Zuid-Holland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Zuid-Holland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Holland met 120 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en 8 stadswandelingen en fietsroutes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuid-Holland.

Zuid-Holland

Gratis reisgids Zuid-Holland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?