15 x kindvriendelijke activiteiten in de Loirevallei: wat zeker zien & doen? + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x kindvriendelijke activiteiten in de Loirevallei: wat zeker zien & doen? + tips

7 februari 2023 in Loirevallei0 reacties

Het Loiredal met kinderen bezoeken: dé leukste activiteiten en bezienswaardigheden + verblijftips

De Loirevallei is een prachtige streek, centraal gelegen in Frankrijk, en heeft heel wat te bieden voor een onvergetelijke vakantie met kinderen. Je vindt er gezellige steden waar je je kan verdiepen in het leven van historische figuren als Jeanne d’Arc en Houdini, sprookjesachtige kastelen in een idyllische omgeving en talrijke bossen waar je urenlang kan wandelen.

Je zou het niet meteen denken, maar ook kinderen kunnen zich prima vermaken in de Loirevallei. Lees gerust verder en ontdek alvast de leukste activiteiten en bezienswaardigheden om te doen in de Loire met kinderen.

Tours & excursies boeken voor je vakantie in de Loirevallei

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Loirevallei bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in de Loirevallei. Bezoek ook de mooiste kastelen van de Loirestreek. Onze tip: sla de wachtrij over en bestel je tickets online. Er zijn soms wachtrijen van 1 uur of langer om een ticket te kopen te plaatse.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Les Machines de l’Île in Nantes

Nantes is een bijzondere stad die overloopt van bezienswaardigheden op het gebied van kunst en creativiteit, geschiedenis en natuur. Een van de hoogtepunten in Nantes, zijn Les Machines de l’Île. Dit bijzondere cultuurproject is te vinden in de oude scheepswerven van de stad en bestaat uit een groot aantal kunstprojecten die gebaseerd zijn op tekeningen van Leonardo Da Vinci en verhalen van Jules Verne.

Veel van deze kunstwerken bevatten bewegende delen of kunnen in zijn geheel bewegen. Zo is er een enorme olifant die een wandeling over het terrein kan maken en bezoekers nat kan spuiten. Daarnaast heb je ook de Galerie des Machines, een bestiarium van mechanic en Le Carrousel des Mondes Marins, een gigantische draaimolen van 25 meter hoog. Erg leuk om te bezichtigen met kinderen. Wil je zelf ook graag Nantes ontdekken? Download onze stadswandeling door Nantes en zie de mooiste bezienswaardigheden.

TIP: Bespaar zoveel mogelijk tijd en geld en koop de Nantes City Pass voor 1, 2 of 3 dagen. Met deze pass doe je veel voordeel bij het bezoeken van attracties en musea. Koop je city pass hier.

  1. Verdiep je in het leven van Jeanne d’Arc in Orléans

Orléans is de geboorteplaats van Jeanne d'Arc en de stad is nauw verbonden met haar verhaal en haar heldendaden. Breng de kinderen wat meer bij over de Franse geschiedenis en verdiep je in het leven van Jeanne d'Arc in het Jeanne d'Arc Museum. Dit museum is gewijd aan haar leven en werk en biedt een diepgaande blik in haar verhaal en haar betekenis voor de geschiedenis van Frankrijk.

Wandel na je bezoek aan het museum nog even door het centrum van de stad, en ga samen op zoek naar het monument dat de heldhaftige acties van Jeanne d'Arc tijdens de Honderdjarige Oorlog eert. Nadien kan je nog een terrasje doen op een van de gezellige pleinen.

  1. Themapark Le Puy du Fou

Bij het plaatsje Les Epesses ligt het themapark Le Puy du Fou. Dit attractiepark heeft wat weg van een grote versie van Bokrijk. Het is gericht op de geschiedenis van de Loirestreek en bestaat uit gereconstrueerde middeleeuwse stadjes en Viking dorpen, waarnaast er ook de ruïnes van een oud kasteel te vinden zijn. Echter focust het park vooral op de voorstellingen.

Woon de historische show bij: de Cinéscénie

In verschillende shows wordt in ongeveer een half uur tussen de gereconstrueerde bouwwerken een deel van de geschiedenis getoond. De belangrijkste show is de Cinéscénie, de show waar het park omheen is gebouwd. In deze voorstelling wordt de laatste 700 jaar van de lokale geschiedenis verteld met de hulp van duizenden acteurs en honderden paarden. Om deze show te kunnen zien dien je wel vooraf te reserveren.

Klik hier om je tickets te reserveren

Praktische info voor je bezoek aan Puy du Fou

VERBLIJFTIP: Terragora Lodges ligt in de bossen in een natuurlijke omgeving en biedt bijzondere accommodatie op 10 minuutjes rijden van het themapark. Je kan overnachten in een van de houten hutten of zwevende lodges in de bomen. Vooraleer je naar het themapark gaat, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt in de lounge. Meer info en boeken.

  1. Kanovaren in Marais Poitevin

Marais Poitevin is een uniek landschap dat ook wel eens het Groene Venetië wordt genoemd door de vele smalle kanalen die omringd worden door al het groen. Het park bestaat uit een oud moerasgebied waarvan een deel is ingepolderd. Met een oppervlakte van 970 km² is het ook het grootste moerasgebied van Frankrijk.

Het is een geweldige plek om te bezoeken met kinderen. Je kan er heerlijk wandelen maar je kan ook kanovaren, vissen of een bezoekje brengen aan de lokale dorpjes in de omgeving en ontdek de tradities en cultuur van de regio.

  1. Bezoek de sprookjesachtige kastelen van de Loire

De Loirestreek staat bekend als de tuin van Frankrijk en was heel geliefd bij de Franse koningen in de Renaissancetijd. Die koninklijke voorliefde heeft ook duidelijk zijn sporen nagelaten in de vorm van tientallen indrukwekkende kastelen die verspreid liggen in de regio. De hele streek werd door UNESCO toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Veel van deze kastelen zijn bovendien ook leuk om te bezoeken met kinderen. Zo worden er themarondleidingen, workshops, escaperooms en dergelijke georganiseerd. Men zorgt er telkens voor dat je het kasteel en omgeving spelenderwijs kan ontdekken. Lees hier alvast meer over de mooiste kastelen in de Loirevallei.

Enkele leuke kastelen om te bezoeken met kinderen

  • Breng een bezoekje aan het Château de Cheverny. Het kasteel Molensloot uit de Kuifjestrips is namelijk gebaseerd op dit kasteel. In het 13de-eeuwse kasteel kan je daarom ook een expositie over de bekende stripserie bezoeken.
  • In de kasteeltuin van Château de Cheverny kan je ook een indrukwekkende kennel met jachthonden vinden. Het is een waar spektakel om te zien hoe de verzorger de jachthonden gedisciplineerd in het gareel weet te houden voor ze hun voederbakken mogen bestormen.
  • Verdwaal in het doolhof van Kasteel van Valençay. Al spelenderwijs kom je meer te weten over de geschiedenis van de Napoleontische legende kunnen aan de hand van raadsels en puzzels.
  • Of breng een bezoekje aan het kasteel van Doornroosje, ook wel gekend in de regio als Château d'Ussé. Charles Perrault had bij het schrijven van zijn sprookje namelijk dit kasteel in gedachten. Neem zeker een kijkje in de kerkers van het kasteel waar verschillende scènes uit het sprookje van Doornroosje nagespeeld worden.

BESPAARTIP: Ben je van plan om zoveel mogelijk kastelen te bezoeken? Dan raden we aan om op voorhand de Kastelenpas Loire-vallei aan te kopen. Hiermee kan je alvast de top drie kastelen Château de Chenonceau, Château de Chambord en het kasteel van Blois bezoeken en de wachtrijen overslaan.

Koninklijk overnachten in de Loirevallei

Niets leuker voor de kinderen om te overnachten als een echte prinses of ridder in een kasteel! Er zijn verschillende kastelen in de regio die zijn omgebouwd tot hotels of B&B's, waardoor je de unieke ervaring kan hebben om in een echt kasteel te verblijven. Veel van deze kastelen bieden ook historische kamers en moderne voorzieningen, waaronder zwembaden, spafaciliteiten en restaurants. Zorg ervoor dat je op tijd reserveert, aangezien de meeste kastelen populair zijn onder toeristen en snel volboekt zijn. Bekijk hier het volledige aanbod hotels in de Loire.

  • Koninklijk genieten vlakbij één van de grootste kastelen ter wereld. Relais de Chambord biedt charme van een groot landhuis gecombineerd met het soevereine comfort van een modern en warm hotel. In het hart van het grootste omheinde bospark van Europa, een stijlvol hotel in een exclusief kader met een unieke ligging. Dineer met zicht op het kasteel vanop het terras. Meer info en boeken.
  • Château de Vaux ligt in Yvré-l'Évêque en is perfect voor in de lente of zomer, aangezien het beschikt over een buitenbad en een zonneterras. Ook in dit kasteel krijg je werkelijk alles wat je je maar kan wensen. De omgeving is erg rustig en je kan er heerlijk eten. Meer info en boeken.
  • Dit stijlvolle 18-eeuwse Chateau de L'Epinay gelegen tussen de wijngaarden en kastelen van de Loire-vallei is een absolute aanrader tijdens je verblijf in de Loirestreek. Meer info en boeken.
  1. Le Mystère des Faluns

Een andere leuke uitstap is naar de verbazingwekkende reeks grotten, les Perrières. De grotten zijn voorzien van displays en licht- en geluidseffecten om je te doen begrijpen hoe de grotten zijn ontstaan en hoe het landschap eruitzag voordat ze werden gevormd. Zowel kinderen als volwassenen zullen zich vermaken en heel wat bijleren.

De grotten van Perrières, geclassificeerd als een opmerkelijk milieugebied, bestaan uit ondergrondse gangen van 15 tot 20 meter hoog. De falun, plaatselijk schelpengesteente, werd 10 miljoen jaar geleden door de zee afgezet en vervolgens door de mens in de 18e en 19e eeuw uitgegraven. Nadat het diende als paddenstoelenkwekerij, een woning, en vervolgens in de jaren 80 werd gerehabiliteerd als toeristische locatie, inclusief een uitzonderlijke overnachtingsplaats, schittert les Perrières nu met nieuwe pracht en praal dankzij de magische scenografie die door het agentschap Lucie Lom werd gecreëerd: Le Mystère des Faluns. Meer info op de website.

  1. De zoutvelden van Guérande

Het plaatsje Guérande wordt ingesloten door de middeleeuwse stadsmuren en is nog te betreden door de oude stadspoorten. Maar dat is niet de enige reden waarvoor men naar hier trekt. Het zijn de zoutvlaktes van Guérande die een unieke bezienswaardigheid en een belangrijk onderdeel van de traditie van de regio vormen.

Zo kan je een bezoekje brengen aan de zoutwinningbedrijven en leren hoe ze het zout op de traditionele manier verzamelen en verwerken. Nadien kan je het zoutmuseum bezoeken en een wandeling maken langs de zoutvlaktes met uniek uitzicht. Proef ook zeker van de verschillende zoutproducten zoals zoutkorstbrood en zoutijs die in Guérande gemaakt worden.

  1. Het kunstwerk Le Serpent d’Océan

Op het strand bij Saint-Brevin-les-Pins vind je het bijzondere kunstwerk Le Serpent d’Océan (bekijk ligging). Dit kunstwerk stelt het skelet voor van een enorme zeeslang en is gemaakt door de Chinese kunstenaar Huang Yong Ping. In totaal is het kunstwerk zo’n 120 m lang, waarvan de laatste paar meter van het strand de zee in slingert. Bewonder het gigantische beeldhouwwerk van dichtbij en maak een wandeling langs de haven en andere kunstwerken en bezienswaardigheden ontdekken.

  1. Maison de la Magie Robert-Houdin in Blois

Als jouw kinderen geïnteresseerd zijn in magie, dan is een bezoek aan het Maison de la Magie Robert-Houdin in Blois zeker de moeite. In het museum kan je je verdiepen in het leven van de legendarische Franse goochelaar en de mysterieuze wereld van de magie. Bekijk de verzameling magische attributen en leer meer over de geschiedenis van magie en de beroemde illusionisten. Doe mee aan de magische workshops en leer zelf hoe je trucs en illusies kan uitvoeren.

Nadien kan je in het gezellige centrum van de stad, omringd door authentieke gevels uit de renaissance, ga op zoek naar de opmerkelijk beschilderde trap Denis Papin met een fraai beeldhouwwerk (bekijk ligging). geniet van een lekker hapje en drankje bij een van de terrasjes. Breng ook een bezoekje aan het stadhuis met de prachtige terrastuinen en het Château Royal de Blois. Bestel je tickets hier.

  1. Maak een mooie wandel- of fietstocht

In de Loirestreek is meer te zien en te doen dan alleen maar kastelen en steden bezoeken. De regio leent zich uitstekend tot mooie wandel- en fietstochten, bijvoorbeeld langs de vele kastelen of wijngaarden. Overal in de regio zijn verschillende routes uitgestippeld, de ene al wat spectaculairder dan de anderen.

  • Mooie fietsroute rondom Bracieux en Huismes. Hier leiden de verschillende fietsroutes langs de kastelen in de regio. Zo kan je de Loire op de fiets verkennen.
  • De groene bossen en kabbelende rivieren, maken natuurpark Loire-Anjou-Tourraine een perfecte plek om even te ontsnappen aan de steden en om mooie wandelingen te maken. Neem je verrekijker mee zodat je samen vogels kan spotten in dit prachtige natuurgebied.
Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Loirevallei, inclusief een rondreis door de prachtige streek, leuke wandelingen en talloze weetjes en tips.
  1. Een Tarte Tartin als tussendoortje

Strijk na al die bezoeken aan de kastelen of steden, neer op een gezellig terrasje in een mooie omgeving. Hier kan je met een lekker kopje koffie proeven van een gebakje dat zo typerend is voor deze streek: de tarte tartin. Een tarte tartin is een zoet gebakje waarvan de taartbodem bedekt is met karamel en gesneden appelstukken. Het wordt meestal gebakken in een oven en omgekeerd geserveerd, zodat de karamel op de bovenkant ligt. Je kan dit taartje zo goed als overal vinden.

  1. Miniatuurkastelen bekijken in Parc des Mini-Châteaux

In Brussel kan je een bezoekje brengen aan Mini-Europa, in Den Haag aan Maduradom en in de Loire kan je het Parc Mini Châteaux de la Loire bezoeken. In dit miniatuurpark in Amboise zijn talloze kastelen uit de Loirevallei nagebouwd op een schaal van 1:25. De Mini Châteaux zijn nauwkeurig nagemaakt en tonen de kenmerken en details van de oorspronkelijke kastelen, waaronder torens, kantelen en muurwerken. Prachtig om te zien.

Je volgt een wandelroute en komt langs de mooiste kastelen uit deze regio. Tussendoor kan je even stoppen bij de bordjes waar allerlei informatie over de kastelen te lezen is. Voor kinderen is het misschien leuk om de HistoPad mee te nemen gedurende je wandeling. Als echte historici kunnen ze hiermee op zoek gaan naar Koninklijke mysteries en schatten. Het is een leerzame ervaring voor kinderen, aangezien ze meer te weten komen over de geschiedenis en architectuur van de Loire-vallei. Meer info op de website.

  1. Ballonvaart boven de Loire

Wil je de Loire op een unieke manier verkennen? Dan raden we een ballonvaart boven de Loire aan! Tijdens zo’n ballonvaart geniet je van prachtige uitzichten op de vallei, de kastelen en steden in de omgeving. Het is ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring voor jong én oud.

Boek je ballonvlucht over de Loire kastelen

  • Er zijn verschillende bedrijven die ballonvluchten organiseren, met vertrekplaatsen als Blois, Amboise en Tours.
  • Prijzen variëren, afhankelijk van het bedrijf en de duur van je vlucht.
  • Het is aan te raden om vooraf te reserveren en rekening te houden met de weersomstandigheden, die het mogelijk kunnen beïnvloeden of de vlucht plaatsvindt. Boek je ballonvaart hier.
  1. Manoir du Clos Lucé

Het huis van Leonardo da Vinci

Het Manoir du Clos Lucé is een 15de-eeuws landhuis dat gebouwd werd in opdracht van Hugues d’Amboise. Het werd echter al snel ingenomen door koning Karel VIII. Toch zijn zij niet de bekendste bewoners van het kasteel. De Italiaanse kunstenaar Leonardo da Vinci woonde er van 1516 tot zijn dood in 1519. Het landhuis is tegenwoordig een monument ter ere van de kunstenaar. De kamers zijn gerestaureerd en heringericht zoals het er in de tijd van da Vinci uitgezien zou hebben. In de ondergrondse verdieping vind je replica’s van zijn belangrijkste uitvindingen.

  1. Daguitstap naar de ZooParc de Beauval

Zin in een leuke uitstap naar de dierentuin? Wat dacht je van een bezoekje aan een van de mooiste dierentuinen in Europa? ZooParc de Beauval is een dierenpark in Saint-Aignan-sur-Cher en heeft een van de grootse dierencollecties van Europa.

Het park heeft zo’n 800 verschillende diersoorten ondergebracht, waarvan sommige uniek zijn in Frankrijk. Denk maar aan reuzenpanda's, koala's, Tasmaanse duivel, Douc’s langoeren, geelrugduikers.. enzoverder. In de bassins en aquaria kan je kennismaken met de bijzondere dwergnijlpaarden, reuzenotters, piranha's, schildpadden maar ook alligators. Je kan er ook spectaculaire vogel- en zeeleeuwenshows bijwonen. Maak je bezoek compleet en verblijf in een van de vier themahotels bij het dierenpark.

  • De dierentuin is dagelijks geopend van 9u tot 18u30.
  • Er zijn parkeermogelijkheden in de omgeving.
  • Het is aan te raden om van tevoren te reserveren, vooral tijdens de zomermaanden en weekends, om teleurstelling te voorkomen.
  • Meer info op de website.
  1. Ontspannen aan de zandstranden van de Loire

Bij mooi weer, is het best gezellig om een dagje aan het strand door te brengen. Je handdoek neerstrijken en onverwoestbare zandkastelen maken of een mooie wandeling langs het water maken. De Loirestreek heeft verschillende badplaatsen waar je een namiddagje kan genieten aan het strand. Hieronder alvast enkele voorbeelden.

  • Brévin l’Océan en Saint Brévin les Pins
  • Saint-Gilles-Croix-de-Vie
  • Pornic
  1. Waar overnachten in de Loire met kinderen?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam én kindvriendelijk verblijf voor je vakantie in de Loire? Wij hebben alvast enkele leuke accommodaties voor je opgelijst, van campings tot kasteelhotels. Of bekijk meteen het volledige aanbod accommodaties in de Loirestreek online.

  • Camping Domaine de l'Oiselière is een kleine, gezellige familiecamping op drie kwartier verwijderd van Nantes. Deze ecocamping beschikt over ruime staanplaatsen, een boerderij en een verwarmd buitenzwembad. Meer info en boeken.
  • Hôtel d'Orléans is een 3* hotel in het historische centrum van Orléans, op wandelafstand van het geboortehuis van Jeanne d'Arc. De kamers zijn modern ingericht en voorzien van alle comfort dat je maar kan wensen. Na het verkennen van de stad kan je genieten van een drankje in de bar van en in de ochtend kan je naar keuze uitgebreid ontbijten op je kamer of in het restaurant. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het stijlvolle 18-eeuwse Chateau de L'Epinay gelegen tussen de wijngaarden en kastelen van de Loire-vallei. Een absolute aanrader tijdens je verblijf in de Loirestreek. Meer info en boeken.
  1. Hoe bereik ik de Loirevallei?

  • Vanuit Brussel is het zo’n 450 kilometer rijden naar Orléans via Parijs, en zo’n 600 kilometer naar Angers. Omdat de regio in het midden van Frankrijk ligt, geraak je er ook makkelijk via andere toegangswegen, bijvoorbeeld via Rouen en Le Mans.
  • Je kan ook voor de tolvrije Route Nationale kiezen. Je bent dan wel iets langer onderweg, maar je hoeft dan niet de ringweg rondom Parijs te trotseren.
  • Download onze autoroute door de Loirevallei, zo ontdek je alle bezienswaardigheden en de mooiste kastelen van de Loire.
  1. Filmpje: dronebeelden van enkele highlights van de Loirevallei

Benieuwd naar je vakantie in de Loirestreek? Dit filmpje toont enkele indrukwekkende kastelen van de Loirevallei vanuit vogelperspectief. Al zin gekregen om de kastelen van de Loirevallei te bezoeken?

  1. Mis niets tijdens je verblijf in de Loirevallei met onze reisgids!

We hebben onze route door de Loirevallei volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Loirevallei. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Loirevallei!

Loirevallei

Gratis reisgids Loirevallei downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?