13 x mooiste bezienswaardigheden in Saint-Nazaire en omgeving? Info + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Saint-Nazaire en omgeving? Info + foto's

26 december 2023 in Loirevallei2 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Saint-Nazaire + verblijftips

Saint-Nazaire is een prachtige kustplaats in de Loire-Atlantique, gelegen aan de Atlantische Oceaan. Het is niet een van de meest bekende steden voor een bezoek, maar door de bijzondere geschiedenis en de gezellige kustlijn is de stad zeker de moeite waard.

Je bezoekt hier niet alleen een van de belangrijkste havens van Frankrijk, maar kan ook genieten van de prachtige stranden die Saint-Nazaire de bijnaam Klein Bretons Californië hebben meegegeven. Ontdek in dit blogartikel meer over de verborgen schoonheid van Saint-Nazaire.

Inhoud artikel

Saint-Nazaire

Saint-Nazaire, een scheepsbouwindustrie

Tot aan de Industriële Revolutie was het een klein dorp, maar door de grote groei van de haven in de 19de-eeuw werd het al snel een grote stad. Op den duur nam de haven van Saint-Nazaire zelfs de functie over van de haven van Nantes, welke wat verder in het binnenland was gelegen.

Vervolgens werd in 1862 de eerste trans-Atlantische telegramlijnen aangelegd van Zuid-Amerika tot Frankrijk, waar ze bij Saint-Nazaire aan land kwamen, en in hetzelfde jaar werden faciliteiten gebouwd voor de scheepsbouw. Al snel werd de stad het belangrijke vertrek- en aankomstpunt voor reizen vanuit Frankrijk naar Zuid-Amerika, en de schepen die de oceaan moesten doorkruizen werden dan ook in de haven van Saint-Nazaire gebouwd.

Weetje: Het was ook in Saint-Nazaire dat Kuifje in het stripalbum De 7 kristallen bollen aan boord ging op weg naar Zuid-Amerika.

Bombardementen in Saint-Nazaire

 • Na WO1 was er minder werk voor de scheepsbouwers, die zich voor een deel aan het werk zetten met de bouw van watervliegtuigen.
 • Tijdens WO2 werd Saint-Nazaire vervolgens de thuishaven van de Duitse Kriegsmarine, waarvoor er gefortificeerde U-bootbunkers werden gebouwd in de haven.
 • Saint-Nazaire werd hierdoor een belangrijk doelwit voor de Geallieerden, en de stad werd in 1943 heftig gebombardeerd.
 • In de dagen voor de bombarderingen waren veel flyers gedropt in de stad ter waarschuwing, waardoor veel inwoners van de stad Saint-Nazaire voor het bombardement wisten te ontvluchten.
 • Ondanks dat de stad na het bombardement verlaten was, weigerden de Duitse troepen de stad op te geven en de stad werd pas op 11 mie 1945, na de capitulatie, bevrijd. Al vrij snel na de oorlog werd de stad herbouwd.

Tegenwoordig is de haven nog steeds het belangrijkste onderdeel van de economie van de stad, ondanks dat de scheepsbouwindustrie in de laatste decennia een stuk kleiner is geworden. Wel worden er nog altijd cruiseschepen gebouwd, maar de export vanuit de haven is nu het belangrijkste onderdeel van de lokale economie.

 1. Scheepswerf van Saint-Nazaire

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Saint-Nazaire is nog altijd de haven van de stad. Hier zijn dan ook verschillende musea te vinden, zoals het Escal’Atlantic en het Ecomusée, maar het is ook mogelijk om mee te gaan met begeleide tours door de scheepswerven en haventerminals.

Bij de scheepswerftour word je meegenomen in een busje vanaf de u-bootbunkers naar de scheepswerven van Chantiers de l’Atlantique, waar je een kijkje krijgt in de scheepsbouwindustrie. Er wordt uitleg gegeven over de haven en de industrie, maar ook over de geschiedenis van de stad.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Saint-Nazaire? Verblijf in het aparthotel Résid Escales, zo kan je zelf bepalen waar en wanneer je gaat en staat waar je wilt. Boek je verblijf in het Résid Escales en haal het beste uit je vakantie.

 1. Escal’Atlantic

Wanneer je je in de haven van Saint-Nazaire begeeft, zou je zeker eens een bezoek moeten brengen aan Escal’Atlantic. Dit museum werd in 2000 geopend in de u-bootbunkers in de haven van de stad en neemt bezoekers mee door de geschiedenis van de oceaanlijners en de scheepsbouwindustrie van de stad. 3700 m2 van de bunkers zijn omgebouwd tot tentoonstellingsruimtes waar je in zo’n 90 minuten door heen kan wandelen.

Wat kan je zoals bezichtigen in het museum?

 • Het museum bestaat uit zo’n 20 verschillende ruimtes, waarin de trans-Atlantische schepen zijn nagebouwd.
 • Neem een kijkje in het leven aan boord en een bezoek brengen aan de pianobar, de muziekruimtes en de cabines
 • Maar ook een bezoek brengen achter de schermen en de machinekamer en de brug aanschouwen.
 • Binnen de verschillende ruimte zijn zo’n 200 objecten te zien die uit verschillende oceaanlijners komen, zoals servies en kandelaren.
 • Je kan ook boven op de Escal’Atlantic lopen voor een prachtig uitzicht over de omgeving en de haven.

Interactief museum voor jong én oud

Het museum heeft verschillende interactieve onderdelen en audiovisuele displays zodat het museum interessant is voor alle leeftijd. Door middel van spelletjes, filmbeelden en informatieve schermen worden jong en oud meegenomen in de wereld van de scheepsbouw- en scheepsvaart.

Naast losse tickets voor Escal’Atlantic kan je ook een PassPort aanschaffen, waarmee je ook toegang krijgt tot het Écomusée, Subarmine Espadon en EOL Centre éolien. Alle 4 de musea zijn te vinden in de haven van Saint-Nazaire. Boek al je tickets in Saint-Nazaire online via deze link.
 1. Écomusée

In 1988 opende in de haven, tegenover de u-bootbunkers in de versterkte sluis van de onderzeebootbasis, het Écomusée van Saint-Nazaire. Waar Escal’Atlantic de bezoekers vooral meeneemt in de geschiedenis van de oceaanlijners neemt het Écomusée bezoekers door de geschiedenis van Saint-Nazaire vanaf de prehistorie tot het heden, met als belangrijk onderdeel het industriële en maritieme erfgoed van de stad.

Door middel van objecten, foto’s en filmbeelden en modellen wordt de geschiedenis en de ontwikkeling van de haven van Saint-Nazaire getoond. Er wordt gekeken naar de 19de-eeuw, toen de stad de grootste bevolkingsgroei van Europa doormaakte, maar ook naar de tussenoorlogse tijd toen de industrie zich richtte op watervliegtuigen, evenals na de wederopbouw na de bombardementen.

REISGIDS: Loirestreek is één van de mooiste regio’s van Frankrijk. Wil je graag nog meer ontdekken van de Loirestreek? Download je gratis preview reisgids over de Loirevallei en ontdek alle pareltjes.

 1. Onderzeeër Espadon

Naast het Écomusée vind je in een de u-bootbunker de onderzeeër l’Espadon. Deze onderzeeër werd tussen 1960 en 1986 door de Franse marine gebruikt, waarbij het schip onder andere onder een ijsveld is gedoken in de Noorse Zee. L’Espadon is 78 m lang en kont tot wel 5 à 6 dagen onderwater blijven, waarbij het een snelheid van 16 knopen (30 km/u) boven water en 18 knopen (33 km/u) onder water wist te behalen.

Tegenwoordig is l’Espadon de enige onderzeeër in Frankrijk die te bezoeken is, en je kan hier zien hoe het leven aan boord van het schip was. Door middel van een audiotour en interactieve multimedia apparaten krijg je een goed beeld van de werking van een onderzeeër en het leven van de bemanning. Kijk bijvoorbeeld hoe het lanceren van een torpedo gebeurt en aanschouw de periscoop. Door middel van geluidsfragmenten zou je jezelf bijna onderwater kunnen wanen.

 1. EOL Centre Éolien

In de haven vind je ook nog het EOL Centre Éolien bezoekerscentrum. Dit centrum is geheel gericht op de productie van winderenergie op zee en geeft bezoekers een kijkje in de bouw van windturbines en laat je zien hoe de productie van windenergie in werking wordt gezet.

Door middel van experimenten, activiteiten en interactieve schermen word je meegenomen door de geschiedenis van de windenergie. Aan het einde van je bezoek kan je nog een kijkje nemen op het dakterras, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de haven en de stad.

 1. Pont de Saint-Nazaire

Wanneer je vanuit de haven richting de Loire rivier kijkt valt de Pont de Saint-Nazaire direct op. Deze brug werd in 1975 gebouwd en was toen niet alleen de langste brug van Frankrijk maar tot aan 1983 zelfs de langste kabelbrug ter wereld. De brug heeft inclusief de viaducten een totale lengte van 3,3 km en een hoogte van 60 m. Het is niet gek dat dit een symbool van de stad is: de brug is al verschillende keren onderdeel geweest van de Tour de France, waarnaast de brug al van ver te zien is.

Lees ook ons uitgebreid blogartikel met de mooiste bezienswaardigheden in de Loirestreek.
 1. Rue Georges Villebois-Mareuil

Door het bombardement in WOII werd ruim 80 procent van Saint-Nazaire met de grond gelijk gemaakt, maar er is één wijk grotendeels onbeschadigd ontsnapt aan de verwoestingen. De wijk La Havane, gelegen rondom de Rue Villebois-Mareuil, wordt regelmatig vergeleken met de Londense wijk Notting Hill. Dit komt door de vele 19de-eeuwse herenhuizen met kleurrijke voorgevels die in de wijk terug te vinden zijn, versierd met vele ornamenten en prachtige tuinen.

Deze villa’s en luxe huizen werden gebouwd in de periode aan het eind van de 19de- en begin van de 20ste-eeuw toen Saint-Nazaire uitgebreid aan het groeien was. Wandel dan ook zeker even door de wijk heen om de prachtige bouwwerken te aanschouwen en je even in het vooroorlogse Saint-Nazaire te wanen.

 1. Jardin des Plantes

Vanuit La Havene kan je zo doorlopen naar Le Jardin des Plantes, een prachtige botanische tuin die langs de promenade aan de kust is gelegen. De tuin werd aan het einde van de 19de-eeuw aangeplant volgens Engels ontwerp, met paden die langs strakke bloembedden leiden. In het park groeien veelal bomen en planten die langs de Atlantische en Mediterrane kust groeien.

In combinatie met het zicht op de kust geeft dit park je dan al snel het gevoel in een tropisch paradijs te wandelen. Loop zeker eens een rondje door het park, ga met de lunch picknicken of geniet op een van de velden van het park van het zonnetje en de zilte zeelucht.

TIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Saint-Nazaire? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Saint-Nazaire en haal het beste uit je vakantie!

 1. Tumulus de Dissignac

Een aantal kilometers ten westen van de stad zijn de sporen van het leven duizenden jaren geleden nog terug te zien in het landschap. De Tumulus de Dissignac is een neolithische grafheuvel die zo’n 6000 jaar geleden is gebouwd, en het wordt gezien als een van de beste prehistorische monumenten van de regio. Het is de oudste structuur in de Loire-Atlantique die door de mens gemaakt is en de grafheuvel is dan ook een belangrijk historisch monument.

 • De Tumulus de Dissignac is in de maanden juli en augustus alleen met een tour te bezoeken.
 • Hierbij krijg je een kijkje in de grafheuvel, waarbinnen 2 megalithische graven in aparte grafkamers te vinden zijn.
 • In een van deze ruimtes ligt een steen die gegraveerd is met symbolen zoals kruizen, bijlen en meer.
 • Tijdens de tour krijg je meer informatie over de structuur en de neolithische samenleving.
 1. Stranden van Saint-Nazaire

De kustlijn van Saint-Nazaire is een prachtig gebied vol met stranden, baaien, en kliffen. In het centrum loopt een prachtige boulevard voor zo’n 3 km langs de kustlijn langs grasvelden en bomen aan de ene kant en uitgestrekte zandstranden aan de andere kant, met daaraan verschillende bars en restaurants.

Ook kan je vanuit Saint-Nazaire wandelingen maken over de vroegere douanierspaden langs de kust die je langs het water en over hoge kliffen leiden, met her en der prachtig uitzicht over de kustlijn.

Slenter over de stranden van Saint-Nazaire

 • Natuurlijk kan je ook genieten van de stranden zelf. Saint-Nazaire heeft maar liefst 20 verschillende stranden, waarvan er 6 in de zomer ook bewaakt worden.
 • Geniet bijvoorbeeld van de stranden van Saint-Marc-sur-Mer, een wijk in het zuidwesten van Saint-Nazaire dat zich 2 eeuwen geleden begon te ontwikkelen als kleine badplaats.
 • Hier vind je onder andere het strand uit de film Les vacances de Monsieur Hulot, evenals een standbeeld van de geliefde meneer Hulot.
 • Ook het verderop gelegen Plage des Jaunais, een mooi zandstrand van 500 m lang omgeven door granieten kliffen is een fijn strand om te verblijven. Het ondiepe water maakt dit een perfecte plek voor families, waarnaast de omringende kliffen een gevoel van afgelegenheid geven.

Langs de kust vind je op verschillende plekken ook vele vissershutten, houten huisjes op palen boven het water waaraan kruisnetten hangen die naar beneden gelaten kunnen worden om later weer op te halen om de vangst binnen te halen.

 1. Parc Naturel Régional de Brière

Aan de noordzijde wordt Saint-Nazaire begrenst door het Parc Naturel Régional de Brière, een van de grootste wetlands van Frankrijk. Het moerassige natuurpark is zo’n 54.000 hectare groot en ligt vol met eilandjes die van elkaar geschieden worden door kanalen en meren. In het park zijn zo’n 900 verschillende soorten flora te vinden, evenals vele soorten vogels zoals, eenden, reigers en lepelaars en zoogdieren zoals koeien en paarden.

Zoek de rust op in Parc Naturel Régional de Brière

Het grote park biedt uitstekend de gelegenheid om na een bezoek aan de stad even de rust terug te vinden. Er zijn verschillende wandelingen en fietspaden aangelegd door het park, maar het is ook mogelijk met een boottocht in een traditionele platbodemboot het moerasland te ontdekken, of geniet van het park op de rug van een paard.

Binnen het park liggen verschillende dorpjes, die in typische stijl gebouwd zijn met rieten daken. Hier vind je ook verschillende musea, zoals het Maison de la Mariée over de bruiloften uit de 19de-eeuw, De Chaumière Briéronne waarin je een kijkje krijgt in het leven in de Brière rond 1900, en het Musée de la Marine en bois du Brivet, over de roep van de zeevaart.

 1. In de buurt van Saint-Nazaire

Guérande schiereiland

Saint-Nazaire is een uitstekende uitvalsbasis om het Guérande schiereiland te leren kennen. In de omgeving van de stad zijn nog verschillende andere plaatsen die een bezoek waard zijn, zoals de stad waar het schiereiland naar vernoemd is, Guérande. Deze ommuurde stad laat je jezelf in de Middeleeuwen wanen wanneer je over de 14de-eeuwse stadsmuren wandelt en uitkijkt over de zoutterrassen en moerassen.

La Baule en Le Croisic

In plaatsjes zoals La Baule en Le Croisic kan je daarnaast genieten van de Atlantische zee en de oude badplaatsen langs de kust, waarnaast je ook een bezoek kan brengen aan het Océarium van Croisic. Ook zou je vanuit Saint-Nazaire een bezoek kunnen brengen aan Nantes, of maak een boottocht over de Loire tussen de 2 steden.

Le Serpent d'Océan in Saint-Brevin-les-Pins

Le Serpent d'Océan is een kunstwerk uit aluminium van 130 m lang. Het stelt het skelet voor van een enorme denkbeeldige zeeslang, waarvan de wervels golven en eindigen in een open mond.

Het werk is van de hand van de Chinese artiest Huang Yong Ping en werd geïnstalleerd op het puntje van Nez-de-Chien, in Mindin, op het grondgebied van de gemeente Saint-Brevin-les-Pins, aan de grens waar de monding van de Loire samenkomt met de Atlantische Oceaan.

De staart van het monster bevindt zich aan de grens van eb, zijn kop aan de grens van vloed. Het beeld is dus bij elk getij bedekt en onbedekt: als het bij eb mogelijk is om er omheen te lopen, steken alleen de kop en de bovenkant van de wervels bij vloed uit. De vorm van de slang komt overeen met die van de Saint-Nazaire-brug, die vlakbij te zien is.

 1. Overnachten in Saint-Nazaire

Tijdens je bezoek aan Saint-Nazaire heb je natuurlijk ook een goed verblijf nodig. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste hotels en enkele leuke alternatieven in Saint-Nazaire. Of bekijk het volledige aanbod hotels in Saint-Nazaire.

Brit Hotel Saint-Nazaire Centre

Het Brit Hotel Saint-Nazaire Centre ligt in het centrum van Saint Nazaire en op vijf minuutjes rijden van het strand! Het driesterrenhotel is voorzien van ruime, moderne kamers. Ook kan je op verzoek een uitgebreid ontbijtbuffet en heerlijk diner verkrijgen. Meer info en boeken.

Best Western Hotel De La Plage Saint Marc sur Mer

Het Best Western Hotel De La Plage bevindt zich in de kustplaats Saint Marc sur Mer, op slechts een paar minuten wandelen van het centrum Saint-Nazaire. Elke kamer is uniek ingericht met een nautisch thema en beschikt over alles wat je maar kan wensen. In het restaurant kan je terecht voor frisse, eenvoudige en heerlijke gerechten. Meer info en boeken.

Hotel Le Berry

Hotel Le Berry is ideaal gelegen in het stadscentrum van Saint-Nazaire. Je overnacht hier in ruime kamers voorzien van alle nodige moderne faciliteiten. 's Ochtends kan je genieten van een heerlijk ontbijtje in de ontbijtzaal of op je kamer. Het ontbijtbuffetje wordt verzorgt met lekkere pannenkoeken, roerei, verse fruitsalade, brood en verse sapjes. Zo kan je de dag ongetwijfeld goed beginnen. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je verblijf in de Loirevallei met onze reisgids!

We hebben onze route door de Loirevallei volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Loirevallei. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Loirevallei!

Loirevallei

Gratis reisgids Loirestreek downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 6 juni 2022 - Van Synghel Myriam

Een interessante gids, zoals altijd, met de gevarieerde bezienswaardigheden die een mooie keuze bieden. De fietsroutes naar en rond het schiereiland Guérande zijn ook een aanrader, eveneens deze naar het noorden van St-Nazaire tot en langs het Kanaal en de moerassen !

- 17 mei 2021 - michel van laethem

Zoals naar goede gewoonte weer een top reiswijzer !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?