Welke whiskey stokerij bezoeken in Ierland: alle info, tips & tours boeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Welke whiskey stokerij bezoeken in Ierland: alle info, tips & tours boeken

7 februari 2024 in Ierland0 reacties

Rondleiding door whiskey distilleerderij in Ierland en Dublin: welke whiskey stokerij bezoeken + tickets

Ierland heeft natuurlijk ook een reputatie als het gaat om whiskeys. De Ierse whiskeys worden overal ter wereld gedronken en je bent in Ierland zelf ook eigenlijk nooit ver van een distilleerderij vandaan. Naast alle prachtige natuur, ruige kustgebieden en bijzondere kastelen die Ierland te bieden heeft kan een bezoek aan een whiskey stokerij eigenlijk ook niet missen als Ierland bezoekt.

In deze blogpost ontdek je welke whiskey distilleerderijen je in Ierland kan bezoeken + boek je rondleiding op voorhand online.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Ierland

Reisgids
Vliegtickets1u45 vliegen naar Dublin (DUB), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
FerryMet de boot naar Ierland?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Ierland:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Ierland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

 1. Ligging van de whiskey stokerijen in Ierland op de kaart

 1. Ierse whiskey

Whiskey, onlosmakelijk verbonden met Ierland

Het woord stamt van het oude Ierse uisce beathe wat 'het water van het leven' betekent, evenals van het verkorte fuisce. Wanneer over Ierse whiskeys wordt gesproken wordt het woord whiskey ook altijd met een "e" geschreven: wanneer het woord zonder een e wordt geschreven gaat het over Schotse (of Canadese) whisky’s.

Ierse whiskey was ooit de populairste drank ter wereld

De vraag ernaar verminderde echter enorm tegen het einde van de 19de eeuw, waardoor de whiskey industrie behoorlijk hard geraakt werd. Zo waren er in de jaren 1890 ruim 30 distilleerderijen in Ierland te vinden, maar moesten velen van deze bedrijven de deuren sluiten tot er nog maar 3 over waren gebleven. In de laatste decennia is de industrie weer gegroeid en er zijn nu opnieuw 32 distilleerderijen open. De verwachting is dat er volgende jaren ook nog meer bij zullen komen.

 1. Wat is het verschil tussen Ierse whiskey en Schotse whisky?

Niet alleen de schrijfwijze maar ook de smaken en productie van de Ierse whiskey verschilt van de Schotse whisky’s. Hieronder ontdek je alvast enkele verschillen:

 • Ierse whiskey’s worden normaal gesproken 3 keer gedistilleerd, in tegenstelling tot de Scotch whisky’s die maar 2 keer gedistilleerd worden.
 • Daarnaast wordt er bijna altijd ongeturfde mout gebruikt, en is de grondstof van de whiskey’s veelal niet gerst maar tarwe, haver of rogge. Normaal gesproken wordt er gebruik gemaakt van traditionele stookketels maar steeds meer bedrijven gebruiken kolomketels.
 • Een vergelijkbaar aspect in het productieproces is echter dat Ierse whiskey’s, net als Scotch, minstens 3 jaar in houten vaten gerijpt dienen te worden, al worden ze vaak minstens 3 keer zo lang gerijpt.

Het proces van Ierse whiskeys zorgt ervoor dat deze dranken soepeler drinken dan de Scotch whisky’s, die rokeriger zijn en aardetonen bevatten door het gebruik van turf. Een uitzondering is de Connemara single malt whiskey, die gemaakt wordt met gerst, tweemaal gedistilleerd wordt en waarbij ook turf gebruikt wordt in de productie. Hierdoor lijkt hij meer op de Schotse whisky’s. Lees ook onze blogpost met de whisky stokerijen in Schotland.

 1. Wat zijn de verschillende soorten Ierse whiskey?

Er zijn verschillende soorten Ierse whiskeys:

 • Single malt whiskey’s, waarbij de whiskey alleen gestookt wordt uit gemoute gerst in een traditionele potketel en gemaakt wordt binnen 1 distilleerderij. Deze stijl wordt ook vaak geassocieerd met Schotse whisky’s.
 • Pure pot still whiskeys die gemaakt worden van een combinatie gemout en ongemout graan en gedistilleerd wordt in een potketel binnen 1 distilleerderij. Het verschil hier met de single malt whiskey is het gebruik van rauw ongemout graan.
 • Grain whiskeys worden ook gemaakt van 1 of meerdere granen, maar worden niet in een potketel maar in een kolomketel of Coffeyketel gestookt. De meeste grain whiskeys die worden geproduceerd worden echter gebruikt voor blended whiskeys, en een aparte fles grain whiskey is eigenlijk bijna niet te vinden.
 • Blended whiskey wordt gemaakt van een mix van de andere 3 whiskeys, waarbij het niet uitmaakt of het gaat om een grain whiskey met een single malt whiskey of een grain whiskey met een pure pot still whiskey. Deze soort whiskeys worden het meest geproduceerd in Ierland en zijn het makkelijkst te verkrijgen.
 1. Een whiskeystokerij bezoeken in Ierland

Er zijn tegenwoordig heel wat distilleerderijen operationeel in Ierland

Een aantal van deze bedrijven zijn echter pas recent begonnen met het proces, waardoor ze nog geen whiskeys in de verkoop hebben. De meesten hebben daardoor ook hun deuren nog niet geopend voor bezoekers. Desondanks zijn er ook een aantal bedrijven die wel al voor langere tijd whiskeys produceren en die hun deuren wagenwijd open hebben staan voor bezoekers.

De tours verschillen natuurlijk per distilleerderij, en sommige bedrijven bieden zelfs meerdere soorten rondleidingen aan, maar in principe gaat een tour altijd samen met een rondleiding door het bedrijf waarbij uitleg gegeven wordt over het productieproces, waarna je enkele whiskeys kan proeven.

Sommige bedrijven bieden echter ook uitgebreide proeverijen, proefmasterclasses of zelfs andere workshops zoals het maken van cocktails aan. In deze blogpost sommen we alvast onze favoriete distilleerderijen op die je kan bezoeken alsook enkele andere plekken die verbonden zijn met de Ierse whiskey!

TICKETS: Boek hier alvast je rondleiding door een whiskey stokerij in Ierland.

 1. Irish Whiskey Trail

De Irish Whiskey Trail is een route door Ierland heen die langs verschillende distilleerderijen, maar ook langs pubs en musea trekt. Deze tour biedt de mogelijkheid om alle kanten van Ierland te ontdekken en neemt je mee naar alle uithoeken van het land, waarbij je tussen het genieten van de prachtige landschappen ook regelmatig de lokale cultuur op kan snuiven in een pub of een whiskey proeverij kan doen bij 1 van de distilleerderijen.

 • De Irish Whiskey Trail begint in de Ierse hoofdstad Dublin met een bezoekje aan de Jameson Distillery en andere distilleerderijen als Roe & Co Distillery en The Dublin Liberties Distillery.
 • Een bezoekje aan het Irish Whiskey Museum is ook zeker een aanrader op deze route.
 • Op dag twee trek je naar de vruchtbare grond en ongerepte wateren is de Boyne Valley, een ideale plek voor het distilleren van whiskey.
 • Dag 3 rijd je naar de westkust van Ierland en bezoek je distilleerderijen als Scully van de Clonakilty-distilleerderij en Dingle Distillery op het schiereiland Dingle.
 • De laatste dag ontdek je de schoonheid van de Causeway-kustroute en bezoek je o.a. het dorpje Bushmills met de Old Bushmills-distilleerderij.
 • Meer info vind je op de website.
 1. Bezoek het Irish Whiskey Museum in Dublin

In Ierse hoofdstad Dublin alleen al is al heel wat te zien en doen rondom de Ierse whiskeys. Zo kan je hier het Irish Whiskey Museum vinden. Dit museum is onafhankelijk van de whiskey distilleerderijen en toont meer dan 100 verschillende soorten whiskey. Het museum duikt in de geschiedenis van de Ierse whiskey en vertelt over de populariteit en vervolgens de teruggang van de drank.

 • Het museum is opgedeeld in 4 ruimtes die elk een andere periode uit de geschiedenis weergeven: van verschillende soorten whiskeys tot bijbehorende memorabilia die teruggaan tot aan het begin van de 19de eeuw.
 • De tour door het museum is interactief en aan het einde van de tour kan je een kleine proeverij van whiskeys krijgen, waarvan de grootte afhangt van het ticket dat je aankoopt.
 • Daarnaast zijn er ook andere ervaringen mogelijk in het museum, zoals een brunch met proeverij en een whiskey blending experience.
 • Tours worden dagelijks elk half uur gehouden tussen 10u30 en 17u30 en kosten standaard €20.
 • De brunch wordt om 10u op zaterdag en zondag gehouden en kost €28, en de blending experience wordt dagelijks om 16u en 18u gehouden en kost €30.

TICKETS: Boek hier je toegangsticket voor het Irish Whiskey Museum.

 1. Teeling Whiskey Distillery

Dublin was ooit het hart van de whiskey productie van Ierland, maar ook de hoofdstad van het land leidde door de terugval in vraag, en in 1976 sloot de laatste distilleerderij van de stad. In 2015 opende echter weer de eerste nieuwe distilleerderij in de stad, de Teeling Whiskey Distillery, vlakbij de locatie waar dezelfde familie generaties eerder in 1782 een oude distilleerderij had.

Het bedrijf heeft een feniks die uit een potketel komt als logo en probeert met 3 koperen potketels de traditionele whiskeyproductie weer tot leven te brengen. De distilleerderij is geopend voor het publiek en verwelkomt dagelijks bezoekers om een kijkje te nemen bij het productieproces van de Teeling whiskey.

Praktische info voor je bezoek aan de Teeling Whiskey Distillery

 • Ontdek alles over het stoken van de Ierse whiskey, evenals over de geschiedenis, en natuurlijk kan er na afloop een aangeprezen Teeling whiskey geproefd worden.
 • Tours worden iedere 20 minuten gehouden tussen 10u en 17u40.
 • De grootte van de proeverij hangt af van de tour die geboekt wordt.
 • Boek je rondleiding en proeverij bij Teeling Whiskey Distillery.
 1. Pearse Lyons Whiskey Distillery

Een zeer bijzondere distilleerderij is de Pearse Lyons Distillery in Dublin. Deze distilleerderij werd in 2017 geopend in de gerenoveerde St. James kerk. De distilleerderij is hierdoor redelijk klein en is dan ook gespecialiseerd in een kleine productie, maar dat draagt allemaal bij aan een erg bijzondere ervaring.

 • Er worden kleine rondleidingen gehouden waarbij meer verteld wordt over de productie van de whiskeys en de geschiedenis van de wijk waarin de distilleerderij is gelegen.
 • Na de rondleiding kan je drie handgemaakte Pearse Irish Whiskeys proeven.
 • Tours worden dagelijks gehouden en kosten €20.

TICKETS: Volg een rondleiding door de historische whiskeywijk van Dublin met James's St. Graveyard & Pearse Lyons Distillery.

 1. Old Jameson Distillery

De naam "Jameson" klinkt je vast wel bekend in de oren. Dit is dan ook één van de bekendste whiskey namen van Ierland en een van de bestverkopende merken ter wereld. Jameson whiskeys zijn te verkrijgen in maar liefst 130 landen. De whiskey bestaat al sinds 1774 en wordt al sinds de vroege 19de eeuw wereldwijd verkocht. Er zijn verschillende whiskeys onder deze naam te verkrijgen, maar het zijn allemaal blends van grain whiskey en pure pot still whiskey.

Praktische info over je bezoek aan de Old Jameson Distillery

 • De Old Jameson Distillery in Dublin is de voormalige distilleerderij van het bedrijf, voordat de productie naar Midleton in County Cork werd verplaatst.
 • In de oude distilleerderij worden echter nog steeds uitgebreide rondleidingen aangeboden waarbij je meer te weten komt over de geschiedenis van het bedrijf en de productie van de whiskeys.
 • Uiteraard mag je ook een Jameson whiskey proeven in de bar.
 • Daarnaast worden er ook andere tours en workshops aangeboden in de distilleerderij, zoals het blenden van whiskeys en het maken van cocktails.

TICKETS: Boek hier je tickets tot de Jameson Distillery in Dublin, inclusief een rondleiding met gids en heerlijke proeverijen.

 1. Old Bushmills Distillery

De bekendste distilleerderij buiten Dublin die je zeker eens zou moeten bezoeken is de Old Bushmills Distillery in Noord-Ierland, op een steenworp afstand van de Giant’s Causeway aan de noordkust van het eiland. De distilleerderij bestaat al ruim 400 jaar en kreeg al in 1608 al een licentie voor het legaal distilleren van whiskey.

Daarnaast staat het bedrijf vooral bekend om de single malt en single grain whiskeys, al is de bestverkochte whiskey van Bushmills de Black Bush whiskey, een blend van 80% single malt en 20% single malt. Verder werkt het bedrijf volgens het grain to glass principe, waardoor ze in kleine hoeveelheden stoken, bottelen en bewaren.

Info & tips over je bezoek aan de Old Bushmills Distillery

 • Bushmills Distillery biedt verschillende tours en ervaringen aan in het oude pand, waarbij meer uitleg wordt gegeven over het stookproces.
 • Natuurlijk is er na afloop ook een proeverij, waarnaast je ook even kan rondsnuffelen in de gespecialiseerde whiskeywinkel en souvenirwinkel.
 • Meer info op de website.
 1. Jameson Distillery Midleton

In 1825 nam de Jameson familie het oude pand van een militaire barak om daar de nieuwe distilleerderij te plaatsen. Jaren later vormden Jameson samen met Powers en Cork Distilleries de Irish Distillers en werd er in 1975 naast het oude pand een nieuwe distilleerderij gebouwd. De oude stokerij is vervolgens omgebouwd tot een museum en bezoekerscentrum en opende in 1992 voor het publiek.

Vandaag bieden ze 4 verschillende tours aan door het museum en de distilleerderij waarbij over de geschiedenis van Jameson wordt verteld, evenals de tradities die ze volgen en het proces van het produceren van een whiskey. Ook kan je hier de grootste koperen potketel ter wereld bekijken, waar maar liefst 144.000 liter in kan. Op het einde van je rondleiding kan je ook de lokale whiskeys proeven.

DAGTOUR: Boek hier je bezoek aan de Midleton Distillery vanuit Cork.

 1. De distilleerderij van Tullamore

Al in 1829 werd de originele distilleerderij van Tullamore opgericht, gelegen ten westen van Dublin, waar vervolgens de eerste blend van het land gemaakt werd. Het bedrijf moest de deuren sluiten in 1954, maar 60 jaar later is het bedrijf weer terug in de stad gekomen. Sinds de opening in 2014 is Tullamore weer één van de bekendste whiskey distilleerderijen geworden en tegenwoordig is het ook een zeer populair bezoekerscentrum. Meer info op de website.

 1. Royal Oak Distillery

De distilleerderij van Royal Oak in County Carlow is één van de grootste operationele distilleerderijen van Ierland, en de enige distilleerderij van het land waar ze zowel single malt, single grain en single pot still whiskeys produceren onder 1 dak. Hierdoor is een bezoek aan deze distilleerderij zeer bijzonder, want je krijgt de informatie over 3 productieprocessen tegelijk. Er worden drie verschillende tours aangeboden met verschillende proeverij-mogelijkheden. Meer info op de website.

Boek alvast onderstaande populaire tours naar whiskey stokerijen in Ierland

 1. Distilleerderij op het schiereiland Dingle

In het zuidwesten van Ierland in County Kerry vind je Dingle Distillery, een redelijk recente distilleerderij die sinds 2012 in productie is en waarvan de eerste whiskey in 2015 werd verkocht. Dingle Distillery is een klein bedrijf waar gebruik wordt gemaakt van 3 potketels en waar maar enkele vaten per dag geproduceerd worden. De hele productie van de whiskey gaat handmatig in dit bedrijf. Naast whiskey maakt het bedrijf ook gin en vodka, en de reputatie van Dingle Whiskey Distillery groeit met de dag.

Bij een rondleiding door de Dingle Distillery wordt niet alleen uitleg gegeven over het gehele handmatige proces van de whiskeyproductie maar ook over de gin en vodka, waarnaast je ook van alle 3 de dranken een beetje mag proeven. Meer info op de website.

LEESTIP: Wat nog meer zien & doen op schiereiland Dingle?

 1. Kilbeggan Distillery

Gelegen in het hart van Ierland aan de Brosna rivier ligt een van de oudste distilleerderijen van het land. Kilbeggan Distillery opende al in 1757 en was voor zo’n 200 jaar een van de grootste whiskey producenten van het land, tot het in de jaren 1950 de deuren moest sluiten.

In 1990 opende het bedrijf terug de deuren als een museum, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Binnen hangt de licentie die Kilbeggan in 1757 verkreeg en meerdere oude onderdelen van het productieproces zijn tentoongesteld. Daarnaast wordt er vandaag de dag nog steeds whiskey geproduceerd in het bedrijf die de traditie van Kilbeggan voortzetten. Kilbeggan biedt dagelijks tours aan door de distilleerderij, maar heeft daarnaast ook tours speciaal voor connoisseurs. Meer info op hun website.

DAGTOUR: Boek hier je privé whiskeytour door landelijk Ierland inclusief een bezoekje aan de Kilbeggan-distilleerderij, Tullamore D.E.W. en Sean's Bar, de oudste pub van Ierland.

 1. Nog meer whiskey stokerijen bezoeken in Ierland?

Ontdek nog meer whiskey distilleerderijen in Ierland

 1. Waar overnachten in Ierland?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Ierland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Dublin, Belfast en Galway. In deze steden is het aanbod verschillende accommodaties het grootst. Hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk het volledige aanbod hotels in Ierland.

 • Dublin: Gardiner Lodge is een gezellige bed & breakfast met een terras en gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van Dublin.
 • Dublin: Liever lowbudget overnachten? Het moderne, speciaal ontworpen Jacobs Inn hostel ligt op slechts 5 minuten wandelen van het bruisende uitgaansgebied Temple Bar in Dublin.
 • Belfast: Beautiful B&B On The Park gevestigd in een Victoriaans herenhuis in een rustige straat op een toplocatie in Belfast. Iedere ochtend een heerlijk, vers ontbijtje.
 • Kilkenny: Het sprookjesachtige Kilkenny Inn Hotel biedt uitzonderlijke kwaliteit op een geweldige locatie. De grote bars, het nachtleven, het theater, de restaurants, winkels en toeristische bezienswaardigheden vind je allemaal op 2 tot 3 minuten lopen van het hotel.
 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?