Welke whiskey stokerij bezoeken in Ierland? Info, tips & tours!

Volledige reisgids kopen voor € 10

Welke whiskey stokerij bezoeken in Ierland? Info, tips & tours!

2 september 2020 in Ierland0 reacties

De Emerald Isle, Ierland, heeft een reputatie als het gaat om whiskeys. De Ierse whiskeys worden overal ter wereld gedronken en je bent in Ierland zelf ook eigenlijk nooit ver van een distilleerderij vandaan. Naast alle prachtige natuur, ruige kustgebieden en bijzondere kastelen die Ierland te bieden heeft kan een bezoek aan een whiskey stokerij eigenlijk ook niet missen als Ierland bezoekt!

Inhoud artikel

 1. Ierse whiskey

De drank whiskey staat onlosmakelijk verbonden met Ierland. Het woord stamt van het oude Ierse uisce beathe wat het ‘water van het leven’ betekent, evenals van het verkorte fuisce. Wanneer over Ierse whiskeys wordt gesproken wordt het woord whiskey ook altijd met een e geschreven: wanneer het woord zonder een e wordt geschreven gaat het over Schotse (of Canadese) whisky’s.

Ierse whiskey was ooit de populairste drank ter wereld. De vraag ernaar verminderde echter enorm tegen het einde van de 19de-eeuw, waardoor de whiskey industrie behoorlijk hard geraakt werd. Zo waren er in de jaren 1890 ruim 30 distilleerderijen in Ierland te vinden, maar moesten velen van deze bedrijven de deuren sluiten tot er nog maar 3 over waren gebleven. In de laatste decennia is de industrie weer gegroeid en er zijn nu opnieuw 32 distilleerderijen open. De verwachting is dat er volgende jaren ook nog meer bij zullen komen.

 1. Wat is het verschil tussen Ierse en Schotse whisky?

De Ierse whiskey wordt anders geproduceerd dan de Schotse whisky’s.

 • Zo worden de Ierse whiskey’s normaal gesproken 3 keer gedistilleerd, in tegenstelling tot de Scotch whisky’s die maar 2 keer gedistilleerd worden.
 • Daarnaast wordt er bijna altijd ongeturfde mout gebruikt, en is de grondstof van de whiskey’s veelal niet gerst maar tarwe, haver of rogge. Normaal gesproken wordt er gebruik gemaakt van traditionele stookketels maar steeds meer bedrijven gebruiken kolomketels.
 • Een vergelijkbaar aspect in het productieproces is echter dat Ierse whiskey’s, net als Scotch, minstens 3 jaar in houten vaten gerijpt dienen te worden, al worden ze vaak minstens 3 keer zo lang gerijpt.

Het proces van Ierse whiskeys zorgt ervoor dat deze dranken soepeler drinken dan de Scotch whisky’s, die rokeriger zijn en aardetonen bevatten door het gebruik van turf. Een uitzondering is de Connemara single malt whiskey, die gemaakt wordt met gerst, 2 maal gedistilleerd wordt en waarbij ook turf gebruikt wordt in de productie. Deze whiskey lijkt daardoor meer ook de Schotse whisky’s.

 1. Wat zijn de verschillende soorten Ierse whiskey?

Er zijn verschillende soorten Ierse whiskeys.

 • Zo worden er single malt whiskey’s geproduceerd, waarbij de whiskey alleen gestookt wordt uit gemoute gerst in een traditionele potketel en gemaakt wordt binnen 1 distilleerderij. Deze stijl wordt ook vaak geassocieerd met Schotse whisky’s.
 • Daarnaast heb je pure pot still whiskeys. Deze whiskeys worden gemaakt van een combinatie van gemout en ongemout graan en gedistilleerd in een potketel binnen 1 distilleerderij. Het verschil hier met de single malt whiskey is het gebruik van rauw ongemout graan.
 • De derde soort whiskey is de grain whiskey. Deze whiskeys worden ook gemaakt van 1 of meerdere granen, maar worden niet in een potketel maar in een kolomketel of Coffeyketel gestookt. De meeste grain whiskeys die worden geproduceerd worden echter gebruikt voor blended whiskeys, en een aparte fles grain whiskey is eigenlijk bijna niet te vinden.
 • De laatste soort Ierse whiskey is dan ook de blended whiskey. Hierbij gaat het om een mix van de andere 3 whiskeys, waarbij het niet uitmaakt of het gaat om een grain whiskey met een single malt whiskey of een grain whiskey met een pure pot still whiskey. Deze soort whiskeys worden het meest geproduceerd in Ierland en zijn het makkelijkst te verkrijgen.
 1. Een whiskeystokerij bezoeken

Er zijn tegenwoordig weer 32 distilleerderijen operationeel in Ierland. Een aantal van deze bedrijven zijn echter pas recent begonnen met het proces, waardoor ze nog geen whiskeys in de verkoop hebben. De meesten hebben daardoor ook hun deuren nog niet geopend voor bezoekers. Desondanks zijn er ook een aantal bedrijven die wel al voor langere tijd whiskeys produceren en die hun deuren wagenwijd open hebben staan voor bezoekers.

De tours verschillen natuurlijk per distilleerderij, en sommige bedrijven bieden zelfs meerdere soorten rondleidingen aan, maar in principe gaat een tour altijd samen met een rondleiding door het bedrijf waarbij uitleg gegeven wordt over het productieproces, waarna je enkele whiskeys kan proeven. Sommige bedrijven bieden echter ook uitgebreide proeverijen, proefmasterclasses of zelfs andere workshops zoals het maken van cocktails aan. Hieronder sommen we onze favoriete distilleerderijen op die je kan bezoeken alsook enkele andere plekken die verbonden zijn met de Ierse whiskey!

 1. Irish Whiskey Trail

De Irish Whiskey Trail is een route door Ierland heen die langs verschillende distilleerderijen, maar ook langs pubs en musea trekt. De tour biedt uitstekend de gelegenheid om alle kanten van Ierland te ontdekken en neemt je mee naar alle uithoeken van het land, waarbij je tussen het genieten van de prachtige landschappen ook regelmatig de lokale cultuur op kan snuiven in een pub of een whiskey proeverij kan doen bij 1 van de distilleerderijen. Meer info vind je op de website.

 1. Irish Whiskey Museum, Dublin

In de hoofdstad van Ierland alleen al is al heel wat te zien en doen rondom de Ierse whiskeys. Zo kan je hier het Irish Whiskey Museum vinden. Dit museum is onafhankelijk van de whiskey distilleerderijen en toont meer dan 100 verschillende soorten whiskey. Het museum duikt in de geschiedenis van de Ierse whiskey en vertelt over de populariteit en vervolgens de teruggang van de drank.

 • Het Irish Whiskey Museum is opgedeeld in 4 ruimtes die elk een andere periode uit de geschiedenis representeren, waarbij ook vele whiskeys en bijbehorende memorabilia te zien zijn die terug tot aan het begin van de 19de-eeuw dateren.
 • De tour door het museum is interactief ingericht, en aan het einde van de tour kan je een kleine proeverij van whiskeys krijgen, waarvan de grootte afhangt van het ticket dat je aanschaft.
 • Daarnaast zijn er ook andere ervaringen mogelijk in het museum, zoals een brunch met proeverij en een whiskey blending experience.
 • Tours worden dagelijks elk half uur gehouden tussen 10:30 en 17:30 en kosten standaard €20.
 • De brunch wordt om 10:00 op zaterdag en zondag gehouden en kost €28, en de blending experience wordt dagelijks om 16:00 en 18:00 gehouden en kost €30.
 • Koop je tickets hier online op voorhand, zo ben je zeker van een plekje!
 1. Teeling Whiskey Distillery, Dublin

Dublin was ooit het hart van de whiskey productie van Ierland, maar ook de hoofdstad van het land leidde door de terugval in vraag, en in 1976 sloot de laatste distilleerderij van de stad. In 2015 opende echter weer de eerste nieuwe distilleerderij in de stad, de Teeling Whiskey Distillery, vlakbij de locatie waar dezelfde familie generaties eerder in 1782 een oude distilleerderij had. Het bedrijf heeft een feniks die uit een potketel komt als logo en probeert met 3 koperen potketels de traditionele whiskeyproductie weer tot leven te brengen.

Praktische info

 • De distilleerderij is geopend voor het publiek en verwelkomt dagelijks bezoekers om een kijkje te nemen bij het productieproces van de Teeling whiskey.
 • Tijdens de tours wordt er over het stoken van de whiskey verteld, evenals over de geschiedenis, en natuurlijk kan er na afloop een aangeprezen Teeling whiskey geproefd worden.
 • Tours worden elke 20 minuten gehouden tussen 10:00 en 17:40.
 • De grootte van de proeverij hangt af van de tour die geboekt wordt.
 • Een standaard tour kost €17.
 • Boek je rondleiding en proeverij bij Teeling Whiskey Distillery hier bij GetYourGuide!
 1. Pearse Lyons Whiskey Distillery, Dublin

Een zeer bijzondere distilleerderij is de Pearse Lyons Distillery in Dublin. Deze distilleerderij werd in 2017 geopend in de gerenoveerde St. James kerk. De distilleerderij is hierdoor redelijk klein en is dan ook gespecialiseerd in een kleine productie, maar dat draagt allemaal bij aan een erg bijzondere ervaring.

 • Tours worden klein gehouden en er wordt hierbij meer verteld over de productie van de whiskeys en de geschiedenis van de wijk waarbinnen de distilleerderij is gelegen.
 • Na afloop kunnen 3 handgemaakte Pearse Irish Whiskeys geproefd worden.
 • Tours worden dagelijks gehouden en kosten €20.
 • Boek je tickets voor de distilleerderij hier online!
 1. Old Jameson Distillery, Dublin

De naam Jameson klinkt vast bekend in de oren: dit is 1 van de bekendste whiskey namen van Ierland en 1 van de bestverkopende merken ter wereld. Jameson whiskeys zijn te verkrijgen in maar liefst 130 landen. De whiskey bestaat al sinds 1774 en wordt al sinds de vroege 19de-eeuw wereldwijd verkocht. Er zijn verschillende whiskeys onder deze naam te verkrijgen, maar het zijn allemaal blends van grain whiskey en pure pot still whiskey.

 • De Old Jameson Distillery in Dublin is de voormalige distilleerderij van het bedrijf, voordat de productie naar Midleton in County Cork werd verplaatst.
 • In de oude distilleerderij worden echter nog steeds uitgebreide tours aangeboden waarbij verteld wordt over de geschiedenis van het bedrijf en de productie van de whiskeys, waarnaast je natuurlijk ook een Jameson whiskey mag proeven in de bar.
 • Daarnaast worden er ook andere tours en workshops aangeboden in de distilleerderij, zoals het blenden van whiskeys en het maken van cocktails.
 • De standaardtour wordt dagelijks gehouden en kost €25, boek je tour hier!
 1. Old Bushmills Distillery, Bushmills

De bekendste distilleerderij buiten Dublin die je zeker eens zou moeten bezoeken is de Old Bushmills Distillery in Noord-Ierland, op een steenworp afstand van de Giant’s Causeway aan de noordkust van het eiland. De distilleerderij bestaat al ruim 400 jaar en kreeg al in 1608 al een licentie voor het legaal distilleren van whiskey. Daarnaast staat het bedrijf vooral bekend om de single malt en single grain whiskeys, al is de bestverkochte whiskey van Bushmills de Black Bush whiskey, een blend van 80 procent single malt en 20 procent single malt. Verder werkt het bedrijf volgens het grain to glass principe, waardoor ze in kleine hoeveelheden stoken, bottelen en bewaren.

 • Bushmills Distillery biedt verschillende tours en ervaringen aan in het oude pand, waarbij meer uitleg wordt gegeven over het stookproces.
 • Natuurlijk is er na afloop ook een proeverij, waarnaast je ook even kan rondsnuffelen in de gespecialiseerde whiskeywinkel en souvenirwinkel.
 • Een standaard tour kost £9 en wordt dagelijks tussen 09:30 en 13:00 gehouden.
 • Meer info op de website.
 • Je kan ook een tour boeken vanuit Dublin, in combinatie met de Giant's Causeway! Hier te boeken vanaf €65.
 1. Jameson Experience, Midleton

In 1825 nam de Jameson familie het oude pand van een militaire barak om daar de nieuwe distilleerderij te plaatsen. Jaren later vormden Jameson samen met Powers en Cork Distilleries de Irish Distillers en werd er in 1975 naast het oude pand een nieuwe distilleerderij gebouwd. De oude stokerij is vervolgens omgebouwd tot een museum en bezoekerscentrum en opende in 1992 voor het publiek.

 • Vandaag bieden ze 4 verschillende tours aan door het museum en de distilleerderij waarbij over de geschiedenis van Jameson wordt verteld, evenals de tradities die ze volgen en het proces van het produceren van een whiskey.
 • Ook kan je hier de grootste potketel ter wereld aanschouwen, waar maar liefst 144.000 liter in kan.
 • Na afloop kan je natuurlijk ook genieten van een proeverij.
 • De tours worden dagelijks gehouden en kosten €23, boek je tour hier op voorhand!
 1. Tullamore D.E.W., Tullamore

Al in 1829 werd de originele distilleerderij van Tullamore opgericht, gelegen ten westen van Dublin, waar vervolgens de eerste blend van het land gemaakt werd. Het bedrijf moest de deuren sluiten in 1954, maar 60 jaar later is het bedrijf weer terug in de stad gekomen. Sinds de opening in 2014 is Tullamore weer 1 van de bekendste whiskey distilleerderijen geworden en tegenwoordig is het ook een zeer populair bezoekerscentrum.

 • Tullamore D.E.W. biedt een tour aan waarbij verteld wordt over de 200-jaar lange geschiedenis van het bedrijf en de manier waarop de whiskeys geproduceerd en geblend worden.
 • Daarnaast bieden ze ook uitgebreide proeverijen aan waarbij uitleg gegeven wordt hoe je nou eigenlijk een whiskey hoort te proeven, of je kan er een cocktail masterclass volgen.
 • De standaard tours worden dagelijks gehouden en kosten €17.
 • Meer info op de website!
 1. Royal Oak Distillery, Royaloak

De distilleerderij van Royal Oak in County Carlow is 1 van de grootste operationele distilleerderijen van Ierland, en de enige distilleerderij van het land waar ze zowel single malt, single grain en single pot still whiskeys produceren onder 1 dak. Hierdoor is een bezoek aan deze distilleerderij zeer bijzonder, want je krijgt de informatie over 3 productieprocessen tegelijk.

 • Er worden 3 verschillende tours aangeboden met verschillende proeverij-mogelijkheden.
 • Tijdens de tour leer je alles over de traditie van het maken van whiskey, waarna je de whiskeys van het bedrijf zelf mag proeven.
 • Tours worden dagelijks gehouden en kosten vanaf €15 voor de standaard Royal Oak Journey tour.
 • Meer info op de website.
 1. Dingle Distillery, Dingle

In het zuidwesten van Ierland in County Kerry vind je Dingle Distillery, een redelijk recente distilleerderij die sinds 2012 in productie is en waarvan de eerste whiskey in 2015 werd verkocht. Dingle Distillery is een klein bedrijf waar gebruik wordt gemaakt van 3 potketels en waar maar enkele vaten per dag geproduceerd worden. De hele productie van de whiskey gaat handmatig in dit bedrijf. Naast whiskey maakt het bedrijf ook gin en vodka, en de reputatie van Dingle Whiskey Distillery groeit met de dag.

 • Bij een tour van Dingle Distillery wordt niet alleen uitleg gegeven over het gehele handmatige proces van de whiskeyproductie maar ook over de gin en vodka, waarnaast je ook van alle 3 de dranken een beetje mag proeven.
 • Tours worden dagelijks gehouden en kosten €15.
 • Meer info op de website!
 1. Kilbeggan Distillery, Kilbeggan

Gelegen in het hart van Ierland aan de Brosna rivier ligt 1 van de oudste distilleerderijen van het land. Kilbeggan Distillery opende al in 1757 en was voor zo’n 200 jaar 1 van de grootste whiskey producenten van het land, tot het in de jaren 1950 de deuren moest sluiten. In 1990 opende het bedrijf terug de deuren als een museum, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Binnen hangt de licentie die Kilbeggan in 1757 verkreeg en meerdere oude onderdelen van het productieproces zijn tentoongesteld. Daarnaast wordt er vandaag de dag nog steeds whiskey geproduceerd in het bedrijf die de traditie van Kilbeggan voortzetten.

Kilbeggan biedt dagelijks tours aan door de distilleerderij, maar heeft daarnaast ook tours speciaal voor connoisseurs. Meer info op hun website!

 1. Waar overnachten in Ierland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Ierland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Dublin, Belfast en Galway. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?