De 13 x mooiste bezienswaardigheden in Zaandam en Zaanstreek bezoeken + verblijftips

Koop de volledige gids voor € 7,5

De 13 x mooiste bezienswaardigheden in Zaandam en Zaanstreek bezoeken + verblijftips

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Zaandam + verblijftips

In Noord-Holland, ten noordwesten van Amsterdam, vind je het karakteristieke Zaandam. Deze stad behoort tot een van de meest iconische plekken in Nederland. Bij een bezoek aan Zaandam zal je meteen merken waarom: wandel langs de authentieke Zaanse houten huisjes verspreid over de stad, bezoek de schilderachtige molens in de Zaanse Schans en duik in het rijke verleden van de Zaanstreek.

Ontdek het centrum van Zaandam te voet of maak een mooie fietstocht door het prachtige Hollandse landschap + boek hier meteen je uitstap naar Zaandam.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Zaanse Schans

Reisgids
AdresParkeerplaats Zaanse Schans: Schansend 7 in Zaandam (€ 15 betaalde parking) (zie ligging hier)
Tickets
Openingsuren
 • De verschillende attracties op de Zaanse Schans hebben afwijkende openingstijden, de meeste attracties en bezienswaardigheden zijn dagelijks van 9u tot 17u geopend.
 • Zaandam en de Zaanse Schans is vrij te bezoeken, het ganse jaar rond (musea betaalde toegang).
Bestel hier je Zaanse Schans Card
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Verblijven

Inhoud artikel

 1. Kaartje met bezienswaardigheden Zaandam

Waar ligt Zaandam op de kaart in Nederland?

Zaandam ligt in de provincie Noord-Holland. Het ligt ten noordwesten van Amsterdam (20 km), en samen met enkele andere steden, waaronder Monnickendam (16 km) en Purmerend (16 km), maakt het deel uit van de regio Zaanstreek.

 1. Volg een stadswandeling door Zaandam

Is het de eerste keer dat je Zaandam bezoekt? Dan raden we aan om een wandeling langs alle hotspots van Zaandam te maken. Deze wandeling is ongeveer 6 kilometer lang en de route kan je online aankopen bij de Zaanstore voor slechts €3 of ter plekke in de winkel VVV Zaanstore (bekijk ligging).

Tijdens deze wandeling geniet je niet alleen van de Zaanse architectuur maar je wordt ook geëntertaind met leuke Zaanse verhalen en architectonische weetjes. Er zijn ook heel wat mogelijkheden voor stops met wat lekkers, leuke winkeltjes en uiteraard ook mooie bezienswaardigheden zoals het Stadhuis in Zaanse bouwstijl. De wandeling start meteen al bij een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad: het Inntel Hotel Zaandam bij het Centraal Station.

 1. Het voormalige atelier van Claude Monet

Wist je dat er een voormalig atelier van de beroemde Franse schilder Claude Monet in Zaandam te bezichtigen valt? Monet schilderde hier in 1871 vier maanden lang. Hij maakte 25 Zaanse schilderijen waarvan het werk "Het Blauwe Huis" hem het meest dierbaar was. We bezochten in Normandië, het huis en tuinen van Monet in Giverney.

In het atelier kan je een video bekijk over zijn leven en kan je een aantal replica's van die schilderijen bezichtigen. Nog meer van Monet te weten komen? Breng dan zeker een bezoekje aan het Zaans Museum.

Er is ook een Monet wandeling uitgestippeld waarbij je langs de plekken komt waar de kunstenaar heeft geschilderd zoals het Blauwe Huis (een van zijn favoriete schilderijen). Interesse? Meer info over deze wandeling.

 1. De Dam

Voor sfeer en gezelligheid moet je bij de Dam zijn, een levendig pleintje in het centrum van Zaandam. De Dam is het belangrijkste uitgaanscentrum van Zaandam én de Zaanstreek en wordt omringd door verschillende winkeltjes, restaurantjes en cafés. Plof neer op een van de terrasjes en snuif de sfeer op. Ook het Zaantheater, dat ook wel eens het leukste theater van Nederland wordt genoemd, ligt vlakbij.

LEESTIP: Weekendje erop uit trekken naar de Zaanstreek? Download dan zeker ons reisgids Holland boven Amsterdam, inclusief een rondreis, leuke weetjes en mooiste bezienswaardigheden.

 1. Czaar Peterhuisje

Twee straten verder van de Dam vind je het Czaar Peterhuisje, één van de oudste houten huisjes in Nederland. Dit arbeidershuisje is bekend geworden doordat de Russische tsaar Peter de Grote enkele dagen in dit huisje verbleef. In 1697 kwam hij naar Zaandam om het vak van scheepstimmerman te leren.

In het Czaar Peterhuisje vind je nog enkele portretten, een dodenmasker van tsaar Peter en een handtekeningencollectie van Russische tsaren als Peter de Grote, maar ook van Napoleon en keizerin Sissi van Oostenrijk. Het huisje zelf dateert uit 1632 en kreeg in 1823 ter bescherming een stenen omhulsel. Het huisje is geopend van dinsdag t/m zondag van 10u tot 17u. Meer info op de website

 1. Burgemeester In 't Veldpark

Even ontsnappen aan de stadsdrukte of gewoon zin in een mooie wandeling in een rustige omgeving? Wandel dan even het centrum uit, richting het Burgemeester In 't Veldpark in de Rosmolenbuurt. Hier kan je onder andere gezellig picknicken, vissen of gewoon wandelen door het groen.

De leukste verblijven in Noord-Holland?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of vakantie in Noord-Holland? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noord-Holland
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Noord-Holland
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
Vakantiepark → Vakantiepark EuroParcs of kijk bij Landal Noord-Holland

 1. Hembrugterrein

Het Hembrugterrein was oorspronkelijk een militair terrein en diende als wapen- en munitiecomplex voor het Nederlandse leger. Het werd in de 19e eeuw gebouwd en was actief tot aan het einde van de Koude Oorlog. Er werden experimenten en testen uitgevoerd en was daarom volledig afgesloten. Je wist nooit precies wat er gebeurde.

Sinds de sluiting als militaire basis in 2003 heeft het Hembrugterrein verschillende herontwikkelingen ondergaan. Meer hierover ontdek je in het Hembrugmuseum, gevestigd op het terrein. Het museum biedt in de militaire geschiedenis en de industriële activiteiten van het complex.

Nadien kan je de rest van het terrein verkennen, eventueel met een gids die je alle geheimen van dit mysterieuze complex laat zien. Nadat de militaire basis sloot, heeft het terrein enkele jaren ongebruikt geweest. In 2011 besloot men het nieuw leven in te blazen als bedrijventerrein voor creatieve en innovatieve ondernemers. Intussen kan is het omgetoverd tot een echte hotspot waar verschillende bedrijven gevestigd zitten in de oude fabrieksgebouwen, leuke eettentjes met een industrieel decor en worden er regelmatig evenementen georganiseerd. Meer info op de website.

Boek een onvergetelijke daguitstap naar de Zaanse Schans

 1. Museum of Humanity

Zoek jij altijd de iets alternatieve spots op? Dan is dit museum misschien wel iets voor jou. Het Museum of Humanity laat zien dat ieder mens een meesterwerk is. Dit doet men aan de hand van indringende portretten van mensen van over de hele wereld. Laat je inspireren door verhalen van onbekende mensen en bekijk de kunstwerken die aanzet tot nadenken. Het Museum of Humanity is een project van documentairfotograaf Ruben Timman en kan je gratis bezichtigen in het weekend.

Ruben Timman fotografeert al sinds 2004 mensen van over de hele wereld op dezelfde manier: recht van voren met een neutrale uitdrukking. Zo puur als het maar kan. Het museum is zeker een bezoekje waard wanneer je in Zaandam bent. Meer info op de website.

 1. Lab 44

Een ander opvallend gebouw in Zaamdam is Lab-44 op het Hembrugterrein. Dit monumentale gebouw uit 1918 is het eerste pand in Zaandam dat volledig hersteld is. Het deed dienst al laboratorium en behoorde toe aan een wapen- en munitiefabriek.

Lange tijd was het verboden terrein maar inmiddels is het omgetoverd tot dé hotspot van de Zaanstreek. Je vindt er onder andere een sfeervol restaurant waar je lekker kan eten in een alternatief decor en de ruimte wordt ook gebruikt voor allerlei (zakelijke) evenementen als workshops, vergaderingen en zelfs trouwfeesten. Meer info op de website.

 1. Molens van de Zaanse Schans

Zeg de Zaanse Schans en men denkt aan zijn molens. De molens van de Zaanse Schans zijn dan ook de grootste toeristische bezienswaardigheden van de hele regio. De molens staan aan de oevers van de Zaan, het lijkt alsof je in een geschiedenisboek bent binnengestapt. Het enige wat mist om het plaatje compleet te maken zijn de mensen in traditionele klederdracht op klompen.

De verschillende windmolens van de Zaanse Schans

 • De molen de Kat is een oude windverfmolen (een molen die grondstoffen voor verf maalt) en de enige overgebleven molen van zijn soort ter wereld.
 • Daarnaast zijn er nog een aantal andere bijzondere molens, zoals de molen de Huisman, waar specerijen werden verwerkt, en de wiphoutzaagmolen Het Klaverblad.
 • Andere molens die toegankelijk zijn voor het publiek zijn de 2 houtzaagmolens, het Jonge Schaap en de Gekroonde Poelenburg, en de 3 oliemolens de Bonte Hen, de Os, en de Zoeker.
 • Er zijn ook nog een aantal kleinere molens. Zo heb je de kleine zwarte molen die het water omhoog houdt en ervoor zorgt dat de Zaanse Schans niet overspoeld wordt
 • Daarnaast zijn er ook nog de de Hadel en de Windhonden, twee mini molentjes die ondanks hun kleine gestalte, wel nuttig werk verrichten. De Hadel zorgt voor de drooglegging van een gebied en de Windhonden malen zandsteen.

VERBLIJFTIP: Slapen in een typische Hollands huisje? Dit kan bij Het Pulletje in Westzaan, een knus huisje met zicht op het water op 3 km van de Zaanse Schans. Meer info en prijzen.

 1. Rondvaart op de Zaan

Een bijzonder leuke manier om de unieke Zaanse houten huisjes en klassieke windmolens te bezichtigen, is tijdens een rondvaart! Boek hier een van de Zaanse Schans boottocht en ontdek de oer-Hollandse Zaanstreek vanop het water. De schipper, die op dat moment ook jouw persoonlijke gids is, vertelt je meer over de geschiedenis en leuke weetjes van de streek.

 1. Bezoek het Zaans Museum

Het Zaans Museum

Wanneer je meer wilt weten over de Zaanse Schans en de Zaanstreek breng dan zeker een bezoek aan het Zaans Museum. In het museum vind je meer informatie over de geschiedenis van de Zaanstreek, die al sinds 1600 bekend staat om de molens en haar scheepswerven. Je vindt hier dan ook een collectie aan woon- en industrie producten, zoals kledij en fabrieksmaterialen. Met een audio-tour komt het verleden van de Zaanstreek terug tot leven. Tickets kan je hier bestellen.

De grote Franse schilder Monet

Naast deze collectie is er ook nog een kunstcollectie te vinden in het museum, kenmerkend voor de Zaanstreek. Zo vind je er onder andere een schilderij van de grote Franse schilder Monet, die een paar maanden in de regio verbleven heeft en in die tijd meerdere schilderijen gemaakt heeft.

BESPAAR TIP: Wil je graag dit museum bezoeken samen met het Wevershuis, de Kuiperij en Museum Zaanse Tijd? Koop je Zaanse Schans Card dan online en bespaar veel geld uit (+ je ontvangt korting in tal van shops).

 1. Museum Zaanse Tijd

Uurwerken zijn niet alleen maar een Zwitsers product. Ook in Nederland zijn er door de eeuwen heen veel uurwerken gemaakt. In het Museum Zaanse Tijd, gevestigd in een wevershuisje uit de 17e eeuw, brengt een hommage aan het ambacht van de klokkenmaker met een enorme collectie bijzondere klokken. Zo vind je hier onder andere een grote verzameling aan wandklokken, slingeruurwerken, torenuurwerken, speelklokken, zakhorloges enzoverder.

De verschillende klokken stammen uit de periode vanaf de 16de eeuw tot aan de 19de eeuw, maar een hoogtepunt uit de collectie zijn toch wel de allereerste slingerklokken van Christiaan Huygens. Meer info op de website.

 1. Museumwinkel Albert Heijn

Wanneer je een paar dagen in Nederland verblijft kan het niet anders dan dat je langs een Albert Heijn bent gekomen. De supermarktketen is zo groot dat het bijna overal wel te vinden is. Maar wist je dat deze keten voort is gekomen uit een kleine kruidenierszaak uit de 19de eeuw?

De voorloper van de Albert Heijn is terug te vinden op de Zaanse Schans, waar je in de Museumwinkel Albert Heijn de authentieke inrichting en zelfs de originele inventaris van de oude kruidenierswinkel uit 1887 terug kan vinden.

 1. Waar overnachten in Zaandam?

 • Inntel Hotels Amsterdam Zaandam 4* hotel met een zeer opvallend design. De gevel is geschilderd in 4 kleuren Zaans Groen en bestaat uit een opeenstapeling van typische Zaanse huisjes. Meer info en prijzen.
 • Een leuk vakantiehuisje Het Pulletje aan het water in Westzaan, ga zelf met de sloep het water op. Je beschikt over een keuken en alle basis comfort. Meer info en boeken
 • Landal Beach Resort Ooghduyne heeft 66 strandhuisjes die geschikt zijn voor 4 volwassenen en 2 kinderen en voorzien van alle modern comfort. Men leeft er als het ware op het strand, geniet je van de zonsondergang en val je in slaap met het geluid van de branding. Het park beschikt veder over een 2x9-holes golfbaan met A-status en een familiegolfbaan. Meer info en boeken
 1. Filmpje: Bekijk alvast de karakteristieke architectuur van Zaandam

Ben je benieuwd naar je bezoek aan Zaandam? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Zaandam in de Zaanstreek, provincie Noord-Holland.

 1. Mis niets in Holland boven Amsterdam met onze reisgids

Verken de regio van Holland boven Amsterdam met onze compleet uitgewerkte rondreis. Download de reisgids preview hieronder. Wil je graag de volledige rondreis maken, koop je reisgids Holland boven Amsterdam met een complete autoroute en zie de mooiste plekjes.

Holland boven Amsterdam

Gratis reisgids Holland boven Amsterdam downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 29 april 2024 - Sophie

De gids is een echte aanrader. En wat een prachtige streek. Komen zeker terug!!!

- 28 januari 2024 - Nienke

Wat een leuk artikel over de Zaanstreek!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?