10 x mooiste steden in Henegouwen: wat zien en doen tijdens je verblijf? + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste steden in Henegouwen: wat zien en doen tijdens je verblijf? + tips

26 januari 2023 in Henegouwen1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Henegouwen + verblijftips

Henegouwen staat vooral bekend om het industriële verleden met oude scheepsliften en belangrijke mijnmusea en de talloze brouwerijen die je kan bezoeken. Maar je vindt er ook enkele culturele steden als de hoofdstad Bergen (Mons) en de tweede oudste stad van België, Doornik (Tournai). Het is zeker de moeite om bezoekje te brengen aan de goed bewaarde middeleeuwse steden met historische monumenten en boeiende musea gewijd aan de geschiedenis en het erfgoed van de regio.

Benieuwd naar de mooiste steden in Henegouwen? Lees gerust verder en ontdek de leukste plekken en steden in Henegouwen.

Inhoud artikel

 1. Doornik

Doornik of Tournai, een van de oudste steden van België, kent een geschiedenis die ruim 2000 jaar teruggaat. De stad werd namelijk gesticht door de Romeinen. Je kan deze sfeervolle stad eenvoudig te voet verkennen met onze stadswandeling Doornik. Je wandelt door de gezellige straten naar het centrum en komt onder meer langs het prachtige belfort aan de kerk, het oudste belfort van België. Om die top te bereiken moet je maar liefst 257 treden beklimmen! Ook de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is hier een toppertje. Binnen vind je kunstwerken van bekende Vlaamse schilders als Rubens en Jordaens.

VERBLIJFTIP: La Camuche is een prachtig aparthotel in loftstijl op een steenworp van de Grote Markt. In het slow-food restaurant, The Wich kan je heerlijk dineren. Meer info en boeken

 1. Thuin

De stad Thuin heeft als belangrijkste attracties zijn belfort en zijn hangende tuinen. Maar het is ook de ‘Capitale mondiale du Chien’. Dat vraagt toch wel een woordje uitleg. De Fédération Cynologique Internationale (FCI) is de wereldwijde overkoepelende organisatie voor honden. Het verenigt 87 aangesloten organisaties over de hele wereld (één organisatie per land). Het secretariaat-generaal van de FCI is sinds 1954 gevestigd in Thuin. Het gebouw bevindt zich tegenover het Belfort, herkenbaar aan het beeldje voor het gebouw.

Thuin is bij velen totaal onbekend toch valt er heel wat te zien

Wil je de stad volledig verkennen en ontdekken waarom ze dit 'La Petite Provence' noemen, stap dan de dienst toerisme binnen, die vind je bij de toegang van het belfort, gesloten van zaterdag t/m maandag. Ze hebben kaarten met 3 wandelingen. In het centrum staan er informatieborden.

 • Het pronkstuk van Thuin is het belfort. Je kan de stukje UNESCO Werelderfgoed beklimmen. Eerst gaat het via goede en brede metalen trappen tot bij de klokken van de beiaard, daar kan je al genieten van een mooi uitzicht. Op de top is het uiteraard beter, voor dat laatste stukje moet je wel een heel steile ladder op.
 • Uniek zijn de Hangende tuinen van Thuin. Nee hoor, de tuinen hangen niet aan kabels. Thuin ligt bovenop een steile helling en de enige manier om een moestuin of wijngaard te hebben was in terrasbouw. De wijngaard van Distillerie de Biercée kan je enkel met gids bezoeken. Het bestaat uit in totaal negen terrassen. De muren van de stad en bij uitbreiding van de terrassen zijn van ijzerhoudende zandsteen. De wijngaard ligt langs de zuidkant en ’s avonds geven die muren hun warmte af. Daardoor krijg je hier een soort microklimaat.
VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk alvast onze selectie favoriete hotels en B&B's in Henegouwen.
 1. Mons

Mons is een stad met veel persoonlijkheid waar verrassend veel te bezichtigen valt. De blikvangers van Mons is echter het stadhuis en het Belfort. Dat laatste is trouwens Unesco Werelderfgoed en zopas gerestaureerd! Met onze wandeling door Mons brengen we je langs smalle steegjes naar vergeten pleinen, toeristische oorden, mooie kerken, door groene parken, naar prachtige uitzichtpunten, winkelstraten en heerlijke gastronomie.

Ben je in Mons/Bergen? Dan is een bezoekje aan het dierenpark van Pairi Daiza ook een echte aanrader! Wat er nog meer te beleven is in Mons kan je lezen in onze blog met de mooiste bezienswaardigheden in Mons.

Onze tip: Ga je voor een meerdaagse citytrip naar Mons/Bergen? Bekijk onze selectie van de mooiste B&B's en kleinschalige hotels in het centrum van Mons/Bergen. (ook in een voormalige kapel)

 1. Charleroi

Je zou het misschien niet meteen durven denken, maar ook Charleroi is het vernoemen waard. De stad kreeg misschien wel als bijnaam ‘de lelijkste stad’, toch heeft Charleroi een bepaalde charme. Als voormalige industriële stad heeft Charleroi namelijk vooral veel harde werkers gezien.

Je vindt hier vooral indrukwekkende fabrieksgebouwen, begroeide afvalbergen en bijzondere street art. Die urban vibe is wat Charleroi onderscheidt van de rest. Kan je je wel vinden in een industriële stad waarin de geschiedenis nog duidelijk zichtbaar is? Dan moet je zeker eens naar Charleroi gaan. De City Safari tour is zeker de moeite waard, ga met een echte Charolo op ontdekking langs clichés, vergane glorie en ontdek zelf hoe mooi de lelijkheid kan zijn!

 1. Beaumont

Beaumont is nu een onbekende stad met slechts 7000 inwoners, maar ooit was dit anders. Zo’n duizend jaar geleden had het een grote burcht waarrond een heuse stad werd gebouwd. Nu blijft daar alleen nog de Tour Salamandre en wat vestingmuren van over. Vanaf deze muren heb je een prachtig panoramisch uitzicht.

Met onze wandelroute door Beaumont kom je alvast langs die historische plaatsen en laat je ook het originele Beaumont zien. Bovendien brengen we je op twee plaatsen waar je de originele macarons kan kopen en proeven!

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Henegouwen.

 1. Edingen

Edingen is een klein stadje waar je kan ronddwalen door de charmante straatjes met traditionele Belgische huizen. De stad heeft geschiedenis gemaakt met de productie van wandtapijten maar het is vooral gekend omwille van het prachtige Park van Edingen (Parc d’Enghien).

Het park is een getuige van de rijkdom die de stad vroeger heeft gekend. Het werd reeds in de 17de eeuw aanzien als een van de mooiste tuinen van Europa. Nu is het geklasseerd als Waals erfgoed. Je kan er een afwisselende wandeling maken langs standbeelden, meren, kanalen, thematuinen, een kasteel en een paviljoen.

 1. Ath

Ath (of Aat) is een kleine stad in het noorden Henegouwen en ligt aan de samenvloeiing van de twee Denders. De stad is vooral bekend om zijn prachtige stadsplein met haar laat-renaissancistisch stadhuis en de indrukwekkende St. Julianskerk in gotische stijl.

De reuzen van Ath

Ath wordt ook wel eens de reuzenstad genoemd. Elke vierde zondag van augustus gaat de Ducasse van Ath door. Dat is een vijf eeuwen oud volksfeest waarin reuzen de hoofdrol spelen. Deze "Reuzenstoet" is door de Unesco als Werelderfgoed erkend. Dit feest kan je zien in het Maison des Géants (in renovatie, opening voorzien in 2023). Het museum is ondergebracht in het prachtige Kasteel Cambier.

 1. Moeskroen

Moeskoen was tot 1963 een Vlaamse stad die behoorde tot de provincie West-Vlaanderen. In dat bewuste jaar werden de taalgrenzen vastgelegd en werd Moeskroen overgeheveld naar de provincie Henegouwen. Het is nu een Franstalige stad met faciliteiten voor de Nederlandstaligen.

Moeskroen is geen typische toeristische stad zoals Mons of Doornik, toch zijn er een paar bezienswaardige plaatsen. Het heeft zijn hoog inwonersaantal historisch te danken aan het feit dat hier veel arbeiders woonden die in de textielfabrieken van Noord-Frankrijk werkten. Eind de 19de eeuw was dit een bloeiende stad omdat heel wat bedrijven naar hier trokken.

Toch is het de moeite om de stad te bezoeken. Moeskroen heeft een pittoresk centrum met goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur en charmante geplaveide straatjes. Een van de mooiste bezienswaardigheden hier zijn de mooie burgerwoningen tegenover het stadspark. Ze zijn een mix van kenmerken zoals art deco, Bauhaus, Normandisch vakwerk en eclectisme. Daarnaast is het ook de moeite om een kijkje te nemen in het Museum van Folklore, de gotische Sint-Romboutskerk en het Gravenkasteel.

 1. Chimay

Chimay is een leuke stad in Henegouwen die je hoogstwaarschijnlijk linkt aan het trappistenbiertje. Maar het is ook echt de moeite om deze stad even te bezichtigen. Wandel door het centrum naar het stadsplein met de Kerk van Sint Peter en Paul met prachtige glas-in-loodramen en de Prinsenfontein. Nadien kan je aan de Abdij Notre-Dame de Scourmont, gelegen in Forges, in de buurt van de stad. Tijdens je rondleiding kom je te weten hoe de trappistenbieren en -kazen van Chimay gemaakt worden.

Château de Chimay

Wanneer je de steile steegjes in het centrum volgt, kom je uiteindelijk hoog op een rots waar het middeleeuwse Château de Chimay neer kijkt op de Eau Blanche vallei. Het kasteel dateert van de 1119 en eeuwen nadien werd er steeds bijgebouwd. In 1935 werd het kasteel volledig verwoest door een brand maar werd later gerestaureerd in renaissancestijl. De dag van vandaag kan je het museum ook bezoeken voor ene breed aanbod expo’s en muziekvoorstellingen.

 1. Binche

Binche is een kleine maar charmante stad met een goed bewaard gebleven middeleeuwse centrum en rijk cultureel erfgoed. Ieder jaar kijkt men hier uit naar het event van het jaar: Carnaval. Maar naast het Carnaval heeft de stad ook enkele mooie bezienswaardigheden. Wandel door de geplaveide straten van het historische centrum en breng een bezoekje aan het belfort en het gotische stadhuis erken door UNESCO als werelderfgoed. Het hele stadscentrum is ook omgeven door stadswallen, waardoor het voelt alsof je terug in de tijd bent gegaan.

Het Carnaval van Binche, traditie die tot de 14de eeuw teruggaat

De stad leeft maandenlang in de ban van het Carnaval dat uiteindelijk uitbarst in een groot volksfeest waar iedereen, klein of groot, jong of oud, in opgaat.

 • De zondag komen de inwoners van Binche reeds verkleed op straat met draaiorgels (violes) en trommelaars.
 • Maandag is de dag van de jeugd. Verschillende jeugdgroepen in hun typische klederdracht verzamelen op de Grand Place en dansen er vrolijk in het rond. Ook sinaasappelen vliegen door de lucht. De dag wordt afgerond met een groots vuurwerk.
 • Hoogtepunt is uiteraard Mardi Gras (Vette dinsdag) die zeer vroeg begint. Reeds rond vijf uur in de ochtend begint het aankleden in familiekring. Eenmaal klaar volgt een royaal ontbijt met oesters en champagne. Vanaf 8u30 verzamelen de genootschappen op de Grand Place waar ze een voor een in het stadhuis worden ontvangen en toegesproken. Het geheel verloopt in een plechtige sfeer want een eeuwenoude traditie wordt in ere gehouden.

Heel wat informatie over het carnaval in deze stad vind je in het Internationaal Museum van het Carnaval- en het Masker. Het Museum laat de vele gezichten van het masker zien: het masker in Europa, Azië, Afrika, Oceanië en Amerika, het carnavals-, toneel- en rituele masker. Zo bewaart het museum vandaag niet enkel 10.000 maskers en kostuums maar ook muziekinstrumenten, marionetten, affiches.

 1. Waar overnachten in Henegouwen?

Henegouwen is een vrij grote provincie, dus je hebt verschillende leuke mogelijkheden om te overnachten. Heb je graag een hotel in een van de steden zoals Mons of Doornik? Misschien wil je wel blijven slapen in Pairi Daiza of dichtbij een andere bezienswaardigheid? Of heb je toch liever een verblijf in een van de rustige dorpjes? Bekijk hier alvast het volledige aanbod hotels, B&B's en vakantiehuizen in Henegouwen.

Wij hebben alvast een aantal aanraders verzameld

 • Le Manoir du Capitaine is een klassehotel in het dorp Feluy. Oorspronkelijk was dit een brouwerij die omgebouwd werd tot een stoeterij die begin 20ste eeuw haar deuren sloot. Dit prachtige gebouw werd gerestaureerd en er zijn nu zo’n 30 kamers en suites. Het dorp Feluy is een paradijs voor wandelaars, en dat maakt van dit hotel echt een topper voor een rustig weekendje weg. Meer info en boeken.
 • Hotel d'Alcantara in Doornik is gevestigd in een charmant pand uit de 18de eeuw. Het hotel is een prima uitvalsbasis maakt voor een citytrip in Doornik. De kamers zijn allemaal modern uitgerust maar hebben nog hun historische charme. In het salon prijkt een collectie oude borden die in Doorniks porselein vervaardigd werden. Daarnaast beschikt het ook over een bar, terras en een souvenirwinkel. Meer info en boeken.
 • Hotel Saint-James is gevestigd in een karakteristiek 18de-eeuws herenhuis in het centrum van Mons. Achter de historische gevel schuilen ruime en moderne kamers rondom de prachtige binnenplaats. Het ontbijtbuffet staat voor je klaar in een moderne eetruimte waar de originele schoorsteen je herinnert aan het karakter van dit oude herenhuis. Het is de ideale plek voor je citytrip in Mons. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van een bezoek aan Henegouwen

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het verrassend mooie Henegouwen? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Henegouwen in België.

 1. Extra: Nog meer ontdekken van Henegouwen met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in Henegouwen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Henegouwen met 33 routes en +100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Henegouwen.

Henegouwen

Gratis reisgids Henegouwen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 4 augustus 2023 - Iris Vermetten

Top boekje. Ik neem het mee op reis.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?