20 x mooiste bezienswaardigheden in Bergen: wat zien & doen tijdens je verblijf in Mons?

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Bergen: wat zien & doen tijdens je verblijf in Mons?

28 januari 2024 in Mons - Bergen61 reacties

Praktische info, highlights en bezienswaardigheden in Mons + verblijftips

Mons is een stad met veel persoonlijkheid waar er het hele jaar door verschillende culturele activiteiten en traditionele festiviteiten plaatsvinden. De stad telt 100.000 inwoners en ligt in de provincie Henegouwen vlakbij de Franse grens. In 2015 werd Mons benoemd tot Culturele Hoofdstad van Europa. De stad is dus zeker een bezoekje waard.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan deze stad? Ontdek hieronder de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Mons.

Tours en tickets voor je bezoek aan Mons/Bergen

Mons bezoeken met een georganiseerde tour of een fiets huren tijdens je bezoek aan Mons? Hier je fiets in Mons/Bergen en verken ook de omgeving van Mons

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en fietsverhuur in Mons

Inhoud artikel

 1. De Grote Markt

Historisch Centrum met de Grand Place

Mons heeft veel smalle, geplaveide straatjes die leiden naar het historische centrum en het bijbehorende centrale plein van de stad: de Grote Markt. De Grote Markt van Bergen is één van de de mooiste pleinen in België en dus zeker een bezoekje waard. Rond het plein bevinden zich een aantal gezellige cafés en restaurants, waar je in de zomermaanden kan genieten van een lekker wijntje op het terras. In het midden van het plein is er een cirkel gegraveerd met de namen van de 19 dorpen die deel uitmaken van de regio Groot-Mons.

Hotel de Ville

De Grote Markt wordt omringd door gebouwen uit de 15e eeuw in gotische, neoklassieke en Spaanse architectuur en zijn een streling voor het oog. Maar het meest indrukwekkende gebouw is toch wel het Hotel de Ville dat dienst doet als stadhuis. Dit gebouw werd tussen 1458 en 1477 gebouwd in een gotische stijl en werd in 1717 vervolledigd met de torenklok.

 • De houten deur van het stadhuis heeft een heel mooi slot in de vorm van het kasteel.
 • Links van de ingang staat een klein bronzen beeld van een aap. Wie volgens de legende de aap aait met z'n linkerhand en een wens doet, deze uit zal komen.
 • Wil je graag het stadhuis bezoeken? Ga dan zeker even een kijkje nemen in de Raadskamer met haar mooie open haard, de Bruidshalen, de Portret Kamer en de Gotische Hal. Je kan het stadhuis enkel bezoeken met een gids op afspraak.
 • Op de binnenplaats van het stadhuis is een doorgang die leidt naar een prachtige tuin die open is voor het publiek. Deze tuin wordt ook wel de burgemeesterstuin genoemd, hier staat er een bekend standbeeld van de Ropieur.

BIJZONDER OVERNACHTEN? Wat dacht je van het Martin's Dream hotel? Dit 4* hotel ligt in een oud 19de eeuwse voormalige klooster. Je kan er in de typische kamers met rosette ramen slapen en 's avonds je benen onder tafel schuiven in de brasserie of het restaurant. Wil je je graag laten verwennen? Dan kan je terecht in de SPA Alter Ego. Overnachten kan vanaf € 77/nacht Meer info en boeken

Tuin van de burgemeester

Wanneer je door de poort van het stadhuis wandelt, kom je in le Jardin du Maïeur ofwel Tuin van de burgemeester. In dit kleine maar mooie tuintje staat het standbeeld van ‘Le Ropieur’, de kwajongen van Bergen speelt met het water van de fontein en doet daarbij een poging om de voorbijgangers nat te maken. Wat verder in de tuin vind je het Doudou museum, meer info hierover vind je later in de tekst.

 1. De klokkentoren van het Belfort

Tussen 1661 en 1672 werd het Belfort in Mons gebouwd, om de oude klokkentoren te vervangen. De toren heeft een hoogte van 87 meter, van hieruit heb je een adembenemend zicht op de stad en haar omgeving. Op een heldere dag kan je vanop de toren zelfs Brussel zien liggen. De klokkentoren is het enige Belfort in barokstijl in België en werd door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Vroeger diende het Belfort als uitkijktoren en als klok, tegenwoordig heeft het een beiaard van 49 klokken die om de 15 minuten rinkelen. Binnenin de klokkentoren is er een museum gevestigd dat het verhaal vertelt van het Belfort en haar rol in de geschiedenis.

 1. De Collegiale Sint-Waltrudiskerk

De bouw van de Collegiale Sint-Waltrudiskerk startte in 1449 en nam 200 jaar in beslag. De katholieke kerk werd gebouwd in een gotische stijl. Binnenin de kerk en boven het altaar staat een reliekschrijn dat de relikwieën van de heilige Sint Waltrudis bevat. Het hoogtepunt van de kerk dat je niet mag missen is de ‘Chariot of Gold’ of ‘Car d’ Or’ waarop de reliekschrijn van Sint Waltrudis die door de stad gedragen wordt voor het Doudou-festival te zien is.

Aan de achterkant van de kerk is er een klein plein waar je een paar gouden vleugels kunt vinden die de engelen van Mons symboliseren. Volgens de geschiedenis hebben de Duitse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog een aantal Britse soldaten in Mons omsingeld. De Britse troepen ontsnapten op wonderbaarlijke wijze met de hulp van de engelen en van Saint George, de patroonheilige van zowel Engeland als Mons. Voor de kerk staat een metalen kunstwerk van een kind dat aan het spelen is.

WANDELTIP: Download onze gratis stadswandeling Bergen/Mons en ontdek het mooiste van de stad met onze wandelroute.

 1. Doudou Festival

Geschiedenis Doudou Festival

De Ducasse de Mons, beter bekend als ‘Doudou’ is een groot festival in Mons dat elk jaar op Trinitatis of Trinity Day plaatsvindt (de eerste zondag na Pinksteren). Het festival dateert uit 1348-1349 toen de stad aan de pest leed. De Canonessen besloten toen om de reliekschrijn van Sint Waltrudis, de beschermheilige van de stad, rond de stad te brengen. De pest verdween op wonderbaarlijke wijze en sindsdien worden de relikwieën elk jaar door de stad geparadeerd om zo de gezondheid en het geluk van de inwoners te waarborgen.

Doudou Festival

Op de zaterdag voor Trinity Day wordt het reliekschrijn van Sint Waltrudis van het altaar van de kerk neergelaten, deze wordt bewaard en aan de burgemeester gegeven. Tijdens het neerlaten wordt het reliekschrijn door verschillende mensen aangeraakt met een sjaal zodat ze voor de rest van het jaar gezegend blijven. Vervolgens wordt het reliekschrijn op zondagochtend op de Chariot of Gold geplaatst en door zes paarden uit de kerk getrokken.

Deze paarden paraderen met het reliekschrijn door de stad. Bovenop de strijdwagen staat een priester om het reliekschrijn te vergezellen. Ongeveer 60 groepen nemen deel aan de parade, allemaal gekleed in middeleeuwse kleren die de Canonessen en andere historische gilden vertegenwoordigen.

Bezoek het Doudou Museum

Het Doudou-festival is door UNESCO uitgeroepen tot een meesterwerk van mondeling en immaterieel erfgoed van de mensheid. Achter het stadhuis ligt er een interessant museum dat gewijd is aan dit traditionele festival. Het Doudou museum ligt in de Tuin van de burgemeester achter het stadhuis.

 • Bezoekers kunnen van dinsdag tot zondag het museum bezichtigen (van 10 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds).
 • Een toegangsticket kost €2 voor kinderen en €6 - €9 voor volwassenen.
 • Meer info op de website.
 1. The Passenger

Tussen de Elisabethkerk en het Justitiepaleis staat een uniek gigantisch kunstwerk van Arne Quinze. De beroemde Belgische kunstenaar gaf zijn werk de naam ‘The Passenger’. De houten constructie moest in 2015 worden vernieuwd wegens problemen met stabiliteit. Vanop de Grote Markt kan je het kunstwerk in de Rue de Nemy al opmerken.

Onze tip: Ga je voor een meerdaagse citytrip naar Mons/Bergen? Bekijk onze selectie van de mooiste B&B's en kleinschalige hotels in het centrum van Mons/Bergen. (ook in een voormalige kapel)
 1. St. Symphorien Militaire begraafplaats

De militaire begraafplaats St. Symphorien is anders dan een gewoon kerkhof. De begraafplaats is gebouwd in 1916 en ligt in een prachtige, rustige omgeving, tussen de landbouwgrond en het bos. De graven hier zijn gewijd aan Duitse en Britse soldaten die hier hun leven gelaten hebben tijdens de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats ligt een eindje van het centrum van Mons, een wandeling over het kerkhof duurt ongeveer een klein uurtje.

WANDELTIP: Download onze gratis stadswandeling Bergen/Mons en ontdek het mooiste van de stad met onze wandelroute.

 1. Mons Memorial Museum

Het Mons Memorial Museum is zeker een bezoek waard wanneer je de stad aan het ontdekken bent. Vooral wanneer je geïnteresseerd bent in de Wereldoorlogen. De tentoongestelde collecties in dit museum omvatten namelijk stukken uit zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Zo vind je verhalen van gewone burgers en soldaten en kom je meer te weten over de militaire geschiedenis van de stad. Bergen lag namelijk op een strategische plek in Europa, waardoor er diverse historische conflicten plaatsvonden. Mons werd ook in de Eerste en ook in de Tweede wereldoorlog bezet door Duitsland.

 1. Het Artotheque Museum

Het Artotheque Museum in Mons is anders dan gewone musea. In het museum kun je als bezoeker met behulp van interactieve schermen, tentoongestelde objecten opzoeken en deze vervolgens in het museum gaan bekijken. De tentoongestelde objecten variëren van prehistorische gereedschappen tot moderne kunstwerken en bestrijken een breed scala aan media, van canvas tot doek.

 1. Maison Losseau

Het Maison Losseau werd zo'n goede honderd jaar geleden gebouwd in art nouveaustijl. De verbouwingen gebeurden op vraag van de eigenaar Léon Losseau (een advocaat). De architect is Paul Saintenoy van Brussel. De renovatie duurde tien jaar maar het heeft een ongelooflijk mooie parel van art nouveau opgebracht. De volledige inrichting straalt deze kunstvorm uit. Momenteel is het zowel een museum als een interpretatiecentrum en een literair centrum.

Wanneer je een bezoekje brengt aan deze oude woning, kan je een kijkje nemen in de prachtige bibliotheek, zijn bureau en de salon met authentieke meubels uit nobel hout afgewerkt. Alle ruimtes zijn weelderig ingericht. Meer info op de website.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Henegouwen.

 1. Mundaneum museum

In de Rue de Nimy, vind je het Mundaneum museum. Dit museum bevat een van de oudste databanken ter wereld met meer dan 6 km aan papier. Oorspronkelijk werd het gecreëerd in Brussel maar vandaag de dag kan je deze bezichtigen in Bergen. Je kan het als het ware de voorloper van Wikipedia noemen. In de 19de eeuw werd het uitgevonden door Henri La Fontaine en Paul Otlet met als doel alle kennis ter wereld te catalogiseren en indexeren. Verder worden er ook nog andere tentoonstellingen gehouden.

 • Het Mundaneum museum is geopend van woensdag tot en met vrijdag (13 uur tot 17uur ).
 • In het weekend en op feestdagen is het complex geopend van 11 uur tot 18 uur.
 • Meer info op de website.
 1. Street art in Mons

Wie door het centrum van Mons wandelt, zal ongetwijfeld street art opgemerkt hebben. De stad heeft heel wat artiesten die zich op afgesproken plaatsen mogen uitleven, zoals bv Don't Sleep on your Dreams van NOIR (de panter en de vogel). In het Place du Parc vind je dan weer de vogelnestjes installatie van Blanc Murmure, "La ville dans la ville".

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Zoek niet langer en boek je overnachting bij Hotel St. James bevindt zich op 10 minuten wandelen van het centrum van Mons. De kamers in dit 18e eeuwse herenhuis zijn ruim en modern ingericht. Meer info en boeken.

 1. Scheepslift van Strépy-Thieu

De Scheepslift van Strépy-Thieu is een opmerkelijk staaltje van techniek. Het is de hoogste bootlift ter wereld en wordt gebruikt om boten van het ene waterniveau naar het andere waterniveau te tillen. Dit gebeurt met behulp van gigantische containers met water.

Bezoekers kunnen de lift van buitenaf bekijken, of betalen om naar binnen te mogen. Betaal je de toegangsprijs, dan kun je de lift van dichtbij bekijken en heb je toegang tot de machinekamer en het café. Tijdens je rondleiding krijg je een video te zien met uitleg over de scheepslift.

 1. Anciens Abattoirs (Oude slachthuizen)

De oude slachthuizen van Mons kun je bereiken langs het Parc de la Grande Pêcherie. Het gebouw werd in 1854 geconstrueerd en doet de dag van vandaag dienst als museum. Het hele jaar door worden maandelijkse (kunst)tentoonstellingen gehouden. Meer info over de tentoonstellingen vind je op deze website.

 1. Kasteelpark en de Calistuskapel

Het kasteelpark en de Calistuskapel zijn geopend van dinsdag tot en met zondag. Het park vanaf 10 uur en de kapel vanaf 12 uur tot 18 uur. Op deze plek stond vroeger het Gravenkasteel. Het is de hoogste plek van Mons. Boven in het kasteelpark krijg je een mooi zicht op het bovenste deel van het Belfort en de stad Mons. Misschien valt het je niet onmiddellijk op maar er is niet één normale klokkentoren bij de belangrijkste kerken van Mons. De Collegiale heeft geen échte klokkentoren en de St-Elisabethkerk heeft een torentje vergelijkbaar met deze op het stadhuis.

In het kasteelpark bevindt zich de Calistuskapel, gevestigd in het poortgebouw waar je het park bent binnengestapt. Deze kapel werd genoemd naar een paus uit de 3de eeuw. Er is een klein museum over het park en het Belfort in dit gebouw.

 1. Maison Van Gogh

In de buurt van Mons kun je het huis van Van Gogh bezoeken. Op 25-jarige leeftijd werkte Vincent Van Gogh als predikant in het dorp Wasmes, net buiten Mons. Toen hij ontslagen werd, huurde hij een kamer in het dorp Cuesmes, hier hield hij zicht bezig met lezen en schetsen van 1879 tot 1880. Tegenwoordig kan je dit huis bezoeken met een ervaren gids en meer te weten komen over het leven van de Nederlandse schilder Van Gogh.

 • In het huis kom je meer te weten over de wereldberoemde schilder en de periode waarin hij hier woonde.
 • Daarnaast vind je er ook een aantal reproducties van schetsen en kunstwerken.
 • In het huis is nog maar één originele tekening over, genaamd "Le Bêcheurs".

LEESTIP: Wil je nog meer over Van Gogh te weten komen? In Amsterdam kan je natuurlijk het Van Gogh museum bezoeken, in de Arles (Provence, FR) hebben we een stadswandeling in het spoor van Van Gogh.

 1. Le Grand-Hornu

Le Grand-Hornu is een belangrijk historisch erfgoed van de Belgische industriegeschiedenis. De voormalige steenkoolmijn ligt in de gemeente Boussu op 20 minuten rijden van Mons. In het begin van de 19e eeuw startte Henri De Gorge met de bouw van deze site. Sinds 2012 staat het industriële mijnbouwcomplex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Je kan hier twee boeiende musea bezoeken: het CID (Centre d’Innovation & de Design) & MACS (Musée des Arts contemporains) waar je alles bijleert over de geschiedenis van het complex. Daarnaast kan je er verschillende tentoonstellingen bijwonen.

 1. De Kazematten

De Kazematten in Mons maakten vroeger deel uit van de vesting rond de stad. Ze hebben een totale oppervlakte van ruim 8500 m² en dateren van het begin van de 19e eeuw. De kazematten werden gebouwd onder het Hollands bewind en werden voornamelijk gebruikt als verblijfplaats voor soldaten van het leger. Tot de Tweede wereldoorlog werd de ruimte gebruikt als stockageplaats. De dag van vandaag verhuurd de stad het gebouw voor allerhande doeleinden.

 1. Silex’s

De neolithische vuursteenmijnen in Spiennes bevinden zich op 6 km van Mons en staan sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De archeologische site is ruim 100 hectare groot en een van de oudste en grootste vuursteenmijnen van Europa.

Om de zware vuurstenen uit de grond te graven gebruikte men toen prehistorische technieken. Meer info en openingsuren vind je op deze website.

 1. Kasteel van Havré

Op een kwartier rijden van Mons, ligt het Kasteel van Havré (Château des Ducs d’Havré). Deze kasteelruïne van Havré wordt omringd door een slotgracht en vier hoektorens en bestaat uit een prachtige binnenplaats met een dom en een gotische kapel. Het fort werd van de 12e eeuw tot de 19e eeuw door verschillende families uitgebreid. Tussen de twee oorlogen verviel het kasteel tot een ruïne. Het werd eind vorige eeuw gedeeltelijk gerestaureerd en heeft nu een gedeelte dat in gebruik is voor evenementen. Er is eveneens een klein wapenmuseum.

Ga ook zeker eens een kijkje nemen in de rozentuin die werd aangelegd in 1999-2000. Deze aangename tuin biedt 6.000 vierkante meter aan rozengeur en telt ongeveer 3500 rozenstruiken. Je kan het kasteel iedere dag in de week bezoeken van 10u tot 17u. Meer info op de website.

 1. Bezoek de dierentuin Pairi Daiza

Pairi Daiza is een enorme dierentuin van 65 hectare en bevindt zich op de voormalige locatie van de cisterciënzerabdij van Cambron. Het domein zit vol met eeuwenoude bomen en tal van historische gebouwen. De dierentuin is een thuisplaats voor meer dan 4.000 dieren van over de hele wereld. Pairi Daiza won de beste dierentuinprijs tijdens de Diamond Theme Park Awards 2018, ook bekend als de Oscars voor themaparken en dierentuinen in de Benelux.

Deze plek is absoluut een must-see in België. Het is de grootste en mooiste dierentuin die velen ooit zullen bezoeken.

TIP TICKETS: Wil je de wachtrijen overslaan en zeker zijn van je toegangsticket? Koop dan zeker je tickets voor Pairi Daiza online, zo kan je enkele euro's uitsparen en hoef je niet aan te schuiven in de lange wachtrijen. Tickets zijn te annuleren tot 24u voor aankomst met een 100% geld terug garantie. Boek je ticket via deze link.

 1. Waar overnachten in Mons/Bergen?

Je kunt er ook voor kiezen om ergens buiten het park te overnachten. Als je een weekendje naar Pairi Daiza wilt, kun je bijvoorbeeld overnachten in Mons/Bergen. Zo kun je op zaterdag een bezoek brengen aan de dierentuin en op zondag nog de tijd nemen om de stad in te gaan, voor je weer naar huis rijdt. Bekijk alle mogelijkheden online.

Martin's Dream 4-sterrenhotel

Wil je graag eens overnachten in een bijzondere setting? Wat dacht je van het Martin's Dream hotel? Dit 4* hotel ligt in een oud 19de eeuwse voormalige klooster. Je kan er in de typische kamers met rosette ramen slapen en 's avonds je benen onder tafel schuiven in de brasserie of het restaurant. Wil je je graag laten verwennen? Dan kan je terecht in de SPA Alter Ego. Overnachten kan vanaf € 77/nacht Meer info en boeken

Hotel Lido Mons Centre 4-sterrenhotel

Hotel Lido ligt op een in het centrum van de historische stad Bergen biedt alle faciliteiten die een vakantieganger kan wensen. Het bevindt zich op 200 meter van de Grote Markt van Bergen en de belangrijkste winkelstraat van de stad. Alle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv en een eigen badkamer. Heel uitgebreid ontbijt. Uitstekende ligging wat afstand tot het centrum betreft, ideale uitvalsbasis voor je bezoek aan Pairi Daiza. Bekijk de prijzen en meer info

 1. Wat is de ligging van Mons/Bergen op de kaart?

 1. Filmpje: breng een bezoekje aan Mons (Bergen)

Benieuwd naar hoe Mons (Bergen in het nederlands)? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige stad in Wallonië. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Mons moeten afreizen.

 1. Extra: Download je gratis stadswandeling Mons/Bergen

Wil je ook de stad Mons/Bergen beter leren kennen? Dan hebben wij de ideale stadswandeling voor jou. Je wandelt langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van de stad en leert ondertussen ook heel wat bij. Download de gratis stadswandeling Mons/Bergen hier. Nog meer ontdekken van Henegouwen, dat kan met onze complete reisgids Henegouwen langs 100 bekende en onbekende plekjes.

Mons stadswandeling

Gratis wandeling Mons downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 februari 2024 - Jan De Valck

erg bruikbare gids; goed uitgebalanceerd circuit en vooral compacte uitleg naast de verschillende bezienswaardigheden

- 26 november 2023 - Dany Geerts

Leuke tips om de stad te bezoeken. We hebben het belfort en het art deco huis ook bezocht.

- 29 oktober 2023 - Vera Huysmans

Mons is een prachtige stad, de reisgids van Geert is heel volledig en een goede begeleiding voor het bezoek. We hebben op aanraden van 'reisroutes' verbleven in het Martin hotel, dat was zeker ook een aanrader.

- 14 oktober 2023 - Vera Huysmans

Perfect

- 7 september 2023 - Hubert Vanmaldeghem

Zeer goede gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?