Mons bezoeken? 16 x bezienswaardigheden Bergen wat te zien & doen?

Download reisgids Ardennen

Mons bezoeken? 16 x bezienswaardigheden Bergen wat te zien & doen?

11 december 2020 in Mons - Bergen33 reacties

Mons is een stad met veel persoonlijkheid waar er het hele jaar door verschillende culturele activiteiten en traditionele festiviteiten plaatsvinden. De stad telt 100.000 inwoners en ligt in de provincie Henegouwen vlakbij de Franse grens.

In 2015 werd Mons benoemd tot Culturele Hoofdstad van Europa. De stad is dus zeker een bezoekje waard, onze favoriete bezienswaardigheden op een rijtje.

Inhoud artikel

 1. De Grote Markt

Historisch Centrum

Mons heeft veel smalle, geplaveide straatjes die leiden naar het historische centrum en het bijbehorende centrale plein van de stad: de Grote Markt. Rond het plein bevinden er zich een aantal cafés en restaurants, die in de zomermaanden hun terras buiten zetten. In het midden van het plein is er een cirkel gegraveerd met de namen van de 19 dorpen die deel uitmaken van de regio Groot-Mons.

Hotel de Ville

De gebouwen rond het plein dateren uit de 15e eeuw. Het meest indrukwekkende gebouw is het Hotel de Ville en doet dienst als stadhuis. Dit gebouw werd tussen 1458 en 1477 gebouwd in een gotische stijl en werd in 1717 vervolledigd met de torenklok. De houten deur van het stadhuis heeft een heel mooi slot in de vorm van het kasteel. Links van de ingang staat een klein bronzen beeld van een aap. Wie volgens de legende de aap aait met z'n linkerhand en een wens doet, deze uit zal komen.

Op de binnenplaats van het stadhuis is een doorgang die leidt naar een prachtige tuin die open is voor het publiek. Deze tuin wordt ook wel de burgemeesterstuin genoemd, hier staat er een bekend standbeeld van de Ropieur. De kamers van het stadhuis kun je op afspraak bezoeken.

Tuin van de burgemeester

Wanneer je door de poort van het stadhuis wandelt, kom je in le Jardin du Maïeur ofwel Tuin van de burgemeester. In dit kleine maar mooie tuintje staat het standbeeld van ‘Le Ropieur’, de kwajongen van Bergen speelt met het water van de fontein en doet daarbij een poging om de voorbijgangers nat te maken. Wat verder in de tuin vind je het Doudou museum, meer info hierover vind je later in de tekst.

 1. De klokkentoren

Tussen 1661 en 1672 werd het Belfort in Mons gebouwd, om de oude klokkentoren te vervangen. De toren heeft een hoogte van 87 meter, van hieruit heb je een adembenemend zicht op de stad en haar omgeving. Op een heldere dag kun je vanop de toren zelfs Brussel zien liggen. De klokkentoren is het enige Belfort in barokstijl in België en werd door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Vroeger diende het Belfort als uitkijktoren en als klok, tegenwoordig heeft het een beiaard van 49 klokken die om de 15 minuten rinkelen. Binnenin de klokkentoren is er een museum dat het verhaal vertelt van het Belfort en haar rol in de geschiedenis.

ONZE TIP: Download onze gratis stadswandeling Bergen/Mons en ontdek het mooiste van de stad met onze wandelroute.

 1. De Collegiale Sint-Waltrudiskerk

De bouw van de Collegiale Sint-Waltrudiskerk startte in 1449 en nam 200 jaar in beslag. De kerk werd gebouwd in een gotische stijl. Binnenin de kerk en boven het altaar staat een reliekschrijn dat de relikwieën van de heilige Sint Waltrudis bevat. Het hoogtepunt van de kerk dat je niet mag missen is de ‘Chariot of Gold’ of ‘Car d’ Or’ waarop de reliekschrijn van Sint Waltrudis die door de stad gedragen wordt voor het Doudou-festival te zien is.

Aan de achterkant van de kerk is er een klein plein waar je een paar gouden vleugels kunt vinden die de engelen van Mons symboliseren. Volgens de geschiedenis hebben de Duitse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog een aantal Britse soldaten in Mons omsingeld. De Britse troepen ontsnapten op wonderbaarlijke wijze met de hulp van de engelen en van Saint George, de patroonheilige van zowel Engeland als Mons. Voor de kerk staat een metalen kunstwerk van een kind dat aan het spelen is.

 1. Doudou Festival

Geschiedenis Doudou Festival

De Ducasse de Mons, beter bekend als ‘Doudou’ is een groot festival in Mons dat elk jaar op Trinitatis of Trinity Day plaatsvindt (de eerste zondag na Pinksteren). Het festival dateert uit 1348-1349 toen de stad aan de pest leed. De Canonessen besloten toen om de reliekschrijn van Sint Waltrudis, de beschermheilige van de stad, rond de stad te brengen. De pest verdween op wonderbaarlijke wijze en sindsdien worden de relikwieën elk jaar door de stad geparadeerd om zo de gezondheid en het geluk van de inwoners te waarborgen.

Doudou Festival

Op de zaterdag voor Trinity Day wordt het reliekschrijn van Sint Waltrudis van het altaar van de kerk neergelaten, deze wordt bewaard en aan de burgemeester gegeven. Tijdens het neerlaten wordt het reliekschrijn door verschillende mensen aangeraakt met een sjaal zodat ze voor de rest van het jaar gezegend blijven. Vervolgens wordt het reliekschrijn op zondagochtend op de Chariot of Gold geplaatst en door zes paarden uit de kerk getrokken.

Deze paarden paraderen met het reliekschrijn door de stad. Bovenop de strijdwagen staat een priester om het reliekschrijn te vergezellen. Ongeveer 60 groepen nemen deel aan de parade, allemaal gekleed in middeleeuwse kleren die de Canonessen en andere historische gilden vertegenwoordigen.

Museum

Het Doudou-festival is door UNESCO uitgeroepen tot een meesterwerk van mondeling en immaterieel erfgoed van de mensheid. Achter het stadhuis ligt er een interessant museum dat gewijd is aan dit traditionele festival. Het Doudou museum ligt in de Tuin van de burgemeester achter het stadhuis. Bezoekers kunnen van dinsdag tot zondag het museum bezichtigen. Een ticket kost €2 voor kinderen en €6 - €9 voor volwassenen.

 1. The Passenger

Tussen de Elisabethkerk en het Justitiepaleis staat een uniek gigantisch kunstwerk van Arne Quinze. De beroemde Belgische kunstenaar gaf zijn werk de naam ‘The Passenger’. De houten constructie moest in 2015 worden vernieuwd wegens problemen met stabiliteit. Vanop de Grote Markt kun je het kunstwerk in de Rue de Nemy al opmerken.

 1. St. Symphorien Militaire begraafplaats

De militaire begraafplaats St. Symphorien is anders dan een gewoon kerkhof. De begraafplaats ligt in een prachtige, rustige omgeving, tussen de landbouwgrond en het bos. De graven hier zijn gewijd aan Duitse en Britse soldaten. De begraafplaats ligt een eindje van het centrum van Mons, een wandeling over het kerkhof duurt ongeveer een klein uurtje.

 1. Mons Memorial Museum

Het Mons Memorial Museum is zeker een bezoek waard wanneer je de stad aan het ontdekken bent. De tentoongestelde collecties in dit museum omvatten stukken uit beide wereldoorlogen. Zo vind je verhalen van gewone burgers en soldaten en kom je meer te weten over de militaire geschiedenis van de stad. Mons werd in de eerste en ook in de tweede wereldoorlog bezet door Duitsland.

 1. Het Artotheque Museum

Het Artotheque Museum in Mons is anders dan gewone musea. In het museum kun je als bezoeker met behulp van interactieve schermen, tentoongestelde objecten opzoeken en deze vervolgens in het museum gaan bekijken. De tentoongestelde objecten variëren van prehistorische gereedschappen tot moderne kunstwerken en bestrijken een breed scala aan media, van canvas tot doek.

 1. Street art in Mons

Wie door het centrum van Mons wandelt, zal ongetwijfeld street art opgemerkt hebben. De stad heeft heel wat artiesten die zich op afgesproken plaatsen mogen uitleven, zoals bv Don't Sleep on your Dreams van NOIR (de panter en de vogel). In het Place du Parc vind je dan weer de vogelnestjes installatie van Blanc Murmure, "La ville dans la ville".

 1. Scheepslift van Strépy-Thieu

De Scheepslift van Strépy-Thieu is een opmerkelijk staaltje van techniek. Het is de hoogste bootlift ter wereld en wordt gebruikt om boten van het ene waterniveau naar het andere waterniveau te tillen. Dit gebeurt met behulp van gigantische containers met water.

Bezoekers kunnen de lift van buitenaf bekijken, of betalen om naar binnen te mogen. Betaal je de toegangsprijs, dan kun je de lift van dichtbij bekijken en heb je toegang tot de machinekamer en het café. Tijdens je rondleiding krijg je een video te zien met uitleg over de scheepslift.

 1. Anciens Abattoirs (Oude slachthuizen)

De oude slachthuizen van Mons kun je bereiken langs het Parc de la Grande Pêcherie. Het gebouw werd in 1854 geconstrueerd en doet de dag van vandaag dienst als museum. Het hele jaar door worden maandelijkse (kunst)tentoonstellingen gehouden. Meer info over de tentoonstellingen vind je op deze website.

 1. Maison Van Gogh

In de buurt van Mons kun je het huis van Van Gogh bezoeken. Op 25-jarige leeftijd werkte Vincent Van Gogh als predikant in het dorp Wasmes, net buiten Mons. Toen hij ontslagen werd, huurde hij een kamer in het dorp Cuesmes, hier hield hij zicht bezig met lezen en schetsen. Tegenwoordig kun je dit huis bezoeken en meer te weten komen over het leven ven Van Gogh. In het huis is nog maar één originele tekening over, genaamd "Le Bêcheurs".

Wil je nog meer over Van Gogh te weten komen? In Amsterdam kan je natuurlijk het Van Gogh museum bezoeken, in de Arles (Provence, FR) hebben we een stadswandeling in het spoor van Van Gogh.

 1. Le Grand-Hornu

Le Grand-Hornu is een belangrijk historisch erfgoed van de Belgische industriegeschiedenis. De voormalige steenkoolmijn ligt in de gemeente Boussu op 20 minuten rijden van Mons. In het begin van de 19e eeuw startte Henri De Gorge met de bouw van deze site.

Sinds 2012 staat het industriële mijnbouwcomplex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Toeristen kunnen de site bezoeken van dinsdag tot zondag tussen 10:00 en 18:00.

 1. Silex’s

De neolithische mijnen in Spiennes bevinden zich op 6 km van Mons en staan sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De archeologische site is ruim 100 hectare groot en een van de oudste en grootste vuursteenmijnen van Europa. Om de zware vuurstenen uit de grond te graven gebruikte men toen prehistorische technieken.

De site is in 2020 open van 4 april tot 9 november. Meer info vind je op deze website.

 1. De Kazematten

De Kazematten in Mons maakten vroeger deel uit van de vesting rond de stad. Ze dateren van het begin van de 19e eeuw en werden gebouwd onder het Hollands bewind. Het gebouw werd voornamelijk gebruikt als verblijfplaats voor soldaten van het leger. Tot de Tweede wereldoorlog werd de ruimte gebruikt als stockageplaats. De dag van vandaag verhuurd de stad het gebouw voor allerhande doeleinden.

 1. Bezoek de dierentuin Pairi Daiza

Pairi Daiza is een enorme dierentuin van 65 hectare en bevindt zich op de voormalige locatie van de cisterciënzerabdij van Cambron. Het domein zit vol met eeuwenoude bomen en tal van historische gebouwen. De dierentuin is een thuisplaats voor meer dan 4.000 dieren van over de hele wereld. Pairi Daiza won de beste dierentuinprijs tijdens de Diamond Theme Park Awards 2018, ook bekend als de Oscars voor themaparken en dierentuinen in de Benelux.

Deze plek is absoluut een must-see in België. Het is de grootste en mooiste dierentuin die velen ooit zullen bezoeken.

TIP: Wil je de wachtrijen overslaan en zeker zijn van je toegangsticket? Koop dan zeker je tickets online, zo kan je enkele EURO's uitsparen en hoef je niet aan te schuiven in de lange wachtrijen.
Tickets zijn te annuleren tot 24u voor aankomst met een 100% geld terug garantie. Boek je ticket via deze link.

 1. Waar overnachten in Mons/Bergen?

Je kunt er ook voor kiezen om ergens buiten het park te overnachten. Als je een weekendje naar Pairi Daiza wilt, kun je bijvoorbeeld overnachten in Mons/Bergen. Zo kun je op zaterdag een bezoek brengen aan de dierentuin en op zondag nog de tijd nemen om de stad in te gaan, voor je weer naar huis rijdt. Bekijk alle mogelijkheden online.

Martin's Dream 4-sterrenhotel

Wil je graag eens overnachten in een bijzondere setting? Wat dacht je van het Martin's Dream hotel? Dit 4* hotel ligt in een oud 19de eeuwse voormalige klooster. Je kan er in de typische kamers met rosette ramen slapen en 's avonds je benen onder tafel schuiven in de brasserie of het restaurant. Wil je je graag laten verwennen? Dan kan je terecht in de SPA Alter Ego. Overnachten kan vanaf € 77/nacht Meer info en boeken

Hotel Lido Mons Centre 4-sterrenhotel

Hotel Lido ligt op een in het centrum van de historische stad Bergen biedt alle faciliteiten die een vakantieganger kan wensen. Het bevindt zich op 200 meter van de Grote Markt van Bergen en de belangrijkste winkelstraat van de stad. Alle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv en een eigen badkamer. Heel uitgebreid ontbijt. Uitstekende ligging wat afstand tot het centrum betreft, ideale uitvalsbasis voor je bezoek aan Pairi Daiza. Bekijk de prijzen en meer info

 1. Ligging van Mons/Bergen op de kaart?

 1. Filmpje: breng een bezoekje aan Mons (Bergen)

Benieuwd naar hoe Mons (Bergen in het nederlands)? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige stad in Wallonië. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Mons moeten afreizen.

 1. Extra: Download je gratis stadswandeling Mons/Bergen

Wil je ook de stad Mons/Bergen beter leren kennen? Dan hebben wij de ideale stadswandeling voor jou. Je wandelt langs de mooiste plekjes van de stad en leert ondertussen ook heel wat bij. Download de gratis stadswandeling Mons/Bergen hier.

Mons stadswandeling

Gratis reisgids Mons downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 september 2021 - geysels

Het routeplan en de uitleg is prima. Er waren weinige rustbanken langs het traject (wij zijn niet van de jongste!). Ons viel de teloorgang van het godsdienstig verleden op. De resterende kerken waren wel de moeite waard. De ruime gratis parking was een pluspunt. Weinig kleine restauratie gezien maar dat lag misschien aan ons.

- 24 augustus 2021 - An Van Den Eeckhaut

Het doel van onze citytrip was een onbekende stad niet te ver van onze woonplaats bezoeken. En wat waren we aangenaam verrast door Mons! Echt een heel mooie, gezellige stad met heel wat bezienswaardigheden. De gids was onze ideale Metgezel! Je ziet alle bezienswaardig heden van de stad en je krijgt de nodige informatie. De tentoonstelling van Arne Quinze was Top. De filmpjes van het Doudoufestival, deden me denken aan de sfeer in Dendermonde tijdens de Ros Beiaardommegang! Zo heeft elke stad toch haar eigen folklore en evenement waar ze fier op zijn... De Gaan Hornu is ook echt een aanrader en dan zeker een bezoekje brengen aan Rizom, het heerlijke restaurant dat daar gevestigd is Kortom, je moet Bergen gezien hebben!!!

- 23 augustus 2021 - Greet Beck

Zeer uitgebreide info- gids met voldoende informatie om de stad en omgeving te verkennen. Handig formaat - duidelijk gestructureerd. Veel gebruik van gemaakt bij de stadswandeling om ter plekke steeds de uitleg te lezen. De stad heeft zoveel te bieden- het was voor ons een fijne ervaring om de stad te ontdekken en zullen het iedereen aanraden . We logeerden ( bewust) bij Van Der Valk wat ons de gelegenheid gaf om te voet de stad in te trekken. Fijne restaurants bezocht en de mensen als zeer vriendelijk ervaren. Ook de mensen in het toeristisch info kantoor !!! De tentoonstelling van Arne Quinze en de link op de markt was prachtig!. Ook Le Grand Hornu heeft indruk gemaakt. We hebben genoten van alles in Bergen. Dankjewel.

- 22 augustus 2021 - Prové Marie-Paule

Is zeer goed mee gevallen doch het weer was de spelbreker

- 1 augustus 2021 - Karine De Wasch

De beste ooit! Zeer gedetailleerd, zeer handig

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?