12 x mooiste bezienswaardigheden in de Vendée: wat zien en doen?

Volledige gids kopen voor € 10

12 x mooiste bezienswaardigheden in de Vendée: wat zien en doen?

19 april 2024 in Frankrijk0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Vendée + verblijftips

De Vendée is een prachtige regio in het westen van Frankrijk, aan de Atlantische kust. Het is een van de minder bekende regio’s van Frankrijk, maar steeds meer mensen leren de troeven van de Vendée kennen.

Van historische kastelen en eeuwenoude dorpjes tot uitgestrekte moerasgebieden en pittoreske eilanden, je vindt het hier allemaal. Hieronder zetten we onze favoriete bezienswaardigheden in de Vendée op een rijtje.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in de Vendée

 1. Puy du Fou

Puy du Fou lijkt misschien op het eerste gezicht niet meer dan een traditioneel pretpark, maar het is veel meer dan dat. Puy du Fou staat bekend om zijn indrukwekkende shows en voorstellingen die een breed scala aan historische periodes en gebeurtenissen uitbeelden. Je kan hier onder andere middeleeuwse ridderspelen, Vikingaanvallen, Romeinse gladiatorengevechten, musketgevechten, en adembenemende stuntshows bijwonen. De voorstellingen maken gebruik van geavanceerde technologieën, prachtige decors en kostuums en getalenteerde acteurs. Een meeslepende ervaring, zoveel is zeker!

Naast de shows zijn er in Puy du Fou verschillende thematische dorpen en gebieden waar bezoekers kunnen rondlopen en de sfeer van verschillende tijdperken kunnen ervaren. Deze dorpen zijn tot in de kleinste details gereconstrueerd en bieden een kijkje in het dagelijks leven en de tradities van vroegere tijden. Je kan naar een middeleeuws dorp, een Vikingdorp en een 18e-eeuws Frans dorp.

De kers op de taart is het uitgestrekte natuurgebied van ongeveer 55 hectare rondom het park. Je kan er mooie wandelingen maken. Puy du Fou is meerdere keren bekroond als beste park ter wereld en heeft miljoenen bezoekers over de vloer gekregen sinds de opening in 1978. Meer info op de website.

Koop hier dagtickets voor Puy du Fou

 1. Île d'Yeu

Het Île d'Yeu is een betoverend eiland gelegen voor de kust van de Vendée. Île d'Yeu is gezegend met prachtige natuurlijke landschappen. Van ruige kustlijnen en indrukwekkende kliffen tot schilderachtige zandstranden en duinen, van overal op dit eiland heb je adembenemende vergezichten. Het is ook een geweldige plek voor mooie wandelingen of fietstochten. Op het helderblauwe water kan je ook zeilen, kajakken, windsurfen en nog veel meer.

Het eiland kan ook uitpakken met charmante dorpjes die een authentieke sfeer uitstralen

 • Het belangrijkste dorp, Port-Joinville, is een levendige plek met kleurrijke huizen, gezellige cafés en restaurants en een bruisende vissershaven. Hier kun je heerlijke verse visgerechten proeven.
 • Andere pittoreske dorpjes op het eiland zijn onder andere Saint-Sauveur en La Meule.
 • Mis daarnaast het Château d'Yeu zeker niet, een middeleeuws kasteel dat bovenop een klif staat en een panoramisch uitzicht biedt over het eiland en de oceaan. Je kan er vandaag een museum bezoeken.

Je bereikt Île d’Yeu makkelijk met de veerboot vanuit Fromentine. De veerdiensten worden verzorgd door de maatschappij Compagnie Vendéenne. Het schema en de frequentie van de veerdiensten variëren afhankelijk van het seizoen. De overtocht duurt een dik half uur.

 1. Les Sables d'Olonne

De stad Les Sables d'Olonne staat bekend om zijn uitgestrekte zandstranden. Het belangrijkste strand, het Plage des Sables d'Olonne, is de ideale plek voor gezinnen die een dagje strand in de Vendée zoeken. Je kan er wandelen langs de boulevard, uitgerust met ontelbare restaurants, en van het uitzicht op het water genieten.

Wat zeker niet missen tijdens je bezoek aan Les Sables d'Olonne?

Kom je naar deze stad in de Vendée, mis dan ook de Port Olona niet, de bruisende jachthaven van Les Sables d’Olonne. Deze haven is beroemd om zijn zeilwedstrijd, de Vendée Globe, die elke vier jaar start en finisht in Les Sables d'Olonne. Het is een van de belangrijkste evenementen op de zeilkalender en trekt zeilenthousiastelingen van over de hele wereld.

Voor liefhebbers van kunst en cultuur is het Musée de l'Abbaye Sainte-Croix een must-visit. Het museum is gevestigd in een voormalig benedictijnenklooster en herbergt een indrukwekkende collectie moderne en hedendaagse kunst. Hier kan je werken bewonderen van gerenommeerde kunstenaars, zowel lokaal als internationaal. Honger gekregen? Ga dan naar Les Halles, een overdekte markt waar je verse producten, lokale specialiteiten en ambachtelijke producten.

 1. Marais Poitevin

Marais Poitevin, ook wel bekend als het Groene Venetië, is een uniek moerasgebied. Het staat bekend om zijn prachtige kanalen, weelderige groene landschappen en rijke biodiversiteit. Meer zelfs, het is een van de grootste moerasgebieden van Europa. Vogelspotters moeten Marais Poitevin absoluut aanstippen. Je kan hier heel wat vogels spotten, waaronder zilverreigers, ijsvogels, wilde eenden en ook zeldzame en inheemse vogelsoorten.

Een van de beste manieren om het moerasgebied te verkennen, is per boot

Er zijn verschillende boottochten beschikbaar die je meenemen naar de met bomen omzoomde kanalen. Rust en natuur staan centraal. Wil je het wat actiever? Dan kan je in Marais Poitevin ook diverse wandel- en fietsroutes uitproberen. Er zijn goed gemarkeerde paden die je door prachtige landschappen en langs traditionele dorpjes leiden waar eeuwenoude tradities nog springlevend zijn.

 1. Abbaye de Maillezais

Deze oude abdij, gelegen in het moerasgebied Marais Poitevin, is een historisch en architectonisch meesterwerk. Hoewel het nu grotendeels in ruïnes ligt, biedt het nog steeds een fascinerende blik op de middeleeuwse geschiedenis van de regio.

De Abbaye de Maillezais werd opgericht in het jaar 1003. Het was oorspronkelijk een belangrijk religieus en cultureel centrum in de regio. De abdij werd echter grotendeels verwoest tijdens de Franse Revolutie in de 18de eeuw. Tegenwoordig zijn er nog overblijfselen van de abdij te zien, waaronder de indrukwekkende ruïnes van de kathedraal en andere delen van het voormalige kloostercomplex.

 1. Château de Talmont

Het Château de Talmont is een indrukwekkend kasteel in de buurt van het dorp Talmont-Saint-Hilaire. Het oorspronkelijke kasteel van Talmont werd gebouwd in de 11e eeuw, hoewel er al eerder een versterkt bouwwerk op deze plek stond. Het kasteel diende als een strategisch bolwerk tijdens de middeleeuwen en speelde een rol in de conflicten tussen Engeland en Frankrijk.

Het Château de Talmont is een mooi voorbeeld van middeleeuwse militaire architectuur. Het kasteel bestaat uit verschillende gebouwen en torens, waaronder een indrukwekkende donjon (verdedigingstoren) die hoog boven het omliggende landschap uitsteekt. Binnen de muren van het kasteel kan je de verschillende kamers en gangen bewonderen.

Het hoogtepunt van het Château de Talmont is echter het panoramische uitzicht. Vanaf de kasteelmuren kun je genieten van adembenemende vergezichten over de omgeving. Je hebt een prachtig zicht op de Atlantische Oceaan, de rivier de Payré en het omliggende landschap met zijn glooiende heuvels en groene weiden. In het Château de Talmont worden bovendien regelmatig evenementen en activiteiten georganiseerd. Dit kunnen middeleeuwse festivals, riddertoernooien, ambachtelijke markten en andere culturele evenementen zijn. Die brengen de geschiedenis van het kasteel terug tot leven. Meer info op de website.

 1. Saint-Jean-de-Monts

Deze badplaats kan uitpakken met kilometerslange zandstranden, een bruisende boulevard en in de omgeving ook uitgestrekte dennenbossen. Het strand van Saint-Jean-de-Monts strekt zich uit over acht kilometer langs de Atlantische kust en biedt volop ruimte om te zonnebaden, te zwemmen en te genieten van diverse watersportactiviteiten. De stranden hebben een blauwe vlag-status, wat betekent dat ze schoon en goed onderhouden zijn.

Saint-Jean-de-Monts is een populaire bestemming voor gezinnen. Naast het strand zijn er waterparken, avonturenparken, minigolfbanen en andere attracties die speciaal gericht zijn op familievakanties.

 1. Noirmoutier-en-l'Île

Noirmoutier-en-l'Île is bereikbaar via een brug en is vooral bekend om zijn mooie stranden. Daarnaast vind je er ook het ene romantische stadje na het andere die zich onderscheiden door hun witte huisjes met felrode daken die steevast fantastische foto’s opleveren.

Leuk weetje: op het eiland werd altijd zeezout geoogst. Er zijn (nog altijd) zoutmoerassen waar zout wordt gewonnen op traditionele wijze. Je kan een bezoek brengen aan een zoutboerderij om meer te weten komen over het zoutproductieproces. Lokaal geproduceerd zeezout is ook een mooi souvenirtje.

Ontspannen op de stranden van Noirmoutier

Het eiland Noirmoutier staat verder vooral bekend om zijn prachtige stranden met fijn wit zand, omgeven door duinen en groene vegetatie. Het is een geweldige plek om te ontspannen, te zonnebaden, te zwemmen en watersportactiviteiten zoals zeilen, windsurfen en kajakken te beoefenen. Maar er is ook veel geschiedenis op Noirmoutier-en-l'Île. Je kan hier verschillende monumenten bewonderen die uit de middeleeuwen dateren.

Bezoek Château de Noirmoutier

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het Château de Noirmoutier, een middeleeuws kasteel dat trots boven de stad uitsteekt. Het kasteel herbergt nu een museum waar je meer kunt leren over de geschiedenis van het eiland en de regio.

Bois de la Chaise

Wil je natuur? Dan moet je naar het Bois de la Chaise, een prachtig natuurgebied en een van de meest schilderachtige plekken op het eiland. Het is een bebost gebied met kronkelende paden, pittoreske duinen en prachtige baaien. Het is een ideale plek om te wandelen, te fietsen en te genieten van de rustige en serene omgeving.

Tip: huur hier een fiets om zo het eiland te verkennen.
 1. Passage du Gois

Passage du Gois is een unieke weg die het vasteland verbindt met het eiland Noirmoutier. Het is een bijzondere doorgang die bij hoogwater volledig onder water komt te staan en bij laagwater weer zichtbaar wordt. De weg is meer dan vier kilometer lang. Het spreekt voor zich dat je je goed moet informeren over de getijden alvorens je een oversteek maakt (meer info). Het water komt snel op en dat creëert gevaarlijke situaties.

Leuk weetje: de Passage du Gois is het decor van een jaarlijkse hardloopwedstrijd, de Foulées du Gois, waarbij de deelnemers de weg oversteken voordat het vloed wordt.
 1. Fontenay-le-Comte

Fontenay-le-Comte is een historische stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het is een stad vol prachtige architectuur, met tal van goed bewaarde historische gebouwen. Fontenay-le-Comte staat bekend om zijn prachtige renaissance-architectuur. Veel gebouwen in de stad vertonen kenmerken van die artistieke stijl, met elegante gevels, gedetailleerde sculpturen en verfijnde details tot gevolg. Een wandeling door de oude straten van de stad is een streling voor het oog.

Château de Terre-Neuve

Een van de opvallendste bezienswaardigheden is het Château de Terre-Neuve, een imposant renaissancekasteel omringd door prachtige tuinen. Andere bezienswaardigheden zijn onder meer de Église Saint-Jean, de Notre-Dame-kerk en de oude stadspoorten.

 1. La Roche-sur-Yon

La Roche-sur-Yon werd in de 18e eeuw gesticht door niemand minder dan Napoleon Bonaparte. Het werd ontworpen als een administratief centrum en heeft een symmetrisch stratenplan dat typerend is voor de Napoleontische stedenbouw. Begin je stadswandeling op de Place Napoléon, een groot plein met een standbeeld van Napoleon en de plek waar het stadhuis pronkt, dat in neoklassieke stijl is opgetrokken.

De architectuur van La Roche-sur-Yon is divers en interessant. Naast de neoklassieke gebouwen in het centrum van de stad, zijn er ook gotische kerken en moderne architectonische werken te vinden. Een voorbeeld hiervan is het Vendéspace, een modern evenementencomplex dat niets met de rest van de stad te maken lijkt hebben.

 1. Kasteel van Le Lude

We sluiten af met nog een mooi kasteel: het kasteel van Le Lude. Het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd in de 10e eeuw, maar onderging in de loop der eeuwen verschillende renovaties en uitbreidingen. Het zal je dan ook niet verbazen dat je hier zowel middeleeuwse, renaissance- als klassieke elementen zal herkennen. Het was het bezit van verschillende adellijke families en speelde een belangrijke rol tijdens verschillende periodes in de Franse geschiedenis.

Het kasteel is uitgerust prachtige torens, elegante gevels en een imposante binnenplaats. Binnenin zijn er fraai ingerichte kamers, een indrukwekkende grote hal en historische kunstwerken. Als kers op de taart wordt het kasteel omringd door uitgestrekte tuinen. Ze zijn eveneens gelegd in verschillende stijlen, waaronder een formele Franse tuin, een Engelse landschapstuin en een moestuin. Het is een schilderachtige omgeving om te wandelen, tussen de prachtige planten, bloemen en fonteinen.

Tip: in het kasteel van Le Lude worden regelmatig evenementen en activiteiten georganiseerd voor bezoekers. Zo zijn er themavoorstellingen, concerten, rondleidingen en andere culturele evenementen. Bekijk op voorhand zeker of er iets te beleven valt wanneer jouw bezoek gepland staat. Meer info op de website.

 1. Waar overnachten in de Vendée?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan de Vendée? La Roche-sur-Yon, Les Sables-d'Olonne en Saint-Jean-de-Monts zijn een ideale uitvalbasis om de omgeving van de Vendée te verkennen. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in de Vendée.

 • Les Sables d'Olonne: Het Atlantic Hotel & Spa ligt in het hart van de Baai van Les Sables d'Olonne. Het hotel biedt uitzicht op de oceaan en het is gelegen in een gezellige omgeving voor een ontspannen vakantie aan zee. Meer info en boeken.
 • La Roche-sur-Yon: Liever een eigen appartementje zodat je kan gaan en staan, waar en wanneer je maar wilt? Dan is Maloca' Robretières misschien wel iets voor jou. Meer info en boeken.
 • Chambretaud: Eerder op zoek naar een luxe of romantisch verblijf? Kies dan voor een kasteelovernachting bij Chateau Du Boisniard. Dit sterrenhotel biedt luxe kamers in een park van 8 hectare, een seizoensgebonden verwarmd buitenzwembad en een sfeervol restaurant met Michelin-ster. Meer info en boeken.
 1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Smartphone fotografie

Gratis gids Smartphone fotografie downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?