Auto huren in Bosnië en Herzegovina vanaf €5/dag: hoe de goedkoopste huurauto vinden?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Auto huren in Bosnië en Herzegovina vanaf €5/dag: hoe de goedkoopste huurauto vinden?

Een roadtrip maken in Bosnië en Herzegovina? Gelijk heb je. Met een huurauto kan je snel en eenvoudig op verschillende plekken komen. Wijk af van de toeristische route en ontdek de minder bekende plekjes!

In Bosnië zijn er verschillende autoverhuurbedrijven. In dit blogartikel lees je meer over de aanpak van een auto huren in Bosnië en Herzegovina.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

Inhoud artikel

 1. Waarom een auto huren in Bosnië?

Wil je graag zoveel mogelijk zien van het verrassend mooie Bosnië en Herzegovina? Dan huur je best een wagen. Zonder een auto kom je namelijk niet op de mooiste verborgen plekjes en de veelzijdige landschappen. Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen afwijken. Zo kan je ook gewoon onder de baan naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt.

Reizen door Bosnië en Herzegovina met het openbaar vervoer

De bus is over het algemeen wel betrouwbaar, hoewel verbindingen en vertrektijden onregelmatig kunnen zijn. Als je geen haast hebt, is de bus een goedkope manier om door Bosnië en Herzegovina te reizen. Het duurt dan wel langer om op je bestemming te komen dan met de auto.

Reizen door Bosnië per trein is niet aan te raden, omdat het spoornetwerk na de oorlog nog niet volledig is hersteld. De dagelijkse trein die Sarajevo en Mostar met elkaar verbindt, is daarentegen wel een aanrader. Je passeert mooie landschappen en de trein rijdt regelmatig. Om ten volle te kunnen genieten van Bosnië kies je er dus best voor om een auto te huren.

TIP: Wil jij graag een autovakantie maken? Bekijk onze rondreis door Bosnië en Herzegovina langs alle hoogtepunten en haal het beste uit je verblijf.

 1. Huur je auto best op voorhand

Meteen je vakantie beginnen

Je kan ter plekke een auto huren, maar het is natuurlijk wel handiger als je dit vooraf al doet. Zo kan je kiezen uit een breder gamma aan wagens en heb je vaker interessante kortingen dan wanneer je bij aankomst nog moet boeken. Bovendien staat je auto dan voor je klaar zodra je het vliegtuig uitstapt. Hoe handig is dat? Je kan onmiddellijk aan je vakantie beginnen.

 • Je kan bij de grote maatschappijen zoals Sixt, Europcar en Avis een wagen huren.
 • Bij het kleinere Sunnycars zijn alle verzekeringen inbegrepen in de prijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 • Ben je op zoek naar de goedkoopste huurwagen? Kijk dan zeker eens bij EasyTerra.
 • Er is ook een Nederlandstalig noodnummer voorzien. Handig!
 1. Verkeersregels en autorijden in Bosnië en Herzegovina

Voor je op vakantie vertrekt, kan je best even de verkeersregels van je bestemming raadplegen. Die kunnen namelijk verschillen met de verkeersregels die jij gewoon bent. Daarnaast ben je ook op stap met een wagen die niet van jou is. Dan wil je natuurlijk geen schade oplopen of boete betalen.

We geven je daarom graag wat informatie over de verkeersregels en het autorijden in Bosnië en Herzegovina. Over het algemeen zijn de verkeersregels zoals je ze gewoon bent in België en Nederland.

Hieronder heb je alvast de belangrijke aandachtspunten bij autorijden in Bosnië en Herzegovina

 • Autorijden in Bosnië en Herzegovina is over het algemeen goed te doen.
 • De maximaal toegestane snelheden worden altijd aangegeven en de bewegwijzering spreekt voor zich.
 • Op de autosnelwegen mag je tot 130km/u rijden, binnen de bebouwde kom mag je 50km/u en buiten de bebouwde kom 80km/u.
 • Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.
 • Winterbanden en sneeuwkettingen zijn verplicht in de winterse periode (tussen november en april).
 • De minimumleeftijd voor het huren van een auto 21 jaar met minstens 1 jaar rijervaring.
 • Het is verplicht om altijd de dimlichten aan te hebben, ook overdag.
Mis niets tijdens je verblijf met reisgids Bosnië en Herzegovina, inclusief een uitgestippelde rondreis, stadswandelingen én verblijftips.
 1. Tol in Bosnië en Herzegovina

Wanneer je naar Bosnië en Herzegovina rijdt met de auto, doorkruis je Oostenrijk en Kroatië waar je rekening moet houden met de tolwegen. Maar ook in Bosnië en Herzegovina dien je op sommige plekken tol te betalen. Hieronder alvast de belangrijkste toltrajecten in Bosnië en Herzegovina.

 • In Bosnië-Herzegovina wordt op enkele delen van de A1 tol geheven, bijvoorbeeld op het traject Zenica - Sarajevo - Tarčin.
 • Je kan betalen bij de tolpoortjes in contant geld (in lokale valuta) of met je creditcard. Houd er wel rekening mee dat men niet overal creditcards aanvaardt.
 • Tarieven verschillen per voertuigcategorie én per traject, meer info over de tarieflijst.
Wil je graag de toltarieven voor je route zelf berekenen? Dat kan met de routeplanner van ANWB.
 1. Welke auto huren voor je rondreis door Bosnië en Herzegovina?

Op zich maakt het niet zoveel uit welke auto je huurt voor je vakantie in Bosnië en Herzegovina. De wegen zijn in redelijke staat, dus je hebt niet per se een 4x4 nodig. Het hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur en het aantal vakantiegangers. Ook de hoeveelheid bagage kan soms een rol spelen. Je wilt natuurlijk niet als sardienen in blik zitten.

Over het algemeen worden de standaard auto's gebruikt voor het rijden in grote steden als Sarajevo en Banja Luka. SUV's zijn dan weer ideaal voor te rijden op het platteland of lange ritten vanwege hun bagageruimtes.

Heb je het niet zo voor schakelen op steile hellingen? Dan kan je natuurlijk best op zoek gaan naar een automaat. Verblijf je graag in het centrum? Dan huur je natuurlijk best een kleinere auto. Zo kan je makkelijker parkeren en hoef je niet te manoeuvreren in de smallere straten.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

 1. Waarmee rekening houden bij een huurauto in Bosnië en Herzegovina?

 • Zorg ervoor dat je altijd een autoverzekering neemt! Mocht je een lekke band krijgen of andere schade oplopen, dan ben je altijd volledig verzekerd en krijg je achteraf geen problemen.
 • Houd rekening met een eventuele “eenrichtingstoeslag”. Zo kan het zijn dat je de auto ophaalt in de ene stad en hem terugbrengt in een andere stad. Dit kan handig zijn wanneer je op rondreis door Bosnië en Herzegovina bent.
 • Kijk op voorhand ook eens of er al geen schade aan de wagen is. Hoe klein een krasje ook mag lijken, zorg ervoor dat het vermeld wordt aan de autoverhuurbedrijven.
 • Vergeet ook zeker niet dat je op sommige Bosnische wegen tol dient te betalen, een ingebouwd navigatiesysteem handig zijn om eventuele tolwegen te vermijden.
 • Wie met meerdere mensen samen reist, kan eventueel een extra bestuurder opgeven. Zo hoeft er niet steeds één iemand te rijden en kan je elkaar afwisselen.
 • Boek je accommodatie ook best mét parkeergelegenheid. Niets vervelender om je auto ergens ver weg van het hotel te parkeren.
 • Check ook even de ruimte voor je bagage. Een klein autootje kan handig zijn om door de smalle straatjes te rijden maar heb je dan wel voldoende plaats voor je bagage op te bergen?

Nog meer tips voor het huren van een auto? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé tips voor het huren van een auto op reis: zonder zorgen

 1. Vergelijk aanbieders van huurauto's

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Bosnië en Herzegovina met een volledige uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina, en meer dan 55 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Bosnië en Herzegovina.

Bosnië en Herzegovina

Gratis reisgids Bosnië en Herzegovina downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?