15 x bezienswaardigheden in de Groene Gordel rond Brussel: wat zien & doen?

15 x bezienswaardigheden in de Groene Gordel rond Brussel: wat zien & doen?

29 juni 2020 in Groene Gordel0 reacties

De Groene Gordel heeft zijn naam niet gestolen, het is letterlijk een gordel rondom de hoofdstad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vol met groen. Het groen van parken, bossen, kasteelparken, museumtuinen, een rozentuin, een recreatiepark enz. Deze streek heeft vanalles te bieden. Niet alleen natuurliefhebbers komen aan hun trekken, er is ook behoorlijk wat cultuur op te snuiven. Denk maar aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika of het Damiaanmuseum in Tremelo,… In dit artikel nemen we je mee naar onze favoriete plekjes in de Groene Gordel, die perfect zijn voor een dag- of meerdaagse uitstap.

Inhoud artikel

  1. Kasteel Beersel

Het kasteel van Beersel is een klein gezellig waterslot, één van de weinig goed geconserveerde middeleeuwse burchten in ons land. Je herkent het misschien wel uit het Suske en Wiske album ‘De schat van Beersel’. De burcht heeft drie torens en de 14de eeuwse oorsprong is hier erg duidelijk. Het kasteel diende om Brussel te verdedigen. Alle typische kasteelelementen kan je nog in goede staat bekijken: de ophaalbrug, de slotgrachten, de kantelen met schietgaten, de meterdikke muren...

  • Het kasteel is open voor bezoek in de zomer van dinsdag tot zondag tussen 10 en 18 uur.
  • De overige openingsuren kan je nalezen op de website.
  1. Herisemmolen

De Herisemmolen is een oude papiermolen, tegenwoordig zie je die niet veel meer. Alsemberg is er nog eentje rijk. De Herisemmolen is een voormalige kartonfabriek en is nu omgetoverd tot educatief centrum voor deze oude industrie. Hier werd reeds halfweg de 16de eeuw papier geschept. Je kan een demonstratie bijwonen en zien hoe handgeschept papier werd geproduceerd. De oude stoommachine en waterwielen zijn nog allemaal in werking.

  • Het museum is open voor bezoek tussen maart en november van maandag tot vrijdag van 9 tot 13u en 14 tot 17u.
  • Zondag is het ook open van 14 tot 17u.
  • In de vakantie is het museum wel gesloten de laatste 2 weken van juli en de eerste week van augustus.
  • Alle praktische informatie kan je vinden op www.herisem.be
  1. Onze-Lieve-Vrouwekerk - Alsemberg

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Alsemberg is mooi voorbeeld van laatgotiek. Het goudkleurige devotiebeeld, de biechtstoelen en het romaanse doopvont uit de 12e eeuw zijn de blikvangers. Het is een hertogelijke kerk, een titel verleend omdat het een erg veel bezocht bedevaartsoord werd na verschijningen bij het Mariabeeld. Volgens de overlevering zouden hier Filips de Goede, Karel V en koning Leopold I hier gezien zijn.

  1. Domein van Huizingen

Dit provinciaal Domein is een 91 hectaren groot recreatiepark met alle klassieke ingrediënten zoals een speeltuin, openluchtzwembad, roeivijver, ligweide, een dierenpark. Wandelen kan je ook doen in een bos van 55 ha. Als extra krijg je er in Huizingen ook nog een arboretum, een rotstuin (meer dan 1200 soorten rotsplanten en bloemen) en een blindentuin bij. Die tuin bevat meer dan 200 bloemen met een opvallende vorm en geur. De uitleg kan je beluisteren of lezen in braille. Het domein is alle dagen open. Meer info: www.vlaamsbrabant.be/provinciedomeinen.

  1. Kasteel Coloma - Sint-Pieters-Leeuw

In het hart van Sint-Pieters-Leeuw ligt het Colomapark met het prachtig gerestaureerde kasteel Coloma. Vooral de Rozentuin is hier een echte blikvanger! Je kan hier meer dan 3000 soorten rozen bewonderen, dat moet je echt gezien hebben. Het park is 15 hectare groot en een uitstekende plek om een mooie wandeling te maken. Meer info op www.sint-pieters-leeuw.be.

  1. Hallerbos

Het Hallerbos is een 552 ha groot bos en is een overblijfsel van het Kolenwoud dat al tijdens de vorige ijstijd deze contreien overwoekerde. De oudste vermelding van het bos is terug te vinden in 686. De vele boshyacinten zorgen van midden april tot begin mei voor een blauw bloementapijt. Maar ook buiten deze periode is het Hallerbos zeker de moeite, de bosanemonene en het speciale daslook zorgen voor prachtige uitzichten.

  1. Kasteel Gaasbeek

Gaasbeek wordt in één adem genoemd met het kasteel. Het is dan ook een écht pronkstuk. Een unieke collectie aan kunstwerken en rijkelijk versierde kamers maken een bezoek méér dan waard. Het hele jaar door kan je wandelen in het kasteelpark. Ontdek bovendien onze uitgestippelde wandeling hier!

  • De eerste gebouwen zouden hier al gestaan hebben in de 13de eeuw. Sindsdien werd er op deze plek verschillende stukjes geschiedenis geschreven, zo hebben de graven van Egmond & Hoorn hier nog verbleven.
  • Bij een rondleiding zal je nog talrijke herinneringen zien aan hun verblijf. Het huidige gebouw werd grondig gerestaureerd door Marie Peyrat in 1888. Zij was getrouwd met een Visconti, een telg van de rijkste familie van Italië, en kon als weduwe en rijke erfgename zo onbelemmerd haar gang gaan. Zij was de laatste bewoonster van het kasteel en had als enige wens dat iedereen haar zou herinneren en van dit kasteel een museum zou maken.
  • Voor een bezoek aan het kasteel raadpleeg je best eerst hun website: www.kasteelvangaasbeek.be. Het is niet open in de winter (vanaf 15 november tot Pasen). Het kasteelbezoek is steeds met gids en duurt ongeveer anderhalf uur. Je komt door zo'n 20 rijkelijk versierde en ingerichte kamers. Je ook de appartementen bezoeken van Marie Peyrat.
Let wel op: het kasteel is vanaf eind augustus 2020 gesloten voor onbepaalde tijd wegens renovatiewerken.
  1. Domein Groenenberg

Dit prachtig domein van 45 hectaren is vooral bekend voor zijn unieke boomsoorten. Het is sinds een 30-tal jaren aangekocht door de Vlaamse overheid. Ze hebben er mooie wandelpaden aangelegd en het domein echt opgewaardeerd. Bij de wandeling zal je merken dat de bomen naambordjes hebben, zo leer je wat bij over de verschillende boomsoorten.

Bovendien is de zone rond de vijver een natuurgebied met een paar zeldzame diersoorten. Het kasteeltje hier is niet te bezoeken, maar wel erg mooi om even rond te wandelen. Er zijn in het kasteel kantoren van de Vlaamse overheid gehuisvest en andere ruimtes worden verhuurd voor evenementen en feesten.
Meer info hierover op www.domeingroenenberg.be.

  1. Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika is een museum dat je ooit moet gezien hebben, enerzijds omdat het een erg rijke collectie heeft maar anderzijds ook omdat het een van de donkerste stukken uit de Belgische geschiedenis belicht. Na vijf jaren renovatie- en restauratiewerken gingen de deuren terug open in december 2018.

Koning Leopold II wou de Belgische bevolking laten kennis maken met de kolonie Congo. Hoe kon dit beter dan met een museum? Als locatie werden de koninklijke domeinen in Tervuren gekozen. Het was de geboorte van het Congomuseum. Eerst nog ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1897 in het daarvoor opgerichte Koloniënpaleis, maar snel bleek dat te klein waarna het museum verhuisde naar de huidige locatie. Na de onafhankelijkheid van Congo in 1960 kreeg het museum de huidige naam.

  • De bezoeker komt voortaan binnen via een onthaalpaviljoen dat met een ondergrondse galerij toegang geeft tot het museumgebouw.
  • Eerst kom je in de kelders waar de geschiedenis, heden en toekomstperspectieven van het AfricaMuseum worden uitgelegd.
  • Daarna beland je op het gelijkvloers waar met de meest moderne museale technieken vijf thema’s aan bod komen met Midden-Afrika als centraal onderwerp.
  • Je moet weten dat amper één procent kan getoond worden van de totaal beschikbare voorraad aan etnografische objecten.
In tegenstelling met de vroegere invulling wordt nu ook met een kritisch oog het koloniale verleden belicht.

Het museum is open van dinsdag tot vrijdag tussen 10 en 17u. In het weekend en tijdens de schoolvakanties een uurtje langer tot 18u. Meer info www.africamuseum.be

  1. Park van Tervuren

De Warande, met een oppervlakte van 205 ha, is een domaniaal bos dat als park werd aangelegd. Al in de middeleeuwen werd dit gebied ommuurd om wild binnen het domein te houden, zodat edelen, hertogen en koningen de dieren naar hartenlust konden afschieten tijdens de jacht. In het immense park liggen een aantal mooie vijvers. Ontdek hier onze uitgestippelde wandeling in het park.

  1. Het Spaans Huis

Het Spaans Huis is een oud molenhuis in het Park van Tervuren. Er was op deze plek al een molen op het einde van de 13de eeuw, maar het huidige Spaans Huis werd gebouwd in de 16e eeuw. De molen deed lange tijd dienst als watermolen. Het Spaans Huis wordt vandaag uitgebaat als Parkbistro en Infopunt Bos, uitgerust met een Streekwinkeltje. Je kan er dus tijdens je wandeling in het park terecht om iets kleins te eten of drinken. Je kan hier ook verschillende streekproducten en geschenkmanden kopen.

De naam van het gebouw zou trouwens verwijzen naar de langwerpige “Spaanse” bakstenen die indertijd gebruikt werden. In recentere tijden bezorgde deze molen Eleanor Smith inspiratie voor het schrijven van “The Spanish House”, een boek gepubliceerd in 1938.

Open op maandag en van donderdag tot zondag van 10 tot 18 uur. Gesloten op dinsdag en woensdag. Meer info op de website.

  1. Abdij van Grimbergen

De abdij van Grimbergen, de oudste bewoonde norbertijnenabdij van België, werd tussen 1126 en 1128 door de Heilige Norbertus zelf gesticht. In 1816 werd de abdij tot op de grond afgebroken, alleen de kerk, de pastorie, de boerderij en de oude ingangspoort bleven gespaard.

De abdijkerk van Grimbergen, de Sint-Servaasbasiliek, wordt beschouwd als een van de mooiste en meest harmonieuze barokkerken in de Lage Landen. Het interieur van de Sint-Servaasbasiliek is bijzonder rijkelijk gedecoreerd en er worden regelmatig (orgel)concerten gegeven.

Biermuseum

Daarnaast kan je ook een bezoekje brengen aan het biermuseum. Dat biedt een schat aan historische informatie over ontstaan en evolutie van het Grimbergse abdijbier. Het abdijbiermuseum is met een gids te bezoeken via de toeristische dienst van de gemeente Grimbergen. Een film, een rondleiding in de sfeervolle tentoonstelling en een degustatie van het bier maken het de moeite waard om er een bezoekje aan te brengen. Meer info op de website.

  1. Huis van de Toekomst – Vilvoorde

Het Huis van de Toekomst of Living Tomorrow is een uniek concept waar de bezoeker meer te weten komt over de technologie die vandaag ontwikkeld wordt en die binnen een aantal jaar ons leven wel eens zou kunnen veranderen. Verwacht hier geen ingewikkelde sciencefictiondingen, wel slimme toepassingen die het leven eenvoudiger, veiliger en leuker kunnen maken.

Een bezoek aan Living Tomorrow kan op vaste publieksdagen of op afspraak met een groep. Voor meer info verwijzen we naar de website.

  1. Damiaanmuseum - Tremelo

Het Damiaanmuseum in Tremelo is gewijd aan Pater Damiaan, die op 3 januari 1840 als Jozef De Veuster werd geboren in dit huis in Ninde, Tremelo. Zijn ouder hadden hier een boerenbedrijf en graanhandel. In het Damiaanmuseum kom je op een interactieve wijze meer te weten over het indrukwekkende leven van deze heilige. Combineer je bezoek aan het Damiaanmuseum met een wandeling, fietstocht of een bezoek aan de andere belevingscentra in de buurt.

Praktische info

  • Het museum is telkens in het weekend open.
  • Tussen april en oktober van 11 tot 18u. Tussen november en maart van 11 tot 17u.
  • Tijdens de schoolvakanties is het museum naast tijdens het weekend ook op woensdag open van 11 tot 18u.
  1. Brouwerij Palm - Steenhuffel

De geschiedenis van de brouwerij Palm gaat terug tot 1747, er een kleine dorpsbrouwerij gebouwd werd tegenover de kerk. Het is tegenwoordig de enige brouwerij ter wereld die volgens de 4 traditionele gistingswijzen brouwt en dit in 3 historische brouwsites.

  • Het Palmbier is een kruidig, wat bitter, amberkleurig bier van hoge gisting gemaakt van gerstemout, verse hop, een geheim mengsel van kruiden en heel zuiver artesisch water.
  • Het logo van Palm is het Brabantse trekpaard, een bruin lijf met witte manen, dat allusie maakt op de typische kleur van het bier met een stevige witte kraag.
  • In 1980 verscheen het Brabants trekpaard als logo op het PALM etiket om te verduidelijken dat PALM een Brabantse herkomst heeft en door traditie en selectie het beste uit de natuur haalt.
  • Vandaag helpt Palm bij het beschermen en behoeden van uitsterven van de Brabantse trekpaarden. Op het kasteeldomein Diepensteyn achter de brouwerij worden de trekpaarden gekweekt.

Een bezoek aan de brouwerij en stoeterij kan enkel in groep op afspraak. Bekijk de mogelijkheden op de website.

Boshyacinten wandelingen

Gratis reisgids Groene Gordel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?