Real Alcazar bezoeken? Tips & info over het koninklijke paleis van Sevilla

Volledige reisgids kopen voor € 10

Real Alcazar bezoeken? Tips & info over het koninklijke paleis van Sevilla

28 mei 2019 in Sevilla3 reacties

Als hoofdstad van de Zuid-Spaanse provincie Andalusië kent Sevilla veel bezienswaardigheden, maar het koninklijke paleis Alcázar is wellicht het hoogtepunt. Het paleis is het oudste koninklijke paleis dat nog steeds in gebruik is door een koninklijke familie in Europa, staat sinds 1987 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is de al locatie geweest van mening film en tv-serie.

Een must-see voor alle liefhebbers van dromerige paleizen en een staaltje prachtige architectuur. Lees ook mijn tips om tickets te boeken en de wachtrijen te vermijden.

Tickets en tours voor je bezoek aan het Real Alcázar

Wil je graag het Real Alcázar bezoeken zonder in de lange wachtrij aan te schuiven?
Koop je tickets online, deze zijn online beschikbaar met gids of zonder gids bij Ticketbar voor € 12,5. Bij GetYourGuide of Ticketbar bestel je veilig en snel je tickets online.

Wil je Sevilla volledig verkennen en ontdekken? Koop je een Sevilla City Pass voor € 52,5 (incl. hop-on/hop-off bus + privé transport van de luchthaven + skip-the-line alle bezienswaardigheden Sevilla).

Inhoud artikel

 1. Een korte geschiedenis van Real Alcázar

In de tijd dat de Moren heersten in Spanje was Sevilla een belangrijke havenstad. Daarom liet Abd-ar-Rahman III in 913 een kasteel bouwen op een plaats in de stad waar al een Romeins fort stond. Dat fort werd vervolgens door de eeuwen heen uitgebreid. Koning Al-Moetamid liet zo in de elfde eeuw het kasteel zodanig verbouwen en verruimen dat het een paleis werd.

1.1. Uitbreiding na uitbreiding

Vervolgens werd Sevilla in de dertiende eeuw veroverd door de Christenen en liet koning Alfonso X van Castillië het paleis verder uitbreiden in gotische stijl. Later breidde koning Peter I het nog meer uit, waarbij hij de bekendste ruimte, de Hal van de Ambassadeurs, liet bouwen. In 1477 werd het paleis verkozen tot de officiële koninklijke residentie. Momenteel gebruikt de Spaanse koninklijke familie nog steeds de bovenste verdiepingen van het paleis als hun residentie wanneer zij in Sevilla verblijven.

1.2. Mix aan stijlen

Door de brede geschiedenis laat het paleis laat een mengeling van architectonische stijlen zien. Deze mengeling is ook terug te vinden in de naam. Het woord ‘Alcazar’ is Spaans voor ‘kasteel’ maar dit is afgeleid van het Arabische ‘al-gasr’ wat vesting of paleis betekend.

 1. Het complex van Real Alcázar: het koninklijk paleis & tuinen

Het koninklijke paleis van Sevilla is gebouwd in een mengeling van Moorse en Christelijke stijlen volgens de Mudéjar stijl. De gebouwen zijn dan ook zeer bijzonder, maar het paleis biedt ook vele tuinen en binnenhoven.

2.1. De hoofdingang

De Puerta de León is de hoofdingang van het paleis. De poort dankt haar naam aan het tableau dat op de poort geplaats is, waarop een gekroonde leeuw staat.

2.2. Sala de Justicia

De Sala de Justicia is een van de eerste ruimtes die je tegenkomt nadat je door de poort gelopen bent. Deze ruimte heeft een bijzondere houten plafond en een fontein in het midden van de kamer.

2.3. Het bekendste paleis

Het Palacio Mudéjar of het Palacio de Pedro I is het grootste en bekendste paleis van Alcázar en hier vind je ook een aantal van de grootse ruimtes en binnenhoven. Zo ligt de Salón de Embajadores, de Hal van de Ambassadeurs, in het paleis, en is dit met een koepel van cederhout uit 1427 een bijzondere ruimte. De rijke versieringen tonen de macht van koning Peter, die deze ruimte veel gebruikte tijdens zijn verblijf.

2.4. Het Hof van de Maagden

In het paleis vindt je ook de Patio de Las Doncellas die de naam van het Hof van de Maagden dankt aan de legende dat de Moren elk jaar 100 maagden vroegen van Christelijke koninkrijken. De onderste verdieping van de patio werd voor koning Peter gebouwd en de versieringen en inscripties beschrijven de koning in volle glorie. De binnentuin is een tijdje betegeld geweest met marmeren tegels en had een fontein in het midden, waarvan het beeld terug te zien is in de Ridley Scott film Kingdom of Heaven. Tegenwoordig heeft het een langwerpige vijver met tuinen en een galerij er omheen, zoals het ook terug te zien is in enkele scenes in Game of Thrones.

2.5. Het contracthuis

Het Casa de Contratación is een ander bijzonder gebouw dat gebruikt werd als contracthuis voor alle Spaanse handel met de Nieuwe Wereld. Koning Ferdinand en Koningin Isabella ontvingen hier in 1503 de ontdekkingsreiziger Columbus en andere grote namen. Daarnaast deed het gebouw ook dienst als een zeevaartschool onder Vespucci.

2.6. De ondergrondse ruimte

De Baños de Maria-Padilla is een ondergrondse ruimte die gemaakt is in een Gotische stijl, maar die ooit dienst deed als een plaats om het regenwater op te slaan. Ook werd deze ruimte onder andere gebruikt als een setting voor Game of Thrones. Het is te toegankelijk vanuit de Jardín de la Danza, één van de meest afgebeelde tuinen van Alcázar. Deze tuin was ooit de groentetuin van het paleis maar is tegenwoordig een prachtige tuin met hagen, een fontein en loslopende pauwen.

2.7. Verblijfplaats koninklijke familie

De Cuarto Real Alto zijn de ruimtes op de bovenste verdiepingen die nog steeds gebruikt worden door de Spaanse koninklijke familie wanneer zij in Sevilla verblijven. In de periodes dat zij echter niet in Sevilla zijn, is het mogelijk deze ruimtes met een begeleide tour te bezoeken. De kamers zijn door Carlos V toegevoegd in de tweede helft van de zestiende eeuw en ontworpen door Luis de Vega in een stijl die de Italiaanse Renaissance stijl combineert met mudéjar decoraties. In tegenstelling tot de ruimtes op de begane grond zijn de koninklijke appartementen volledig ingericht. Je vindt hier onder andere ook nog een privé kapel, de kamer van de Prins en een balkon met prachtig uitzicht op de tuinen.

2.8. De tuinen

De tuinen van het Real Alcázar zijn allemaal anders en variëren van prachtige bloementuinen naar tuinen met meerdere fonteinen. Zo is de Jardin Inglés geïnspireerd bij de Britse eilanden, terwijl de Jardin de las Damas een tuin is met palmbomen, heggen en fonteinen. Wanneer je Real Alcázar met kinderen bezoekt is de Jardín del Laberinto een aanrader: deze tuin is één groot labyrint van hagen.

 1. Openingstijden Real Alcázar

 • Real Alcázar is geopend van oktober tot maart van 09:30 tot 17:00 en van april tot en met september van 09:30 tot 19:00.
 • Het complex is gesloten op 1 en 6 januari, op goede vrijdag, en op 25 december.
 • In het zomerseizoen van april tot en met oktober zijn er elke avond vier sessies waarin Alcázar ook bezocht kan worden. De tickets hiervoor zijn te koop bij het ticketkantoor.
 1. Tickets kopen om Real Alcázar te bezoeken

Tickets kunnen zowel ter plaatse aan de kassa als online gekocht worden. Kinderen tot 16 jaar mogen gratis mee. Studenten tussen de 17 en de 25 jaar en gepensioneerden krijgen korting. Voor een ticket dat ook toegang geeft tot de koninklijke appartementen betaal je iets extra.

4.1. Nachtelijk bezoek

Er zijn ook tickets voor een nachtelijk bezoek inclusief theatervoorstelling. Ongetwijfeld een bijzondere ervaring.

4.2. Gratis toegang

Op maandagen in april tot en met september is de toegang tussen 18:00 en 19:00 gratis en in oktober is dat het geval op maandagen tussen 16:00 en 17:00.

4.3. Tickets bestellen

 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Aangezien Real Alcázar een prachtige bezienswaardigheid is, kunnen de wachtrijen lang zijn (érg lang). Om die te omzeilen, geef ik je enkele tips.

5.1. Drukke periodes

 • De wachtrijen kunnen zeker in de zomermaanden behoorlijk lang worden en dan vooral op maandagen.
 • In de lente en de herfst is het rustiger en staan de tuinen er alsnog prachtig bij.
 • Wanneer je in het zomerseizoen gaat kan je het beste kiezen voor een vroege shift op een doordeweekse dag.

5.2. Tickets regelen

Zorg ook dat je tickets vooraf koopt, zeker voor maandagen. Zo ben je zeker dat je niet in de wachtrij moet staan en kan je doorlopen bij de ingang. Daarnaast heeft Real Alcázar een capaciteit van maximaal 750 bezoekers die tegelijk naar binnen kunnen. Wanneer je al een ticket op zak hebt, zal je voorrang krijgen op de mensen in de rij aan de kassa. Ticket online boeken? Klik hier. Bij de ingang kan je dan in de speciale rij naar binnen met internet tickets, zo moet je niet aanschuiven.

5.3. Georganiseerde tour

Het is ook mogelijk om met een georganiseerde tour Real Alcázar te bezoeken. Hierbij moet je niet in de rij wachten.

 1. Wegbeschrijving naar Real Alcázar

6.1. Wandelen

Real Alcázar is te vinden in het centrum van Sevilla en is daarom goed al wandelend te bereiken. De hoofdingang Puerta de Léon is gelegen aan het Plaza del Triunfo, vlakbij de kathedraal van Sevilla.

6.2. Openbaar vervoer

 • Start vanaf Plaza de Armas en stap daar op de buslijn C4 in de richting van Puerta de Jerez. Vanaf bushalte Puerta de Jerez is het nog 300 meter wandelen naar de ingang van Real Alcázar.
 • Je kan ook de trein nemen naar Santa Justa. Vanaf hier is het 2 kilometer lopen naar Real Alcázar.
 • Het is ook mogelijk om de metro van lijn 1 van station Nervión te nemen richting Ciudad Expo. Je stapt vervolgens af bij Puerta de Jerez.

6.3. Auto

Het is niet aan te raden om naar Real Alcázar te rijden. Laat je auto in één van de parkeerplaatsen buiten het oude stadscentrum staan en loop vanaf hier naar het Real Alcázar of ga er met het openbaar vervoer heen.

6.4. Privé vervoer + hop-on/hop-off bus

Wist je dat je met een Sevilla City Pass toegang hebt tot alle bezienswaardigheden + gratis gebruik van de hop on/hop-off bus en privé vervoer van de luchthaven naar je hotel. Boek je Sevilla Pass online.

 1. Openingstijden Real Alcázar

 • Real Alcázar is geopend van oktober tot maart van 09:30 tot 17:00 en van april tot en met september van 09:30 tot 19:00.
 • Het complex is gesloten op 1 en 6 januari, op goede vrijdag, en op 25 december.
 • In het zomerseizoen van april tot en met oktober zijn er elke avond 4 sessies waarin Alcázar ook bezocht kan worden. De tickets hiervoor zijn te koop bij het ticketkantoor of online te kopen.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van Real Alcázar

Dit filmpje geeft je een idee wat je allemaal zal zien tijdens je bezoek aan Real Alcázar. Neem alvast een kijkje!

 1. Waar overnachten in Sevilla?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Sevilla? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

 1. Combineer de Real Alcázar met een gratis stadswandeling door Sevilla

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Sevilla. Ideaal om Sevilla volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer goesting in Andalusië? Eerst uitproberen? Koop onze volledige reisgids Andalusië en ontdek alles over deze prachtige regio.

Sevilla stadswandeling

Gratis stadswandeling Sevilla downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 augustus 2019 - Wybo - Vandecasteele

Het Real Alcazar vonden we heel mooi en we hebben echt van het uitje genoten. We raden het iedereen aan. Je kunt het uiteraard niet met het Alhambra vergelijken wegens kleiner, minder imposant.

- 28 oktober 2018 - Egbert

Gids uitgeprint en iedere avond zochten we de route voor de volgende dag uit

- 18 september 2018 - Mevr.M.Steensma

Zeer goede beschrijving stadswandeling met mooie foto's. Als je deze beschrijving thuis leest krijg je al zin om deze prachtige stad te gaan bekijken. Ik kan niet wachten om naar Sevilla af te reizen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?