Premium

Wandeling door Marken, een dorp in de zee

Koop de volledige gids voor € 7,5

Wandeling door Marken, een dorp in de zee

 • Startpunt: Parking bezoekerscentrum
 • Eindpunt: Parking bezoekerscentrum
 • Type: Stadswandeling
 • Afstand: 1,5 km
 • Duur: 1 uur
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
 • Toerisme Marken

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Marken: de grens waar veen overging in water

Marken is volledig autovrij wat het plezier van een wandeling uitermate verhoogt. Het is een eiland geweest tot de verbinding tot stand kwam in 1957 met het bouwen van een dijk. Twee jaar later werd een weg op de dijk aangelegd. Marken leeft met de zee en heeft lange tijd voor bijna 100 % geleefd ván de zee. Toen noemde die nog de Zuiderzee. Maar tegelijkertijd zorgde die zee ook vaak voor onheil met overstromingen. In 1916 liep Marken zelfs nagenoeg volledig onder.

Met een korte wandeling begeleiden we je door Marken. Onderweg kan je lezen over de bezienswaardigheden die je tegenkomt. Wie je ook kan aantreffen zijn vrouwen en mannen in de typische Markense klederdracht.

Marken betekent ‘grensland’, de grens waar veen overging in water, het water van de Zuiderzee. In 1164 was er een stormvloed waarbij land wegspoelde. Een eiland bleef over, Marken, het dorp in zee was ‘geboren’.

De wandeling begint bij de bezoekersparking, van daaruit zie je het kleine ophaalbrugje de Beatrixbrug. Daar start onze wandeling echt.

 • Marken telt heel wat van die kleine brugjes en die dragen allemaal namen van Nederlandse koninginnen.
 • Tot aan de haven krijg je nu een opeenvolging van houten huizen, getooid in groen en witte kleuren en zo een prachtig decor vormen. Je zal zien dat de mensen hier op het eerste verdiep wonen, niet omdat ze van daaruit een mooier uitzicht hebben maar wel om zichzelf en hun inboedel te beschermen voor mogelijke overstomingen!
 • Daarna wandel je verder langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Marken, zoals de Grote Kerk, het Markermuseum (waar je terug wordt gekatapulteerd naar het leven in begin 20ste eeuw) en het Paard van Marken. Nee, dat is geen echt paard maar zo wordt de vuurtoren van Marken genoemd! Hij is wel 16 meter hoog!

Ga je op weekend naar Zaandam of Westfriesland en ben je nog op zoek naar een leuk verblijf?? Bekijk onze selectie van de leukste hotels, B&B's en vakantieparken in en om Zaandam.

Holland boven Amsterdam

Gratis reisgids Holland boven Amsterdam downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Holland boven Amsterdam

Ontdek Holland boven Amsterdam via 3 uitgewerkte stadswandelingen, fietsroute en een complete autoroute langs bekende maar ook minder bekende plekken. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet.
Koop de volledige gids voor € 7,5

GPX bestand(en) van deze route downloaden

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

- 26 september 2023 - decan dirk

heel leuke plaats om te bezichtigen!

- 27 september 2022 - Jan GOOR

Zeer overzichtelijk met zeer interessante inhoud en zo gemakkelijk te lezen .Stadswandelingen zijn zeer eenvoudig te doen en toch zo leerrijk .

Gratis reisgids Holland boven Amsterdam downloaden

Koop de volledige gids voor € 7,5

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?