8 x modernistische bezienswaardigheden in Barcelona? Dé top lijst

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

8 x modernistische bezienswaardigheden in Barcelona? Dé top lijst

4 mei 2023 in Barcelona0 reacties

Het modernisme in Catalonië is ontstaan als een soort reactie op de industrialisering. In deze ‘donkere’ industrie namen enkele architecten en bouwheren het voortouw om de stad op te fleuren door wat kleur en natuur te brengen door die twee in de gebouwen te verwerken. De indrukwekkende resultaten daarvan zijn vandaag de dag nog steeds te bewonderen in het prachtige Barcelona. Wanneer je deze 8 bezienswaardigheden bezoekt tijdens je reis naar Barcelona, dring je door tot de denkwereld van 3 beroemde architecten en hun visie over kunst in het algemeen. Neem hier zeker je tijd voor en geniet volop van het Catalaanse modernisme!

Inhoud artikel

Het Modernisme: een korte geschiedenis

Dat het modernisme precies in Barcelona nog meer tot uiting kwam, heeft meerdere oorzaken. Ten eerste was er in Barcelona in 1888 een Wereldtentoonstelling geweest op de terreinen van het Parc de la Ciutadella. Toen kwam het modernisme al in de aandacht en dat werd meteen wereldwijd. Bovendien kwam Barcelona, na meer dan 150 jaar Spaanse onderdrukking, eindelijk los van het Spaanse juk en was de honger om zich te profileren erg groot. Steeds meer mensen kwamen in Barcelona wonen. De elite werd alsmaar rijker waardoor ze meer luxueuze woningen kon veroorloven. Er ontstond een (jaloerse) concurrentie om het mooiste huis te bezitten, want door te wonen in een modernistisch huis, kon men ook tonen dat men mee was met hun tijd.

Niet onbelangrijk is dat ‘plots’ 3 hongerige en ambitieuze architecten op de bühne kwamen die zich maar al te graag wilden bewijzen: Lluis Domènech i Montaner, de toen nog jonge snuiter Antoni Gaudi en als laatste in de rij Josep Puig i Cadafalch. Van alledrie zou Gaudi uitgroeien tot de meest productieve en ambitieuze. Aan opdrachtgevers hadden deze 3 geen gebrek.

Antoni Gaudi

Antoni Gaudi wordt door velen gezien als dé architect van Barcelona. Hij heeft hier dan ook tal van prachtige gebouwen neergezet. En net omdat Gaudi’s werk zo bijzonder is, verzamelde ik alles wat je moet weten voor een bezoek aan zijn meesterwerken in de stad. De bezienswaardigheden van Gaudi die je niet mag missen, zijn Park Güell, Casa Milà of ‘La Pedrera’, zijn allereerste huis genaamd Casa Vicens en tot slot Gaudi’s levenswerk de grote Sagrada Familia.

  1. Triomfboog

De 30 meter hoge triomfboog doet wat denken aan de Arc de Triomphe in Parijs. De boog vormde de hoofdingang tot de Wereldtentoonstelling van 1888 die doorging in het Parc de la Ciutadella. Hij is ontworpen door Josep Vilaseca. Net onder de top staat aan één zijde Jezus afgebeeld omringd door volgelingen. De andere kant toont een afbeelding waarin de stad bezoekers ontvangt. Boven elk van de 2 bogen staan wapenschilden van de Spaanse provincies afgebeeld. Op de 4 hoeken vind je telkens 2 engelen, eentje met een lauwerkrans, een ander blaast op een hoorn.


  1. Palau de la Musica

Het Palau de la Muscia is een pareltje van bouwkunst uit het begin van de 20ste eeuw. Het wordt beschouwd als één van de mooiste voorbeelden van Catalaans modernisme in Barcelona. In 1904 kreeg de architect Lluis Domènech i Montaner de opdracht een concertzaal te bouwen voor een koor ensemble Orfeó Català. Bij deze gemeenschap behoorden ook heel rijke industriëlen.

Het interieur zit vol rijkelijke versieringen: de concertzaal met de schitterende koepel is héél indrukwekkend. Niet te verwonderen dat UNESCO in 1997 besliste om dit bouwwerk op de lijst van Werelderfgoed in te schrijven. Het koor ensemble Orfeó Català is ook nú nog altijd eigenaar van het gebouw.

Rijkelijk gedecoreerd op het extravagante toe misschien, is de Palau één van de meest bizarre gebouwen van Barcelona. De combinatie op de buitengevel van baksteen met mozaïeken en pilaren bijvoorbeeld is heel opvallend. Op de hoek vind je een figuur van een boegbeeld, een uitbeelding van het Catalaanse volkslied. Er staan ook bustes van Palestrina, Beethoven en Bach en nog veel meer.

Ook de koepel die precies omgekeerd hangt is enorm indrukwekkend. Verder volgt er op de bovenverdieping nog meer verbazing, vooreerst door het verrassende fraaie uitzicht op de benedenzaal. Je ziet dat de stoeltjes op deze rijen van een duurder uitziend allooi zijn, noblesse oblige. En hoe langer je kijkt hoe meer je zal genieten van de overal aanwezige bloemmotieven op de ramen, de zoldering. Eigenlijk moet ik er niet veel over vertellen, je moet gewoon zelf eens kijken en bewonderen. Meer vind je nog op de website van het Palau.

  1. Casa Amatller

De architect Josep Puig i van Casa Amatller moet gezien worden als één van de vaandeldragers van het Catalaanse modernisme naast Antoni Gaudi en Lluis Domènech i Montaner. Het Casa Amatller is een verbouwing van een woning uit 1875. De renovatie gebeurde tussen 1898 en 1900. Chocolatier Antoni Amatller bezorgde aan Cadafalch deze opdracht waarop de architect het idee had om het huis een gotische ‘look’ te geven.

De gevel oogt heel wat minder ‘bewegend’ dan zijn naaste buur Casa Batlló van Gaudi. De vormen zijn veel strakker. Heel de gevel is versierd met sgraffito in oker en wit stucwerk. De trapgevel is zowaar Vlaams getint en bezet met rode en goudkleurige tegels. Boven de toegang en boven de ramen zie je sculpturen die je ook in middeleeuwse kerken en gebouwen kan aantreffen. Deze beeldhouwwerken zijn gemaakt door onder meer Alfons Jujol en Eusebi Arnau, 2 toonaangevende kunstenaars uit die periode. Het is nog maar sinds 2015 mogelijk om het Casa Amatller te bezichtigen. Snel daarheen dus!

  1. Fundació Antoni Tàpies

Antoni Tàpies was een Catalaans kunstenaar die voornamelijk schilderde. In het begin van zijn loopbaan bracht hij surrealistisch werk, nadien hanteerde hij meer het abstracte en expressionistische. Hij stichtte zelf de Fundació Tàpies in 1984. Behalve een vaste tentoonstellingsruimte met ruim 300 van zijn werken vinden er ook tijdelijke exposities plaats, is er een archief over Tàpies, vind je er een bibliotheek met werken over hedendaagse kunst en is de rest ingevuld als een cultureel centrum.

Het gebouw is een ontwerp van Domènech i Montaner gebouwd tussen 1880 en 1882. Hier valt het gebruik op van ijzer en staal, iets wat meer toegepast werd in markthallen en treinstations. Op het dak lijkt alsof er een kluwen van draden is bevestigd, maar het gaat hier wel degelijk om een kunstwerk van Antoni Tàpies.

  1. Carrer de Mallorca

Deze straat Carrer de Mallorca bevat 3 huizen die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Het Casa Thomas, Palau Cascades en Palau Montamer.

5.1. Casa Thomas (huisnummer 291-293)

Dit huis is een ontwerp van Domènech i Montaner, gebouwd tussen 1895 en 1898. Kenmerkend is de neo-gotische gevel in een lichtblauwe kleur. Wat je vandaag ziet, is niet meer geconstrueerd volgens het oorspronkelijke ontwerp van Domènech. In 1912 werd het gebouw met behoud van de lijnstructuur uitgebreid, maar de torentjes werden herbouwd en erkers werden er ook nog aan toegevoegd.

5.2. Palau Montaner (huisnummer 278)

Het Palau Ramon de Montaner is een herenhuis gebouwd in 1889, een jaar na de Wereldtentoonstelling van Barcelona. De beide eigenaars van de uitgeverij i Montaner gaven de opdracht uit om 2 luxueuze gebouwen neer te zetten, voor elk eentje. De architect Josep Domènech i Estapà begon eraan, maar Lluis Domènech i Montaner nam het project over. Het interieur is op zijn minst exquis te noemen. Hier werd niet bespaard om een zo groot mogelijke grandeur binnenin te creëren. Het resultaat is een luxueus trappenhuis, mozaïeken in marmer, gebrandschilderd glas, deurlijsten… Sinds 1980 is dit de Spaanse gouvernementszetel in Barcelona.

5.3. Palau Cascades (huisnummer 283)

Rechtover het Palau Montaner staat het statige herenhuis Palau Cascades. Een neoklassiek gebouw (1895-1898) waar het College van Advocaten gehuisvest zit. Antoni Serra i Pujals heeft het ontworpen.

  1. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Sant Pau is een hospitaalsite die ongetwijfeld tot één van de toppers onder de bezienswaardigheden behoort van wat in Barcelona te zien is van art nouveau kunst of dus het Catalaans modernisme. De Sant Pau site is ongetwijfeld het ‘top of the bill’ meesterwerk van Lluis Domènech i Montaner. Tot aan zijn dood (in 1923) volgde hij de werken hier op. Het gebouw is eigenlijk een dorp op zich in de Eixample wijk. De bouwmeester kon er zijn fantasie en kunde helemaal in kwijt. Voorop stond om kleur en licht zoveel mogelijk aan bod te laten komen in de structuur van de gebouwen.

Volgens het oorspronkelijke plan zouden er 48 paviljoenen komen. Het zouden er uiteindelijk 27 worden, waarvan er 16 in zuivere modernista stijl gebouwd zijn. Elk van de paviljoenen herbergde een bepaalde medische specialisatie. Bijzonder is ook een ondergrondse galerij van b die elk van de paviljoenen verbond om de patiënten te vervoeren. Het hospitaal is nog maar sinds februari 2014 opengesteld voor het publiek na 4 jaar intensief restaureren en toch is Sant Pau al vanaf 1997 al opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

  1. Wijk Gracia

Deze wijk is een volkse wijk, vroeger een dorp net buiten de stad. De meest levendige pleinen en straten vind je tussen de Carrer Gran de Gracia. Dat zijn autovrije straatjes met leuke, lokale winkeltjes. Je kan er rustig verdwalen. Vroeger kwamen er hier weinig toeristen, maar velen willen even de drukte van het centrum ontlopen, dus is het nu ook nogal toeristisch geworden. Ook ’s avonds is het hier een gezellige boel, vooral op de pleinen Plaça del Sol en de Plaça de la Vila de Gracia.

  1. Casa Terrades / Les Punxes

Het Casa Terrades of Les Punxes wat je vrij zou kunnen vertalen als ‘het huis van de spitsnaalden’ is een ontwerp van Josep Puig i Cadafalch. Er is aan gebouwd vanaf 1905. Het lijkt één gebouw, maar in feite bestaat het uit 3 blokken. De familie Terrades uit het bourgeois milieu gaf aan Josep Puig i Cadafalch de opdracht voor het bouwen van dit complex. De eerste verdieping moest dienen als residentie voor 3 zussen uit de familie. De andere ruimtes werden verhuurd.

Je merkt dat de architect ook hier de gotische stijl inpaste. Het doet wat denken aan een modern ‘middeleeuws’ geschoeid kasteel. Hoe langer je kijkt, hoe meer details je ziet. De ronde torentjes, de puntgevels die lijken uit te lopen op naalden, de met keramiek bezette koepeltoren, de balustrades, het gevlochten smeedwerk, het keramiek in het fronton en elders… Onderaan gewone steen, vanaf de eerste verdieping baksteen. Pas sedert 2016 is het gebouw te bezoeken. Je vindt er onder andere ook een ruimte ingevuld met een expositie over de architect.

  1. Waar overnachten in Barcelona? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Barcelona? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

  1. Mis niets tijdens je bezoek Barcelona met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Barcelona? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Barcelona volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Barcelona kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer zien in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.

Barcelona

Gratis reisgids Barcelona downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?