5 x bezienswaardigheden in Goes: Wat zeker zien en bezoeken?

Volledige reisgids kopen voor € 10

5 x bezienswaardigheden in Goes: Wat zeker zien en bezoeken?

28 december 2018 in Zeeland7 reacties

Goes is een stadje dat zich ooit ontwikkelde als havenplaats met toen nog een locatie aan de Oosterschelde. Vanaf 1405 kreeg Goes stadsrechten toegekend. Ter verdediging werden eind 16de eeuw bastions en een vesting (stadsmuur, aarden wal, stadspoorten) aangelegd.

Bruggen en stadspoorten werden afgebroken in de tweede helft van de 19de eeuw terwijl delen van de stadsgracht werden gedempt en een bestrating kregen. Ontdek alvast wat je allemaal kan zien in Goes?

Inhoud artikel

  1. Veerse Meer

Het Veerse Meer is een kunstmatig gecreëerd meer door afsluiting van de Noordzee in het westen door het Veerse Gat (1961). Dit gebeurde in het kader van de Deltawerken. Oostelijk is er de afsluiting van de Oosterschelde door de Zandkreekdam. Het betekende voor vissers uit Veere het einde van hun activiteiten. Het meer bestaat uit brakwater en is een gegeerde plek voor het watertoerisme. Er wordt volop gedaan aan zeilen, surfen, waterskiën, kanoën, duiken en sportvissen. De totale lengte is zo’n 22 kilometer. Een aantal eilandjes liggen in het meer. Op sommige plaatsen is het meer 25 meter diep.

  1. Stadhuis

Het Stadhuis op de Grote Markt is 15de eeuws. Er is een donjon (gotisch) met op de linkerzijde op de gevel afbeeldingen van Vrouwe Justitia en Vrouwe Prudentia. Vroeger een vleeshal in de kelder, nu een restaurant.

  1. Maria Magdalenakerk

De Maria Magdalenakerk had een oorspronkelijke bouw uit de 12de eeuw. Daarna kwamen vele uitbreidingen, o.a. tijdens de 15de en 16de eeuw. In 1618 werd ze grotendeels vernield door brand. Opvallendste bezienswaardigheid is het orgel met een versierde orgelkast (17de eeuw). Al lang niet meer enkel functioneel als kerk maar tevens plaats biedend voor voorstellingen (dans, muziek), tentoonstellingen, diners.

Aan de overzijde staat er nog een kerk die qua uitzicht er eenvoudiger uitziet. Deze heeft een rozet en een schattig boventorentje. Twee engelen sieren het fronton.

  1. Historisch Museum De Bevelanden

In een voormalig kloostergebouw brengt het Historisch Museum De Bevelanden zowel permanente als wisselende expo’s. Onderwerpen zijn het verhaal van de Bevelanden, de stad Goes, Zeeuws klederdracht, schutterijen, de rol van het water, inpoldering (landverlies, landaanwinst), merklappen (merkteken borduursel op linnen), …

  1. Stoomtrein Goes-Borsele

Je kan in Goes mee met een stoomtrein die tussen Goes en Borsele tuft. Langs polders, boomgaarden, boerderijen en kerkdorpen. Pure nostalgie voor de ouderen onder ons. In 1e, 2e of 3e klasse (houten banken).
Traject Goes-Hoedekenskerke-Kwadendamme. Beperkt, enkel op zondag, wel meerdere dagen in juli en aug. De dienstregeling kan je vinden op de website.

  1. Waar overnachten in Zeeland?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Zeeland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Breskens, Middelburg en Vlissingen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

  1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 28 mei 2022 - Wil Jansen

Bedankt, we zijn naar een paar leuke dorpje geweest

- 4 april 2022 - [email protected]

Goes moet je zeker eens bezoeken als je naar Zeeland gaat. Mooie terrasjes, eetgelegenheden en shopping

- 18 mei 2021 - Renate Caen

Fietsen in en om Goes heel mooi. Goeie bewegwijzering via knooppunten. Komen zeker nog terug!👍👍👍👍

- 7 maart 2020 - RITA COLLIER

kort verblijf op zeer winderige dagen maar zeker de moeite om te zien.

- 2 december 2019 - Pauwels Peter

Goede leidraad. Enkele ongekende tips gebruikt bij mijn regelmatig bezoek aan Zeeland.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?