5 x mooiste bezienswaardigheden in Oostkapelle: wat zien en doen in dit Zeeuwse ringdorpje?

Volledige reisgids kopen voor € 10

5 x mooiste bezienswaardigheden in Oostkapelle: wat zien en doen in dit Zeeuwse ringdorpje?

18 februari 2024 in Zeeland2 reacties

Mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Oostkapelle + verblijftips

Oostkapelle is een typisch Zeeuws ringdorp. In het midden de kerk en er rond wat huizen. Naar Oostkapelle komt men graag voor het strand dat hier vrij breed is vergeleken met andere badplaatsen.

Toch zijn er hier enkele bezienswaardigheden te vinden. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt.

Inhoud artikel

  1. Terra Maris, museum voor natuur en landschap

Het Terra Maris museum legt de nadruk op de natuur en het landschap. Terra Maris wordt letterlijk vertaald als ‘land van de zee’. Een groot deel van wat getoond wordt, houdt daarom verband met hoe Zeeland het landschap geworden is wat je vandaag ziet. Zo kom je te weten hoe door de eeuwen heen ganse dorpen zijn verdwenen door de brute kracht van het zeewater.

Het museum is ondergebracht in de voormalige orangerie van het kasteel Westhove

Naast een permanente collectie zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Je krijgt vogels te zien, zoogdieren, schelpen, fossielen, skeletten, … Er zijn ook verschillende maquettes, een zeeaquarium en een zaal met wonderbaarlijke dingen uit de natuur. Bovendien is er ook een museumcafé waar je na je bezoek terecht kan. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf in Oostkapelle? Overnacht dan in het Strandhotel Bos en Duin gelegen op een prachtige locatie aan de rand van het bos, vlak bij de duinen en het strand. Meer info en boeken.

  1. Kasteel Westhove

Op de plaats waar nu het kasteel staat, bevond zich tijdens de 9de eeuw al een mottekasteel (een houten verdedigingswal). In de hoek van de site zie je een replica van hoe het mottekasteel er moet hebben uitgezien. In archieven is teruggevonden dat er later eind 13de eeuw een echte burcht moet hebben gestaan.

Abten uit Middelburg verbleven er graag om zich te ontspannen en hooggeplaatste gasten te ontvangen. O.a. Karel de Stoute en keizer Karel V zouden hier hebben rondgelopen. In de nasleep van de 80-jarige Oorlog werd het kasteel geplunderd en in brand gestoken.

In de 17de eeuw herrees een nieuw kasteel met grote tuinen en een park

Rijkere families die fortuin vergaarden uit zeehandel in de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) verbleven er dan. Er kwamen uitbreidingen met een koetshuis, orangerie en stallen. Het kasteel kwam niet ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. Er volgden sindsdien al enkele ingrijpende renovaties. Het kasteel zelf is omgevormd tot een hostel maar je kan er ook gewoon een koffie of thee bestellen. Meer info.

  1. Natuurgebied de Manteling

Zin in een aangename wandeling? Dan kan je altijd naar het natuurgebied De Manteling gaan. Het natuurgebied is ca. 750 ha groot en beslaat de oppervlakte tussen Domburg en de dam die het Veerse Meer afsluit met de Noordzee. De Manteling bestaat uit verschillende kleinere natuurgebiedjes met daarin duin, strand, bosjes, weiden en waterplassen.

In de 17de en 18de eeuw stonden in die bosplekken huizen en vooral kastelen waar de rijkere adel en koopmannen woonden. De bomen zorgden letterlijk voor beschutting tegen de winden uit de zee. Vandaar allicht de naam ‘manteling’ van bemantelen, beschermen. Het kasteel Westhove was oorspronkelijk zo’n kasteel maar wat je vandaag ziet is volledig heropgebouwd.

Aan het museum Terra Maris kan je kiezen uit twee bewegwijzerde luswandelingen (2.5 km en 3,7 km en een rolstoeltoegankelijk pad van 2.5 km). Vergeet dus zeker je wandelschoenen niet mee te nemen!
  1. Oranjezon

Oranjezon, vroeger een waterwingebied, is nu een duin- en natuurgebied met meidoorn, helm maar ook loof- en dennenbossen. De fauna en flora is er uniek. Een groot deel is begrazingsgebied. Het ganse gebied is zowat 400 ha groot. Om er te wandelen, er zijn gemarkeerde routes, heb je een toegangsbewijs nodig. Dat kan je bekomen tegen een minimale kost bij de ingang van het gebied.

  1. Ontspannen in Berkenbos

De stranden van Oostkapelle behoren tot de mooiste stranden van Nederland. Het strand van Berkenbos is zo'n 2 kilometer lang en nodigt uit voor een ontspannende vakantie. Nadien kan je nog een wandeling maken in het prachtige natuurgebied de Manteling dat vlak achter de duinen van het strand ligt.

Bovendien kan je ook je trouwe viervoeter meenemen naar het strand van Berkenbos, weliswaar aan de leiband. Dit is een van de meest hondvriendelijke stranden. In het Strandpaviljoen Bij Karel kan je zelfs een hondenbiertje verkrijgen! Zo kan je samen proosten op een gezellige dag aan het strand.

  1. Waar overnachten in Zeeland?

Op weekend of rondreis door Zeeland en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Zeeland.

  • Yerseke: Vakantiehuis Vieverdwas - Yerseke is een charmant vakantiehuis op wandelafstand van het strand. Het vakantiehuis biedt een aangename tuin, barbecuefaciliteiten en een terras. Meer info en boeken.
  • Philippine: Of verblijf in het charmante natuurhuisje in Philippine. Het vrijstaande vakantiehuis is voorzien van alle gemakken en garandeert je een onvergetelijk verblijf in Zeeland! Het huisje is elegant ingericht met hier en daar wat antieke meubels. Een fijn plekje met uitzicht op de weidse polder. Meer info en boeken.
  • Middelburg: Rijksmonument Hotel de Sprenck bevindt zich in het centrum van de stad en is gevestigd in een monumentaal pand uit 1904. Je overnacht in ruime, moderne kamers en 's ochtends wordt het ontbijt geserveerd in de karakteristieke serre. Meer info en boeken.
  1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 oktober 2019 - Marina

lijkt mij leuk om te doen, binnenkort zeker een bezoekje

- 28 juli 2019 - Kim

De zeehonden verblijf moet je zeker is doen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?