Bezienswaardigheden Oostkapelle: Wat moet je zeker bezoeken?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden Oostkapelle: Wat moet je zeker bezoeken?

28 december 2018 in Zeeland2 reacties

Oostkapelle is een typisch Zeeuws ringdorp. In het midden de kerk en er rond wat huizen. Naar Oostkapelle komt men graag voor het strand dat hier vrij breed is vergeleken met andere badplaatsen. Toch zijn er hier enkele bezienswaardigheden te vinden. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt.

Inhoud artikel

  1. Terra Maris, museum voor natuur en landschap

Het Terra Maris museum legt de nadruk op de natuur en het landschap. Terra Maris is letterlijk vertaald ‘land van de zee’. Een groot deel van wat getoond wordt, houdt daarom verband met hoe Zeeland het landschap geworden is wat je vandaag ziet. Zo kom je te weten hoe door de eeuwen heen ganse dorpen zijn verdwenen door de brute kracht van het zeewater. Het museum is ondergebracht in een voormalige orangerie van het kasteel Westhove. Naast een permanente collectie zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Je krijgt vogels te zien, zoogdieren, schelpen, fossielen, skeletten, … Er zijn maquettes, er is een zeeaquarium en een zaal met wonderbaarlijke dingen uit de natuur. Bovendien is er ook een museumcafé. Er worden ook tal van activiteiten georganiseerd en heel wat scholen uit de Walcherse gemeenten maken gebruik van het museum.

  1. Kasteel Westhove

Op de plaats waar nu het kasteel staat, bevond zich tijdens de 9de eeuw al een mottekasteel (houten verdedigingswal). In de hoek van de site zie je een replica van hoe het mottekasteel er moet hebben uitgezien. In archieven is teruggevonden dat er later eind 13de eeuw een echte burcht moet hebben gestaan. Abten uit Middelburg verbleven er graag om zich te ontspannen en hooggeplaatste gasten te ontvangen. O.a. Karel de Stoute en keizer Karel V zouden hier hebben rondgelopen. In de nasleep van de 80-jarige Oorlog werd het kasteel geplunderd en in brand gestoken.

In de 17de eeuw herrees een nieuw kasteel met aanpalend grote tuinen en een park. Rijkere families die fortuin vergaarden uit zeehandel in de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) verbleven er dan. Er kwamen uitbreidingen met een koetshuis, orangerie en stallen. Het kasteel kwam niet ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. Er volgden sindsdien al enkele ingrijpende renovaties. Het kasteel zelf is omgevormd tot een hostel maar je kan er ook gewoon een koffie of thee bestellen.

  1. De Manteling

Het natuurgebied De Manteling is ca. 750 ha groot. Het beslaat de oppervlakte tussen Domburg en de dam die het Veerse Meer afsluit met de Noordzee. De Manteling bestaat uit verschillende kleinere natuurgebiedjes met daarin duin, strand, bosjes, weiden en waterplassen. In de 17de en 18de eeuw stonden in die bosplekken huizen en vooral kastelen waar de rijkere adel en koopmannen woonden. De bomen zorgden letterlijk voor beschutting tegen de winden uit de zee. Vandaar allicht de naam ‘manteling’ van bemantelen, beschermen. Het kasteel Westhove, waar nu een natuurmuseum in gevestigd is, was oorspronkelijk zo’n kasteel maar wat je vandaag ziet is volledig heropgebouwd.

Aan het museum Terra Maris kan je kiezen uit twee bewegwijzerde luswandelingen (2.5 km en 3,7 km en een rolstoeltoegankelijk pad van 2.5 km).

  1. Oranjezon

Oranjezon, vroeger een waterwingebied, is nu een duin- en natuurgebied met meidoorn, helm maar ook loof- en dennenbossen. De fauna en flora is er uniek. Een groot deel is begrazingsgebied. Het ganse gebied is zowat 400 ha groot. Om er te wandelen, er zijn gemarkeerde routes, heb je een toegangsbewijs nodig. Dat kan je bekomen tegen een minimale kost bij de ingang van het gebied.

  1. Waar overnachten in Zeeland?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Zeeland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Breskens, Middelburg en Vlissingen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

  1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 oktober 2019 - Marina

lijkt mij leuk om te doen, binnenkort zeker een bezoekje

- 28 juli 2019 - Kim

De zeehonden verblijf moet je zeker is doen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?