Pamukkale en de ruïnes van Hierapolis bezoeken in Turkije: wat kan je hier zien & doen? + tours boeken

Pamukkale en de ruïnes van Hierapolis bezoeken in Turkije: wat kan je hier zien & doen? + tours boeken

27 september 2023 in Turkije1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan Pamukkale en Hierapolis: welke excursie boeken? + tips

Pamukkale betekent "katoenen kasteel" in het Turks, en wanneer je deze bijzondere met water gevulde terrassen zal zien, begrijp je meteen waarom. De helderwitte, travertijnen, terrasvormige zwembaden werden door de eeuwen heen in de heuvels gevormd. Op de top van Pamukkale ligt de ongelooflijke oude Grieks-Romeinse stad Hierapolis, een extra reden om Pamukkale een bezoekje te brengen. De plek staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt heel wat toeristen.

Ontdek in deze blogpost alvast alle info over je daguitstap naar Pamukkale in Turkije + boek je excursie hier op voorhand.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Pamukkale en Hierapolis

Reisgids
Vliegtickets
 • 3u vliegen naar Denizli Cardak Airport (DNZ), vanaf de luchthaven is het 1u rijden tot Pamukkale en Hierapolis
 • Of boek een binnenlandse vlucht vanaf Istanbul (direct), Antalya (met tussenstop) of Bodrum (met tussenstop)
 • Boek je tickets bij TUI of Cheaptickets
VerblijvenOvernachten in de buurt van Pamukkale en Hierapolis:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Djoser (va. € 1595), TUI (va. € 884), Sawadee (va. € 1479) of ANWB (€ 1617)
HuurautoTijdens je vakantie in Turkije is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van Pamukkale en Hierapolis

Het surrealistische landschap van Pamukkale werd in de loop van duizenden jaren gevormd door kalksteen dat werd afgezet door bijna twintig warmwaterbronnen die verstopt liggen in het hele gebied. Helaas ging al dat moois bijna verloren toen er in de jaren '60 hotels in het gebied verrezen nadat het toerisme steeds toenam. De hotels lieten het thermale water weglopen om hun zwembaden te vullen en de terrassen werden grijsbruin.

Saved by UNESCO Werelderfgoed

Gelukkig greep UNESCO in 1988 in en verklaarde Pamukkale tot werelderfgoed. De hotels werden gesloopt en bovenop de weg werd een reeks kunstmatige zwembaden gebouwd om de aangerichte schade te verbergen. Tegenwoordig zijn er strenge controles die garanderen dat vele generaties de baden van Pamukkale kunnen bewonderen.

Het gebied trekt eigenlijk al duizenden jaren bezoekers

Aan het einde van de 2e eeuw v.Chr. stichtte de koning van Pergamon hier het kuuroord Hierapolis. De ruïnes van de baden, tempels en andere Griekse monumenten torenen vandaag nog steeds boven de zwembaden uit. Hierapolis was een heilige stad met als belangrijkste religieuze feest de Letoia, genoemd naar de godin Leto, een soort moedergodin die met bijzondere feestelijkheden aanbeden werd. Ook Apollo werd er uitvoerig bezongen en gevierd.

Hierapolis werd na de Romeinse verovering herbouwd onder het bewind van de Romeinse keizer Tiberius in de eerste eeuw. De plek was bewoond tot 1334, toen het werd verlaten na een aardbeving. De ruïnes worden al opgegraven sinds de 19e eeuw en omvatten baden, een gymnasium, een agora en een Byzantijnse kerk die historici veel geleerd hebben over de oude Grieken en Romeinen. Hierapolis werd samen met Pamukkale tot werelderfgoed uitgeroepen.

Boek je daguitstap naar Pamukkale en Hierapolis hier

 1. De thermale baden van Pamukkale

De baden van Pamukkale lijken buitenaards. Ze zijn glanzend wit en worden gevuld met helderblauw water. De travertijnen lopen langs een helling naar beneden. Het gebied is duidelijk onderverdeeld in verschillende regio’s. In sommige baden mag je zwemmen, in andere niet. Volg het pad richting Hierapolis en kies er een bad uit om heerlijk in te plonzen.

 1. Bezoek de oude ruïnes van Hierapolis

De natuurlijke zwembaden worden al sinds de 2e eeuw v.Chr. gebruikt als kuuroord. De oude stad Hierapolis is een bijzondere plek. Je ziet het moderne toerisme in Pamukkale er afgetekend tegen het oude kuuroord. Dat komt het best naar voren in Cleopatra’s bad, waar je nog echt kan baden zoals de Romeinen dat bijna tweeduizend jaar geleden deden.

De ruïnes van Hierapolis

In Hierapolis zijn er verschillende ruïnes die langs de hoofdweg liggen. Vlak naast al de pracht en praal van weleer ligt een enorme necropolis (een begraafplaats) en de resten van een Byzantijnse kerk. Het is een mooi en interessant gebied, maar er is wel weinig schaduw dus bereid je voor op de hitte als je Pamukkale in de zomer bezoekt. Een goede zonnecrème en een flesje water zullen van pas komen.

TOUR: Wil je graag de oude ruïnes van Hierapolis en Pamukkale bezichtigen? Maak het jezelf dan gemakkelijk en boek je een dagtour. Bekijk het volledige aanbod tours naar Pamukkale en Hierapolis.

Mis zeker het amfitheater in Hierapolis niet

De belangrijkste attractie van Hierapolis is het amfitheater, op ongeveer tien minuten wandelen van de ingang. Het theater is Romeins en werd gebouwd door de keizers Hadrianus en Septimus Severus. De decoratieve panelen die je ziet, zijn gerestaureerd. Vanboven heb je een ongelooflijk uitzicht op het amfiteather en de rest van Hierapolis. Het theater telt 50 rijen zitplaatsen en er was plaats voor maar liefst 15.000 mensen.

Het martyrium

Op de top van de site vind je het martyrium van de apostel Sint-Filippus. Dit achthoekige bouwwerk is de plek waar de apostel volgens de overlevering een marteldood stierf. Het uitzicht is er onklopbaar en omdat je een stevige klim moet maken, zijn er maar weinig bezoekers. Archeologen beweren het lichaam van de heilige Filippus hier in 2011 ook echt gevonden te hebben.

Het minder bekende deel van Hierapolis

Een andere bekende plek is de kathedraal, vandaag niet meer dan een hoop ruïne. Je bereikt het door de bordjes naar de kathedraal te volgen, langs een deels gerestaureerde Romeinse weg. Ook hier lopen opvallend weinig toeristen. Ga ook naar de Frontinusstraat, in originele staat bewaard. Je ziet er zuilen langs de kant en passeert er de triomfboog van keizer Domitianus.

 1. Zwemmen in Cleopatra’s zwembad

Wie zich een echte Romein wil wanen, moet absoluut naar het “Antique Pool” bovenaan de ruïnes (bekijk ligging). Daar zie je een Romeins zwembad dat vandaag terug in gebruik is. Het zou een geschenk zijn geweest van Marcus Antonius aan Cleopatra. Al is dat waarschijnlijk een legende.

Wat dit prachtige, met bomen omzoomde zwembad uniek maakt, zijn de marmeren zuilen die op de bodem staan. Ze dateren uit de 2e eeuw v.Chr. en zijn overblijfselen van de nabijgelegen tempel van Apollo. Je kan hier dus zwemmen tussen Romeinse zuilen. Als dat niet bijzonder is!

 1. Het archeologiemuseum van Hierapolis

Het Hierapolis Archeologiemuseum ligt niet ver van de ruïnes en is ook een geweldige plek om te bezoeken als je meer wilt weten over de geschiedenis van deze oude stad. Binnen vind je allerlei goed bewaard gebleven artefacten die in de 19e eeuw werden opgegraven, zoals marmeren beelden en andere oude decoratieve materialen. Het museum is elke dag geopend.

Bekijk hieronder de mooiste daguitstappen naar Pamukkale en Hierapolis

 1. Handige tips voor je bezoek aan Pamukkale

Betaal extra voor de baden van Cleopatra

Je kunt gemakkelijk een hele dag doorbrengen in Pamukkale en Hierapolis. Je zal waarschijnlijk niet meer dan een uur of twee spenderen in de terrassen in Pamukkale, gewoon omdat er maar een beperkt aantal baden is en dat het er behoorlijk druk kan worden. Daarna raden we je aan om naar Hierapolis te gaan én ook extra te betalen om de baden van Cleopatra te bezoeken.

Verwacht niet dat je alleen zal zijn in Pamukkale

In Pamukkale ben je zeker niet alleen. Het is getalsmatig de populairste attractie van Turkije. Hier komen meer bezoekers dan in Istanboel of Cappadocië, al is Pamukkale buiten de landsgrenzen nauwelijks bekend. Ook bij Turken is dit dé daguitstap bij uitstek. Het is daarom geen slecht idee om je bezoek zo in te plannen dat je weinig last hebt van de drukte.

TIP: Geniet van het allerbeste uitzicht op de natuurlijke terrassen tijdens deze onvergetelijke Pamukkale-ballonvaart bij zonsopgang

Zoek de rustigere baden op

Het kan erg druk worden op het bovenste niveau van de zwembaden, daarom raden we je aan om een stukje naar beneden te lopen naar het onderste niveau, waar je ver genoeg van de drukte bent om echt van de plek te genieten. Er zijn opvallend minder mensen en het uitzicht is er ook mooier.

Kom niet voor zonsopgang, maar wel vroeg in de ochtend

Je zal ter plekke misschien horen dat zonsopgang het beste tijdstip is om Pamukkale te bezoeken, maar dat is niet het geval. Er zijn dan inderdaad amper mensen, maar de zon komt op van achter de berg en de zwembaden liggen dan dus in de schaduw, wat ze meteen een pak minder blauw maakt.

Wil je je geen sardientje in de baden voelen, dan is het misschien een goed idee om minstens een nachtje in Pamukkale te spenderen of een hotel te boeken in Denizli en de eerste shuttle naar Pamukkale te nemen. De tourbussen komen aan vanaf 09:30 uur. Boek hier je hotel in Pamukkale.

Blijf je de hele dag? Dan hebben we nog een tip voor zonsopgang. Ga bij de kraampjes naast de drukste baden rechtsaf langs de houten loopbrug naar beneden. Je komt iets verder bij een reeks zwembaden waarin niet gezwommen mag worden. Daarom zijn er minder mensen, en je hebt er het beste uitzicht op de zonsondergang. De weerspiegeling van de oranje tinten in het water levert fantastische foto’s op.

De beste route door Pamukkale

 • Wil je een hele dag in de ruïnes en de baden doorbrengen? We raden je dan aan om vroeg bij de ingang te staan om zo van de baden te genieten zonder alle toeristen.
 • Daarna, wanneer het te druk wordt, kan je naar de ruïnes van de oude Grieks-Romeinse stad.
 • Afsluiten doe je bij de baden van Cleopatra, daar kan je uitrusten op ligstoelen en iets eten en drinken.
 • Neem eventueel een eigen picknick mee. Je vindt probleemloos een mooi plekje voor een gezellig etentje.
 • Ga dan voor zonsondergang naar de plek die we hierboven beschreven en keer terug naar je hotel.
 1. Hoe kom je in Pamukkale?

 • Als je beslist om zelf naar Pamukkale af te zakken, moet je eerst naar Denizli. Die stad is vanuit heel Turkije bereikbaar met de bus, het vliegtuig of de trein.
 • Ga daar naar het busstation van Denizli en neem de dolmuş shuttle bij poort 76.
 • Het is nog ongeveer een half uurtje rijden naar Pamukkale vanaf Denizli.
 • Eenmaal in Pamukkale (er is geen bushalte, je stapt gewoon af wanneer je wil dichtbij je hotel – als je in Pamukkale verblijft), verplaats je je makkelijk te voet.

TOUR: Makkelijker is natuurlijk om een dagexcursie te boeken naar Pamukkale. Je wordt dan opgehaald aan je hotel of vertrekt vanuit een bepaald vertrekpunt in de stad waar je verblijft, Antalya bijvoorbeeld. Boek hier een tour naar Pamukkale en Hierapolis vanuit Antalya.

Kaartje met Pamukkale en Hierapolis op de kaart

 1. Waar overnachten in de buurt van Pamukkale?

Als je van plan bent om Pamukkale en Hierapolis te bezoeken, raden we aan om te overnachten in de buurt van de site, zodat je optimaal kan genieten van je bezoek. Er zijn verschillende accommodaties beschikbaar in de omgeving, maar de meest populaire en handige plek om te verblijven is het Pamukkale City en het nabijgelegen stadje Denizli. Het duurt ongeveer 20 minuten om vanuit Denizli naar de ingang van Pamukkale te rijden.

Wij hebben alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in de buurt van Pamukkale.

 • Venus Suite Hotel is een viersterrenhotel in Pamukkale. De accommodatie beschikt over stijlvolle kamers, dagelijks een verzorgd ontbijtbuffet en ieder halfuur een gratis pendeldienst naar het centrum van Pamukkale. Het hotel ligt op 3 minuten wandelen van Pamukkale en Hierapolis. Meer info en boeken.
 • Het Piskin Hotel ligt in het centrum van Denizli en beschikt over elegante kamers voorzien. Iedere ochtend wordt er een ontbijtbuffet geserveerd. Het hotel ligt op 20 minuten rijden van Pamukkale. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van trekpleisters Pamukkale en Hierapolis

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de kalkvormige terrassen van Pamukkale en de ruïnes van Hierapolis? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Pamukkale in Turkije.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Turkije?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Turkije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Turkije en Turkse Kust met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten).

Turkse Kust & Rivièra

Gratis reisgids Turkije downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 18 februari 2024 - Rita Tyvaert

Zeker te bezoeken !! Is machtig schoon ! Pamukkale : een echt natuurwonder ruïnes van Hierapolis: een fantastisch grote site, ongelofelijk wat je ziet. Zeker aan te bevelen : Pamukkale en de ruïnes Hierapolis

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?