10 x bezienswaardighden & highlights in Efeze in Turkije: wat zien & doen? + tickets

10 x bezienswaardighden & highlights in Efeze in Turkije: wat zien & doen? + tickets

27 september 2023 in Turkije0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Efeze in Turkije: waar tickets kopen?

Efeze was na Rome ooit de grootste stad van het Romeinse Rijk en het was de thuis van de Tempel van Artemis, één van de oorspronkelijke zeven wereldwonderen. Er valt hier dan ook ontzettend veel te zien. Op weinig andere plekken komt het Romeinse Rijk zo tot leven als hier. Efeze bezoeken is een absolute must wanneer je in de regio op vakantie bent.

In deze blogpost geven we je alvast onze tips voor een bezoek aan Efeze en vertellen we ook wat je zeker niet mag missen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Efeze

Reisgids
Vliegtickets
 • 3u vliegen naar Denizli Cardak Airport (DNZ), vanaf de luchthaven is het 1u rijden tot Pamukkale en Hierapolis
 • Of boek een binnenlandse vlucht vanaf Istanbul (direct), Antalya (met tussenstop) of Bodrum (met tussenstop)
 • Boek je tickets bij TUI of Cheaptickets
VerblijvenOvernachten in de buurt van Pamukkale en Hierapolis:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij D-Reizen (va. € 495), TUI (va. € 884), Sawadee (va. € 1479) of ANWB (€ 1617)
HuurautoTijdens je vakantie in Turkije is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van Efeze in het kort

De geschiedenis van de stad Efeze gaat terug tot de 11e eeuw v.Chr., toen Efeze opgetrokken werd door de Grieken. De bloeiperiode van Efeze brak echter pas aan in 129 v.Chr, toen de stad onder controle kwam van de Romeinen. De stad vergaarde enorme rijkdommen als een belangrijk handelsknooppunt. Men schat dat de bevolking van de stad op een gegeven moment tussen de 33.000 en 56.000 mensen telde, wat in die tijd zeker kon tellen. Het was na Rome de grootste stad van het Romeinse Rijk.

 • Efeze was zo welvarend dat het middelpunt van de stad, de marmeren tempel van Artemis, een van de oorspronkelijke zeven wereldwonderen was. Het was toen zelfs de grootste tempel ooit gebouwd.
 • Tegenwoordig is de tempel helaas nog slechts een schim van zijn glorieversie.
 • Na een inval van de Goten in het jaar 262 werd het imposante bouwwerk met de grond gelijk gemaakt.

De Britse archeologen John Turtle Wood en David George Hogarth begonnen de archeologische opgravingen in Efeze. Ze legden de beroemdste bouwwerken bloot en wat nog overbleef van de tempel van Artemis werd in het British Museum geplaatst. De Ruïnes van Efeze werden in 2015 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Om je een idee te geven van hoe machtig Efeze indertijd was: op dit moment is slechts 20% van de stad opgegraven. Dat blootgelegde deel neemt een oppervlakte van 4 vierkante kilometer in. Dat is genoeg om een van de grootste verzamelingen Romeinse ruïnes te zijn.
 1. Efeze in Turkije bezoeken

Efeze mag je gerust beschouwen als één groot, spectaculair openluchtmuseum. De Grieks-Romeinse ruïnes behoren tot de grootste en best bewaarde van het continent. Door aardbevingen en invasies werd de stad in de loop der eeuwen verschillende keren beschadigd, maar toch zijn veel bouwwerken in opmerkelijk goede staat bewaard gebleven. Bezoek je slechts één van de Romeinse archeologische sites in Turkije, laat dit dan jouw keuze zijn. De hoogdagen van het Romeinse Rijk lijken hier nog springlevend.

Boek hier je daguitstap naar Efeze

 1. Curetes-straat

De Curetes-straat dateert uit de 2e eeuw v.Chr. en was een van de belangrijkste verkeersaders in Efeze. Aan weerszijden vond je toen ambachtelijke winkels, beelden en monumenten. De Curetes-straat was extravagant omzoomd met zuilen en deels geplaveid met wit marmer. De straat werd gebruikt voor ceremonies ter ere van de Griekse Godin Artemis.

Een van de bekendste monumenten in de straat is het Memmius-monument. Het werd in de 1e eeuw opgericht door keizer Augustus om het Romeinse leger te vieren na zijn militaire overwinning op de Pontische strijdkrachten.

 1. Prytaneion

Het Prytaneion was niet alleen het stadhuis van Efeze van waaruit hoge ambtenaren regeerden, maar ook de plek waar religieuze ceremonies, feesten en banketten georganiseerd werden. De geschiedenis van het Prytaneion gaat terug tot de tijd van de Romeinse keizer Augustus.

Vlak naast het stadhuis brandde de eeuwige vlam van de tempel van Hestia, de godin van de vruchtbaarheid, die het hart van de stad symboliseerde.

 1. Tempel van Domitianus

De Tempel van Domitianus, op het gelijknamige plein, was de eerste tempel in Efeze die naar een keizer werd genoemd. Het was indertijd de hoogste tempel van de stad, ook al werd Domitianus algemeen beschouwd als een onbekwame, repressieve alleenheerser.

LEESTIP: Wil je tijdens je vakantie in de Ephese bezoeken? Download onze reisgids Turkse Kust & Rivièra met alle top bezienswaardigheden en daguitstappen in de regio.

 1. Bibliotheek van Celsus

De bibliotheek van Celsus is ongetwijfeld het postkaartje van Efeze. Deze torenhoge bibliotheek is een architectonisch meesterwerk van twee verdiepingen, versierd met massieve Korinthische zuilen. Het werd gebouwd ter ere van de Romeinse senator Tiberius Julius Celsus Polemaeanus door zijn zoon tussen de jaren 114 en 117. Celsus werd later begraven in een crypte onder de bibliotheek.

Het gebouw was de op twee na grootste bibliotheek in de oudheid en huisvestte 12.000 handgeschreven rollen. Helaas werd het uiteindelijk verwoest door een brand en later bracht ook nog een aardbeving heel wat schade toe. Archeologen zijn er in geslaagd om de uitbundige gevel van het gebouw te reconstrueren. Neem hier zeker de tijd om de uitvoerig bewerkte marmeren gevel te bewonderen.

De beelden in de nissen van de gevel (replica's van de originelen die nu in het museum van Wenen staan) zijn gebeeldhouwd als symbolen van de vier deugden wijsheid, kennis, intelligentie en dapperheid.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Tempel van Hadrianus

De tempel van Hadrianus is een van de best bewaarde bouwwerken in Efeze. Je herkent de tempel aan de prachtige gevel die versierd is met een sierlijk bewerkte boog. Een absolute must-see tijdens je bezoek aan Efeze.

 1. Het grote amfitheater van Efeze

Het groot theater van Efeze kon ooit maar liefst 25.000 toeschouwers plaats bieden. Dit kolossale bouwwerk werd opgetrokken in de Griekse, hellenistische tijd in de 3e eeuw v.Chr en vervolgens uitgebreid door de Romeinen in de 1e eeuw n.Chr. Het theater telt maar liefst drie grote verdiepingen. Opvallend is de keizersuite, waar enkel en alleen de keizer plaats mocht nemen. Je zal ook marmeren zitjes herkennen, die waren voor belangrijke gasten bedoeld.

Het theater werd gebruikt voor religieuze, politieke en filosofische evenementen, maar ook voor gladiatorengevechten, toneelstukken en concerten. Niet al tel lang geleden traden hier Elton John, Sting en Diana Ross nog op (zie hier het concert van Elton John in het grote theater van Efeze).

Er wordt bovendien algemeen aangenomen dat Paulus hier preken hield, al spreken sommige historici dat tegen. Wat we wel weten is dat hij in conflict kwam met de aanhangers van Artemis, waardoor hij het theater niet meer in mocht en vervolgens in de gevangenis belandde.

TIP: Dompel jezelf onder in de oude wereld tijdens een bezoekje aan het Ephesus Experience Museum. Ontdek de belangrijke rol die Efeze in de oudheid speelde en getuig van de grootsheid van zijn oude structuren Boek je toegangstickets voor het Ephesus Experience Museum.

 1. Marmeren weg

De Marmeren weg was misschien nog wel belangrijker dan de Curetes-straat. Heel wat beroemdheden uit de Romeinse geschiedenis hebben hier ooit geparadeerd. Onder andere Cleopatra en Marcus Antonius hebben het marmer onder je voeten bewandeld. Op de marmeren vloer kan je nog de sporen zien van de strijdwagens die hier ooit reden.

Je ziet hier ook een marmeren muur waarop nieuwe wetten gegraveerd werden. Verder kan je ook de oudste reclameborden ter wereld herkennen. Je ziet namelijk gravures die reclame maken voor een bordeel.

TIP: Wil je graag het openluchtmuseum zo vroeg mogelijk bezoeken? Dan zoek je best een accommodatie in de nabije omgeving. Bekijk hier het aanbod hotels in de buurt van de ruïnes van Efeze.
 1. Baden van Varius

Geen Romeinse stad zonder een groot badcomplex natuurlijk, en zo ook in Efeze. De baden van Varius werden gebouwd in de 2e eeuw v.Chr, door de Grieken, en verder ontwikkeld tijdens de Romeinse en Byzantijnse periode. Het complex besloeg een groot gebied; slechts een klein deel van het badcomplex is opgegraven.

 1. Tempel van Artemis

De Tempel van Artemis, vaak de Tempel van Diana genoemd, was een van de zeven wereldwonderen van de Oude Wereld en de eerste tempel die uit marmer opgetrokken werd. De tempel dateert uit de zesde eeuw v.Chr. Het was Croesus, de rijke koning van Lydië, die de bouw sponsorde. Het gigantische gebouw telde maar liefst 127 marmeren zuilen. Dat alles om Artemis te vereren, de godin van de wilde dieren, vegetatie, kuisheid en de jacht. Artemis was de dochter van Zeus en tweelingzus van Apollo.

 • In 356 v.Chr. vernietigde Herostratus de Artemis-tempel in Efeze door het gebouw in lichterlaaie te zetten. Zijn doel was, zo vertelt de legende, beroemd worden.
 • De mythe vertelt dat Alexander de Grote op dezelfde dag geboren werd en Artemis zo druk bezig was met de bevalling, dat ze niet doorhad dat de tempel in brand vloog.
 • De tempel werd uiteindelijk pas hersteld na Alexanders overlijden in 323 v.Chr.
 • Later, in het jaar 262 n.Chr. stichtten de Goten brand in het tempelcomplex.
 • De tempel werd uiteindelijk in 401 afgebroken en het grootste deel van de Efeziërs bekeerde zich in de loop van de volgende twee eeuwen tot het christendom.

Tegenwoordig overweegt de Turkse regering om de tempel van Artemis te renoveren. Vandaag blijft er slechts één zuil van overeind, die door Oostenrijkse archeologen herbouwd werd. Het is wel nog steeds een belangrijke spirituele locatie.

 1. De Romeinse huizen: bijboeken of niet?

Tegenover de tempel van Hadrianus vind je de zogenaamde “Terraced Houses”. Dat is een groep huizen waar de rijkste en machtigste Efeziërs woonden. Je kan ze enkel bezoeken door een extra ticketje te kopen en we raden je aan om dat zeker te doen. De huizen worden tegen de weerselementen beschermd door een dakconstructie (welgekomen schaduw!).

Deze huizen geven je inzicht in hoe het leven van de bewoners van deze eens zo grote stad er in de oudheid uitzag. Bovendien vinden hier nog steeds archeologische opgravingen plaats en je kan dus een kijkje achter de schermen nemen. Bijzonder interessant voor iedereen die in geschiedenis geïnteresseerd is.

Er is een oostelijk en een westelijk complex

 • In het oostelijke deel moet je naar de Domus, een villa die bewoond werd door rijke Romeinen. Rondom staan bouwwerken waar mensen uit de middenklasse woonden. De bouw van het complex begon in de 1ste eeuw en men woonde hier tot in de 7de eeuw, na de val van het Romeinse Rijk dus. Uiteraard ondergingen de woningen in de tussentijd ingrijpende reparaties en renovaties. Er was stromend water in elk huis, en elke woning had een eigen ingang vanaf de straat.
 • In het westelijke complex staan vijf luxueuze huizen die tot op de dag van vandaag onberispelijk bewaard zijn gebleven. Je ziet hier fresco's en andere kunstwerken die tijdens een archeologisch onderzoek aan het licht kwamen. Je zal hier zelfs privébadkuipen zien in fantastisch goed uitgeruste badkamers. Een unieke inkijk in het leven van de rijke Romeinen.
 1. Tips voor je bezoek aan Efeze

 • Wil je graag dit openluchtmuseum bezichtigen vanuit een andere Turkse stad? Boek je excursie naar Efeze dan makkelijk online.
 • De beste tijd om Efeze te bezoeken is de ochtend voordat de meeste mensenmassa's aankomen, inclusief alle dagjestoeristen die van de kust afzakken naar het binnenland.
 • Een andere optie is om halverwege de middag aan te komen, wanneer de drukte afneemt. Een bijkomend voordeel van het middaguur vermijden is natuurlijk dat ook de verzengende hitte je geen parten speelt.
 • Verder raden we je aan om zodra je binnen bent meteen naar de belangrijkste bezienswaardigheden te gaan. Dat zijn naar onze mening de Bibliotheek van Celsus, het theater van Efeze en de Marmeren weg. Zo kan je van al dat moois genieten zonder hordes andere toeristen én je kan er de perfecte foto’s nemen.
 • Je zal ook veel water nodig hebben, neem dus zeker voldoende meer.
 • Er worden binnen het complex ook drankjes verkocht.
 • Op warme zomerdagen smeer je je best goed in met zonnecrème.

TICKETS: Bestel je tickets voor de archeologische vindplaats van Efeze online op voorhand en vermijd lange wachtrijen ter plekke.

 1. Bezoek ook de andere bezienswaardigheden van Selçuk

Er zijn verschillende bezienswaardigheden rondom Selçuk - buiten de stadsmuren van Efeze - die een bezoek meer dan waard zijn.

 • Het imposante Ayasoluk-kasteel, bijvoorbeeld, misschien wel het meest dramatische bouwwerk in de regio. Het kasteel biedt een ongeëvenaard uitzicht over de stad en het platteland rondom. Het toegangskaartje omvat ook toegang tot de Johannesbasiliek, waar de begraafplaats van de apostel Johannes zou liggen.
 • Vlakbij ligt de rustige Isa Bey-moskee met zijn weelderige tuinen en fonteinen.
 • Andere bezienswaardigheden in de buurt zijn het Huis van de Maagd Maria, het Archeologisch Museum van Efeze en het Çamlık Spoorwegmuseum.
 1. Een daguitstap naar Efeze boeken?

Je kan de ruïnes van Efeze ook bezoeken als dagtour vanuit Izmir of Kusadasi, beide populaire badplaatsen in Turkije. Het voordeel van een dagtour is dat je geen vervoer moet zoeken of een auto moet huren en je gewoon terug lekker naar je hotel kan op het einde van de dag. Bovendien krijg je ook een Engelstalige gids mee die je alles kan vertellen over de monumenten en ruïnes die je ziet. Dat maakt een bezoek natuurlijk extra interessant.

 • Deze tour naar Efeze vanuit Kusadasi omvat zowel vervoer (vertrekken bij de haven) als een gids die Engels spreekt. Je reist comfortabel naar Efeze, verkent de archeologische site en keert daarna terug naar Kusadasi. Een aanrader!
 • Verblijf je in Izmir, dan is deze tour naarEfeze vanuit Izmir wat je zoekt. Ook hier zit er vervoer en een Engelstalige gids inbegrepen. De gids komt je in dit geval zelfs ophalen bij je hotel, extra handig!

Boek hieronder je daguitstap naar Efeze

Heb je meer tijd om handen? Dan kan je ook verblijven in of Selcuk. Zo leer je dit stukje Turkije beter kennen en kan je ook de andere bezienswaardigheden bezoeken. Geschiedenisliefhebbers zullen blij zijn dat ze al die beroemde archeologische resten niet hoeven te delen met de dagjestoeristen. Je kan bij openingstijd aan de poorten staan en zo alles voor jezelf en enkele andere gelukkigen hebben. Boek hier een hotel in Selcuk.

TIP: Onze aanrader? Verblijf in het charmante Acanthus Hotel Efeze in Selcuk, op minder dan 3 km van Efeze. Het hotel biedt ruime kamers voorzien van alle luxe en comfort, een ontbijtbuffet, een buitenzwembad en mogelijkheid tot het huren van een auto. Meer info en boeken.

 1. Waar overnachten in de buurt van Efeze?

Wil je graag zo vroeg mogelijk deze archeologische site in Turkije bezoeken? Dan raden we aan om in de buurt te overnachten, in het stadje Selçuk. Wij hebben alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst, of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen nabij de ruïnes van Efeze.

 • Mary's House is een gezellig hotel ingericht met handgemaakt houtwerk, op 3 km van Efeze. Bij dit verblijf is er fiets- en autoverhuur beschikbaar. Meer info en boeken.
 • Livia Garden Hotel biedt ruime accommodatie, iedere ochtend een continentaal ontbijt, gratis fietsen, een buitenzwembad, een tuin en een restaurant. Meer info en boeken.
 • Nisanyan Hotel ligt in het historische dorpje Sirince, nabij Selçuk en de archeologische schatten van Efeze. Het hotel beschikt over stijlvolle kamers en een zwembad met water uit de eigen bron van het Nisanyan. Geniet van het uitzicht op de heuvels met olijfbomen en wijngaarden. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: Hoe zou het oude Efeze eruit hebben gezien?

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Efeze? Of hoe het er vroeger uitzag? In onderstaand filmpje zie je alvast een reconstructie van hoe het oude Efeze er uit zou gezien hebben. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Efeze in Turkije.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Turkije?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Turkije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Turkije en Turkse Kust met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten).

Turkse Kust & Rivièra

Gratis reisgids Turkse Rivièra downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?