Deze 11 bezienswaardigheden in Lucca moet je gezien hebben!

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze 11 bezienswaardigheden in Lucca moet je gezien hebben!

20 juli 2018 in Toscane1 reactie

Het stadje Lucca is een ware Toscaanse parel! De gezellige pleintjes vol terrasjes en restaurantjes, toffe marktjes, de gemetselde muur rondom de stad, kleine winkeltjes en nog zoveel meer zullen je al snel warm maken. De charme van Lucca ligt in de zuivere Italiaanse sfeer die heerst in de pittoreske straatjes van het stadje.

Bezoek Lucca dus zeker ook zelf eens! Om je op weg te helpen, lijst ik de 11 mooiste bezienswaardigheden op die je tijdens je bezoek zeker niet mag missen.

Inhoud artikel

Georganiseerde tours & tickets

 1. Museo Nazionale di Villa Guinigi

Dit museum is ingericht in een villa die toebehoorde aan Paolo Guinigi: een telg uit de rijke Guinigi familie. Vanaf 1968 werd de villa omgebouwd tot een rijksmuseum. Chronologisch kan je er nu kunst en voorwerpen bezichtigen uit diverse culturen en stijlperiodes: Etruskische en Romeinse vondsten uit de provincie Lucca, beelden en originele stukken van gebouwen uit de middeleeuwen, schilderijen uit de periode 13de tot 18de eeuw en nog zoveel meer. Let op: zondag en maandag gesloten.

 1. Piazza Anfiteatro

Op dit pleintje moet je vooral eens letten op de ovalen vorm die je kan spotten aan de hand van de huizen. Dit plein is aangelegd op de resten van een Romeins amfitheater uit de eerste of tweede eeuw na Christus. Er was plaats in dit amfitheater voor zo’n 10.000 mensen met daarbij 4 grote toegangsbogen. 1 daarvan is nog origineel, de andere 3 zijn reconstructies. Na de Romeinentijd zou het theater in een staat van verval gekomen zijn. Sommige stukken werden als bouwmateriaal gebruikt voor het bouwen van tientallen kerken in Lucca of voor woningen.

 1. Basilica di San Frediano

De Basilica di San Frediano is een kerk met enkele bijzonderheden. Eerst en vooral heb je de prachtige gouden mozaïek die in het oog springt. Het is de afbeelding van de Hemelvaart. Waar je nu de voorgevel ziet, was vroeger de achtergevel, maar die stond eigenlijk buiten de Romeinse muur, dus bij de heropbouw moest men vermijden dat de façade niet op de muur zou uitkijken. Daarom werd de kerk omgedraaid en heeft ze vandaag dus de voorgevel aan andere kant.

Verder moet je ook zeker eens de doopvont van naderbij bekijken. De originele moet ongeveer uit de 12de eeuw zijn. Tot slot zijn er nog de kapelletjes en elke kapel heeft wel iets bijzonders!

 1. Palazzo Pfanner

De gevel vanop de straatkant geeft eigenlijk een beetje een vertekend beeld, want de mooiste façade zie je aan de andere kant. Hiervoor moet je dus wel het paleis binnengaan en vanuit de tuin een kijkje gaan nemen. Het paleis is een pracht staaltje pure barok opgetrokken in 1667. Als de deur open staat, kan je binnen gluren en de grote trap zien. In de 18de-eeuwse tuin ligt een grote vijver in een achthoekige vorm omringd met standbeelden. Het paleis bevat ook een klein kostuummuseum. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

 1. Palazzo Guinigi

In het Palazzo Guinigi, afkomstig uit de 14de eeuw, vind je een museum. Het MUST, staat voor Memoria Urbana Storia Territorio, vertelt je meer over de geschiedenis van Lucca en omgeving. Kom meer te weten over de stad op een originele manier door onder andere het gebruik van 3D- simulaties, schaalmodellen enzovoort.

 1. Lu.C.C.A. - Lucca Center of Contemporary Art

Hier wordt hedendaagse kunst getoond, ondergebracht in het mooie renaissance Palazzo Boccella. De ruimtes waar de werken zijn tentoongesteld, zijn hagelwit ingekleed, wat de kleuren van de kunstwerken des te beter en feller doen uitkomen. Wil je graag meer informatie? Neem dan een kijkje op de website van Lu.C.C.A. om meer te weten te komen.

 1. Torre Guinigi

Een ongewoon beeld is het zeker: een toren met een begroeid dak. In de renaissanceperiode was zo’n toren met begroeiing niet zo’n vreemd zicht, maar tegenwoordig zien we het niet meer zoveel. Je kan de toren beklimmen tot onder de kruin waar je getrakteerd wordt door een prachtig uitzicht over de oude stad. Om tot boven te geraken, moet je wel eerst 225 treden beklimmen. De Torre Guinigi is zo’n 45 meter hoog, inclusief de bomen.

 1. Museo Nazionale di Palazzo Mansi

Het paleis Mansi loont op zich al zeker de moeite om te bezoeken! Het Palazzo Mansi is een barok patriciërs huis toebehorend aan de familie Mansi. Dankzij al het moois dat hier te vinden is, werd er een kunstmuseum gevestigd. Het interieur is rijkelijk ingericht met meubels uit de 17de en 18de eeuw, wandtapijten uit Brussel en schilderijen afkomstig van een schenking van groothertog Leopold II van Toscane. Vooral de barokke bruidskamer in het paleis getuigt van een onwaarschijnlijke pracht.

 1. San Michele in Foro

Het vooraanzicht van de basiliek San Michele in Foro is vrij bijzonder dankzij de 5 galerijen die boven elkaar staan. Let hier vooral op de gekunstelde zuilen in diverse stijlen en vormen. Boven op de top van de basiliek staat de gevleugelde aartsengel Michaël. Het verschil in de romaanse onderbouw en de gotische bovenbouw valt ook direct op. Daarnaast is alles gemaakt uit marmer. Ook het interieur is de moeite waard: je vindt hier verschillende werk van bekende schilders en beeldhouwers. Leuk extraatje: de basiliek is gratis te bezoeken.

 1. Duomo San Martino

De Dom San Martino is opvallend dankzij de grootte en diversiteit in stijlen. Hoe de kathedraal er vandaag uitziet, is te danken aan diverse aanpassingen die opstartten in de 12de eeuw en duurden tot de 15de eeuw. De voorgevel is het eerste dat opvalt door de asymmetrie in het onderste deel. Ook de 3 verdiepingen met een opvallend verschillende zuilen zijn een speciaal zicht.

Tijdens je bezoekje aan de Dom kan je heel wat meesterwerken bewonderen. Denk maar aan de originele beeldengroep in marmer ‘Sint-Martinus en de bedelaar’, het Laatste Avondmaal, de Heilige Maagd met Kind en nog meer. Er zijn ook enkele grafmonumenten te bezichtigen. Verder heb je nog de sacristie. Hierin bevindt zich de graftombe van Illaria del Carretto: de vrouw van Paolo Guinigi, een rijkeluiszoon.
Ook kan je een kijkje nemen naar het rijkelijk versierde orgelkoor. Tot slot is er ook nog een marmeren tempeltje dat je niet zomaar mag overslaan.

 1. De stadswal van Lucca

Lucca is volledig ommuurd en ook dit is eigenlijk een bezienswaardigheid. De muur is veel meer dan een verzameling netjes gemetselde rode bakstenen: je kan er namelijk op wandelen, fietsen of gezellig een kopje koffie drinken en dat allemaal met een prachtig uitzicht op alle delen van de stad van Puccini.

De stadsmuren dragen een lange geschiedenis met zich mee. De muur werd voor een vierde keer gebouwd tussen 1544-1645, wat dus ruim een eeuw duurde. Er zijn bastions aanwezig die in de plaats kwamen van wachttorens, sommige zijn te bezichtigen. Het eigenaardige is dat de muren nooit zijn aangevallen, althans niet door vijandelijke legers, maar wel door het water van de rivier de Serchio in 1812. Toen die buiten de oevers trad, had Lucca overspoeld kunnen worden, maar dankzij het sluiten van de muuringangen bleef de stad gespaard. Vanaf de 19de eeuw werd op de muren een wandelpromenade aangelegd met rijen bomen, zitbanken en aparte wandelpaden.

 1. Waar overnachten in Lucca?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Lucca? Je boekt jouw overnachting best op voorhand, want het kan soms moeilijk zijn om nog een slaapplaats te vinden wanneer je al ter plaatse bent. Ik raad je aan om te kijken

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Toscane?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Toscane? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?