12 bezienswaardigheden in het rustige Pistoia (Toscane)

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 bezienswaardigheden in het rustige Pistoia (Toscane)

10 maart 2021 in Toscane1 reactie

Wil je graag een kleinere stad in Toscane bezoeken die toch flink wat te bieden heeft? Dan is Pistoia dé ideale keuze. Het is er niet op de koppen lopen, waardoor je ongehinderd rustig kan genieten van alle mooie bezienswaardigheden. Zoals in nog andere Toscaanse steden is er ook in Pistoia een centraal stadsplein met daar rond de meest belangrijke gebouwen, maar ook enkele musea, vele paleizen en verschillende gezellige pleintjes nodigen je uit voor een tussenstopje of rustpauze.

Kortom: Pistoia biedt je een ruime waaier aan mogelijkheden die je ongetwijfeld een mooie dag bezorgen. Ik deel de 12 mooiste bezienswaardigheden van dit gezellige stadje.

Georganiseerde tours & tickets

Inhoud artikel

 1. Chiesa di Sant Andrea

De marmeren preekstoel van Giovanni Pisano familie is het pronkstuk in deze kerk. Opvallend is dat de preekstoel los staat, dus niet in verbinding met de muur of pilaar. De reliëfs tonen taferelen uit het Nieuwe Testament. Andere preekstoelen van de Pisano familie, ook broer Nicola hielp mee, zijn te zien in Siena en Pisa. Het houten kruisbeeld, merk de aangeklede Christus op, is eveneens van Giovanni Pisano. Heel wat moois te zien dus in de Chiesa di Sant Andrea.

 1. Ospedale del Ceppo

Deze kleurrijke fries in terracotta is het resultaat van kunstenaars uit de school van Della Robbia. De Ospedale del Ceppo was een voormalig vondelingenhuis uit begin 16de eeuw en werd nadien uitgebouwd tot hospitaal. Tot 2013 was het nog in gebruik als ziekenhuis. Het gebouw kan jammer genoeg niet bezocht worden.

 1. San Bartolomeo in Pantano

De eerste indruk bij het binnenkomen in San Bartolomeo is dat de kerk wat donker en sober aangekleed is. Veel licht komt hier inderdaad niet binnen door de smalle boogvensters in het hoogkoor. De preekstoel met afbeeldingen van Christus, is origineel uit halfweg 13de eeuw maar heeft intussen wel al wat oplapwerk gekregen. Dat is ook te zien aan de betonnen delen. Het is een werk van Guido Bigarelli. Naast de preekstoel zijn aan de gevel vermoedelijke delen van het originele werk bevestigd. Bewonder hier zeker ook naar de fresco’s op de zijmuren en in de koepel.

 1. Museo del Ricamo

Op een bordje aan deze renaissancegevel staat dat dit museum eigenlijk 2 musea telt. Er is het Museo Rospigliosi en het Museo Diocesano. Het eerstgenoemde museum biedt een mooie verzameling borduurwerk uit de periode tussen de 17de en 20ste eeuw en ook meubelen, tapijten en schilderijen uit de 16de en 17de eeuw. Het Museo Diocesano toont voornamelijk liturgische voorwerpen: kelken, kerkelijke gewaden, beelden en schilderijen. In dit palazzo verbleef een tijdje de in Pistoia geboren paus Clemens IX. Rospigliosi was de eigenaar van het palazzo.

 1. Museo Civico

Het Palazzo Comunale, of met andere woorden het stadhuis, huisvest niet alleen de gemeentelijke dienstgebouwen, maar ook het Museo Civico. Het palazzo Comunale kende een bouwtijd van bijna 100 jaar, afgerond in 1385. Opvallend hier is het zwartmarmeren hoofd en de hand boven het hoofd die het vastgrijpt. Ook de 2 lengtematen tegen de gevel naast de toegang zijn speciaal, want een meter zoals wij die kennen blijkt korter te zijn dan een authentieke Toscaanse meter. Er is vrije toegang tot bij de binnenkoer en tot de eerste 2 verdiepingen. Het stedelijk museum, Museo Civico, met werken van minder gekende schilders uit de regio is betalend.

 1. Cattedrale San Zeno

Zoals je ook veelvuldig in Siena kan zien, komen hier de typische wit-groene strepen terug. Het voorportaal kwam er pas bij begin de 14de eeuw, maar met de bouw van de kerk werd al in 1108 gestart. De meest opvallende bezienswaardigheid binnen bevindt zich in een zijkapel, de Capella di San Jacopo. Daar staat het zilveren altaar van St.-Jacobus. Er werd bijna 60 jaar aan gewerkt door verschillende goud- en zilversmeden. Er staan honderden figuren op afgebeeld, taferelen uit het Nieuwe Testament en het scheppingsverhaal. Door de tralies kan je het altaar goed zien. Wil je graag een woordje gesproken uitleg, dan moet je er wel voor betalen.

 1. Battistero

Ook deze doopkapel heeft opnieuw de specifieke bouwstijl met witte en groene marmeren strepen. Het baptisterium werd gebouwd volgens de plannen van Andrea Pisano. Naast het portaal hangt een kleine buitenpreekstoel. Boven de toegangsdeur zie je afbeeldingen van Johannes de Doper, St.-Rochus en de Madonna met Kind met daarbij ook taferelen uit het leven van Johannes de Doper, maar daarvoor moet je van dichtbij kijken.

 1. Palazzo del Podesta (Pretorio)

Tegenwoordig is dit gebouw het justitiepaleis, vroeger zetelde hier de podestà, of beterbekend als stadsbestuurder of burgemeester. Het Pretorio is fel geel van kleur en daarom een best opvallend paleis. Het bevindt zich naast de Battistero.

 1. Cappella del Tau & Museo Marino Marini

Deze kapel maakte deel uit van het klooster Tau. Je vindt er een gewaagde mix van oud en nieuw. De fresco’s dateren uit de 14de eeuw en het moderne werk zijn voornamelijk sculpturen van Marino Marini. Marino Marini werd geboren in Pistoia in 1901 en stierf in 1980. Hij was beeldhouwer, schilder en etser tegelijk. Vaak herhaalde thema’s in zijn werk zijn paarden, ruiters, portretten en vrouwelijke figuren. Het museum bestaat uit een deel dat besteed is aan deze veelzijdige kunstenaar. Meer info hierover vind je op de website.

 1. Palazzo dei Vescovi

Tussen de Dom en het Battistero staat het Palazzo dei Vescovi, dit is het vroegere bisschoppelijke paleis. Op de gevel zie je wapenschilden afgebeeld. De bisschoppen zijn wel al lang de deur uit, nu vind je er de Toeristische Dienst en het Museo di San Zeno, een museum met waardevolle voorwerpen uit de kathedraal zoals reliekschrijnen, gewaden, fresco’s van Boldini enzovoort.

 1. Piazza della Sala

Dit pleintje is dé perfecte plek om even tot rust te komen en te ontspannen. Je vindt er cafeetjes, wijnbars, restaurants, kortom voldoende opties om de dorst te lessen en een honger te stillen. Er staat ook een fonteintje.

 1. San Giovanni Fuorcivitas

Deze gevel is een schoolvoorbeeld van de Pisaanse stijl: groen en wit marmer, blinde bogen en arcaden. Het huidig uitzicht is het resultaat van aanpassingen uit de 14de eeuw aan de originele gevel die stamde de 12de eeuw. Bemerk hier het verschil in hoogte van de zuilengalerijen op de 2 bovenste verdiepingen. Het interieur toont een fraai gesculpteerd altaar, een preekstoel van Fra Guglielmo die wat aan die van de Pisano’s doet denken, een mooi wijwatervat met hierop wél beelden van Giovanni Pisano, smalle glas-in-lood ramen en het kleine roosvenster. Genoeg om je ogen uit te kijken dus!

 1. Waar overnachten in Pistoia?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Pistoia? Je boekt jouw overnachting best op voorhand, want het kan soms moeilijk zijn om nog een slaapplaats te vinden wanneer je al ter plaatse bent!

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Toscane?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Toscane? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Download je gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 juli 2021 - Henk Houwen

Alvast een pak mooie reis- en wandeltips om straks zorgeloos naar Toscane (in augustus) te trekken !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?