15 x bezienswaardigheden Toledo + Hoe bezoeken vanuit Madrid, tips & tours

15 x bezienswaardigheden Toledo + Hoe bezoeken vanuit Madrid, tips & tours

6 oktober 2021 in Madrid9 reacties

Zo'n 70 km ten zuiden van Madrid ligt het historische stadje Toledo. Tot ongeveer 500 jaar geleden was deze stad zonder twijfel de belangrijkste stad van Spanje. Nadat het hof halverwege de 16de eeuw verhuisde van Toledo naar Madrid is de stad stil blijven staan in de tijd. Vandaag telt Toledo amper 80 000 inwoners, wat niets voorstelt in vergelijking met de 3,2 miljoen inwoners van de hoofdstad Madrid. Tijdens je bezoek aan deze bijzondere historische stad waan je je makkelijk in de middeleeuwen.

Inhoud artikel

Tours en tickets Toledo

 1. Het historische Toledo

1.1. Het historische centrum

Toledo is een bijzonder historisch stadje en ligt op een heuvel aan de Taag, een strategische plek. Het was de belangrijkste stad van het land en ook de hoofdstad van het koninkrijk van Castilië tot Madrid in 1561 de hoofdstad van Spanje werd. Nadat koning Philip II die beslissing nam is Toledo stil blijven staan in de tijd.

Het grootste gedeelte van de historische binnenstad ziet er nog precies hetzelfde uit als in de glorietijd van Toledo. Het historische centrum is erg goed bewaard gebleven en beschadigde gebouwen werden uitstekend gerenoveerd. Daarom kreeg het centrum van Toledo in 1986 een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

1.2. De stad van de 3 culturen

Toledo staat vandaag vooral bekend als de stad van de drie culturen. In de stad leefden christenen, joden en moslims eeuwenlang in vrede samen. Nadat de Moren in 1085 uit Castilië verdreven werden, verdween een deel van de islamitische cultuur in de stad waardoor het christelijke geloof meer op de voorgrond kwam te liggen. In 1492, aan het einde van de Reconquista, werd heel Spanje minder tolerant ten opzichte van andere geloofsovertuigingen dan het christendom. Een aantal islamitische en joodse bouwwerken werden toen omgebouwd tot christelijke gebedsplaatsen. Alle drie de religies hebben veel sporen achtergelaten in Toledo en die kan je vandaag nog steeds bezoeken.

 1. Wandel door de smalle straatjes

Het historisch centrum van Toledo lijkt wel een labyrint van smalle straatjes waar zelfs de beste kaartlezers kunnen verdwalen. Dwaal zeker eens wat rond door de verschillende steegjes om het centrum van de stad te leren kennen.

Onze tip: Gebruik onze gratis stadswandeling door Toledo, zo zie je alle highlights van de stad + kaartje en route.
 1. Het Alcázar de Toledo

Het oude fort van Toledo ligt op het hoogste punt van de stad en je kan het bouwwerk dan eigenlijk ook niet missen. Het Alcázar huist tegenwoordig een legermuseum, het Museo del Ejército. In het museum kan je ook een kijkje nemen in het oude paleis van Toledo. Je kan er de expositie bezoeken over de geschiedenis van het land en het leger van Spanje en je kan er de uitgebreide wapencollectie bekijken.
Verder kan je hier ook de restanten van de oude Moorse stadsmuur zien.

 1. Catedral de Santa María de Toledo

De kathedraal van Toledo, ook wel bekend als de Catedral Primada, is één van de grootste en belangrijkste kerken van het land. De kerk werd tussen 1227 en 1493 gebouwd in de gotische bouwstijl en is maar liefst 120 meter lang en de noordelijke toren is 90 meter hoog. Binnenin hangt de 18de-eeuwse Campana Gorda klok. De tweede toren van de kathedraal werd nooit afgewerkt.

 • In de kathedraal hangen verschillende schilderijen en je vindt er ook fresco’s en een bijzondere schatkamer.
 • Ook het houten Retablo Mayor retabel is een bijzondere bezienswaardigheid in de kerk.
 • De kathedraal is elke maandag tot en met vrijdag open tussen 10:00 en 14:00.
 1. Synagoge de Santa María Blanca

De synagoge werd al in 1180 gebouwd en heette oorspronkelijk de Ibn Shushan synagoge. Later werd de synagoge door de christenen omgebouwd tot een kerk. Daarbij bleef een groot deel van het oorspronkelijke gebouw intact waardoor je ook hier de sporen van het joodse geloof goed terug kan vinden. Opvallend is dat dit gebouw ook in de mudejarstijl gebouwd werd, een bouwstijl die in de tijd typisch was voor de Moren.

De synagoge is dagelijks open van 10:00 tot 17:45.

 1. Iglesia de Santo Tomé

Ook deze kerk is een populaire bezienswaardigheid in de stad. Oorspronkelijk was de kerk een moskee en de huidige toren was ooit een minaret. Wanneer je de kerk binnenstapt kan je meteen zien dat het gebouw ooit een moskee was, vooral door de mudejarstijl waarin het bouwwerk opgetrokken werd. Binnen vind je aan de rechterzijde van het voorportaal het beroemde schilderij El Entierro del Conde de Orgaz van El Greco. De Iglesia is dagelijks van 10:00 tot 17:45 open.

 1. Het Monasterio de San Juan de los Reyes

Het oude klooster van Toledo stamt uit het einde van de vijftiende eeuw en werd in opdracht van het katholieke koningspaar Ferdinand II van Aragon en Isabella I van Castilië gebouwd. Jarenlang werd het als christelijk klooster gebruikt tot het in de negentiende eeuw zwaar beschadigd raakte door de troepen van Napoleon die de stad bezetten. Na de oorlog werd het klooster 85 jaar lang gerestaureerd. Het klooster is dagelijks open van 10:00 tot 17:45.

 1. Mezquita Cristo de la Luz

Ook dit gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als een moskee en later omgebouwd tot een katholieke kerk. Je kan makkelijk sporen van beide religies terugvinden in het gebouw. De Mezquita is dagelijks open van 10:00 tot 17:45.

 1. Museo de Santa Cruz

Het Museo de Santa Cruz is één van de belangrijkste gebouwen in Toledo. Het gebouw zelf dateert uit de zestiende eeuw en deed vroeger dienst als ziekenhuis. Aan het einde van de negentiende eeuw werd het omgebouwd tot een kunstmuseum. Je kan hier werken van de grote zestiende-eeuwse kunstenaar El Greco bewonderen en je vindt er ook andere schilderijen, keramiek, azulejos en een mooie tuin met olijfbomen. Het museum is elke dag open van 09:30 tot 18:30 en op zon- en feestdagen van 10:00 tot 14:00.

 1. Museo del Greco

Het Museo del Greco is helemaal gewijd aan de bekende schilder Domenikos Theotokopoulos. El Greco verhuisde in 1577 van Griekenland naar Toledo en overleed daar 37 jaar later. In het museum kan je niet alleen zijn werken bewonderen, maar ook meer over zijn leven leren en zien hoe hij in zijn tijd geleefd zou hebben. Het museum is elke dinsdag tot en met zaterdag open van 09:30 tot 18:00 en van 10:00 tot 15:00 op zon- en feestdagen.

 1. Het station van Toledo

Wanneer je met de trein aankomt in Toledo, zal dit indrukwekkende gebouw je eerste kennismaking met de stad zijn. Ook als je op een andere manier naar Toledo bent gekomen, moet je zeker eens een bezoekje brengen aan het station. Het gebouw is namelijk een mooi voorbeeld van de typische mudéjarstijl. Daarnaast is er ook een mooie klokkentoren te vinden. Het gebouw werd pas in 1920 gebouwd en is dus tamelijk recent, maar men heeft het stationsgebouw op die manier opgetrokken zodat het niet zou vloeken met de authenticiteit van de rest van de stad.

 1. Het Circo Romano

Naast sporen van de moslims, de joden en de christenen vind je in Toledo ook ruïnes uit de Romeinse tijd terug. De ruïnes van een Romeins circus liggen net buiten de oude stadsmuren en verraden dat de stad al in de Romeinse tijd een belangrijke plek was.

 1. De bruggen over de Taag

Er werden veel bruggen gebouwd over de rivier de Taag die door Toledo stroomt. De Puente de Alcántara en de Puente de San Martín zijn zeker aan te raden voor een bezoekje. Je hebt vanop die bruggen niet alleen een uitzicht op de rivier, maar ook op de historische gebouwen op de achtergrond en de prachtige natuur van de omgeving. Een aanrader is de kabelbaan naast de Puente de San Martín die je over de rivier brengt.

 1. De stadspoorten

Een deel van de oude stadsmuur en een aantal oude stadspoorten staan nog overeind en kan je bezoeken. De Puerta de Bisagra is de meest indrukwekkende. De poort stamt uit de tiende eeuw en nog steeds komt het grootste deel van het verkeer langs deze poort de stad binnen. Op de binnenplaats van de stadspoort vind je een beeld van koning Karel V. Een andere poort die een bezoekje waard is, is de Puerta del Sol. Het is een bijzonder architectonisch bouwwerk opgetrokken in de lokale mudejarstijl.

 1. De uitkijkpunten

Even buiten het centrum aan de zuidkant van de stad ligt het panoramapunt van Toledo. Je kan het uitzichtpunt bereiken met een bus vanuit het centrum van de stad. Eenmaal aangekomen op het punt heb je een prachtig uitzicht over de rivier en de stad. Ook binnen de stad vind je een aantal uitzichtpunten. Achter de Puerta del Sol ligt bijvoorbeeld een uitkijkpunt waar je een mooi zicht hebt op Antequela en de Puerta de Bisagra.

 1. De lekkernijen van Toledo

Toledo is een Spaanse stad en dat merk je erg goed in de restaurants. Laat de Spaanse keuken niet links liggen tijdens je bezoek en proef van de lekkerste tapas en traditionele gerechten.

Vergeet ook zeker niet ergens een stukje marsepein te kopen, in het Spaans mazapán. Dit is namelijk dé specialiteit van Toledo. In het centrum zal je verschillende marsepeinwinkels tegenkomen en ook in cafés en restaurants kan je het vaak proeven. In totaal zijn er acht bakkerijen waar de marsepein nog ambachtelijk gemaakt wordt. Ga bijvoorbeeld eens langs bij het Convento de San Antonio waar nonnen de marsepein zelf maken of bij de Santo Tomé Mazapanes bakkerij.

 1. Hoe bereik ik Toledo?

 • Toledo is perfect te bezoeken als dagtrip vanuit Madrid.
 • Vanuit de hoofdstad kan je al binnen 30 minuten met een trein in de stad komen. Er zijn ook vlotte busverbindingen.
 • Online kan je bovendien makkelijk tickets kopen voor een begeleide tour vanuit Madrid, zo mis je de belangrijkste bezienswaardigheden zeker niet.
 • Wil je met de auto van Madrid naar Toledo rijden, reken dan op 1 à 1,5 uur om de 70 km af te leggen.
 1. Praktische info voor je bezoek aan Toledo

 • Trek goede stevige schoenen aan voor je bezoek aan Toledo, de stad ligt op een heuvel.
 • Niet zo goed te been? Geen probleem! De gemeente Toledo heeft roltrappen laten bouwen vanaf de voet van de heuvel tot het hart van het oude centrum.
 • Download ook onze stadswandeling door Toledo, (combinatie met Madrid).
 1. Waar overnachten in Madrid?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Madrid? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

 1. Filmpje: het beste van Toledo

Dit filmpje toont enkele indrukwekkende beelden van het historische Toledo. Al zin gekregen om een bezoekje te brengen aan de stad?

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Toledo met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Toledo? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Download onze gratis stadswandeling door Toledo + wandeling door Madrid.

Madrid & Toledo

Gratis reisgids Madrid-Toledo downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 januari 2024 - Cvangind

De route van Toledo was zeer duidelijk om alle nodige bezienswaardigheden (veel kerken) te zien op een dag. Goed schoeisel en het nodige loopvermogen (heuvelachtig) is zeker nodig!

- 15 oktober 2023 - linda

ik zie er naar uit om naar toledo te vertrekken!

- 26 juni 2023 - Charline Van Droogenbroeck

Toledo is prachtig. Don quichote heeft er duidelijk zijn stempel gezet. Perfect combineerbaar met een paar dagen Madrid. Niet te versmaden uitstapjes 👍

- 28 maart 2023 - Pierre Verschueren

Goede info.

- 12 oktober 2022 - Koen Vandensteen

Top! Steeds weer! 1000 X bedankt!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?