Auto huren in Schotland: vanaf €5/dag? Info & tips + Hoe de goedkoopste huurauto vinden?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Auto huren in Schotland: vanaf €5/dag? Info & tips + Hoe de goedkoopste huurauto vinden?

9 februari 2023 in Schotland0 reacties

Schotland ontdekken met de wagen? Gelijk heb je. Zo kan je snel en eenvoudig op verschillende plekken komen. Wijk af van de toeristische route en ontdek de minder bekende plekjes!

In Schotland zijn er verschillende autoverhuurbedrijven. In dit blogartikel lees je meer over de aanpak van een auto huren in Schotland.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

Inhoud artikel

 1. Waarom kiezen voor een huurauto in Schotland?

Waarom een auto huren voor je vakantie in Schotland? Simpel, Schotland is één van de mooiste bestemmingen voor een autovakantie! Zonder een auto kom je namelijk niet op de mooiste verborgen, afgelegen plekjes en de veelzijdige landschappen. Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen afwijken. Zo kan je ook gewoon onder de baan naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt.

Schotland, een prachtige bestemming voor een avontuurlijke autovakantie

Schotland is het land van de lange, smalle maar diepe meren, de ruige hooglanden, de eindeloze groene landschappen en de vele eilanden. Bij uitstek is het het land voor natuurliefhebbers. Een ideale bestemming voor lange wandelingen en fietstochten maar vooral ook voor mooie road trips. Tijdens een autovakantie zie je dan ook de meest indrukwekkende natuur.

Wil jij graag een rondreis maken? Bekijk onze autoroute door het ongetemde Schotland, langs alle top bezienswaardigheden en haal het beste uit je verblijf.

 1. Huur je auto best op voorhand

Meteen je vakantie beginnen

Je kan ter plekke een auto huren, maar het is natuurlijk wel handiger als je dit vooraf al doet. Zo kan je kiezen uit een breder gamma aan wagens en heb je vaker interessante kortingen dan wanneer je bij aankomst nog moet boeken. Bovendien staat je auto dan voor je klaar zodra je het vliegtuig uitstapt. Hoe handig is dat? Je kan onmiddellijk aan je vakantie beginnen.

 • Je kan bij de grote maatschappijen zoals Sixt, Europcar en Avis een wagen huren.
 • Bij het kleinere Sunnycars zijn alle verzekeringen inbegrepen in de prijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 • Ben je op zoek naar de goedkoopste huurwagen? Kijk dan zeker eens bij EasyTerra.
 • Er is ook een Nederlandstalig noodnummer voorzien. Handig!

Autorijden in Schotland is op zich niet zo moeilijk, maar er is een ding waar je echt op moet letten. In Schotland rijden ze namelijk niet rechts maar links. Het links rijden is even wennen maar maak je geen zorgen, over het algemeen zijn de wegen er enorm rustig en bestaan ze uit lange rechte stukken. In het noorden van het land kom je vrijwel niemand tegen.

Maak je dus geen zorgen want het links rijden went wel. Ook de pedalen voor gas, koppeling en rem zitten allemaal op dezelfde plek, maar de pook zit natuurlijk wel aan je linkerkant. Daarom zal je bij het wisselen van de versnelling, wel eens naar de deur durven grijpen. Naarmate je langer aan de linkerkant rijdt, zal dit minder vaak voorkomen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat je ook op rotondes aan de andere kant rijdt. Houdt het overige verkeer dus goed in de gaten zodat je niet per ongeluk aan de verkeerde kant van de weg gaat rijden.

Wil je graag nog meer tips over links rijden? Lees ons uitgebreid artikel met tips bij het links rijden.
 1. Hoe zijn de wegen in Schotland?

Zoals eerder vermeld is het rijden in Schotland vrij eenvoudig, op het links rijden na. Vooral in het hooglanden van Schotland, in het noorden en op het platteland kan je heel wat smalle wegen tegenkomen, de zogenaamde single lanes. Hier maak je best gebruik van de zogenaamde ‘passing places’.

Dit zijn invoegplekken waar je even kan stoppen om een tegenligger te laten passeren om accidenten te voorkomen. De regel is dat de bestuurder die als eerste een passing place aan zijn linkerkant heeft, stopt. Deze single lanes kom je vooral op Isle of Skye veel tegen.

Niet alleen tegenliggers kunnen op je baan komen maar ook het loslopend wild. Let vooral 's ochtends en 's avonds tijdens de schemering goed op voor het overstekend wild. De dieren zijn dan het actiefst en kunnen plotseling voor je auto staan, vooral op kleine landweggetjes.

 1. Verkeersregels in Schotland

Voor je op vakantie vertrekt, kan je best even de verkeersregels van je bestemming raadplegen. Die kunnen namelijk verschillen met de verkeersregels die jij gewoon bent. Daarnaast ben je ook op stap met een wagen die niet van jou is. Dan wil je natuurlijk geen schade oplopen of boete betalen. We geven je daarom graag wat informatie over de verkeersregels en het autorijden in Schotland.

Enkele tips om mee rekening te houden bij het autorijden in Schotland

 • Er zijn geen tolwegen in Schotland.
 • Autowegen worden in Schotland aangegeven met de letter A. Snelwegen worden aangegeven met de letter M.
 • Op de afgelegen plekken is het aan te raden om altijd met een volle tank te rijden.
 • Reis je met een camper door Schotland? Dan kunnen de toegestane snelheden verschillen met die voor de personenwagens.
 • Op de snelwegen is de maximum snelheid 70 mph, dit is 112 kilometer per uur voor auto's. Een caravan of camper mag 60 mph, 96 kilometer per uur.

Maximale toegestane snelheid in Schotland

Ook de afstanden zijn in Schotland anders aangegeven dan bij ons. Eén mijl staat namelijk gelijk aan 1,6 kilometer. De Miles voelen dan ook al snel aan alsof je enorme afstanden hebt afgelegd en op afgelegen wegen kom je soms lange tijd geen ander verkeer tegen.

 • Binnen de bebouwde kom: 30 mph = 48 kilometer per uur
 • Buiten de bebouwde kom: 60 mph = 96 kilometer per uur
 • Dubbelbaanswegen: 70 mph = 112 kilometer per uur
 • Snelwegen: 70 mph = 112 kilometer per uur
 1. Tanken in Schotland

Er zijn voldoende tankstations in Schotland. Maar toch kan het geen kwaad om altijd met een volle tank de baan op te trekken. Het kan soms ook wel even duren vooraleer je een benzinestation tegenkomt.

Je kan bij de meeste benzinestations contant betalen of met je bankkaart en creditcard. De brandstofprijzen kunnen enorm variëren in Schotland. Over het algemeen kan je wel stellen dat hoe noordelijker je gaat, hoe hoger de brandstofprijzen kunnen zijn.

 1. Welke auto huren voor je rondreis door Schotland?

Je zou verwachten dat door het ruige landschap van Schotland, je best op zoek gaat naar een 4x4 wagen. Maar dat is niet per se het geval. Als je met weinig bagage en maximaal 2 personen reist, kan je gerust een kleine auto huren. Met een kleine wagen kan je zelfs iets makkelijker op de kleine wegen rijden.

Ook in de winter zou een standaard model met winterbanden voldoende moeten zijn. Ook dan is het niet nodig om een 4×4 te huren. Ben je van plan om echt off road te gaan in de Hooglanden? Dan is het natuurlijk wel prettig om een 4×4 te huren. Schrikt het links rijden je toch wat af? Dan raden we je aan om een automaat te huren. Het links schakelen kan best wennen zijn, zeker op de steile wegen. Een automatic is dan de beste oplossing!

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

 1. Waarmee rekening houden bij een huurauto in Schotland?

 • Zorg ervoor dat je altijd een autoverzekering neemt! Mocht je een lekke band krijgen of andere schade oplopen, dan ben je altijd volledig verzekerd en krijg je achteraf geen problemen.
 • Houd rekening met een eventuele “eenrichtingstoeslag”. Zo kan het zijn dat je de auto ophaalt in de ene stad en hem terugbrengt in een andere stad. Dit kan handig zijn wanneer je op rondreis door Schotland bent.
 • Kijk op voorhand ook eens of er al geen schade aan de wagen is. Hoe klein een krasje ook mag lijken, zorg ervoor dat het vermeld wordt aan de autoverhuurbedrijven.
 • Daarnaast kan ook een ingebouwd navigatiesysteem handig zijn om eventuele wegenwerken te vermijden.
 • Wie met meerdere mensen samen reist, kan eventueel een extra bestuurder opgeven. Zo hoeft er niet steeds één iemand te rijden en kun je elkaar afwisselen.
 • Boek je accommodatie ook best mét parkeergelegenheid. Niets vervelender om je auto ergens ver weg van het hotel te parkeren.
 • Check ook even de ruimte voor je bagage. Een klein autootje kan handig zijn om door de smalle straatjes te rijden maar heb je dan wel voldoende plaats voor je bagage op te bergen?
 • In Schotland is het niet vreemd dat er opeens schapen op de weg lopen. Houd hier dus rekening mee, vooral in het donker.

Nog meer tips voor het huren van een auto? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé tips voor het huren van een auto op reis: zonder zorgen

 1. Neem de tijd om de mooiste plekjes te bezoeken in Schotland

Het grootste voordeel van een auto is dat je overal naartoe kan rijden. Van de bekendste en mooiste plekjes tot minder bekende plekjes waar niet al te veel toeristen te vinden zijn. Hieronder hebben we alvast enkele niet-te-missen plekjes voor je opgelijst die je zeker moet gezien hebben tijdens je vakantie in Schotland.

Ga op zoek naar Nessie bij Loch Ness

Vanuit Fort Augustus kan je een boottrip op Loch Ness maken, en op zoek gaan naar 'Nessie', het bekende monster van Loch Ness. Al is het weinig waarschijnlijk dat je Nessie zal zien – maar je weet natuurlijk nooit - is een tocht op het loch toch een bijzondere ervaring. Dit grote zoetwatermeer strekt zich uit tot Inverness, en is qua volume het grootste zoetwatermeer van Groot-Brittannië.

Bezoek een van de prachtige kastelen in Schotland

Wie een rondreis door Schotland maakt, kan niet voorbij de prachtige natuur, de heerlijke whisky en de eeuwenoude kastelen. De Schotse Highlands zijn bezaaid met prachtige burchten die dankzij hun unieke ligging aan een ‘loch’ of ‘glen’ iconische uitzichten opleveren. Reis vanaf de authentieke hoofdstad Edinburgh door richting deze tijdloze monumenten en majestueuze landschappen. Ontdek hier de mooiste kastelen van Schotland.

Whisky proeven in een van de whisky stokerijen

Schotland is natuurlijk ook één van de belangrijkste whisky landen en dat moet je dan ook geproefd hebben tijdens je vakantie. Zo zijn er maar liefst ruim 130 distilleerderijen in Schotland te vinden, dus na een dag wandelen door de mooie natuur kan je vervolgens een dram van de lokale whisky’s uitproberen. Er zijn 5 whisky regio's: de Highlands, de Lowlands, Speyside, Campbeltown en Islay. Lees ons artikel waar whiskey proeven in Schotland.

We raden je aan om een hotel in de buurt te zoeken, zodat je niet dronken de baan op moet! Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Schotland.
 1. Vergelijk aanbieders van huurauto's

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

 1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?