Markten van Trajanus in Rome bezoeken? Een museum over de keizerlijke fora.

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Markten van Trajanus in Rome bezoeken? Een museum over de keizerlijke fora.

6 april 2022 in Rome0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de markten van Trajanus + waar tickets kopen?

De markten van Trajanus, ook wel gekend als de Mercati di Traiano, vormden ooit een levendig winkelcentrum van vijf verdiepingen. Het werd gebouwd in opdracht van keizer Trajanus in de 2e eeuw. Vandaag kan je er een interessant museum bezoeken over de keizerlijke fora.

Lees hier alles over je bezoek aan de markten van Trajanus + bestel je tickets voor de Mercati di Traiano online.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de markten van Trajanus

De markten van Trajanus (Mercati di Traiano) vormden ooit het kloppende, economische hart van het Romeinse keizerrijk. Het was een gigantisch winkelcentrum avant la lettre dat gebouwd werd in opdracht van keizer Trajanus omstreeks het jaar 110. De markten van Trajanus bestonden uit maar liefst vijf verdiepingen en werden opgetrokken in de vorm van een halve cirkel. Het complex kijkt uit op de markt van Trajanus. Er waren maar liefst 150 winkels en kantoren.

Na de val van het Romeinse Rijk kreeg het winkelcentrum andere functies. In de vroege middeleeuwen werd het een onderdeel van een fort. Daarvan getuigt de vierkante Torre dei Milizie, gebouwd omstreeks 1200, die boven de markten van Trajanus uitsteekt.

In de 16e eeuw werden de markten van Trajanus zelfs omgevormd tot een klooster. Tijdens het Interbellum werd dat klooster echter gesloopt en zo kwam het oude Romeinse marktcomplex terug aan het licht. Daarna vonden uitgebreide restauratiewerken plaats die de markten van Trajanus een nieuw leven gaven. Vandaag kan je er een museum bezoeken. Er wordt nog steeds aan restauraties gewerkt zodat uiteindelijk alle vijf de vierdiepingen terug begaanbaar zijn.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor de markten van Trajanus online op voorhand.

  1. Wandel rond in een Romeins winkelcentrum

Wie de markten van Trajanus bezoekt, waant zich een echte Romein. Dit winkelcentrum omvatte maar liefst 150 afzonderlijke winkels en kantoorruimtes. Het bestond uit vijf verdiepingen.

  • Beneden konden Romeinen vooral landbouwproducten kopen. Op de verdiepingen erboven werden voedingsmiddelen verkocht.
  • Zo kon je op de eerste verdieping vooral olie en wijn kopen en de tweede verdieping werd de drankstraat genoemd.
  • De derde en vierde verdieping waren gewijd aan specerijen. Je vond er een grote hal waar verschillende kraampjes stonden.
  • De bovenste verdieping werd ingenomen door kantoren waar al die handel in goede banen geleid werd.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in de buurt van de markten van Trajanus? Boek dan een verblijf in het Nerva Boutique Hotel. Meer info en boeken.

  1. Het Museo dei Fori Imperali

Sinds 2007 kan je in de markten van Trajanus het Museo dei Fori Imperali bezoeken. Dit museum is gewijd aan de keizerfora van Rome. Oorspronkelijk was er enkel het Forum Romanum, het centrale plein van Rome. Door de eeuwen heen werd dat plein echter te klein voor een wereldstad als Rome. Daarom bouwden verschillende keizers nieuwe pleinen vol tempels en officiële gebouwen.

Zo waren er het Forum van Augustus, het Forum van Caesar, het Forum van Nerva, de Vredestempel en dus ook het Forum van Trajanus, waar je op uitkijkt vanuit het marktcomplex van Trajanus. Het is de bedoeling dat op elk van de vijf verdiepingen een tentoonstelling komt over elk van de vijf keizerfora. Je kan in het museum veel standbeelden en andere artefacten terugzien die getuigen van het dagelijkse leven op de fora.

Boek je tickets voor de Markten van Trajanus

  1. Bereikbaarheid en openingsuren van de markten van Trajanus?

  • Je vindt de markten van Trajanus op de Via IV November, 94.
  • De markten kijken uit op het Forum van Trajanus en bevinden zich niet ver van het oudere Forum Romanum. Middenin het centrum dus.
  • Je kan makkelijk te voet naar de site wandelen of de metro nemen en afstappen bij de halte Colosseo.
  • Openingsuren: De markten van Trajanus, en het bijhorende museum, zijn elke dag open van 9u30 tot 19u30.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf in deze prachtige stad en download je reisgids Rome.

  1. Waar je tickets kopen voor de markten van Trajanus?

Tickets voor de markten van Trajanus kan je ofwel ter plekke, ofwel vooraf online aankopen. We raden je aan om alvast vooraf je ticket te kopen. Zo bespaar je jezelf de eventuele wachtrijen en kan je meteen het complex bezichtigen. Bestel je tickets voor de markten van Trajanus.

  1. Wat is de ligging van Markten van Trajanus op de kaart?

  1. Download ook je gratis stadswandeling Rome

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Rome. Ideaal om Rome volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Rome? Koop onze reisgids Rome met 3 stadswandelingen langs 81 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Rome en ga op pad!

Rome

Gratis reisgids Rome downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?