Een vertraagde of geannuleerde vlucht: waar heb ik recht op? Alle info & tips

Een vertraagde of geannuleerde vlucht: waar heb ik recht op? Alle info & tips

11 maart 2024 in Reisinfo0 reacties

Mijn vlucht is vertraagd, geannuleerd of omgeboekt: wat nu? Waar heb ik recht op?

Niets vervelender dan je vakantie beginnen met een vertraagde vlucht. Behalve dan je vakantie starten met een geannuleerde vlucht. Maar waar heb je nu eigenlijk recht op als getroffen passagier? We zetten hieronder je rechten bij een vertraagde of geannuleerde vlucht op een rijtje.

Inhoud artikel

 1. Vanaf wanneer is een vlucht vertraagd?

Het is niet eenvoudig om op die vraag te beantwoorden. Wanneer je vlucht officieel als vertraagd beschouwd wordt, hangt namelijk af van de lengte van de vlucht enerzijds en de duur van de vertraging anderzijds. Dat werd allemaal vastgelegd in de Europese verordening 261/2004.

Een vlucht wordt als vertraagd beschouwd bij:

 • Minstens twee uur vertraging voor een vlucht tot 1500 km.
 • Minstens drie uur vertraging voor een vlucht van meer dan 1500 km binnen de Europese Unie.
 • Minstens drie uur vertraging voor een vlucht tussen 1500 en 3500 km van of naar een niet-Europees land.
 • Minstens vier uur vertraging voor een vlucht van meer dan 3500 km van of naar een niet-Europees land.

TIP: Zorg natuurlijk dat je zelf niet te laat aankomt bij de gate. Enkele tips om de lange wachtrijen te voorkomen op de luchthaven.

 1. Welke rechten heb je bij een vertraagde vlucht?

Is je vlucht effectief vertraagd, volgens de bovenstaande criteria, dan heb je recht op minstens verzorging. Dat houdt in:

 • De nodige hoeveelheid eten en drinken.
 • 2 e-mails, 2 faxen of 2 telefoongesprekken.
 • Een overnachting en transfer als dat nodig zou zijn.
 1. Recht op schadevergoeding vanaf drie uur vertraging

Vanaf drie uur vertraging heb je niet alleen recht op eten en drinken, maar ook op een schadevergoeding. Let op: de vertraging telt op het moment van de landing. Je moet dus minstens drie uur later aankomen op je bestemming dan gepland om recht te hebben op een schadevergoeding.

VOORBEELD: Jouw vlucht naar Tenerife stijgt 3,5 uur later op dan gepland, maar je landt op je bestemming net binnen de drie uur na de verwachte aankomsttijd, dan heb je geen recht op een schadevergoeding.

Ook de oorzaak van de vertraging speelt een rol

De luchtvaartmaatschappij moet je een schadevergoeding betalen wanneer je meer dan drie uur later dan gepland aankomt op je bestemming in de volgende gevallen:

 • Een technisch probleem of een beschadiging aan het vliegtuig.
 • Bij een staking van het personeel van de luchtvaartmaatschappij.
 • Als je onterecht niet mocht instappen in het vliegtuig.
 • Bij een overboeking, behalve wanneer je vrijwillig je plaats afstaat.

Heb je recht op een schadevergoeding door een vertraagde of geannuleerde vlucht? Dan kan je deze aanvragen bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Dat kan op de website van de desbetreffende maatschappij.

 1. Hoeveel bedraagt de schadevergoeding bij een vertraagde vlucht?

Ben je langer dan drie uur later aangekomen op je bestemming door een van bovenstaande redenen, dan heb je recht op de schadevergoeding. Hoeveel die bedraagt, hangt af van de lengte van de vlucht.

 • Vluchten tot 1500 km: € 250
 • Vluchten tussen 1500 en 3500 km: € 400
 • Vluchten van meer dan 3500 km met max. vier uur vertraging: € 300
 • Vluchten van meer dan 3500 km met meer dan 4 uur vertraging: € 600
 1. Vertraging van meer dan vijf uur

Bij een vertraging van meer dan vijf uur heb je het recht om zelf te weigeren te wachten op de vlucht. Je krijgt dan de volledige ticketkosten terug van de luchtvaartmaatschappij. Dat bedrag moet binnen de week terugbetaald worden.

 1. Hoe de tijd doden op de luchthaven bij vertraging?

Je hoopt natuurlijk dat alles goed gaat wanneer je op reis vertrekt, maar helaas is het niet te voorkomen dat je vlucht vertraagd kan zijn. Jammer genoeg staat vertraging van een vlucht vaak gelijk aan uren wachten. Hoe kan je er nu best voor zorgen dat je niet al te veel van die vertraging opmerkt? Wij geven je hieronder alvast enkele anti-verveeltips om de wachttijd zo snel mogelijk voorbij te laten gaan.

 • Begin alvast je reis te plannen. Maak gebruik van de gratis wifi en zoek de leukste bezienswaardigheden of excursies op, maak een lijstje met activiteiten die je zou willen doen. Onze tip? Download hier een gratis reisgids van jouw bestemming, inclusief allerlei weetjes en tips.
 • In het vliegtuig zelf kan je niet zo makkelijk bewegen, gebruik de tijd die je hebt om je benen even te strekken.
 • Download op voorhand je favoriete serie of film, breng een goed boek mee of speel een spelletje.
 • Zoek de winkels op: nog een laatste souvenir scoren of je favoriete parfum (misschien wel duty-free) kopen?
 • Lees nog meer tips en tricks om de tijd te doden op de luchthaven.
 1. Vlucht geannuleerd of instapweigering

Twee opties bij een geannuleerde vlucht of bij instapweigering:

 • Je krijgt het ticket volledig terugbetaald.
 • Of je neemt een andere vlucht.

Kies je voor een vlucht, dan krijg je een plaatsje op de eerstvolgende vlucht naar je bestemming. Mag dat naar een andere luchthaven, dan moet de luchtvaartmaatschappij je ook de transfer naar de oorspronkelijke luchthaven betalen. Let op: komt de vervangende vlucht niet meer dan twee uur vroeger of vier uur later aan op de bestemming, dan heb je geen recht op een schadevergoeding.

BELANGRIJK: Als je meer dan twee weken van tevoren geïnformeerd werd over de geannuleerde vlucht, heb je geen recht op een schadevergoeding.

 1. Wanneer heb je geen recht op een schadevergoeding?

Het is belangrijk om te weten dat je in bepaalde gevallen geen recht hebt op de schadevergoeding. Hieronder enkele situaties waarin passagiers mogelijk geen recht op schadevergoeding hebben:

 • Staking van het grondpersoneel of de verkeersleiding.
 • Bij negatief reisadvies voor je bestemming.
 • Schade aan het vliegtuig die niet de schuld is van de luchtvaartmaatschappij (zoals een geblokkeerde landingsbaan, sabotage of een fabrieksfout).
 • Bij speciale veiligheidsmaatregelen, zoals bij een bommelding of wanneer een lastige passagier van het vliegtuig gehaald moet worden.
 • Bij een medisch noodgeval.
 • Wanneer de vertraging te wijten is aan een besluit van de luchtverkeersleiding.
 1. Nog meer tips voor je vliegvakantie

 1. Boek je volgende reis met het vliegtuig

Vertraging, annulatie of een omboeking van een vlucht kan altijd voorkomen, maar laat dat je zeker niet weerhouden om je volgende vakantie te boeken. Hieronder vind je alvast enkele websites waar je zo goedkoop mogelijk vliegtickets kan boeken naar jouw volgende droombestemming.

 1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?