Hoe overleef je een lange vliegreis? 12 x tips voor lange vluchten

Hoe overleef je een lange vliegreis? 12 x tips voor lange vluchten

11 maart 2024 in Reisinfo1 reactie

Vliegen. Het kan soms veel stress met zich mee brengen. Dat is echter helemaal niet nodig. Door je goed voor te bereiden op je vliegreis maak je de reis zo comfortabel voor jezelf als mogelijk.

Reis je met kinderen? Dan is een goede voorbereiding helemaal belangrijk, zodat niet alleen jij maar ook de kinderen een rustige vlucht hebben.

Inhoud artikel

  1. Kies de juiste plaats in het vliegtuig

Misschien dat je dit direct kan doen bij het boeken van je ticket, maar soms kan je pas een plaats kiezen wanneer je online incheckt. Het is zeker aan te raden om zelf een goeie plek in het vliegtuig te kiezen, zeker als je een wat langere vlucht of een nachtvlucht hebt, zodat je vlucht zo comfortabel mogelijk is.

Zo wil je meestal liever niet naast een toilet komen te zitten, en als je last hebt van turbulentie kan je beter voor een stoel voorin kiezen waar je er minder last van hebt. Ook als je heel lang bent kunnen een paar extra eurotjes voor een stoel met wat meer beenruimte het meer dan waard zijn, zeker bij langere vluchten, om kramp te voorkomen.

Wanneer je met kinderen vliegt kan het misschien juist wel weer een goed idee zijn om vlak bij het toilet te zitten zodat de kinderen er snel zijn. Doorgaans is het mogelijk een babybasket aan te vragen indien je dat nodig hebt.

  1. Wat in je handbagage stoppen?

Voor een goede vlucht zal je goed na moeten denken over wat je meeneemt in je handbagage. Tijdens een lange reis wil je wel genoeg spullen meenemen om verveling tegen te gaan, en ook aan comfort moet gedacht worden.

2.1. Regels

Controleer altijd nog even de regels voor handbagage van de maatschappij waar je mee gaat vliegen. Het zou wel heel vervelend zijn als jouw tas of koffer te groot is en vervolgens ingecheckt moet worden als ruimbagage, waardoor jij tijdens de vlucht alsnog geen boek kan lezen, spelletje kan spelen of je meegenomen koekjes kan eten. Ook is het goed om te weten wat je wel en niet mee mag nemen om te voorkomen dat je flesje frisdrank weggegooid wordt.

2.2. Producten tegen oorpijn en luchtziekte

Tijdens het stijgen en dalen hebben sommige mensen nog wel eens last van een vervelende druk op de oren. Dit kan je heel simpel vermijden door kauwgom mee te nemen of door oordopjes in te doen.
Je kan ook last krijgen van luchtziekte. Mensen die vaak misselijk worden in de auto of op een boot zouden hier last van kunnen hebben. Er zijn verschillende pilletjes tegen reisziekte die je in zou kunnen nemen, of je kan een speciaal polsbandje hiertegen aanschaffen.
Wanneer je met kinderen reist wil je er voor zorgen dat zij het zo comfortabel mogelijk hebben, dus het is zeer aan te raden om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Neem bijvoorbeeld oordruppels mee of koop een suikervrije kinderkauwgom, en neem voor de zekerheid ook kinderparacetamol mee.

2.3. Toiletartikelen

Als je wat toiletartikelen meeneemt in je handbagage kan je je even lekker opfrissen tijdens de vlucht. Stop bijvoorbeeld een reistandenborstel en tandpastatube in je tas zodat je je tanden even kan poetsen, en vergeet ook vooral de desinfecterende gel en natte doekjes niet. Ook een kleine deodorant en een borstel kunnen erg fijn zijn om in het vliegtuig te hebben.

2.4. Slapen

Wanneer je een lange vlucht hebt of ’s nachts vliegt kan het fijn zijn om even te proberen te slapen. Nu is dat niet altijd even makkelijk, maar door een goed nekkussentje mee te nemen kan je in ieder geval een beetje comfortabel je hoofd neerleggen. Ook is het een goed idee om een slaapmasker en geluidsdichte oordopjes mee te nemen zodat je jezelf een beetje kan afzonderen van de wereld om je heen.

2.5. Entertainment en afleiding

Zorg ervoor dat je genoeg te doen hebt tijdens de vlucht. Voor een korte vlucht van twee of drie uur heb je vaak al genoeg aan één boek of een puzzelboekje, maar voor langere vluchten wil je misschien wel wat andere dingen meenemen. Neem bijvoorbeeld een tablet mee en zet hier allemaal films, muziek, en spelletjes op, of ga een reisgids over jouw bestemming doorlezen. Het meenemen van genoeg entertainment is helemaal belangrijk als je met kinderen reist. Neem bijvoorbeeld een leuk boek voor ze mee, of geef ze een schrift en kleurpotloden en laat ze andere mensen en voorwerpen in het vliegtuig natekenen. Ook kleine reisspelletjes doen het altijd goed. Zet ook nog wat extra spelletjes op een tablet: als ze geen zin meer hebben in kleuren of spelen met het meegenomen speelgoed kan je ze daar altijd nog tevreden mee stellen.

2.6. Reis je met kinderen? Pak cadeautjes in

Om het voor de kinderen nog extra leuk te maken kan je kleine cadeautjes inpakken en meenemen voor onderweg. Hoe leuk is het voor de kleintjes om dat tijdens de vlucht uit te mogen pakken! Als het dan ook nog iets is waar ze mee kunnen spelen is het natuurlijk helemaal fantastisch, want ze zullen zo weer een tijdje zoet zijn. Fun verzekerd!

2.7. Eten en drinken

Tijdens een vlucht wil je wel wat kunnen eten en drinken. De meeste maatschappijen bieden op lange vluchten nog gewoon maaltijden aan en anders kan je aan boord ook altijd een snack kopen, maar het is toch altijd fijn om zelf ook nog wat mee te nemen. Voor jezelf is het comfortabel om gewoon nog wat te kunnen eten als jij dat wilt, maar je kinderen wil je sowieso wat te eten kunnen geven wanneer zij trek krijgen. Neem makkelijke dingen mee die ook niet heel veel ruimte innemen in je bagage, zoals een zakje nootjes, krentenbollen of een pakje koekjes.

Het is ook aan te raden om een flesje mee te nemen. Zorg wel dat deze leeg is, want anders kan je het bij de douane alweer weggooien. Een leeg flesje is echter geen probleem, en deze kan je na de douane gewoon vullen met water, zodat je tijdens de vlucht goed gehydrateerd blijft.

  1. Documenten verzamelen

Voor je naar het vliegveld gaat is het slim om alle belangrijke documenten bij elkaar te leggen. Zo weet je zeker dat je je paspoort en je vliegticket bij je hebt. Vergeet ook vooral niet de documenten op tijd te controleren. Wanneer je er op het vliegveld pas achter komt dat je paspoort nog maar een paar dagen geldig is ben je al te laat, en je wil ook niet een dag te vroeg op het vliegveld staan omdat je een andere vertrekdatum in gedachten had.

Controleer ook voor je naar het vliegveld gaat nog even je vluchttijden. Misschien is je vlucht wel vertraagd of gecanceld. Dan is het altijd fijn als je daar thuis al achter komt en dat je dan wat later weg gaat, dan dat je nog drie uur langer op het vliegveld moet zitten wachten.

  1. Draag comfortabele kleding

Draag op de dag van je vlucht kleding waarin je ruim kan bewegen en waarin je je comfortabel voelt. Een te strakke broek gaat na een paar uur nu eenmaal niet goed meer zitten.
Ook is het slim om laagjes aan te doen, zodat je je gemakkelijk aan de temperatuurverschillen van het vliegtuig kan aanpassen. Neem een extra paar dikke sokken mee zodat je je schoenen uit kan doen en een grote sjaal die je ook kan gebruiken als dekentje. Laat de kinderen ook vooral laagjes aantrekken, en neem nog een extra set kleding mee voor het geval dat ze een ongelukje hebben.

  1. Inchecken

Wanneer je de mogelijkheid hebt om voor vertrek online in te checken moet je daar vooral gebruik van maken. Het scheelt al een hoop stress als je vanuit de comfort van je eigen huis in kan checken in plaats van dat op een druk vliegveld te doen, en je hoeft ook niet een half uur in de rij te staan wachten voor je eenmaal aan de beurt bent. Dit is al helemaal een stuk relaxter als je met kinderen reist: voor de kleintjes is dat lange wachten al helemaal niks.

  1. Op het vliegveld

Zorg dat je op tijd op het vliegveld bent. Je kan beter een half uur langer staan wachten dan dat je helemaal gestrest raakt omdat je misschien niet op tijd bent voor het afgeven van je koffers.
Daarnaast wil je ook de tijd nemen voor de douane, want dat kan soms behoorlijk lang duren als het druk is. Zorg dat je in de rij vast alles uit je zakken haalt en pak op tijd de elektronica en vloeistoffen uit je handbagage zodat je meteen door het poortje kan lopen wanneer het jouw beurt is. Neem vervolgens de bak met jouw spullen van de band en stop ze ergens op een apart tafeltje weer terug, zodat je geen geïrriteerde blikken van anderen krijgt omdat je ze ophoudt.

Zoek vervolgens uit bij welke gate je moet zijn en wanneer het boarden begint. Als je tijd hebt kan je nog even rondstruinen door de winkels of een kop koffie of thee halen, maar loop vooral alvast een beetje richting jouw gate zodat je het in de gaten kan houden.

  1. Waar de goedkoopste vliegtickets vinden?

  1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

  1. Extra: Download je gratis ebook met spelletjes en puzzels

Wil je ook onze leuke spelletjes, puzzels en raadsels voor in de wagen? Dan hebben wij het ideale e-book voor jou. Je ontvangt meer dan 25 leuke kleurplaten, raadsels en puzzels voor op de achterbank. Samen met tal van tips en bijzondere spelletjes. Download je gratis spelletjesboek voor in de wagen.

Inpaklijst + reisapotheek

Download: Vergeet niets met de handige inpaklijst


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 december 2019 - Monique

Ik lees de tips door, sommigen zijn heel bruikbaar en pas ik ook toe anderen zijn nvt voor ons. Ik gebruik als voorbereiding van de reis! Dank je wel!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?