Hoe mindful reizen? Onze 14 tips om betekenisvoller op reis te gaan

Hoe mindful reizen? Onze 14 tips om betekenisvoller op reis te gaan

10 maart 2023 in Reisinfo0 reacties

De term mindfulness klinkt voor velen ietwat zweverig, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Bij mindful reizen wil je namelijk vooral aandachtiger zijn terwijl je op vakantie bent om zo meer diepte aan jouw reis te geven. Zo kan je je verbinden met andere mensen en culturen, nieuwe ervaringen opzoeken.

Je gaat zo volop genieten van je bestemming en komt daadwerkelijk uitgerust thuis. Betekenisvoller op reis gaan is helemaal niet zo moeilijk als het misschien in eerste instantie klinkt. In dit blogartikel geven we je enkele tips mee zodat je tijdens je volgende vakantie volledig kan genieten!

Inhoud artikel

Wat is mindfulness?

Onze wereld is voor zowel onze hersenen als voor ons gevoel ontzettend overactief. Auto’s, motoren, vliegtuigen en andere voertuigen zorgen voor constant geluid om ons heen, en de verschillende elektronische apparaten om ons heen eisen voortdurend onze aandacht op. Om nog maar te zwijgen van de overvolle agenda’s.

Maar laten we ook eerlijk zijn, stil zitten is lastig.. Want dit en ook dat moet allemaal nog gedaan worden. Het is dan ook niet gek dat stress en burn-outs steeds vaker lijken voor te komen.

Leven in het hier en nu met mindfulness

In de simpelste woorden betekent mindfulness dat je je meer bewust bent van de ervaringen die je meemaakt. Het woord mindfulness betekent letterlijk ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Door mindful te zijn staat je aandachtig in het hier en nu en neem je alles bewust in je op. Je stuurt als het ware je aandacht, en hierdoor word je rustiger in je hoofd en kan je niet alleen makkelijker ontspannen maar onthoud je dingen ook beter en kan je volop genieten.

Bij mindfulness gaat het vooral om je bewuste aandacht

Mindfulness vindt de oorsprong in boeddhistische tradities en meditatietechnieken. Het idee is dat je stopt met overdenken en overactief meedoen en in plaats daarvan leert bewust je aandacht te sturen. Het beoefenen van yoga of het regelmatig uitvoeren van ademhalingsoefeningen kan je helpen om de ontspanning en rust te vinden, maar dit kan ook met een wandeling of een bezoekje aan een spa of sauna.

Mogelijk dat het hele idee rondom mindfulness je nog steeds zweverig in de oren klinkt. Toch heeft het maar weinig met spiritualiteit te maken. Het gaat namelijk vooral om de aandacht, maar door je bewust te zijn over waar je aandacht naar toe gaat en hoe je naar bepaalde dingen kijkt wordt je beeld ook veel breder. Door ergens bewuster mee bezig te zijn, zal je datgene intenser ervaren.

Wat doet het met je?

 • Het beoefenen van mindfulness helpt dan ook zeer goed tegen stress, concentratieproblemen, slapeloosheid en depressie.
 • Door je aandacht bewust te kunnen sturen is het makkelijker om prikkels op te vangen en rustig te blijven.
 • Hierdoor kan je je vervolgens beter gaan concentreren en makkelijker ontspannen.
 • Mindfulness is dus vooral erg goed voor je.

Mindful reizen: hoe doe je dat?

Velen van ons gaan op dezelfde manier op reis zoals we op enige andere dag door het leven gaan. We willen zoveel mogelijk zien en doen in zo weinig mogelijk tijd, en in deze haast lukt het eigenlijk niet om dat wat we zien goed in ons op te nemen.

Hoeveel herinner jij je eigenlijk nog van je laatste vakantie? Je hebt de grootste bezienswaardigheden op bestemming misschien wel bezocht, maar heb je ook de mensen en hun cultuur leren kennen? Weet je nog hoe de omgeving rondom de bezienswaardigheden er uit heeft gezien zonder gelijk aan de bezienswaardigheid zelf te denken?

Zorg dat je niet overhaast bent, geniet van de tijd die je hebt

Wanneer je gehaast en overactief op vakantie gaat is het lastig om echt volledig te kunnen ontspannen en te genieten op reis. Het is dan ook goed om even een time-out te nemen, niet van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid te rennen maar even op een bankje te gaan zitten en alle indrukken in je op te nemen. Hierdoor herinner je later niet alleen de reis beter maar kan je ook echt even tot rust komen, zodat je na je vakantie weer vol energie je werk tegemoet kan.

Tips voor mindful reizen

Mindful op reis gaan zorgt ervoor dat je reis betekenisvoller wordt. Dit klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe zorg je er precies voor dat je mindful reist? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om je te helpen vol aandacht je vakantie in te gaan.

Wat is de intentie van je reis?

Reizen is populair. Onze sociale mediakanalen worden overspoeld met foto’s van familieleden, vrienden, collega’s en influencers die zich alleen maar op de mooiste plekken ter wereld lijken te begeven. Hierdoor lijkt het wel eens dat je ook naar al die verre oorden moet gaan en dat je op een bepaalde manier moet gaan reizen, zodat jij ook dergelijke foto’s en verhalen kan delen.

Bedenk je goed dat niets moet. Dat iemand anders in een maand tijd heel zuidoost Azië heeft weten te doorkruizen betekent niet dat jij dit ook moet doen. Als je een reis gaat maken omdat anderen het doen zal je minder snel volledig je aan de reis kunnen overgeven dan wanneer je zelf besluit om een bepaalde reis te gaan maken omdat jij dat wilt doen.

Elke reis is anders!

Een reis is iets persoonlijks, en elke reis kan weer anders zijn. Ga goed na wat jij van je reis wilt en waar jij gelukkig van wordt, en maak aan de hand daarvan keuzes voor jouw reis.

 • Wil jij je dit keer helemaal onderdompelen in de cultuur? Blijf dan eens wat langer op dezelfde plek.
 • Of misschien wil jij deze vakantie echt compleet ontspannen om even je mentale batterij weer op te laden?
 • Bepaal voor je op reis gaat wat jij van je reis wilt.

Tegenwoordig hangen we urenlang aan onze smartphone. Online zijn is dan ook superhandig. Met Google Maps weet je precies hoe je op de snelste manier op jouw bestemming aan kan komen, Trip Advisor helpt je dan weer te beslissen waar je zo meteen je lunch gaat halen, en in de tussentijd kan je het thuisfront alles over je museumbezoek van eerder op de dag vertellen. Echter eist het online aanwezig zijn ook veel van je aandacht op, en het is soms lastig om niet elke 5 minuten je smartphone te checken om te zien of er al iemand op je foto heeft gereageerd.

Hoe doe je dat dan zonder gsm?

 • Koop eens een keertje geen lokale simkaart, zet je internet uit of doe je telefoon even op vliegtuigstand.
 • Zo spendeer je niet de helft van je tijd met het kijken op je telefoon. Misschien dat het de eerste dag even afkicken is, maar als je er eenmaal aan gewend bent vraag je je af waarom je eigenlijk altijd onafscheidelijk bent met je telefoon.
 • Wil je toch nog bereikbaar zijn als dat nodig zou zijn? Zorg dan in ieder geval dat het geluid van je smartphone uitstaat en dat je geen meldingen ontvangt van je WhatsApp, je mail en je sociale media-accounts.

Nog een ander voordeel van het uitzetten van je telefoon terwijl je op reis bent is dat je bij vragen afhankelijk wordt van de lokale bevolking. Wanneer je de weg niet kan vinden zou je normaal gesproken misschien direct Google Maps of een andere kaartenapp openen, maar vraag eens aan de mensen die je tegenkomt of ze je de weg willen wijzen. Misschien weten zij je ook wel gelijk een leuk restaurantje aan te raden. Zo kom je gelijk in contact met de locals.

TIP: Lees ook zeker ons artikel met tips hoe je op reis kan gaan zonder smartphone

Verwijder je social media voor een tijdje

Als je telefoon de hele dag uit stond, kan je aan het einde van de dag de neiging hebben om door alle social mediakanalen te scrollen om te zien of je iets gemist hebt. Of om gelijk al je foto’s met het thuisfront te delen. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar zo sluit je wel de dag af door een uur of zelfs langer online te zijn, terwijl je die tijd ook zou kunnen gebruiken om nog meer te genieten.

Laat zoveel mogelijk je sociale media links liggen wanneer je op vakantie bent, of verwijder zelfs tijdelijk de applicaties van je telefoon. Zo kan je ook niet verleid worden om toch even Instagram te checken. Hieronder enkele tips zodat je je smartphone wat sneller aan de kant zal leggen:

 • Verblijf je in een gezellig hotel? Verken de buurt, ga lekker eten in dat sfeervolle restaurant om de hoek of maak kennis met de mensen van dat ene lokale winkeltje.
 • Lees een goed boek in de tuin van je verblijf of op een terras met een heerlijk kopje koffie, of een wijntje mag natuurlijk ook!
 • Trek je wandelschoenen aan en maak een wandeling in de nabije buurt. Laat je gsm in het hotel achter en snuif als het ware de natuur op. Niets leuker dan dat!
 • Neem je yogamat er bij en ga enkele oefeningen doen. Misschien is er wel een leuk strand en mooi parkje in de buurt waar je kan genieten van de rust! Wie weet ben je niet de enige en kan je in groep yoga doen. Zo leer je weer nieuwe mensen kennen!

Maak gebruik van een reiswekkertje

Gebruik jij altijd de wekker op je smartphone? Vanaf nu niet meer!

Koop voor je reis eens een klein reiswekkertje om te zetten wanneer je ’s ochtends een keertje op tijd op moet. Wanneer je hier gebruik van maakt hoef jij niet nog vlak voor het slapen gaan naar het scherm van je telefoon te staren, en word je ’s ochtends niet gelijk wakker met alle ongelezen berichten van die nacht. Zo kan je nadat je wekker gaat nog even wat langer je telefoon laten liggen en volledig genieten van de omgeving waarin je wakker wordt.

Tip: Heb je nog geen reiswekkertje? Bestel het hier voor 10 EUR.

Begin de dag met ochtendmeditatie

Weet je niet zo goed wat je met je tijd in de ochtend moet doen waarin je normaal gesproken je Twitter of Facebook tijdlijn checkt? Begin de ochtend eens met een korte meditatie voor je gaat ontbijten. Ga even in het zonnetje op het balkon van je hotelkamer zitten of zoek een comfortabele stoel, sluit je ogen, en kom even helemaal tot rust. Doe wat ademhalingsoefeningen, of gebruik de Headspace app om je te helpen. Dit kan je overigens ook een keertje na de lunch doen of vlak voor je gaat slapen.

Op een fitnessmat gaat dat net iets makkelijker, je zit namelijk comfortabeler dan op een harde ondergrond of stoel. Heb jij zo geen fitness- of yogamat? Lees ons uitgebreid blogartikel met de beste fitnessmatten en probeer ze zeker eens uit tijdens je eerstvolgende reis!

Doe het wat rustiger aan

Het liefst van al zou je misschien alle grote bezienswaardigheden op de plek van je bestemming willen bezoeken. Dat betekent vaak dat je van hot naar her aan het rennen bent en je aan een strakke planning moet houden. Probeer het eens wat rustiger aan te doen en plan je dag niet helemaal vol. Maak een selectie van wat je écht wilt zien en doen en neem de tijd om volledig van deze dingen te genieten.

Door een kleiner aantal bezienswaardigheden te bezoeken en activiteiten te doen, kan je de tijd nemen om echt alles van deze dingen in je op te nemen. Want ook al heb je alle tijd van de wereld, je zal nog niet alles kunnen zien, dus waarom zou je je haasten in plaats van te genieten? Juist door het rustig aan te doen kan je goed om je heen kijken en krijg je juist het idee dat je meer gezien hebt.

Zorg dat je ook enkele vrije momenten in plant

 • Plan ook af en toe een dagje helemaal niets in en zie gewoon wat de dag je brengt.
 • Loop gewoon eens een stukje en laat je leiden door wat je tegenkomt.
 • Misschien kom je tijdens je wandeling wel langs een poster die aangeeft dat er die dag een bepaald evenement plaatsvindt waar je langs kan gaan.
 • Of loop je langs een klein restaurantje waar je heerlijk kan gaan lunchen maar waar je anders snel voorbij gelopen zou zijn.
 • Bezoek een museum zonder te weten wat je te wachten staat zodat je je kan laten verrassen door de collecties die er te zien zijn.

…of plan juist vooruit

Ondanks dat het erg fijn is om niets in te plannen en te zien waar je zo uit komt kan het ook erg fijn zijn om bepaalde dingen juist wel in te plannen. Zo kan het soms veel stress opleveren wanneer je ter plekke nog moet nadenken over waar je gaat overnachten of hoe je bij een bezienswaardigheid gaat komen. Leg dan best op voorhand de accommodatie vast en het vervoer, zodat je daar ter plekke niet meer over hoeft na te denken en je volledig kan gaan genieten van de bestemming.

Tijdens je rondreis op zoek naar een huurauto? Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

Kijk wat meer om je heen

Het is natuurlijk heel makkelijk om linea recta naar dat ene museum of een andere bezienswaardigheid te lopen zonder verder een beetje om je heen te kijken, maar neem eens wat langer de tijd om een andere kant op te gaan en kijk om je heen. Wat zie je? Wat zijn de kleine details? Door bewust om je heen te kijken neem je je omgeving pas echt op. Zo kan je veel moois ontdekken dat je anders gemist zou hebben.

Je hoeft hierdoor niet al te veel tijd te verliezen

 • Ga bijvoorbeeld eens een koffie to go halen of haal spullen voor een lekkere picknick en zoek een mooi plekje op om even te gaan zitten, of dit nu een bankje aan de rand van een druk plein is of een grasveldje in een mooi park.
 • Luister naar wat je om je heen hoort en kijk rond. Niet alleen neem je zo veel meer details op, maar je kan ook even heerlijk genieten van wat er allemaal om je heen gebeurt.
 • Je hoeft overigens niet per se ergens te gaan zitten om dit te doen.
 • Ook wanneer je bij een bezienswaardigheid staat of ergens naartoe wandelt is het goed om af en toe even rustig om je heen te kijken om zo de locatie geheel in je op te kunnen nemen.

Praat zoals de locals!

Op de meeste plekken op de wereld kan je zeer goed met Engels communiceren, maar ook met handen en voeten kom je vaak al een heel eind. Toch verrijk je het contact met de lokale bevolking als je in de lokale taal probeert te communiceren. Dit wordt ten eerste vaak gewaardeerd door de locals, ook wanneer je uitspraak niet perfect is.

Dat je probeert om de taal te begrijpen is namelijk al een teken dat je de moeite doet om je in de lokale cultuur te verdiepen. Daarnaast kan het voor mooie ervaringen zorgen, bijvoorbeeld doordat je in gesprek raakt met een local. Leer dus vast wat woorden en zinnetjes in de lokale taal uit je hoofd, en neem een handig reiswoordenboekje mee. Zo is, 'Hola, dos cervezas por favor' nu ook niet zo heel moeilijk te onthouden.

TIP: Wil je graag een handig klein reiswoordenboekje meenemen? Bestel het hier online.

Eet zoveel mogelijk lokaal

Het is natuurlijk makkelijk om naar de wereldbekende ketens te gaan waarvan je weet wat ze aanbieden, maar het zijn juist de kleinere, lokale eettentjes die je bijzondere ervaringen geven. Vaak wordt er hier niet alleen traditioneel gekookt maar komen ook de locals zelf graag naar dit soort restaurantjes.

Bovendien ondersteun je zo de lokale ondernemers, maar leer je ook wat over de lokale culinaire tradities. Op internet zijn vaak handige lijsten te vinden met restaurants die je echt moet bezoeken, maar vraag ook eens een local om advies. Je zal zien dat het een extra meerwaarde geeft aan je reis.

Doe leuke activiteiten met de locals

 • Probeer op je reisbestemming ook eens wat activiteiten te doen waarbij je je onder de lokale bevolking bevindt. Zo leer je ze het beste kennen.
 • Ga bijvoorbeeld eens naar een open podium in het lokale café.
 • Ook als je de taal niet spreekt is dit een mooie ervaring waarbij je een kijkje krijgt in het normale leven van de locals.
 • Ook kan je je aanmelden voor een yogales van de lokale sportschool of een kijkje nemen op de buurtmarkt.
 • Vaak ontmoet je op deze manier ook nog interessante mensen.

Wees dankbaar

Niet iedereen kan grote reizen maken. Vakantie houden en zeker reizen naar verre oorden zijn stiekem best wel privileges die niet iedereen heeft, en het is goed om je daar bewust van te zijn. Laat zien dat je de ervaringen die je tijdens je reis op doet en de mensen die je tegenkomt waardeert. Je zou elke avond je indrukken van die dag op kunnen schrijven zodat je na gaat denken over wat je die dag gedaan en geleerd hebt.

Hou een reisdagboek bij

Het opschrijven van je ervaringen is sowieso een goede manier om bewust met je ervaringen bezig te zijn. Naast het opschrijven waar je dankbaar voor bent kan je ook mooie verhalen die je mee hebt gemaakt of die je verteld zijn opschrijven, maar ook het verzamelen van bonnetjes, kaarten en foto’s van mooie momenten kunnen je helpen je reis aandachtig te maken.

TIP: Bestel een leuk reisdagboek online, zo kan je handig neerschrijven en leuke herinneringen noteren.

Zie het als een souvenir voor jezelf!

Daarnaast is het bijhouden van een reisdagboek ook gelijk een mooi souvenir dat je thuis weer kan helpen het vakantiegevoel op te roepen. Het bijhouden van een dergelijk dagboek hoeft helemaal niet veel tijd te kosten – zo kan je elke avond even 5 minuten ervoor gaan zitten en het daarbij houden of tijdens een pauze in het park – maar je houdt er wel een mooi naslagwerk aan over voor later. Zo kan je dit reisboek laten lezen door vrienden en familie of gewoon lekker voor jezelf houden om de herinneringen te koesteren.

Laat je verzorgen en ontspan

Vergeet jezelf niet ook af en toe te verwennen terwijl je op reis bent. Het beginnen van de dag met een rondje mediteren of het doen van ademhalingsoefeningen aan het einde van de dag helpen je natuurlijk met het ontspannen, maar boek ook eens een middagje in een spa. Neem een manicure en/of pedicure of laat jezelf genieten van een massage.

Betekenisvoller op reis

Met bovenstaande tips is het makkelijk om zelf mindful op reis te gaan. Hierbij maakt het niet uit of je een stedentrip gaat maken naar Parijs, op rondreis gaat in Bali, of een huisje in de Ardennen huurt. Eigenlijk kan je van elke reis een mindfulness vakantie maken.

Er worden ook mindfulness vakanties georganiseerd. Dit kan op veel verschillende manieren, maar vaak ga je in groepsverband met een mindfulness coach op reis en ga je naast het bezoeken van bezienswaardigheden ook rustgevende activiteiten doen zoals yoga, tai chi en meer. Wanneer je even helemaal tot rust wilt komen of je wat meer wilt verdiepen in het beoefenen van mindfulness zijn dit uitstekende vakanties.

Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Gratis inpaklijst en reisapotheek downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?