23 x mooiste bezienswaardigheden Bali: wat zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

23 x mooiste bezienswaardigheden Bali: wat zeker zien & doen?

29 januari 2024 in Bali-Lombok1 reactie

De mooiste plekken en bezienswaardigheden op Bali + verblijftips

Bali is niet het grootste eiland van Indonesië, maar wel het populairste. Dat is niet vreemd, want Bali heeft dan ook heel wat te bieden. Het vulkanische eiland loopt over van het natuurschoon. Je vindt er spectaculaire watervallen, tropische regenwouden en paradijselijke stranden. Daarnaast komen ook cultuurliefhebbers er aan hun trekken. Zij kunnen bijvoorbeeld terecht in de eeuwenoude tempels die over het hele eiland verspreid liggen.

Om ervoor te zorgen dat jij niets mist tijdens je reis naar Bali, hebben wij de 25 mooiste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

Onze tip: Doe een tour met gids of excursies op Bali

Reisaanbiedingen naar Bali en Lombok

- Prijsvrij.be €796 (incl. vluchten)
- Sawadee: Vanaf €1404 (incl. vluchten)
- Koning Aap: Vanaf €1558 (incl. vluchten)
- Djoser: Vanaf €1595 (incl. vluchten)

De mooiste bezienswaardigheden, tempels, watervallen, rijstvelden en de beste zonsondergang van Bali bezoeken?
Ga mee met een tour en ontdek de verborgen plekjes van Bali. Kijk snel bij GetYourGuide voor nog meer aanbod of boek hieronder.

Om te kunnen genieten van al het moois dat Bali te bieden heeft, is het belangrijk om ruim van tevoren jouw visum voor Indonesië aan te vragen. Gelukkig kan je online het visum voor Bali aanvragen via VisumBuitenland.nl.

Zo beschik je tijdig over een goed en geldig visum voor Bali (en alle andere eilanden van Indonesië) en hoef je dus niet in de lange wachtrijen te staan voor de visumbalie bij aankomst op de luchthaven. Het visum van tevoren aanvragen bespaart je dus veel tijd, stress en moeite.

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden Bali

  1. De watertempel Tirta Empul

Tirta Empul staat bekend als de watertempel omdat het gebouw bij een heilige waterbron ligt. Volgens de legende gebruikte de god Indra het water om zijn vergiftigde leger weer tot leven te wekken. Er worden vandaag nog steeds helende krachten aan het water toegeschreven. De tempel wordt daarom vooral gebruikt om reinigingsrituelen uit te voeren. Zowel hindoes als toeristen mogen er hun zonden wegspoelen.

  1. De rijstvelden van Jatiluwih

Er liggen heel wat rijstvelden verspreid over Bali, maar de rijstvelden van Jatiluwih zijn misschien wel de mooiste van heel Indonesië. Er lopen verschillende wandelroutes langs de rijstvelden die je door de prachtige omgeving sturen. Op heldere dagen heb je een prachtig uitzicht over het hele zuiden van Bali. De combinatie van de rijstvelden, de hoge bergen en de groene bossen zorgen voor een uniek landschap. Een absolute aanrader!

  1. De tempel Pura Luhur Batukaru

Ten zuiden van de berg Batukaru ligt de tempel Pura Luhur Batukaru. Deze tempel werd gebouwd om het eiland te beschermen tegen kwade geesten en blijft tot vandaag een heilige plek voor de lokale hindoebevolking. Een deel van het complex is daarom ook niet toegankelijk voor toeristen. Pelgrims bezoeken de tempel ook nog steeds voordat ze de berg beklimmen.

  1. De waterval Tegenungan

Vlabkij Ubud ligt de waterval Tegenungan, misschien wel de indrukwekkendste op Bali. De waterval ligt in het midden van een tropisch regenwoud, wat voor mooie plaatjes zorgt. Als je de waterval voor jezelf wil hebben, ga je het beste zo vroeg mogelijk. In het regenseizoen tussen november en april is het bos nog groener en komt er nog meer water door de waterval.

  1. De tempel Pura Tanah Lot

De tempel Pura Tanah Lot is één van de meest bekende tempels van Bali. De tempel ligt in het zuiden van het eiland in de buurt van de meest toeristische plaatsen. Wat het gebouw zo speciaal maakt, is dat het in de zee ligt en je het alleen kan bereiken bij laagtij.

Onze tip: het is de perfecte plek om ’s avonds de zonsondergang te komen bekijken. Je zal wel niet de enige zijn met dat plan. Graag me met een tour of daguitstap op Bali? Bekijk hier alle mogelijkheden en boek direct online
  1. Nyang Nyang Beach

Nyang Nyang Beach ligt op het zuidelijke schiereiland Bukit en in tegenstelling tot de stranden van Kuta en Sanur is Nyang Nyang wel erg rustig. Het lang uitgerekte strand is enkel te voet te bereiken waardoor je er soms de enige bent. Als er wel anderen op het strand zijn, zullen dat waarschijnlijk surfers zijn.

  1. De Tukad Cepung waterval

De Tukad Cepung waterval ligt verstopt in een canyon in de jungle en om de waterval te bereiken, moet je een stukje door de canyon lopen. De wandeling op zich is prachtig en de waterval op het einde is de spreekwoordelijke kers op de taart.

  1. De tempel Pura Taman Ayun

De tempel Pura Taman Ayun werd gebouwd om de voorouders van de vorsten van het Mengwi-rijk te eren. Dat rijk bestaat vandaag niet meer, maar de tempel blijft nog steeds erg belangrijk voor veel eilandbewoners. In het tempelcomplex zijn er verschillende meru-torens te vinden, waarvan de hoogste maar liefst elf verdiepingen telt. De tempel wordt helemaal omringd door water.

  1. Snorkelen en duiken op Bali

Rond Bali zijn er heel veel plekken waar je kan snorkelen en duiken om zo kennis te maken met de tropische onderwaterwereld rond het eiland. Je kan natuurlijk zelf in het water gaan snorkelen, maar er zijn ook heel wat duikscholen die je meenemen naar de mooiste plekjes en waar je je duikbrevet kan halen. Bekijk hier alle leuke uitstappen om te duiken of snorkelen.

  1. De tempel Pura Uluwatu

Op het zuidelijke schiereiland van Bali, Bukit, ligt de tempel Pura Uluwatu. Deze tempel werd in de elfde eeuw gebouwd op hoge rotsen bij de zee. De tempel is gewijd aan de geesten van de zee en is vandaag nog steeds een belangrijke religieuze plaats voor Hindoes. In de tempel zitten veel apen en ’s avonds wordt de traditionele Kecak-dans er opgevoerd.

  1. De Besakih tempel

De Besakih tempel is de belangrijkste tempel op het eiland. Het mooie bouwwerk staat op de vulkaan Mount Agung. Bij de laatste uitbarsting in 1963 stroomde de lava mooi om de tempel heen, wat de lokale bevolking interpreteerde als een teken van de goden.

  1. Het paleis Taman Tirta Gangga

Dit waterpaleis oogt alsof het net zo oud is als de meeste andere bouwwerken op Bali, maar niets is minder waar. Dit paleis werd pas in 1948 gebouwd. De laatste vorst van Karangasem woonde er met zijn familie. Je kan er rondwandelen in de mooie tuinen en je kan er over het water lopen op ondergelopen zuilen. Het water zit bovendien vol kleurrijke kooikarpers.

  1. De berg Batur

Mount Batur is een van de vulkanen op Bali die nog steeds actief is. Sportievelingen kunnen de vulkaan van 1717 meter hoog ook beklimmen. De wandeling naar de top duurt ruim twee uur, maar je krijgt daarvoor in ruil een adembenemend uitzicht over het eiland. Bij goed weer kan je zelfs Mount Rinjani op het eiland Lombok zien liggen.

  1. De tempel Ulun Danu

De tempel Ulun Danu ligt grotendeels in het water van het Bratan-meer. De tempel zelf werd gebouwd ter ere van Dewi Danu, de godin van de rivieren, meren en het water. Nog steeds komen veel boeren er regelmatig tot Dewi Danu bidden. Het meer zorgt namelijk voor water voor de landbouw in de omgeving en is dus van groot belang.

  1. De tempel Lempuyang

Op de berg Gunang Lempuyang ligt de tempel Lempuyang. Deze tempel ligt op ongeveer 1.000 meter hoogte en is iets lastiger te bereiken dan de andere tempels op het eiland, maar laat dat je niet afschrikken. Je kan de rit makkelijk maken met shuttles en het gebouw is zeker de moeite waard. Vanop de tempel heb je namelijk een prachtig uitzicht over de regio. De tempel staat dan ook niet voor niets bekend als de Poort tot de Hemel.

  1. Double Six Beach

Op het strand Double Six Beach bij het dorpje Seminyak kan je je perfect ontspannen. Het is er niet zo druk als het nabijgelegen strand van Kuta, maar je kan je er nog steeds perfect vermaken. Overdag kan je er zonnen, snorkelen of volleybal spelen en rond zonsondergang komen de bars en restaurantjes tot leven. Er is ook een surfschool voor wie de golven wil trotseren en rondom het strand vind je ook veel winkels waar je souvenirs kan kopen.

  1. Gunung Kawi

Gunung Kawi is een complex van 10 tempels die uit de rotsen gehakt zijn. Historici gaan ervan uit dat het grafmonumenten zijn van elfde-eeuwse koninklijke families. De tempels liggen in een diepe vallei dichtbij het stadje Ubud en je moet dan ook eerst een heleboel trappen afdalen vooraleer je bij de tempels bent. Gunung Kawi ligt bovendien middenin de jungle, wat het geheel nog mooier maakt.

  1. Pandawa Beach

Pandawa Beach is een ander rustig strand dat nog niet door het grote publiek ontdekt is. Het ligt ietwat verstopt achter de grote kalkstenen kliffen, maar je kan het strand wel makkelijk bereiken. In de zee staan er bovendien leuke schommels.

  1. De waterval Banyumala Twin

Ook de waterval Banyumala Twin ligt verborgen in een natuurgebied. Je bereikt de waterval na een mooie wandeling door het bos. Je mag hier ook in het water bij de waterval zwemmen, de ideale manieren om af te koelen na de inspanning.

  1. Het paleis van Ubud

Het prachtige paleis van Ubud staat middenin het stadje Ubud. Het paleis werd vroeger bewoond door de koninklijke familie, maar tegenwoordig staat het open voor het publiek en kan je er een groot deel van het indrukwekkende complex bezoeken. Het paleis is gratis toegankelijk. Ontdek nog meer bezienswaardigheden in Ubud.

  1. De tempel Saraswati

Nog in Ubud vind je ook de tempel Saraswati. Bezoekers mogen de tempel zelf wel niet betreden omdat het nog steeds een heilige plek is voor hindoes. Je kan wel naar de tempel gaan zonder binnen te gaan, wat meer dan de moeite waard is. De tempel is namelijk omgeven door een prachtige vijver met lelies.

Onze tip: de tempel is het mooiste bij zonsondergang, dan weerkaatst het oranje licht in het water.
  1. De Twin Lakes

De meren Lake Buyan en Lake Tamblingan liggen naast elkaar tussen de groene bergen van het eiland. Rondom de meren zijn er overal uitzichtpunten vanwaar je een mooi uitzicht op al dat natuurschoon hebt.

  1. De warmwaterbaden Toya Devasya

Vlakbij Mount Batur liggen de warmwaterbaden Toya Devasya. Het is de ideale plek om even te ontspannen na een wandeling op de berg. Vanuit de baden heb je bovendien een prachtig uitzicht op het nabijgelegen meer. Je kan er ook heerlijk genieten van lekkere drankjes en het eten in de poolbar.

  1. De Goa Gajah

De Goa Gajah, ofwel de olifantengrot, is een grot van 13 meter lang die vooral bekend staat om de ingang. Uit het gesteente werd namelijk het hoofd van een monster uitgehouwen en je loopt de grot binnen door zijn mond. Binnenin de grot staan hindoeïstische beelden en voor de ingang staan fonteinen die pas in de jaren 60 ontdekt werden.

  1. Het Margarana monument

Het Margarana monument is een herinnering aan de onafhankelijkheidsstrijd die de Indonesiërs tegen de Nederlands streden in de jaren veertig. Het monument herdenkt alle slachtoffers van het geweld. Je kan er door mooie tuinen wandelen en meer bijleren over de woelige geschiedenis van Indonesië.

  1. Waar verblijven op Bali? Onze favoriete hostels & hotels

Reisaanbiedingen naar Bali en Lombok

- Prijsvrij.be €796 (incl. vluchten)
- Sawadee: Vanaf €1404 (incl. vluchten)
- Koning Aap: Vanaf €1558 (incl. vluchten)
- Djoser: Vanaf €1595 (incl. vluchten)

Enkel een hotel nodig?

Wij raden het LLoyd's Inn Bali aan om je reis te beginnen. Het is de perfecte uitvalsbasis om het zuiden van Bali te ontdekken, alle belangrijke bezienswaardigheden liggen in de buurt. Dit hotel biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, je slaapt in een hypermodern hotel voor een erg voordelige prijs.
  1. Mis niets tijdens je verblijf op Bali-Lombok met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis op Bali? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Bali-Lombok met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Bali-Lombok.

Bali-Lombok

Gratis preview reisgids Bali downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 juli 2019 - Ans

Leuke gids - de moeite om door te nemen - zeker tips uit gehaald voor onze rondreis op Bali

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?