10 must-haves die je écht moet meenemen op vakantie

10 must-haves die je écht moet meenemen op vakantie

25 juni 2021 in Reisinfo0 reacties

De grootste uitdaging vooraleer je op reis gaat is wellicht het inpakken. Je wil absoluut niets vergeten, maar anderzijds legt de luchtvaartmaatschappij je een aantal beperkingen op. Over het feit dat je je kleding en schoeisel niet mag vergeten, hoeven we niet te palaveren. Toch zijn er een aantal voor de hand liggende must-haves die we nog te vaak vergeten. Wij lijsten ze voor jou op.

Inhoud artikel

  1. Een mini-apotheek

Op reis ben je altijd extra kwetsbaar voor kwaaltjes en bacteriën. Een halfbakken hygiëne in het lokale restaurant, de drukte van het vliegveld of spierpijn na het wandelen: het is zeker niet ongewoon. Een mini-apotheek met paracetamol, desinfectiezeep, blarenpleisters, anti-muggenspray en zonnebrandcrème mag dus zeker niet ontbreken.

Als je contactlenzen draagt, mag je uiteraard de juiste lenzenvloeistof niet vergeten. Door de airco in het hotel of op het vliegtuig kunnen je ogen misschien wel irriteren, dus neem dan ook oogdruppels en een reservebril mee. En voor de signorina’s kan een progestageenpil, te verkrijgen via de huisarts, dan weer een ideale manier zijn om de menstruatie even uit te stellen, neem je deze liever niet dan kan je eventueel een menstruatiecup meenemen op reis.

  1. Oordopjes

Oordopjes zijn altijd handig om mee te nemen op reis. Op het vliegtuig kan je buurman misschien wel luid snurken (lees ook hoe een lange vlucht overleven), terwijl je op hotel dan weer last kan hebben van straatlawaai.

Ook zijn de muren van het hotel al eens zo dun als karton en dan wil je in het holst van de nacht niet wakker worden door een nummertje van de buren. Oordopjes zullen nooit alle ruis wegnemen, maar het zal je nachtrust alvast ten goede komen.

  1. Kleine flesjes shampoo

Op hotel vind je vaak wel 2-in-1-shampoos terug, maar wie die productjes al eens heeft gebruikt weet dat ze niet altijd ideaal zijn. Voor je het weet is je haar zo droog als stro of net zo volumineus als Marouane Fellaini in zijn beste dagen. Daarom is het beter om gewoon je eigen shampoo, badschuim en crèmespoeling mee te nemen.

Als je vloeistoffen wilt meenemen in je handbagage moet dat in flesjes van maximaal 100 ml, te verpakken in een transparante en hersluitbare plastic zak met een capaciteit van maximaal 1 liter. Als je ze gewoon in je valies kunt stoppen, hoef je ze niet over te gieten.

  1. Hamamdoeken

Een stel dikke badhanddoeken neemt al snel een halve koffer in beslag. Maak daarom gebruik van de handdoeken van het hotel, daar is niks mis mee. In de plaats van je badhanddoeken neem je zelf beter een hamamdoek mee. Zo’n hamamdoek neemt weinig plaats in beslag, weegt niet veel en is zo weer opgedroogd.

Je kan ‘m gebruiken als strandlaken, je hangt ‘m gemakkelijk op om te drogen en je legt ‘m over de schouders wanneer de zon op z’n verzengend hoogtepunt staat. Lees ook onze inpaktips voor handbagage.

  1. Een lakenzak

Echt waar: neem altijd een lakenzak mee op reis. Lang niet alle hotels en al zeker sommige hostels nemen het even nauw met de hygiënevoorschriften. Zeker wanneer je voor Airbnb kiest, zal je maar wat blij zijn dat je voor de zekerheid een lakenzak meehebt. Zo’n lakenzak berg je eenvoudig op, maar zorgt ervoor dat je toch enigszins hygiënisch kan slapen. Of toch als je geen schurft wilt oplopen.

  1. Pen en papier

Een notitieboekje en een balpen zijn altijd mooi meegenomen wanneer je op reis bent. Zo noteer je nog snel even een leuk adresje waar je straks de taxi heen kunt sturen, maar ook openingsuren of contactgegevens zijn zo genoteerd. Ook in buurten waar je liever je dure smartphone niet bovenhaalt, kan je later nog steeds even over teruglezen.

Daarnaast kan je aan je vriendelijke taxichauffeur vragen om de straatnaam van je hotel in het cyrillisch of in het Arabisch te noteren voor jou, net zo handig wanneer de volgende taxichauffeur geen Engels spreekt.

  1. Dry bag

Als je weet dat een groot deel van de wereldbevolking in de buurt van de kust woont en wij mensen nu eenmaal water nodig hebben, hoeft het niet te verbazen dat je overal wel nat kan worden. Of het nu gaat om een regenbui in de tropen, een dagje aan het strand of een tochtje over de rivier, je komt maar liever niet met een waterzeil thuis.

Met een dry bag houd je alle waardevolle spullen droog, zoals je fotocamera, portemonnee, paspoort en telefoon. Eigenlijk is het voor zowat elke reis onmisbaar, tenzij je kiest voor een rondreis in de Sahara.

Ga je op reis, vergeet dan zeker onze inpaklijst en reisapotheek niet te downloaden, deze lijst helpt je eenvoudig je het voorbereiden van je reis.

  1. Zaklamp en batterijen

Een klein zaklampje is altijd handig wanneer je op reis gaat, zelfs al is het maar een minimodel dat je als sleutelhanger gebruikt. In lang niet alle landen doen ze overal aan straatverlichting en bovendien is het ook gewoon handig om iets te zoeken in de bagageruimte van de bus. In de tropen is een zaklamp zelfs een must.

Vergeet in elk geval niet om dan ook voldoende batterijen mee te nemen, zeker bij kleinere zaklampjes met een hoge lichtopbrengst.

  1. Waszakjes

Veel mensen kiezen voor packing cubes om hun koffer te organiseren, maar dat blijkt toch vooral een dure aangelegenheid te zijn. Wasnetjes kunnen nochtans eenvoudig hetzelfde doel dienen en zijn ook gewoon in verschillende maten verkrijgbaar. Het voordeel is dat je de waszakjes ook meteen gebruikt om je vuile was te sorteren en op te bergen.

Als avonturier kies je dan wel voor wasnetjes die voorzien zijn van een ophanglus. Je knoopt het wasnetje dan eenvoudig vast aan je slaapzak en bewaart hierin je zaklamp en andere handige spulletjes, zodat er niet telkens een zoekactie vereist is.

  1. Een powerbank

Een smartphone is een onmisbaar instrument geworden wanneer je op reis bent. Je navigeert vlot doorheen het stadsverkeer, belt eenvoudig een taxi of je bestelt nog snel enkele tickets online voor de dag nadien. Daarnaast doet je smartphone ook nog eens dienst als fotocamera.

En niet te vergeten: dat stukje technologie kan zelfs bellen naar het thuisfront. Als je smartphone ten slotte over een zaklampfunctie beschikt, kan je ook die zaklamp thuislaten. De voorwaarde is dan wel dat je steeds voldoende stroom hebt. Een powerbank is daarom een must. Neem dan wel een model mee met een voldoende hoge capaciteit. Voor een hedendaagse smartphone, die je op reis veel gebruikt, is een capaciteit van 5.000 tot 10.000 mAh toch wel aangeraden.

Helemaal klaar? Natuurlijk niet! Neem ook onze uitgebreide inpaklijst door en zorg dat je niets vergeet in te pakken.

Inpaklijst + reisapotheek

Gratis inpaklijst downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?