Verken het Gargano schiereiland in 5 bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Verken het Gargano schiereiland in 5 bezienswaardigheden

23 december 2023 in Puglia2 reacties

Het Gargano schiereiland staat ook wel bekend als de spoor van de laars van Italië. Je vindt er heel wat historische dorpjes en citroen- en sinaasappelgaarden.
De meeste bezoekers komen echter voor het indrukwekkende pelgrimsoord van Santuario di San Michele Arcangelo bij Monte Sant’Angelo, of om te wandelen en genieten van de natuur in het Gargano Nationaal Park, waar je de oudste bomen van Italië vindt.

Inhoud artikel

  1. Het pelgrimsoord van Santuario di San Michele Arcangelo

Monte Sant’Angelo is een van de belangrijkste pelgrimsoorden in Europa. Als UNESCO Werelderfgoedsite sinds 2011, geniet deze stad, gelegen op een bergtop, van een unieke sfeer. Ze trekt al eeuwenlang van heinde en ver pelgrims aan.

De belangrijkste bezienswaardigheid is het Santuario di San Michele Arcangelo. In het jaar 490 zou hier in een grot de Aartsengel Michaël verschenen zijn voor de Bisschop van Siponto. In de middeleeuwen was dit het eindpunt van de Route van de Engel, die startte bij de Mont-Saint-Michel in Normandië, Frankrijk, en passeerde langs Rome. In het jaar 999 kwam de Heilige Roomse Keizer, Otto III, naar het heiligdom om te bidden dat het voorspelde einde van de wereld in het jaar 1000 niet zou plaatsvinden. Blijkbaar werden zijn gebeden verhoord, en de faam van het heiligdom bleef groeien.

Naast het Heiligdom van Monte Sant'Angelo zijn er ook enkele andere historische gebouwen die een bezoekje waard zijn:

  • Zo is er bijvoorbeeld de Torre dei Giganti (Reuzentoren), het oudste gedeelte van het kasteel, met stukken uit verschillende periodes van de geschiedenis.
  • In de stad vind je ook de Doopkapel van San Giovanni in Tumba, die dateert uit de 12de eeuw.
  • Tevens kan je een bezoekje brengen aan de 11-12de-eeuwse Santa Maria Maggiore.
  1. De oudste bomen van Italië in het Gargano Nationaal Park

Het Gargano Nationaal Park is zonder twijfel een van de mooiste natuurgebieden van Puglia. De naam komt van de baai van Monte Gargano, die het park ook beschermt.

Het park omvat het Foresta Umbra, een groot beschermd bosgebied dat enkele van de oudste bomen van het land telt, alsook de archipel van de Tremiti Eilanden. De laatste jaren kent dit deel van Puglia meer bezoekers dan ooit tevoren, maar toch is het hier nog steeds rustiger dan in andere delen van Italië, zoals bijvoorbeeld aan de Amalfikust.

  1. Sinaasappels, citroenen en strand in Rodi Garganico

Rodi Garganico bevindt zich in het Gargano Nationaal Park en is een charmant zeeresort te midden van de sinaasappel- en citroenboomgaarden en langs een prachtige kuststrook. Hier worden al sinds de middeleeuwen sinaasappels en citroenen geteeld.

Je vindt aan de oost- en westkant van de stad meerdere uitgestrekte stranden.

LEESTIP: Mis niets tijdens je rondreis door Puglia met onze gratis reisgids Puglia.

  1. Mediterraanse sfeer in Peschici

Ten oosten van de kust vind je nog meer charmante vakantieoorden, bij Peschici. De stad ligt op een karstuitloper die uitkijkt op de zee en op sommige plaatsen tot 100 meter hoog is. Op deze ruige kustlijn vind je een aantal kustwachttorens.

Peschici zelf heeft een historisch centrum met enkele interessante plekjes, waaronder een middeleeuws kasteel en kathedraal. De stad nestelt zich tussen de geurige mediterrane struikgewassen en Aleppo dennenbomen, en je kan er ook enkele aangename strand- en eilandwandelingen maken.

  1. Flaneren door de straatjes van Vieste

Ook Vieste ligt ook in het Gargano Nationaal Park. Tijdens de middeleeuwen was deze haven niet echt veilig en werd ze regelmatig aangevallen door piraten, Saracenen, en andere vijanden. In 1554 werden 5000 inwoners door de Turken afgemaakt, omdat ze hen te oud of te ziek vonden voor de slavernij. Dit voorval wordt hier nog jaarlijks herdacht. Tot enkele tientallen jaren geleden waren visvangst en landbouw de belangrijkste bron van inkomsten. Nu heeft het toerisme die rol overgenomen. Er is ook een prachtig strand, ideaal om een dagje te zonnen aan de Adriatische Kust.

  1. Waar overnachten in Puglia?

Een gouden tip: zoek een verblijf buiten de toeristische steden. Daar vind je vaak uitstekende mogelijkheden om te overnachten voor democratische prijzen. Als je met de auto op vakantie gaat, kan je perfect verblijven in de charmante kleinere dorpjes. Sommige onbekende dorpen liggen zelfs maar op een steenworp van de populaire plaatsen.

Wil jij ook graag authentiek overnachten in Puglia? Wel dan hebben we enkele leuke suggesties voor jou. Geniet van het authentieke Italië in een typische masserie trulli of agritourismo. We maakten een lijstje van de verblijven die we ten zeerste kunnen aanbevelen (zelf getest en goedgekeurd !).

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Puglia met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Puglia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Puglia met meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Puglia.

Puglia

Gratis reisgids Puglia downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 23 februari 2020 - Stefanus Bakker

enthousiasmerend! we gaan kijken

- 28 januari 2020 - Nadia DOOMS

super

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?