Hallstatt bezoeken? Alle info & tips over dit Instagram-famous dorpje in Oostenrijk

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hallstatt bezoeken? Alle info & tips over dit Instagram-famous dorpje in Oostenrijk

8 april 2021 in Oostenrijk3 reacties

Hallstatt is een klein dorpje waar amper 800 mensen wonen, maar toch is het één van de meest populaire dorpjes bij toeristen in Oostenrijk. Hallstatt heeft dan ook heel wat te bieden. Je vindt er de oudste zoutmijn van Europa, prachtige huisjes langs de waterkant en je kan er genieten van prachtige uitzichten op de Skywalk.

Hieronder hebben we alle bezienswaardigheden in Hallstatt op een rijtje gezet en we geven je praktische info en tips voor je bezoek.

Daguitstappen, tours en excursies in Hallstatt

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van Hallstatt

Zoutmijn

Hallstatt was eeuwen geleden al beroemd dankzij de zoutmijn van het stadje, de oudste in Europa. Wetenschappers schatten zelfs dat de mijnbouw hier al in de prehistorische Bronstijd begon! Tijdens opgravingen in 1734 vonden wetenschappers namelijk een prehistorische mijnwerker die uitstekend was bewaard door het zout.

Het meer

Het stadje aan het meer Hallstättersee heeft nooit een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Oostenrijk. Het bleef door de eeuwen heen een klein stadje in de bergen waar niet al te veel mensen woonden. Tot de jaren 60 van de vorige eeuw was Hallstatt zelfs enkel via het meer bereikbaar.

Chinese kopie

Hoewel de stad minder dan 800 inwoners heeft, veroorzaakte het in 2011 een klein diplomatiek schandaal. De Chinezen (die helemaal gek zijn op deze plek) hadden besloten een replica van het dorp in hun thuisland te bouwen. De Oostenrijkers voelden zich echter diep beledigd dat de Chinezen hen daar geen toestemming om hadden gevraagd.

De bouwwerken gingen door en uiteindelijk werd op 2 juni 2012 in Huizhou City, in de provincie Guangdong, een replica van Hallstatt geopend. De kopie van Hallstatt was niet het proefstuk van de Chinezen, ze hebben al eerder westerse architectuur gekopieerd. Ze bouwden bijvoorbeeld ook de Eiffeltoren en de beroemde kapel van Le Corbusier in Ronchamp na. Die kapel doet in Zhengzhou dienst als een barbecuerestaurant.

Hallstatt is razend populair op Instagram, volg #hallstatt, bekijk hier de foto's.

  1. Maak een wandeling in het stadje

De schilderachtige architectuur van Hallstatt is een van de belangrijkste redenen waarom bezoekers zich aangetrokken voelen tot het dorp. Als je in Hallstatt bent, verken dan de hoofdstraten en zijstraten. Rondwandelen in de binnenstad is echt een attractie op zich. Je zal constant onder de indruk zijn van de charmante kleurrijke huizen.

Het lijkt wel alsof je in een sprookjesdorpje bent binnengewandeld. Ben je op zoek naar een leuk restaurantje of een café, bezoek dan het marktplein van Hallstatt. In de buurt vind je ook verschillende protestantse en katholieke kerken die je het best van bovenaf kan bekijken.

  1. Huur een waterfiets

Tijdens de lente- en zomermaanden is het mogelijk om waterfietsen en motorboten te huren aan de waterkant van Hallstatt. Je kan op die manier op je eigen tempo het prachtige meer Hallstättersee verkennen. Bovendien heb je vanop het water een mooie uitzicht op Hallstatt zelf.

Vooral op een warme zomerdag is dit een absolute must-do in Hallstatt! Het is heerlijk om dan te dobberen op het water en de ideale manier om wat verfrissing op te zoeken.

  1. Bezoek de katholieke kerk van Hallstatt

Bezoek zeker de katholieke kerk van Hallstatt. De kerk werd doorheen de eeuwen vaak gerenoveerd, maar de oudste structuren zouden maar liefst 900 jaar oud zijn. Naast de kerk vind je de Sint-Michielskapel waar meer dan 600 schedels hangen die decoratief beschilderd werden (en nog een aantal die niet geverfd zijn).

Het schilderen van een schedel is een culturele traditie die afkomstig is uit de oostelijke Alpen waar ook Hallstatt ligt. Vanwege het steile en rotsachtige gebied waren de grafplaatsen beperkt en moesten er daarom veel graven hergebruikt worden. Wanneer botten van hun oorspronkelijke rustplaats werden verplaatst, moest het schilderen van de schedel de identiteit van het individu helpen behouden. Zelfs vandaag de dag wordt een graf om de tien jaar hergebruikt. Je kan ook rond de Hallstatt-begraafplaats wandelen die naast de katholieke kerk ligt.

  1. Ga naar de Skywalk voor het mooiste uitzicht

De Skywalk is een uniek uitkijkplatform dat meer dan 300 meter boven Hallstatt is gebouwd. Je hebt er een onklopbaar uitzicht op de regio Hallstatt-Dachstein-Salzkammergut. Je kan het platform bereiken door de kabelbaan vanuit Hallstatt te nemen of je kan voor een van de wandelpaden vanuit het dorp kiezen. Het duurt ongeveer een uur om naar boven of naar beneden te wandelen en onderweg passeer je langs verschillende uitkijkpunten.

  1. Verken de zoutmijn (Salzwelten)

Boven op de berghelling van de Skywalk vind je nog een ander belangrijk monument, de Hallstatt-zoutmijn. Er zijn verschillende zoutmijnen in de regio, maar die van Hallstatt is 's werelds oudste zoutmijn die tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt wordt.

Al sinds de bronstijd wordt in Hallstatt zout gewonnen in maar liefst 65 kilometer aan tunnels door de berghelling. Je kan de mijn ook bezoeken. Maak een wandeling door de tunnels, glijd van historische houten glijbanen en bekijk een film over hoe het leven 400 meter onder de grond verloopt. Van half december tot begin maart wordt de zoutmijn gesloten.

Wanneer je een ticket voor de zoutmijn koopt, zit daar een ritje op de kabelbaan bij inbegrepen. Je bezoekt dus het beste de zoutmijn en Skywalk op hetzelfde moment.
  1. Het 5-vingers-uitkijkpunt

Hallstatt wordt omgeven door spectaculaire bergtoppen waar je verschillende wandelingen kan maken. Er zijn ook heel wat uitkijkpunten in de regio, maar vanop het zogenaamde 5-vingers-uitkijkpunt heb je zonder twijfel de mooiste uitzichten. Het 5-vingers-uitkijkpunt bestaat uit 5 afzonderlijke platforms die als vingers uit de bergtop oprijzen. Elke vinger biedt een iets ander perspectief op de omgeving en een vinger heeft zelfs een glazen bodem. Iets wat je absoluut niet mag missen!

Je vindt het uitkijkpunt net ten zuiden van het meer Hallstättersee. Om het uitkijkpunt te bereiken, neem je de kabelbaan van buiten Obertraun naar de Lodge am Krippenstein. Daar kan je het uitzicht op de Dachstein-gletsjer bewonderen voordat je een wandeling van 20 minuten maakt naar de 5 vingers. In de buurt vind je ook een spiraalvormig uitkijkplatform en een afgelegen kerkkapel.

  1. Hoe bereik ik Hallstatt?

Salzburg is een fantastische stad en ook de ideale uitvalsbasis om Hallstatt te bezoeken. Hoewel Hallstatt en Salzburg slechts 52 kilometer uit elkaar liggen, maken enkele bergen tussenin de reis iets langer. Toch blijft Hallstatt een uitstekende dagtocht vanuit Salzburg.

Bezoek Hallstatt vanuit Salzburg met een gids

het is een goed idee om Hallstatt met een gids te bezoeken vanuit Salzburg. Je hoeft dan zelf niets meer te regelen en je krijgt onderweg veel uitleg. De tours duren meestal tussen de 5 en 8 uur, afhankelijk van welke andere plaatsen je nog bezoekt op dezelfde dag. Soms houd je ook halt bij verschillende meren in het gebied, het kuuroord Bad Ischl en de Dachstein-gletsjer.

Zelf naar Hallstatt rijden

De rit van Salzburg naar Hallstatt duurt ongeveer 70 minuten, maar door even om te rijden kan je ook enkele mooie meren in de regio bezoeken. Bij aankomst in Hallstatt kan je parkeren in de grote parkeerplaats P2 (betalend) in de buurt van Lahn. Vanaf de parkeergarage is het zo’n 5 à 10 minuten wandelen naar de binnenstad van Hallstatt.

Naar Hallstatt reizen met het openbaar vervoer

Om het openbaar vervoer naar Hallstatt te nemen, moet je eerst bus 150 nemen naar de stad Bad Ischl. Vanaf het busstation daar heb je de keuze om een andere bus of om de trein te nemen voor de reis naar Hallstatt.

Als je met de bus gaat, moet je bij Hallstatt Gosaumühle overstappen van buslijn 542 naar lijn 543. Je wordt dan meteen aan de zuidkant van het dorp afgezet. Als je ervoor kiest om met de trein naar Hallstatt te reizen, is het belangrijk om te weten dat het treinstation van de stad aan de andere kant van het meer ligt. Een veerboot vaart het hele jaar door tussen het station en Hallstaat. Een enkeltje voor de veerboot kost 3 euro.

Hallstatt bezoeken vanuit Wenen

Je kan Hallstatt ook bezoeken vanuit Wenen, maar beide steden liggen 300 kilometer uit elkaar. Als je Hallstatt vanuit Wenen wil bezoeken, doe je dat het beste met een georganiseerde tour. Zo verlies je minder tijd en kan je het stadje samen met een gids verkennen.

  1. Filmpje: een virtueel bezoek aan Hallstatt

Benieuwd naar Hallstatt? In deze video breng je een virtueel bezoek aan het prachtige stadje. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Hallstatt moeten reizen.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 mei 2021 - G vugts

Goede info en tips kan ik zeker wat mee dank u wel

- 10 mei 2021 - Luc vanwing

Leuk om keuzes te maken

- 22 januari 2020 - hertsens

erg bruikbaar. Zal goed gebruikt worden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?