Hallstatt bezoeken? 13 x mooiste bezienswaardigheden in dit Instagram-famous dorpje + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hallstatt bezoeken? 13 x mooiste bezienswaardigheden in dit Instagram-famous dorpje + foto's

26 december 2023 in Oostenrijk5 reacties

De mooiste plekjes in Hallstatt, een Instagram-famous dorpje + verblijftips

Hallstatt is een klein dorpje waar amper 800 mensen wonen, toch is het één van de meest populaire dorpjes in Oostenrijk. Hallstatt heeft dan ook meer te bieden dan je zou denken. Je vindt er de oudste zoutmijn van Europa, prachtige huisjes langs de waterkant en je kan er genieten van prachtige uitzichten op de Skywalk.

Benieuwd naar deze stad? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Hallstatt + praktische info en tips voor je bezoek.

Tours en excursies boeken voor je vakantie Hallstatt

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van Hallstatt

Zoutmijn

Hallstatt was eeuwen geleden al beroemd dankzij de zoutmijn van het stadje, de oudste in Europa. Wetenschappers schatten zelfs dat de mijnbouw hier al in de prehistorische Bronstijd begon. Tijdens opgravingen in 1734 vonden wetenschappers namelijk een prehistorische mijnwerker die uitstekend was bewaard door het zout.

Het meer

Het stadje aan het meer Hallstättersee heeft nooit een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Oostenrijk. Het bleef door de eeuwen heen een klein stadje in de bergen waar niet al te veel mensen woonden. Tot de jaren 60 van de vorige eeuw was Hallstatt zelfs enkel via het meer bereikbaar.

Chinese kopie

Hoewel de stad minder dan 800 inwoners heeft, veroorzaakte het in 2011 een klein diplomatiek schandaal. De Chinezen (die helemaal gek zijn op deze plek) hadden besloten een replica van het dorp in hun thuisland te bouwen. De Oostenrijkers voelden zich echter diep beledigd dat de Chinezen hen daar geen toestemming om hadden gevraagd.

De bouwwerken gingen door en uiteindelijk werd op 2 juni 2012 in Huizhou City, in de provincie Guangdong, een replica van Hallstatt geopend. De kopie van Hallstatt was niet het proefstuk van de Chinezen, ze hebben al eerder westerse architectuur gekopieerd. Ze bouwden bijvoorbeeld ook de Eiffeltoren en de beroemde kapel van Le Corbusier in Ronchamp na. Die kapel doet in Zhengzhou dienst als een barbecuerestaurant.

Hallstatt is razend populair op Instagram, volg #hallstatt, bekijk hier de foto's.
  1. Maak een wandeling in het stadje

De schilderachtige architectuur van Hallstatt is een van de belangrijkste redenen waarom bezoekers zich aangetrokken voelen tot het dorp. Als je in Hallstatt bent, verken dan de hoofdstraten en zijstraten. Rondwandelen in de binnenstad is echt een attractie op zich. Je zal constant onder de indruk zijn van de charmante kleurrijke huizen.

Het lijkt wel alsof je in een sprookjesdorpje bent binnengewandeld. Ben je op zoek naar een leuk restaurantje of een café, bezoek dan het bruisende marktplein van Hallstatt. Het gezellige plein wordt omringd door prachtige, gekleurde gebouwen en je ziet er een standbeeld van de heilige drie-eenheid. In de buurt vind je ook verschillende protestantse en katholieke kerken die je het best van bovenaf kan bekijken.

VERBLIJFTIP: Tijdens je bezoek aan het pittoreske Hallstatt, raden we je een verblijf aan in het Fenix Hall Boutique Hotel Hallstatt. Dit hotel ligt op wandelafstand van het meer de Hallstätter See en het centrum. Meer info en boeken.

  1. Verken de stad vanop het water met een waterfiets

Tijdens de lente- en zomermaanden is het mogelijk om waterfietsen of supboard te huren aan de waterkant van Hallstatt. Je kan op die manier op je eigen tempo de prachtige Hallstättersee verkennen. Bovendien heb je vanop het water een mooie uitzicht op Hallstatt zelf. Je kijkt namelijk uit op het dorpje dat omringd wordt door de imposante bergtoppen.

Vooral op een warme zomerdag is dit een absolute must-do in Hallstatt! Het is heerlijk om dan te dobberen op het water en de ideale manier om wat verfrissing op te zoeken.

  1. Avondwandeling langs de promenade van Hallstatt

Hallstatt is op zich niet bijzonder groot, maar wel enorm gezellig! We raden je aan om 's avonds mooie wandeling te maken over de promenade van het pittoreske Hallstatt. De promenade zelf is iets langer dan een kilometer en brengt je langs de Hallstättersee, waarbij je kan genieten van de schoonheid dat Hallstatt te bieden heeft. Het is bovendien ook ideaal om een mooie zonsondergang te spotten.

Mis niets met onze reisgids Oostenrijk.
  1. Bezoek de katholieke kerk van Hallstatt

De katholieke kerk van Hallstatt werd doorheen de eeuwen vaak gerenoveerd, maar de oudste structuren zouden maar liefst 900 jaar oud zijn. Naast de kerk vind je de Sint-Michielskapel waar meer dan 600 schedels hangen die decoratief beschilderd werden (en nog een aantal die niet geverfd zijn).

Het schilderen van een schedel is een culturele traditie die afkomstig is uit de oostelijke Alpen waar ook Hallstatt ligt. Vanwege het steile en rotsachtige gebied waren de grafplaatsen beperkt en moesten er daarom veel graven hergebruikt worden. Wanneer botten van hun oorspronkelijke rustplaats werden verplaatst, moest het schilderen van de schedel de identiteit van het individu helpen behouden. Zelfs vandaag de dag wordt een graf om de tien jaar hergebruikt. Je kan ook rond de Hallstatt-begraafplaats wandelen die naast de katholieke kerk ligt.

  1. Ga naar de Skywalk Welterbeblick voor het mooiste uitzicht

De Skywalk Welterbeblick is een uniek uitkijkplatform dat meer dan 300 meter boven Hallstatt is gebouwd. Je hebt er een onklopbaar uitzicht op de regio Hallstatt-Dachstein-Salzkammergut. Je kan het platform bereiken door de kabelbaan vanuit Hallstatt te nemen of je kan voor een van de wandelpaden vanuit het dorp kiezen. Het duurt ongeveer een uur om naar boven of naar beneden te wandelen en onderweg passeer je langs verschillende uitkijkpunten.

TIP RONDREIS: Wil je graag nog meer mooie plekjes als Hallstatt zien? Met onze rondreis door Oostenrijk kom je langs vele prachtige landschappen, langs de mooiste bergpassen en bijzondere bezienswaardigheden.

  1. Verken de zoutmijn (Salzwelten)

Boven op de berghelling van de Skywalk vind je nog een ander belangrijk monument, de Hallstatt-zoutmijn. Er zijn verschillende zoutmijnen in de regio, maar die van Hallstatt is 's werelds oudste zoutmijn die tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt wordt.

Al sinds de bronstijd wordt in Hallstatt zout gewonnen in maar liefst 65 kilometer aan tunnels door de berghelling. Je kan de mijn ook bezoeken. Maak een wandeling door de tunnels, glijd van historische houten glijbanen en bekijk een film over hoe het leven 400 meter onder de grond verloopt. Van half december tot begin maart wordt de zoutmijn gesloten.

Wanneer je een ticket voor de zoutmijn koopt, zit daar een ritje op de kabelbaan bij inbegrepen. Je bezoekt dus het beste de zoutmijn en Skywalk op hetzelfde moment.
  1. Ontspannen op het Badestrand Hallstatt

Op 10 minuutjes wandelen van het centrum van Hallstatt vind je het Badestrand. Op zonnige dagen is het hier heerlijk vertoeven! Het Badestrand Hallstatt is een kunstmatig aangelegd zwemeilandje dat zicht verbindt met het vasteland via een brug. Neem een verfrissende duik in het water of ga lekker zonnebaden terwijl je kinderen zich amuseren op de talrijke speeltoestellen op de grote kinderspeelplaats.

  1. Het 5-vingers-uitkijkpunt

Hallstatt wordt omgeven door spectaculaire bergtoppen waar je verschillende wandelingen kan maken. Er zijn ook heel wat uitkijkpunten in de regio, maar vanop het zogenaamde 5-vingers-uitkijkpunt heb je zonder twijfel de mooiste uitzichten (zie ligging hier). Het 5-vingers-uitkijkpunt bestaat uit 5 afzonderlijke platforms die als vingers uit de bergtop oprijzen. Elke vinger biedt een iets ander perspectief op de omgeving en een vinger heeft zelfs een glazen bodem. Iets wat je absoluut niet mag missen!

Je vindt het uitkijkpunt net ten zuiden van het meer Hallstättersee. Om het uitkijkpunt te bereiken, neem je de kabelbaan van buiten Obertraun naar de Lodge am Krippenstein. Daar kan je het uitzicht op de Dachstein-gletsjer bewonderen voordat je een wandeling van 20 minuten maakt naar de 5 vingers. In de buurt vind je ook een spiraalvormig uitkijkplatform en een afgelegen kerkkapel.

  1. Het bijzondere Beinhaus

Naast de zoutmijn kan je het bijzondere Beinhaus bezoeken, een soort van ossuarium. Het Beinhaus zit gevestigd in een 12e-eeuwse ossuarium in de Michaelskapel. Hier liggen wel meer dan 1200 schedels, waarvan er meer dan 600 artistiek beschilderd zijn. Schedelschilderen is een begrip in de Oostenrijkse alpengebied en deze cultuur vind je in Hallstatt nog steeds terug. Meer zelfs, Hallstatt heeft de grootste verzameling schedels die ooit heeft bestaan.

Met de beschildering en belettering kon men de identiteit van de familieleden bewaard gebleven. Bezoekers van over de hele wereld komen dan ook naar hier om deze buitengewone collectie te bezichtigen.

  1. Daguitstap naar de Ijsgrot Eisriesenwelt

Zin in een leuke daguitstap? Vanuit Hallstatt is het zo'n uurtje rijden naar de grootste ijsgrot ter wereld! De Eisriesenwelt is een grote grot van kalksteen en ijs in Werfen, gelegen ten zuiden van Salzburg. De ijsgrot, die bekend staat als de Wereld van de IJsreuzen, is de grootste ijsgrot ter wereld en bestaat uit een gangenstelsel van ruim 42 km lang. Door het smeltwater van het ijs en de gure wind die door de tunnels blaast worden de tunnels nog steeds verder uitgesneden en ontstaan er in de tunnels figuren van ijs.

  • De grot is alleen in de periode tussen mei en eind oktober te bezoeken met een rondleiding.
  • Hierbij maak je een lange wandeling naar de grot waarna je vervolgens een stuk de tunnels in gaat.
  • Hierbij kom je langs verschillende uitgeholde ruimtes en formaties die door het ijs zijn ontstaan.
  • Zo kom je onder andere langs de Posselt toren, Hymr’s Kasteel, Frigga’s sluier, de kathedraal en het IJspaleis.

TOURS: Wil je graag deze Eisriesenwelt grotten bezoeken? Boek je tickets voor een bezoek aan de Eisriesenwelt online op voorhand!

  1. Zoek de watervallen in de buurt van Hallstatt

In de buurt van Hallstatt, zijn er verschillende watervallen die je kan bezichtigen. De mooiste waterval is de Waldbachstrub-Wasserfal, in het nabijgelegen Echerntal. Na een wandeling van 1 uur kan je de waterval bereiken vanuit het centrum van Hallstatt. Het is ook mogelijk om naar de parkeerplaats aan het begin van het Echerntal te rijden. Vanaf de parking zijn er verschillende wandelroutes uitgestippeld die je naar de waterval leiden.

  1. Welterbemuseum Hallstatt

Tijdens je bezoek aan het Welterbemuseum maak je als het ware een reis door de tijd! In dit museum krijg je namelijk antwoord op al je vragen over de geschiedenis van de stad met behulp van de modernste technieken. De geschiedenis van Hallstatt gaat tot zo'n 7.000 jaar terug en wordt mooi weergegeven aan de hand van overblijfselen. Meer info op de website.

  1. Hoe bereik ik Hallstatt?

Salzburg is een fantastische stad en ook de ideale uitvalsbasis om Hallstatt te bezoeken. Hoewel Hallstatt en Salzburg slechts 52 kilometer uit elkaar liggen, maken enkele bergen tussenin de reis iets langer. Toch blijft Hallstatt een uitstekende dagtocht vanuit Salzburg.

Bezoek Hallstatt vanuit Salzburg met een gids

Het is altijd een goed idee om Hallstatt met een gids te bezoeken vanuit Salzburg. Je hoeft dan zelf niets meer te regelen en je krijgt onderweg veel uitleg. De tours duren meestal tussen de 5 en 8 uur, afhankelijk van welke andere plaatsen je nog bezoekt op dezelfde dag. Soms houd je ook halt bij verschillende meren in het gebied, het kuuroord Bad Ischl en de Dachstein-gletsjer.

Zelf naar Hallstatt rijden

De rit van Salzburg naar Hallstatt duurt ongeveer 70 minuten, maar door even om te rijden kan je ook enkele mooie meren in de regio bezoeken. Bij aankomst in Hallstatt kan je parkeren in de grote parkeerplaats P2 (betalend) in de buurt van Lahn. Vanaf de parkeergarage is het zo’n 5 à 10 minuten wandelen naar de binnenstad van Hallstatt.

Naar Hallstatt reizen met het openbaar vervoer

Om het openbaar vervoer naar Hallstatt te nemen, moet je eerst bus 150 nemen naar de stad Bad Ischl. Vanaf het busstation daar heb je de keuze om een andere bus of om de trein te nemen voor de reis naar Hallstatt.

Als je met de bus gaat, moet je bij Hallstatt Gosaumühle overstappen van buslijn 542 naar lijn 543. Je wordt dan meteen aan de zuidkant van het dorp afgezet. Als je ervoor kiest om met de trein naar Hallstatt te reizen, is het belangrijk om te weten dat het treinstation van de stad aan de andere kant van het meer ligt. Een veerboot vaart het hele jaar door tussen het station en Hallstaat. Een enkeltje voor de veerboot kost 3 euro.

Hallstatt bezoeken vanuit Wenen

Je kan Hallstatt ook bezoeken vanuit Wenen, maar beide steden liggen 300 kilometer uit elkaar. Als je Hallstatt vanuit Wenen wil bezoeken, doe je dat het beste met een georganiseerde tour. Zo verlies je minder tijd en kan je het stadje samen met een gids verkennen.

  1. Waar overnachten in Hallstatt?

Voor je vakantie in het pittoreske Hallstatt, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Hallstatt online bekijken.

Fenix Hall Boutique Hotel Hallstatt

Tijdens je bezoek aan het pittoreske Hallstatt, raden we je een verblijf aan in het Fenix Hall Boutique Hotel Hallstatt. Dit hotel ligt op wandelafstand van het meer de Hallstätter See en het centrum. De kamers zijn ingericht in een moderne, landelijke stijl en bieden uitzicht op de bergen. Meer info en boeken.

Seehotel Grüner Baum

Of verblijf in het iconische Seehotel Grüner Baum. Dit 4-sterrenhotel werd voor het eerst genoemd in 1700 en biedt de dag van vandaag ruime kamers met panoramisch uitzicht op het meer van Hallstatt. Verder kijkt het Seehotel Grüner Baum aan de ene kant uit op het historische marktplein en aan de andere kant op het meer en een terras. En na een vermoeiende dag kan je terecht in het restaurant Zum Salzbaron waar je heerlijke gerechten met versgevangen vis uit het meer kan proeven.

Maar wat dit hotel zo bijzonder maakt, is dat er hier diverse films zijn opgenomen en dat Keizerin Sisi, de Oostenrijkse schrijver Adalbert Stifter, Agatha Christie en vele andere beroemdheden ook hun tijd hebben doorgebracht in dit hotel. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: een virtueel bezoek aan Hallstatt

Benieuwd naar Hallstatt? In deze video breng je een virtueel bezoek aan het prachtige stadje. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Hallstatt moeten reizen.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 juli 2022 - Marc Seynhaeve

Zoals steeds een gids die betrouwbaar en waar veel informatie te vinden is. Reisroutes waardig!!!

- 18 maart 2022 - yves van herzele

super goede uitleg waar genot om te lezen

- 15 mei 2021 - G vugts

Goede info en tips kan ik zeker wat mee dank u wel

- 10 mei 2021 - Luc vanwing

Leuk om keuzes te maken

- 22 januari 2020 - hertsens

erg bruikbaar. Zal goed gebruikt worden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?