Weekend van de landschappen in Belgisch Luxemburg

Koop de volledige reisgids voor € 15

Weekend van de landschappen in Belgisch Luxemburg

3 maart 2021 in Nieuws1 reactie

Op zaterdag 29 en zondag 30 september 2018 vindt in de Belgische provincie Luxemburg het Weekend van de Landschappen plaats. Ga er genieten van een unieke mix van middeleeuwse en buitengewone activiteiten in de prachtige landschappen van de Ardennen.

Je kan het mee beleven tijdens het Weekend van de Landschappen op velerlei manieren: wandelen, fietsen, culinair smullen, bezoeken aan een Gallo-Romeins kamp, een kasteel, een leisteenmijn, … Dynamisch, soms bizar, bevreemdend, uitdagend met één rode draad, de prachtige natuur van Belgisch Luxemburg.

Inhoud artikel

 1. Fietsen op middeleeuwse wijze in Wellin

Tijdens de fietstocht van 15 km in en rond Welin ontdek je de mooiste plekjes van de streek, fiets je langs monumentale gebouwen. Lekker ontspannen fietsen met een middeleeuwse beleving, ideaal voor het ganse gezin. Er is een middeleeuws kamp opgesteld, troubadours zorgen voor muzikale ondersteuning en let op, onderweg kruisen mogelijks de Reuzen van Wellin je pad.

 • Wanneer: zaterdag 29 september 2018. Fietstocht om 14u30. Middeleeuws kamp is toegankelijk vanaf 13.00 u. Gratis.
 • Waar: Maison des Associations, rue de Beauraing 172, 6920 Wellin.
 • Animaties: voertaal ook in het Nederlands.

 1. Middeleeuws kasteel in Salmchâteau (Vielsalm)

Kom op zaterdag 29 september in Salmchâteau vlakbij Vielsalm de geschiedenis ontdekken van de graven van Salm op het kasteel. Eveneens kan je zaterdag mee met een begeleide wandeling. Je ontdekt de prachtige vallei van de Salm met wondermooie uitzichten. In de kerk Saint-Servais in het dorp kan je gaan luisteren naar middeleeuwse en traditionele volksmuziek.

Zondag 30 september kan je de ganse dag terecht voor creatieve workshops en ambachten rond het thema van de olifant (speciaal voor kinderen), is er een expo ter ere van commandant Laplume, olifantentrainer in Afrika, Keltische muziek, een foodmarket.

 • Wanneer: zaterdag 29 september vanaf 15.00 u, op zondag de ganse dag. Gratis voor alle activiteiten. Reserveren gewenst.
 • Waar: Salle La Salma Nova, rue des Comtes de Salm, 6990 Salmchâteau.
 • Reservatie, contact via [email protected]
 1. Gallo-Romeins kamp in Chameleux

In Chameleux is aan de rand van een rotsachtig voorgebergte een Gallo-romeinse site opgesteld tijdens het weekend van 29 en 30 september 2018. Op zaterdag is de site enkel te bezoeken begeleid met een gids. Zondag is de site vrij toegankelijk van 11.00 - 17.00 u. Ontdek er hoe het leven in een kamp was, ga mee voor een tocht met de huifkar, kom kijken naar gladiatorgevechten. Tevens demonstraties van oude ambachten. Doe mee aan een begeleide wandeling of neem de fiets voor een tochtje. Met het ganse gezin deelnemen aan een schattenjacht. Ontcijfer raadsels om een toverdrankje te kunnen maken.

 • Wanneer: zaterdag 29 september 2018, site enkel te bezoeken o.l.v. gids van 15.00 - 16u30. Zondag 30 september is de site vrij toegankelijk van 11.00 - 17.00 u. Gratis.
 • Waar: Gallo-Romeinse site, 6820 Chameleux.
 • Animaties: voertaal ook in het Nederlands.
 1. Culinair genieten in La Roche-en-Ardenne

In La Roche-en -Ardenne waan je jezelf op zondag 30 september terug in de tijd van ridders en jonkvrouwen tijdens een middeleeuws feest op het kasteel. Maar om mee te kunnen genieten van lekkere middeleeuwse hapjes moet je wel eerst meehelpen om door middel van puzzels de kledij van een ridder terug te vinden. Leuk voor jong en oud! Maar wees gewaarschuwd. De boze geest van Berte dwaalt ook nog ergens rond in de kasteelruïnes …

 • Wanneer: zondag 30 september 2018 vanaf 14.00 u. Gratis, inclusief toegang kasteel, maar reserveren is verplicht. Contact [email protected]
 • Waar: Feodaal kasteel, rue du Vieux Château 4, 6980 La Roche-en-Ardenne.
 • Animaties: voertaal ook in het Nederlands.

 1. Picknicken in Nassogne

In Nassogne waar je een adembenemend mooi bosmassief vindt met prachtige uitzichten kan je op zondag 30 september 2018 meestappen voor een culinaire picknickwandeling, (betalend).Al klinkt het mooier in het Frans ‘une Balade pique-nique’. Je ontvangt een picknickmand, gevuld met lekkere streekproducten. Geniet van o.a. biologisch gekweekte groenten, ambachtelijk bereide vleeswaren, een streekbiertje, ambachtelijke wafels, sandwiches, alles van lokale producenten. Vertrekken voor de wandeling kan tussen 10.00 en 12.00u.

Onderweg zijn er tal van animaties zoals bezoek aan een hertenfokkerij, varkensfokkerij, verkenning site Saint-Léonard en haar legende. Op het einde van de wandeling kan je eventueel mee met de huifkar vanaf de boerderij van la Ferme Magerotte (retour om 12u30 en 16u30). Niet geschikt voor kinderwagens.

 • Wanneer: zondag 30 september 2018, vertrek tussen 10.00-12.00u voor picknickwandeling van 5,5 km. Betalend.
 • Prijs: Volwassenen 14,50 euro, kinderen 9,5 euro. Reserveren verplicht, aantal beperkt tot 150 deelnemers. Op deze link kan je nagaan hoeveel plaatsen nog beschikbaar zijn. http://www.onbouge.be/balade_nassogne.html
  Eerste 50 inschrijvingen ontvangen een gratis picknickplaid. Contact via [email protected]
 • Waar: Hall Omnisport, rue du Vivier 8, 6950 Nassogne
 • Animaties: voertaal ook in het Nederlands

 1. Onder de grond smullen in Bertrix

Jarenlang gingen de ‘scailtons’ onder de grond in Bertrix op zoek naar leisteen. Die leisteenmijn La Morépire is niet meer in gebruik maar je kan er zaterdag 29 september 2018 wel gaan ontdekken hoe dat ontginnen van leisteen ondergronds 25 meter diep gebeurde a.h.v. een wandeling met foto’s langs het parcours. Gecombineerd met een lunch in dit unieke decor wordt dit wel een heel speciale manier om te proeven van enkele streekproducten. Daarna stijg je opnieuw om buiten van het dessert te genieten in een boomhut op zes meter van de begane grond. Ook een touwenparcours en andere animaties wachten op je.

 • Wanneer: zaterdag 29 september 2018. Site is toegankelijk vanaf 10.00u. Start wandeling om 10.00 u en om 13.00 u. Betalend: volwassenen 43 euro, kinderen (-16 j) 32,50 euro.
 • Reserveren is verplicht. Contact via [email protected]
 • Waar: Domaine de la Morépire, rue du Babinay 1, 6880 Bertrix. Animaties: voertaal ook in het Nederlands.

 1. Op zoek naar industrieel verleden in Athus

Athus stond bekend voor een bloeiende staalindustrie zowat vanaf begin 18de eeuw tot de 70’er jaren van de vorige eeuw. IJzer werd er bewerkt in verschillende fabrieken. In zo’n vroeger staalbedrijf is nu een museum ondergebracht, ‘Athus et l’Acier’. Kom er ontdekken hoe dat industriële verleden eruit zag. Bezoek er stands en ateliers waar je demonstraties van ijzerbewerking kan bijwonen, doe mee aan een wandelzoektocht, stap in een geheim gehouden doorgang onder de spoorbaan, enz. Reservatie is verplicht.

 • Wanneer: zondag 30 september 2018 vanaf 10.00 u. Betalend. Volwassenen 3 euro, kinderen gratis.
 • Reserveren verplicht, contact via [email protected]
 • Waar: musée Athus et l’Acier, Pôle Européen de Développement, rue du Terminal 11, 6791 Athus. Animaties: voertaal ook in het Nederlands.

 1. Mardasson heuvel in Bastogne

Op de heuvel Mardasson staat een oorlogsmonument ter ere van het Amerikaanse leger bij het bevrijdingsoffensief van de Ardennen. Vanaf hier heb je een prachtig zicht over de regio van Bastogne. In een speciaal daartoe opgezet dorp op de heuvel is er voor jong en oud een waaier aan activiteiten. Laat je verbeelding spreken en noteer een vredesboodschap op een muurschildering. Leef je uit in een ‘freestyle’ park. Doe mee aan een workshop bereiding van regionale producten, voor de kinderen is er houten speelgoed beschikbaar, proef van lokale producten. Gratis.

 • Wanneer: zaterdag 29 september en zondag 30 september 2018. Vanaf 9.00 u tot 18.00 u. Gratis.
 • Waar: Colline du Mardasson, 6600 Bastogne. Animaties: voertaal ook in het Nederlands.

 1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Luxemburg downloaden


Geschreven door

Patrick Vanrysselberghe

- 2 oktober 2018 - Bob

Leuke suggesties... erg mooi zijn Wéris en Nisramont!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?