Street-art in Heerlen: Ontdek de mooiste muurschilderingen + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 5

Street-art in Heerlen: Ontdek de mooiste muurschilderingen + foto's

11 januari 2024 in Nederland0 reacties

Street-art in het centrum van Heerlen + extra tips

Het Zuid-Limburgse Heerlen was ooit een grauwe voormalige mijnwerkersstad maar inmiddels zijn heel wat kale muren heel kleurrijk geworden. Heerlen noemt zichzelf de ‘mural hoofdstad van Nederland’. Er zijn verschillende grote murals in de stad te vinden en daarnaast nog verschillende andere vormen van kunst. Je vindt in deze stad meer dan 100 kunstwerken. De gigantische murals die verspreid over de stad liggen, zijn geschilderd door kunstenaars uit de hele wereld.

Het mijnwerkersthema komt in veel schilderingen terug en ook het thema van de Romeinen, die vroeger in Limburg leefden, is veelvuldig te zien. Als je een liefhebber bent van Street Art dan mag je Heerlen zeker niet missen. De stad heeft in 2017 zelfs de Dutch Street Art Award in ontvangst mogen nemen. Ontdek hier onze 2,5 kilometer door het centrum van de stad.

Inhoud artikel

 1. Muurschildering van een vogel in een kooitje

Je wandeling start midden in het centrum, in de Geleenstraat. Hier ligt een parkeergarage. Mocht je Heerlen met de auto bezoeken, parkeer dan je auto bij Q-Park Raadhuisparking. Wanneer je de parkeergarage verlaat ben je meteen bij de eerste stop in de Honigmannstraat. Hier zie je boven frituur Pammetje een grote schildering van een vogel in een kooitje. Dit kunstwerk is gebaseerd op het mijnwerkersverleden van Heerlen. De mijnwerkers namen een kanarie mee de mijnen in om gaslekken te ontdekken.

 1. Tekening van mijnwerkers in karretjes

Wandel even de hoek om, om op de Geleenstraat stil te staan bij weer een kunstwerk waarvan de maker werd geïnspireerd door het mijnwerkersverleden. Je ziet een leuke tekening van mijnwerkers in karretjes.

 1. Afbeelding van het oude Romeinse verleden

Wandel vervolgens naar het eind van de Geleenstraat. Op de hoek ligt Quatro Cinema en daar zie je een prachtige mural. Leuk weetje: Het kunstenaarsduo heeft deze mural in 2018 slechts in vier dagen gemaakt. Je ziet een afbeelding van het oude Romeinse verleden.

 1. Scenes uit de filmklassieker Gladiator

Ga de bocht om naar de Doctor Poelsstraat om nog twee kunstwerken te zien. Sinds 2020 is ook de zijgevel van Quatro Cinema voorzien van een prachtige schildering. Hier zie je scenes uit de filmklassieker Gladiator. Het is prachtig en heel kleurrijk.

 1. Bijzonder 3D-kunstwerk van Mademoiselle Maurice

Sla daarna linksaf naar de Uilengats. Draai je halverwege dit smalle straatje even om en je ziet een bijzonder 3D-kunstwerk. De kunstenares Mademoiselle Maurice staat bekend om haar origami-werken en regenboogkleuren. In dit kunstwerk is een leuke mix tussen beide te zien.

 1. Niemand meandert nooit en de Swinging birds

Steek de Uilengats over en ga verder op de Plaarstraat. Nabij nummer 12 zie je het bijzondere gedicht ‘Niemand meandert nooit’ op de muur. Het gedicht is een eerbetoon aan de in 2018 overleden oud-stadsdichter Harrie Sevriens.

Iets verderop zie je het kunstwerk ‘de tunnel’. Dit kunstwerk is gemaakt van cement en is een verwijzing naar de roofal die je verder op de route zal zien. Eerst kom je nog in de Molenhoek waar je een vrolijke tekening ziet op danscentrum de Swing-Inn. De titel van dit kunstwerk is ‘Swinging birds’ en je ziet beelden uit de jaren ’80 die te maken hebben met dansen op deze locatie.

 1. Eerste kleurrijke roofal van de stad

Wandel nu de oude Veemarktstraat in voor de toffe roofal (plafondschildering). Het is de eerste roofal van de stad en is heel kleurrijk en vrolijk. Wij hadden nog nooit eerder een roofal gezien. Het is bijzonder om te zien. Onder de kleurrijke roofal liggen leuke winkeltjes.

Wandel onder de roofal door naar het eind van de straat en sla rechtsaf naar de Pancratiusstraat en dan door naar de gasthuisstraat. Op nummer 2, op het binnenhof van het Savelbergklooster, is een prachtige schildering te zien dat gemaakt is door kunstenaar Rookie. Rookie is lid van ‘The Weird Crew’ die hoge kwaliteit personages maken met een beetje humor en sarcasme. Je kan het binnenhof van het klooster alleen bezoeken wanneer het museum open is. Op het klooster zelf zie je ook prachtige kunst.

 1. Muurschildering de vreemdeling en het Betaplein

Wandel verder langs de Pancratiusstraat. Op nummer 41 zie je ‘de vreemdeling’ op de muur. De kunstenaars van de vreemdeling zijn tweelingbroers en gebruiken vaak een gele huidskleur bij hun karakters.

Sla aan het einde van de Pancratiusstraat even rechtsaf naar het Betaplein voor een werk van kunstenaar Troy die zijn inspiratie haalde uit de hobo-cultuur.

 1. Prachtige mural van blauwe papegaaien

Wandel daarna weer terug naar de Pancratiusstraat en sla rechtsaf naar het Wilhelminaplein. Je komt uiteindelijk op de Klompstraat. Op nummer 10 vind je een prachtige mural van blauwe papegaaien. Deze mural was onderdeel van de ‘Street Art Awards Benelux’ in Rotterdam en de kunstenaar Daniel Mac LLoyd heeft met onder andere deze mural de ‘Young talent’ award gewonnen.

 1. Een roze tekening fleurt een leegstaand pand helemaal op

Buig nu af naar de Willemstraat, steek het spoor over en houdt links aan. Je bent nu op de Spoorsingel en meteen valt je de mooie tekeningen op een groot leegstaand pand op. De roze tekening is gemaakt door Christiaan Riffel. Deze kunstenaar houdt van poëzie en heeft dit leegstaand pand kleurrijk gemaakt om het imago van de stad op te krikken.

 1. 4 Murals bij elkaar in de Robroekergats

Sla dan rechtsaf naar de Robroekergats in. Hier zie je 4 murals vlakbij elkaar. De meest rechtse is ‘Black and Yellow’. De kleuren zijn geïnspireerd op de voetbalclub Roda JC uit het nabijgelegen Kerkrade. Het zwart witte kunstwerk aan de linkerkant gaat over de digitalisering van de samenleving. Je ziet gezichten vergroeien met beeldschermen wat aangeeft dat een groot deel van ons leven zicht afspeelt op internet. Het meest linkse kunstwerk is recent gemaakt en is een eerbetoon aan de zorgmedewerkers in de coronaperiode.

 1. Tekening van een kip op een lage muur van bakstenen

Sla aan het einde van de Robroekergats linksaf naar de Willemstraat. Hier zie je meteen op nummer 60 de een leuke tekening van een kip op een lage muur van bakstenen. De kunstenaar is afkomstig uit Antwerpen en heeft daar al op diverse plekken in de stad dierlijke murals gemaakt. Tegenwoordig verschijnen zijn dieren in steden door heel Europa.

Even verderop op nummer 78 is een frisse lichte mural aangebracht op een wit huis. Je ziet hier verschillende dieren gemengd met de natuur. Nog wat verderop, op de Sittarderweg, zie je nog een opvallende roze/blauwe mural.

 1. Bijzondere optische illusie

Sla nu linksaf naar de Kempkensweg en zie op nummer 1B een bijzondere optische illusie. Deze 3D tekening laat het lijken alsof er een diepte is aangebracht waar je in kan verdwijnen. Wandel door tot aan de rotonde.

 1. Mural als protest tegen de controle in de stad

Hier zie je, op de Spoorsingel 50, een mooie mural met een camera erop. Deze tekening is een protest tegen de controle in de stad door de vele camera’s op openbare plekken.

 1. Kleurrijke hoge flats van Heerlen

Nu ben je op het Maankwartier. Op deze moderne plek vind je een aantal winkels en restaurants en is een belangrijke toegangspoort tot het centrum van de stad. Voordat je het maankwartier ontdekt, wandel je nog even verder op de spoorsingel naar rechts. Je ziet hier prachtige regenboogkleuren op de hoge flats. Een mooi en fris gezicht!

Wandel nog een klein stukje door tot aan de rotonde en je ziet grote letters ‘HEERLEN’. Deze letters zijn in 2015 speciaal voor Serious Request neergezet bij de oude stationsingang. Onlangs hebben ze een mooie schildering gekregen.

 1. Eindig je wandelroute met een mural gebaseerd op de hiphop van de jaren ’70

Steek nu het Maankwartier over en ga terug naar het centrum van de stad. Je komt uit bij het winkelcentrum Corio Center. Dit is een mooi overdekt winkelcentrum waar je allerlei winkels vindt, van kleding tot parfum, van interieur tot verzorging. Je wandeling komt hier bijna ten einde.

Wil je nog even shoppen, een terrasje pikken of lekker iets gaan eten? Dat kan hier. Heerlen kent leuke winkelstraten, hippe cafétjes en lekkere restaurants. Slenter even rond door de stad.

Wil je je wandeling afronden? Wandel dan uiteindelijk via de Honigmannstraat terug naar de parkeergarage aan de Geleenstraat waar je het laatste kunstwerk van deze leuke wandeling tegenkomt. Op nummer 59 zie je een tekening die geïnspireerd is op de jaren ’70 toen de hiphop begon.

 1. Wil je meer Street Art zien in Heerlen?

In Heerlen is er zo veel te ontdekken, dat je niet alle street art in Heerlen kan zien tijdens deze korte wandelroute. Om langs alle kunstwerken van de stad te komen, kan je diverse routes door de stad nemen, zowel in het centrum als buiten het centrum. Op de website van Street Art Heerlen vind je een overzicht van alle locaties van coole murals in de stad, inclusief informatie over de kunstwerken.

Wil je met een gids langs de kunstwerken wandelen?

Elke eerste zondag van de maand organiseert VVV Zuid-Limburg een rondleiding door de stad van 90 minuten lang. De starttijd is 13u en het kost €8,75 per persoon om deel te nemen. De startlocatie is de Visit Zuid-Limburg winkel aan het Spoorplein 40 (Maankwartier).

Bezoek je de murals in Heerlen toch liever op eigen houtje?

Bestel dan de stadsgids ‘ENNE’ via deze website. Hierin vind je een bijzondere mural wandeling. Vergeet ook zeker niet de app van Street Art Cities te downloaden. Zij geven je inzicht in ruim 38.000 kunstwerken in bijna 1000 steden in 90 landen. Heel tof om te gebruiken in een stad! Uiteraard staat Heerlen hier ook tussen.

 1. Waar overnachten in Heerlen?

Bezoek je binnenkort Heerlen en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Heerlen.

 1. Download onze gratis reisgidsen Nederland

Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AmsterdamFrieslandZuid-HollandGelderlandHolland boven AmsterdamMaastricht-ValkenburgNoord-BrabantNoord-NederlandRotterdamTexelZeeland
Reisgids AmsterdamReisgids FrieslandReisgids Zuid-HollandReisgids GelderlandReisgids Holland boven AmsterdamReisgids Maastricht-ValkenburgReisgids Noord-BrabantReisgids Noord-NederlandReisgids RotterdamReisgids TexelReisgids Zeeland

Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

Maastricht

Gratis reisgids Maastricht & Valkenburg downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?