11 x mooiste wandelingen in Montenegro: info wandelroutes + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

11 x mooiste wandelingen in Montenegro: info wandelroutes + kaartje

4 januari 2024 in Montenegro0 reacties

Een handig overzicht met de mooiste wandelroutes in Montenegro + kaartje

Montenegro biedt een spectaculair landschap met indrukwekkende bergen, kristalheldere meren, en prachtige kustlijnen. Niet zo verwonderlijk dat je hier dan ook prachtig kan wandelen. Zo kan je in het Durmitor-gebergte wandelroutes volgen langs ruige pieken en diepe kloven, terwijl je in Biogradska Gora door de eeuwenoude oerbossen en langs gletsjersmeren wandelt.

Trek je beste paar wandelschoenen aan en ontdek onze favoriete wandelroutes in Montenegro.

Praktische info & tickets voor je rondreis Montenegro

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Tivat (enkel in het hoogseizoen) of Podgorica, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets
HuurautoIn Montenegro is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkan Nomads (va. € 690)
PakketreizenEen pakketreis naar Montenegro boeken? Kijk bij Sunweb (va € 394) of Prijsvrij (va € 297)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste wandelingen in Montenegro

  1. Wandeling rond het Black Lake

In het Durmitor Nationaal Park liggen een aantal prachtige 'bergogen' of gletsjermeren verspreid - 18 in totaal. Het is een goed idee om een aantal ervan te bezoeken wanneer je in het park bent (betaalde toegang). Als je slechts tijd hebt om er maar één te bezoeken, ga dan naar Black Lake (Crno jezero, zie ligging hier).

Dit pittoreske meer wordt omgeven door torenhoge dennen en ligt op slechts 40 minuten wandelen van het centrum van Žabljak. Het meer is erg diep waardoor het water behoorlijk koud kan zijn, maar het is een geweldige plek om af te koelen tijdens de hete zomermaanden. Er is bovendien een klein cafeetje aan het meer waar je een hapje kan eten of kan opdrogen na een frisse duik. Bekijk hier je wandelroute naar het Zwarte Meer (Black Lake).

OVERNACHTINGSTIP: Een leuke overnachtingsplek in Žabljak is Casa di Pino Eco Lodge, hier geniet van een heerlijk ontbijt met typisch lokale producten en gerechten.

  1. Hike door de mooie Mrtvica Canyon

Wie graag wandelt mag de Mrtvica Canyon niet missen tijdens je rondreis door Montenegro. kan deze kloof vinden tussen Podgorica en Žabljak (bekijk ligging). Deze spectaculaire kloof, die op sommige plaatsen tot 700 meter boven je hoofd uittorent, je wandelt langs de mooiste plekjes van de Mrtvica rivier.

Je start de 11 km lange wandeling aan de E65, deze brengt je langs de Danilov most brug en de Gate of the Wishes. Zoals op veel plaatsen in Montenegro, is het een goed idee om je zwemkledij steeds dichtbij te hebben. Ook op deze wandeling heb je de mogelijkheid om te verkoelen in het glasheldere (soms ijskoude) water. Download hier je wandeling naar de Mrtvica Canyon.

  1. Schilderachtig wandelpad naar het oude klooster van Reževići

Wandel bij een bezoek aan Petrovac ook zeker over het schilderachtige pad dat van de stad naar het oude klooster van Reževići leidt (bekijk ligging). Dit klooster, beroemd om zijn prachtige mozaïeken, werd gebouwd in de 14e eeuw. Rondom het klooster liggen ook verschillende grotten, een mooi dennenbos en uitkijkpunten vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving.

Wie niet zo ver wil wandelen kan onderweg stoppen bij het strandje “Perazića Do” (zie ligging hier), misschien wel een van de mooiste stranden Montenegro. De route brengt je via een gemakkelijk pad van 2 km lang, door 3 tunnels. Je komt ook bij de “Titanic van Montenegro”, een megalomaan hotel dat nooit is afgewerkt. Bekijk hier onze wandelroute.

VERBLIJFTIP: Ga genieten in alle luxe in hotel Riva, gelegen aan de kust van Petrovac, het hotel heeft een privé strand en je kan er heerlijk ontbijten en dineren.

  1. Bobotov Kuk, voor ervaren wandelaars

Een van de populairste activiteiten in het Durmitor Nationaal Park is natuurlijk wandelen. De wandelroutes lopen door het hele gebied en je kan wandelkaarten in Žabljak ophalen om je wandeling te plannen. Het hoogste punt in het park, met een hoogte van 2523 meter, is Bobotov Kuk (bekijk ligging). Let op, een wandeling naar deze bergtop is zeker niet voor onervaren wandelaars.

Deze wandeling kan je ook perfect combineren met een 80-km lange rondrit langs de Durmitor panoramische Ringroad P14 en Sedlo Pass vanuit Žabljak.

Doorwinterde wandelaars weten dat de trek naar de top een van de meest uitdagende, maar ook lonende wandelingen van het park is. De uitdagende beklimming wordt namelijk beloond met een fantastisch uitzicht over bijna heel Montenegro dat zich zelfs uitstrekt tot Bosnië en Herzegovina en Albanië.

  • De kortste route naar de top van Bobotov Kuk begint en eindigt in Sedlo, 14 kilometer buiten Žabljak. Die kortste route duurt ongeveer drie uur, of vijf tot zes uur heen-en-terug.
  • Een langere en meer uitdagende wandeling laat je toe om Bobotov Kuk te beklimmen met begin en einde in Žabljak. Dit is alleen voor ervaren wandelaars omdat het terrein heel wat uitdagender is. De hele wandeling duurt tien tot twaalf uur.

Welke route je ook kiest, je kan de trektocht enkel maken in de zomermaanden omdat de piek de hele winter bedekt is met sneeuw en de omstandigheden dan verraderlijk kunnen zijn.

  1. Uitdagende wandeling naar de top van Planinic

Een andere piek van Durmitor National Park is Planinic. Deze top is de eindbestemming van een andere populaire - ook relatief uitdagende - wandeling. De trek naar de top van Planinic (bekijk ligging) en terug duurt ongeveer acht uur. Deze piek biedt een aantal van de beste uitzichten over het park en de omgeving.

Ontdek nog meer van het Durmitor National Park met onderstaande tours en excursies

  1. Ladder van Kotor wandelen

Kotor is een charmant middeleeuws stadje met z’n kenmerkende rode dakpannen, een doolhof van geplaveide straten en oude architectuur. Geen wonder dus dat dit een van de populairste bestemmingen in Montenegro is. Onze stadswandeling door Kotor brengt je alvast langs de absolute trekpleisters van de stad, maar daarnaast kan je nog een andere wandeling volgen: de ladder van Kotor.

De Ladder van Kotor (ook wel bekend als de "Ladder of Cattaro") is het overblijfsel van de legendarische bergroute die Kotor verbond met de nabijgelegen dorpjes Njegusi en Cetinje. Vandaag de dag staat de weg vooral bekend om zijn kronkelige bochten en adembenemende uitzichten.

Het rotsachtige pad klimt de berghelling op in een reeks haarspeldbochten tussen de Scurda-kloof en de vestingmuren van de oude binnenstad van Kotor. Deze wandeling is een absolute must-do als je ergens in de baai van Kotor verblijft, of wanneer je Kotor bezoekt.

Let op: verwar de Ladder van Kotor wandelroute niet met de Kotor City Walls wandeling

In de oude binnenstad van Kotor, nabij de Church of St. Mary Collegiate, vind je het startpunt van de zogenaamde Kotor-stadsmurenwandeling (bekijk ligging). Velen denken dat de Ladder van Kotor hier begint maar niets is minder waar. Dit is het beginpunt van de route naar het fort van San Giovanni en niet het beginpunt van de Ladder van Kotor. Deze wandeling gaat namelijk over de stadsmuren van Kotor, via 1350 treden en langs oude vestingwerken omhoog. Uiteindelijk bereik je de heuveltop waar je het fort San Giovanni kan bezichtigen.

  1. Wandeling door het Lovćen Nationaal Park naar het Njegoš Mausoleum

Van de vijf nationale parken in Montenegro biedt het Lovćen Nationaal Park de beste mix van natuur en geschiedenis. Het ligt tussen ruige bergen waartussen wandelpaden je leiden naar dramatische pieken en verbluffende uitkijkpunten. De meest opvallende berg daarvan is de Lovćen, waarnaar het Lovćen Nationaal Park is vernoemd (betalende toegang tot park). Deze berg diende als inspiratie voor de naam van het land Montenegro, wat letterlijk 'zwarte berg' betekent. Lovćen is bedekt met dichte bossen en heeft inderdaad een zwarte aanblik. De uitgestrekte berg is bezaaid met wandelpaden en het nationale park omvat het centrale en hoogste deel van het massief.

Naast de uitdagende bergwandelingen kan je ook naar het mausoleum van Petar II Petrović-Njegoš op de top van de berg wandelen (bekijk ligging). De begraafplaats werd gebouwd in 1971 en de locatie werd uitgekozen door de 19e-eeuwse heerser zelf. Terwijl je geniet van de spectaculaire uitzichten zal je meteen begrijpen waarom hij deze locatie verkoos als zijn laatste rustplaats. Betaalde toegang om het praalgraf en monument te bezoeken, is zeker de prijs waard.

TIP: Wie zin heeft in een actieve dagtocht, kan deze dagtrip naar het nationaal park Lovćen boeken. Je geniet van een ontbijt in het dorp Njegusi, beklimt de top van het mausoleum met spectaculaire uitzichten en bezoekt het Cetinje-klooster.

  1. Verken het helderblauwe Biogradsko-meer

Biogradsko Gora Nationaal Park is zonder twijfel een van de must-see plekken in Europa voor natuurliefhebbers. Binnen de grenzen van dit beschermde gebied vind je een van de laatste drie grote oerbossen in Europa. Het bos bedekt de hellingen van bergketen, met toppen van meer dan 600 meter hoog, en omringt een reeks van zes gletsjermeren. Het meest toegankelijke gletsjermeer is het laaglandmeer van Biogradska vlakbij de ingang van het park. Snelstromende beekjes en kristalheldere meren weerspiegelen er de eeuwenoude bossen en lijken zo natuurschilderijtjes te creëren.

Wandeling rond het Biogradsko-meer

Hoewel het een van de kleinste nationale parken in Montenegro is, heeft het wel de grootste biodiversiteit. Dankzij de grote hoeveelheid regen die er valt, zijn er 26 verschillende plantenregio’s in het park te onderscheiden. Je kan er onder andere rondwandelen in een gematigd regenwoud waar bomen van meer dan 500 jaar oud staan.

Het Biogradsko-meer (bekijk ligging), in het hart van het oerwoud, is het grootste gletsjermeer in het park. Er is infrastructuur voorzien voor toeristen, waaronder een bezoekerscentrum, wandelpaden, campings en een restaurant. In de zomer is dit een populaire plek voor toeristen die verkoeling opzoeken weg van de kust.

VERBLIJFTIP: Geniet van een onvergetelijk verblijf in een van de lodges van het Eko Katun Damjanovic. Deze vakantieboerderij bevindt zich op een prachtige plek in het nationaal park.

  1. Stadswandeling door Budva

Ook in de steden kan je mooie wandelingen maken, volg bijvoorbeeld onze stadswandeling door Budva, een van de meest pittoreske stadjes van Montenegro. Vooral de historische citadel, die boven de azuurblauwe zee uittorent, is een bezoekje waard. De kleine straatjes, witte huizen en imposante kerk geven het oude centrum van Budva een romantisch karakter. In de omgeving van Budva vind je bovendien enkele van de mooiste stranden in Montenegro. Nog meer bijzondere bezienswaardigheden Budva vind je in onze blogpost.

  • Je start de wandeling bij de ruïnes van de Helleens en Romeinse necropolis.
  • Daarna passeer je langs onder andere de restanten van een oude Romeinse villa, het Budva-museum en natuurlijk ook de Sint-Ivankerk, het symbool van Budva.
  • Daarna verken je de oude citadel van de stad waar je de smalle steegjes verkent.
  • Hoogtepunten zijn de idyllische Sint-Savakerk en de kerk Santa Maria de la Punta, dat ook het eindpunt van de wandeling is, maar geniet onderweg ook vooral van de prachtige uitzichten.

VERBLIJFTIP: Hotel Bracera ligt op 200 meter van het Slovenska-strand en biedt moderne kamers met balkon en uitzicht op de kust.

De leukste verblijven in Montenegro?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie of rondreis door Montenegro? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Montenegro
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
SunwebSunweb vakanties in Montenegro
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
TUIDe mooiste all-in reizen met TUI

  1. Wandeling naar de top van de Ćurevac berg

De Tara River Canyon is de Europese versie van de Grand Canyon. De steile wanden stijgen hier tot 1300 meter boven de rivier uit en de watervallen, grotten en andere wonderen zijn in overvloed aanwezig. Als je maar één van de natuurwonderen van Montenegro kan bezoeken, doen moet het deze wel zijn. De vraag is alleen of je de kloof van bovenaf wil bekijken of jezelf erin wil onderdompelen tijdens een raftingtocht en de kliffen hoog boven jou ziet uittorenen.

Het blauwe water kan deze rivier soms een sprookjesachtig karakter geven. Wil je de kloof van bovenaf zien, maak dan zeker de uitdagende wandeling vanuit Žabljak naar de top van de Ćurevac berg (1625 meter). Die biedt een spectaculair uitzicht over de hele lengte van de kloof en laat je toe de diepte in te kijken beneden je. Dit is ook een leuk alternatief tijdens het droge seizoen, wanneer het rivierwater laag staat en je misschien niet kan varen.

  1. Wandelen in de buurt van Virpazar

De omgeving van het charmante kleine dorpje Virpazar leent zich ook uitstekend voor wandelvakanties. Er zijn tal van mogelijkheden om via wandelpaden te genieten van de omliggende wijngaarden en olijfboomgaarden in dit vruchtbare deel van Montenegro. In Virpazar vind je ook heel wat lokale gidsen die je graag begeleiden op enkele van de beste paden

De pittoreske Walnut Valley (bekijk ligging) is een van de populairste wandelbestemmingen in dit gebied. Vanuit Virpazar kan je naar het dorp Dupilo gaan en vervolgens de prachtige vallei op het platteland van Montenegro verkennen. Het wordt ten zeerste aanbevolen om een lokale gids te nemen om deze regio te verkennen. Een aantal gidsen bieden hun diensten aan in Virpazar en omgeving.

Virpazar is de ideale uitvalsbasis om een rondvaart op het Skadar meer te maken

  1. Waar overnachten in Montenegro

Ben je op zoek naar een bijzonder verblijf in Montenegro? Hieronder kan je alvast enkele aan te bevelen plekjes.

Enkele van onze favoriete verblijven in Montenegro

  • Eco Village Nevidio ligt ten zuiden van het Durmitor Nationaal Park, op wandelafstand van de Nevidio canyon. Zowel het restaurant als de 9 huisjes zijn gebouwd in traditionele sfeer en stijl. Het verblijf draagt duurzaamheid hoog in het vandaal. De keuken serveert heerlijke lokale gerechten. Meer info en boeken
  • Casa di Pino Eco Lodge ligt op 3 km van het Black Lake (Žabljak). De moderne appartementen beschikken over WiFi en er is een gratis privéparking. Sommige accommodaties hebben een keuken met een vaatwasser, een oven en een kookplaat. Ideale uitvalsbasis om het Durmitor Nationaal Park te verkennen. Meer info en boeken
  • Apartments Obala in Podgorica, ligt nabij het Skadar meer. Iedere dag schone handdoeken en lakens. Het ontbijt was lekker met vers fruit. Je kan aan het appartement druiven, mandarijnen en vijgen zo van de struiken en bomen plukken. Super locatie, pal naast de rivier/kanaal die uitmondt in het meer van Skadar. Meer info en boeken
  1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

Montenegro

Gratis reisgids Montenegro downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?