18 x mooiste bezienswaardigheden in de Oude stad van Kotor: wat zien & doen + verblijftips

Koop de volledige reisgids voor € 10

18 x mooiste bezienswaardigheden in de Oude stad van Kotor: wat zien & doen + verblijftips

3 januari 2024 in Montenegro0 reacties

Ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de oude stad van Kotor + verblijftips

Verscholen in de Baai van Kotor ligt dit middeleeuws havenstadje met z’n kenmerkende rode dakpannen, een doolhof van geplaveide straten en historische gebouwen. Geen wonder dus dat dit een van de populairste bestemmingen in Montenegro is.

In deze blogpost lees je alvast meer over de mooiste bezienswaardigheden in de oude stad van Kotor.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Kotor

Duur1 - 3 dagen ()
HuurautoIn Montenegro is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkan Nomads (va. € 690)
PakketreizenEen pakketreis naar Montenegro boeken? Kijk bij Sunweb (va € 394) of Prijsvrij (va € 297)
VerblijvenOvernachtingen in Kotor zijn:
 • B&B Palazzo Sbutega met buitenzwembad
 • Apartmani Matej modern ingerichte appartement + gratis parking
 • Boutique Hotel Astoria is een luxe hotel gevestigd in het 13de-eeuwse Paleis Buca
 • Centrum Hostel zowel tweepersoonskamers als gedeelde slaapzalen
 • Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
  Tours en activiteitenBoek je boottocht € 38 online

  Inhoud artikel

  Kaartje met bezienswaardigheden in Kotor

  1. Kampana-toren

  Vlakbij het punt waar de rivieren in de baai uitmondden kan je de Kampana-toren vinden. Dit is ongetwijfeld het meest prominente van alle historische overblijfselen van Kotor. Deze toren en citadel dateren uit de 13e en 14e eeuw. De vestingwerken en de oude binnenstad van Kotor werden in 1979 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO - tot nu toe als enige site van Montenegro.

  TIP: Bezoek je de stad voor de eerste keer? Volg dan zeker onze wandeling door de oude binnenstad van Kotor die begint in de fjordachtige haven van Kotor, een populaire jachthaven die nu bevolkt wordt met plezierbootjes en cruiseschepen. Vlak achter de haven bevindt zich de Kampana-toren.
  1. Sea Gate (zeepoort)

  Niet ver van de Kampana-toren kan je de stad binnenwandelen via de Sea Gate (of Main Gate). Deze stadspoort dient al sinds 1555 als de ingang tot de baai. Het is een van de drie historische stadspoorten die je in Kotor kan vinden. De andere twee zijn de rivierpoort in het noorden en de Gurdische poort in het zuiden. De omringende stadsmuur heeft een omtrek van 4,5 kilometer, is 20 meter hoog en de dikte varieert van 2 tot 16 meter.

  1. Oude charmante klokkentoren van Kotor

  Zodra je door de poort bent, zie je een oude charmante klokkentoren. Dit is een van de symbolen van Kotor. De bouw begon in 1602, maar de toren was vermoedelijk nog niet voltooid toen een aardbeving in 1667 toesloeg. Sindsdien helt de toren aanzienlijk naar de zee. Later werden pogingen gedaan om de kanteling te corrigeren, maar de toren keerde altijd terug naar dezelfde positie.

  1. Historische Paleis van de Rector

  Het historische Paleis van de Rector werd gebouwd in de 17e eeuw. In 1810 werd het oude paleis omgetoverd tot een theater en in de 20e eeuw fungeerde het ook als stadhuis.

  VERBLIJFTIP: Tegenwoordig huist het historische gebouw en het aangrenzende Napoleon-theater het boetiekhotel Cattaro ingericht met maritiem geïnspireerde kunstwerken en luxueus ingerichte kamers. Meer info en prijzen

  1. Sint-Tryphon-kathedraal

  De Sint-Tryphon-kathedraal is een van de twee rooms-katholieke kathedralen in Kotor en is momenteel de zetel van het katholieke bisdom van Kotor. De kathedraal werd opgetrokken in Romaanse stijl op de plaats van een veel oudere kerk. Die oorspronkelijke kerk huisde de overblijfselen van Sint-Tryphon nadat die uit Constantinopel (nu Istanboel) naar Kotor waren gebracht. De kathedraal werd daarom ingewijd in 1166 ter ere van Sint-Tryphon, de beschermheilige van de stad.

  In 1667 werd het bouwwerk echter ernstig beschadigd na een aardbeving, maar daarna grotendeels terug herbouwd. In 1979 veroorzaakte een aardbeving opnieuw heel wat schade, maar ook toen werd het gebouw gerestaureerd.

  Om het interieur van de kathedraal te kunnen zien, moet je een kleine toegangsprijs betalen, maar het is de moeite waard. Je vindt hier fresco's uit de 14e eeuw, stenen versieringen die het leven van Sint-Tryphon weergeven en er zijn ook reliëfs in zilver en goud te zien. Meer info op de website.

  1. Kotor, stad van de katten

  Je zal het merken, Kotor heeft een speciale liefde voor katten. De lokale gemeenschap is actief in het verzorgen van zwerfkatten, overal waar je komt zie je souvenirs in het teken van katten en er is zelf een kattenmuseum in Kotor. Meer info op de website

  1. Maritiem Museum bezoeken

  Het Maritiem Museum is waarschijnlijk het boeiendste museum van Kotor. Het ligt op het plein van de Boka-vloot in het hart van de oude stad. Kotor groeide uit tot een bekende zeehaven tijdens de middeleeuwen dankzij de Boka-vloot, een broederschap van Kotor-zeelieden dat werd opgericht in de 9e eeuw.

  Het Maritiem Museum, gehuisvest in het barokke paleis Grgurina, vertelt het verhaal van die beroemde zeelieden van Kotor alsook van de kunstenaars, scheepsbouwers, ambachtslieden, staatslieden, diplomaten en nog heel wat anderen die de maritieme bloeiperiode van Kotor mogelijk gemaakt hadden. Meer info op de website.

  Na je bezoek aan het museum, wandel je nog even naar het smalste straatje in Europa: Ulica Pušti me proć ofwel de "Let me Pass straat" (bekijk ligging).

  LEESTIP: Download onze gratis stadswandeling door Kotor en ontdek de mooiste plekjes van de stad.
  1. Kerk van de Heilige Geest

  Een van de meest bijzondere kerkjes in het oude Kotor is de Kerk van de Heilige Geest (Church of the Holy Spirit), gebouwd in 1694. Het gebouw werd in de jaren 1980 samengevoegd met een voormalig appartementencomplex om zo een concertzaal te vormen. De kerk heeft echter zijn twee zijkapellen en een kleine klokgevel aan de zuidkant behouden. Bekijk vooral het uitzonderlijke bas-reliëf boven het portaal. De locatie wordt nu gebruikt door een lokale muziekschool.

  WANDELTIP: Wil je graag meer te weten komen over alle top bezienswaardigheden in Kotor? Boek hier je begeleide wandeling met ervaren gids en kom alles te weten of het historische centrum.

  1. Orthodoxe Kerk van Sint-Lukas

  De kleine, maar charmante Orthodoxe Kerk van Sint-Lukas (Saint Luke) geeft een interessant inzicht in de historische Kroatisch-Servische betrekkingen hier in Kotor. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een katholieke kerk in 1195, maar het kerkgebouw werd tussen 1657 en 1812 gebruikt voor verschillende religies.

  Er stond toen zelfs een katholiek en een orthodox altaar naast elkaar. Het gebouw werd vervolgens geschonken aan de orthodoxe kerk. Binnenin moet je zeker de fragmenten van fresco's uit de 12e eeuw bekijken en ook de iconostasen (wand die bekleed werd met iconen) uit de 17e en 18e eeuw mag je niet overslaan.

  1. Souvenirs shoppen in de Kotor Bazaar

  Het historische centrum van Kotor loopt over van de leuke winkeltjes vol handgemaakte (en Chinese) souvenirs. Ook in de zogenaamde Kotor Bazaar zal je tal van mooie spulletjes vinden voor het thuisfront. Hier zitten er verschillende kraampjes bij elkaar waardoor het soms iets drukker kan zijn.

  In Kotor vind je tal van leuke, gezellige restaurantjes waar je na een lange dag in de Montenegrijnse zon kan proeven van lokale gerechten. Wie meer wilt proeven van de lokale keuken, kan ook altijd een privéwandeling met proeverijen in Kotor boeken.
  1. Orthodoxe Kerk van Sint-Nicholas

  Achter de Bazaar van Kotor vind je de Orthodoxe Kerk van Sint-Nicholas, de belangrijkste orthodoxe kerk in de stad. Ze werd gebouwd in 1909 en herbergt 4 enorme schilderijen van de evangelisten die in 1998 door Rusland geschonken werden. Binnenin heerst een mystieke sfeer door het donkere hout, de grijze muren, de zilveren bas-reliëfpanelen het eenvoudige glas-in-loodwerk.

  1. Wandel over de stadsmuren van Kotor

  Wil je graag de stad vanuit een ander perspectief zien, dan loont het zeker de moeite om de oude stadsmuren te beklimmen. De stadsmuren van Kotor dateren uit de Venetiaanse tijd en staan zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. Zo komt je automatisch ook langs de 3 verschillende poorten die toegang geven tot de stad.

  De 3 verschillende poorten van Kotor

  • De zeepoort aan de westkant is de hoofdpoort.
  • De poort van de rivier of de noordpoort is gebouwd in de renaissancestijl als een herinnering aan de overwinning in 1539 van Kotor op Turkse admiraal Barbarosa.
  • De gurdic poort, ook wel de zuidpoort genoemd.
  1. Wandeling naar het fort van San Giovanni

  Als je maar tijd hebt om maar één ding te doen in Kotor, dan raden we de wandeling naar het fort van San Giovanni aan. Deze relatief zware wandeling leidt je naar de oude vestingmuren van Kotor en biedt een fantastisch uitzicht op de baai en de omliggende bergen. Het beginpunt ligt een beetje verstopt tussen de smalle straatjes van de oude binnenstad (bekijk ligging), let goed op of je wandelt er zo voorbij.

  Iets verder vind je de kiosk (bekijk ligging) waar je tickets kan aankopen om de wandeling te maken. Nadien wandel je zigzaggend verder naar de top. Smeer je op warme zomerdagen goed in met zonnecrème, neem voldoende water mee en vergeet vooral geen foto's te maken van de bijzonder mooie omgeving! Eenmaal de top bereikt, kan je genieten van het mooiste uitzicht over de baai van Kotor.

  1. Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Remedy

  Halverwege de klim van de Ladder van Kotor kom je de Church of Our Lady of Remedy tegen. Dit is een goede plek om een pauze in te lassen of om en even op adem te komen. Deze historische kerk prijkt al sinds 1518 op een schilderachtige plek op de hellingen van de berg Sint-John. Je kan de kerk enkel bereiken via de 1350 trappen van het pad dat je naar het fort van Kotor brengt.

  1. Kasteel van Sint-Ivan

  Tijdens deze wandeling kom je bij uiteindelijk bij het kasteel van Sint-Ivan, een niet te missen bezienswaardigheid tijdens je rondreis door Montenegro. De meeste bezoekers komen echter niet voor de ruïnes van het kasteel, maar wel voor het adembenemende uitzicht. Vanaf het kasteel kan je namelijk niet alleen de stad Kotor bewonderen, maar je hebt zelfs uitzicht op de hele baai van Kotor. Hoewel de klim naar het kasteel enige inspanning vergt, met het uitzicht alles goed.

  Verdedigingsmuren en forten hebben Kotor al beschermd sinds het Illyrische tijdperk vóór de tijd van Christus, maar de bouw van het fort dat hier vandaag staat, wordt geassocieerd met de Romeinse keizer Justinianus. Hij liet het fort optrekken in de 6e eeuw. Het werd daarna nog meermaals herbouwd en aangepast tot in de 19e eeuw. Het grootste deel van het fort dat hier vandaag staat, dateert uit de Venetiaanse periode.

  Onder Venetiaans bewind doorstond het fort met succes twee Turkse belegeringen. Later was het eigendom van de Fransen en de Oostenrijkers en werd het gebruikt voor de verdediging van de stad tot aan de Eerste Wereldoorlog. Ondanks de schade aan de structuur tijdens de aardbeving van 1979, is het fort opmerkelijk goed bewaard gebleven.

  1. Ontspannen op de kleine stranden in Orahovac en Ljuta

  Buiten de stadsmuren van de Oude stad van Kotor heb je enkele kleine keienstranden die vooral in de buurt van de hotels liggen zoals Kotor Beach (bekijk ligging). Er zijn echter vlakbij een paar kleine stranden in Orahovac (bekijk ligging) en Ljuta (bekijk ligging) aan de E80 richting Perast.

  De stranden bestaan uit fijne steentjes en zijn relatief klein, maar er zijn ook genoeg andere plaatsen langs de kust van de baai van Kotor waar je kan ontspannen, genieten van de zon of een duik nemen in het heldere water. Het is handig om waterschoenen te dragen.

  1. Een fietstocht langs de kust van Kotor

  Mag het iets actiever zijn dan een namiddagje dobberen op het water in de Baai van Kotor? Dan is deze begeleide wandel- en fietstocht langs de kust van Kotor misschien wel iets voor jou.

  Samen met een Engelstalige gids maak je een fiets- en wandeltocht die je rond de baai van Kotor brengt. Je fietst van het charmante Kotor naar de schilderachtige dorpjes Muo en Prcanj, en bereik je uiteindelijk Stoliv, waar het wandelgedeelte door het oude kastanjebos begint.

  1. Speedboot rondvaart door de baai van Kotor

  De speedboot rondvaart in de Baai van Kotor is een must-do als je in Kotor bent. Het is prachtig om te zien hoe de ruige bergen torenhoog boven de oude dorpjes met de typische rode daken en drukke jachthavens uittorenen. De beste manier om dat te aanschouwen, is vanop het water. We raden je daarom aan om op je tweede dag in Kotor één van de vele toeristische boottochten te boeken. Deze laten je de mooiste plekjes in de baai zien. Zo kom je ook bij de blauwe grot, WOII onderzeeër tunnels, Mamula en Lady of the Rock.

  BOOTTOCHT: Je kan eventueel ook een kajak huren en op pad gaan met een van de vele lokale gidsen. GetYourGuide Montenegro biedt bijvoorbeeld een reeks opties vanuit hun kantoor in de oude stad.
  Bekijk hier alle tours en excursies naar de baai van Kotor.

  1. Mooiste daguitstappen vanuit Kotor

  Verblijf je meerdere dagen in Kotor, dan kan je een dagje vrijhouden om een leuke excursie of daguitstap te maken. Je kan bijvoorbeeld vanuit Kotor naar het westen gaan om het gebied rond Tivat te verkennen. Of een raftingavontuur boeken op de Tara rivier. Ontdek hieronder alvast enkele leuke daguitstappen die je kan maken vanuit Kotor.

  • Ontdek de rust en stilte van het Skadarmeer en het nationale park Biogradska Gora. Bewonder het prachtige uitzicht op het kalme water van meren, weelderige bossen en torenhoge bergtoppen. Boek je dagtour Skadarmeer en Biogradska Gora.
  • Bewonder het UNESCO-werelderfgoed aan de Adriatische kust tijdens deze begeleide speedboottocht vanuit Kotor. Breng een bezoekje aan het pittoreske stadje Perast en de Our Lady of the Rocks.
  • Of boek deze boottocht door de Baai van Kotor en kom langs dé topattracties van Boka Bay waaronder de oude stad Perast en zijn twee kleine eilanden, St. George en Our Lady of the Rocks, de onderzeebootbasis uit de Joegoslavische oorlogen, de Mamula-gevangenis en de Blauwe Grot.
  1. Waar overnachten in Kotor?

  Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in Kotor? Zowel in het historische stadscentrum als aan de schilderachtige Baai van Kotor vind je verschillende accommodaties voor ieders budget. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Kotor.

  Onze favoriete verblijven in Kotor

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

  Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

  Montenegro

  Gratis reisgids Montenegro downloaden

  Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?