De Ladder van Kotor beklimmen? Alle info over deze wandeling + kaart

Koop de volledige reisgids voor € 10

De Ladder van Kotor beklimmen? Alle info over deze wandeling + kaart

29 februari 2024 in Montenegro0 reacties

Praktische info over de Ladder van Kotor wandeling + tips

Voor hét beste uitzicht over de baai van Kotor wandel je best de Ladder van Kotor! Dit kronkelige bergpad met maar liefst 70 haarspeldbochten, loopt boven de middeleeuwse stadsmuren van de oude binnenstad van Kotor en brengt je langs enkele adembenemende uitzichtpunten.

In deze blogpost lees je alle info over de Ladder van Kotor wandeling.

Inhoud artikel

 1. Wat is de Ladder van Kotor?

De Ladder van Kotor (ook wel bekend als de "Ladder of Cattaro") is het overblijfsel van de legendarische bergroute die Kotor verbond met de nabijgelegen dorpjes Njegusi en Cetinje. Vandaag de dag staat de weg vooral bekend om zijn kronkelige bochten en adembenemende uitzichten.

Het rotsachtige pad klimt de berghelling op in een reeks haarspeldbochten tussen de Scurda-kloof en de vestingmuren van de oude binnenstad van Kotor. Deze wandeling is een absolute must-do als je ergens in de baai van Kotor verblijft, of wanneer je Kotor bezoekt.

Let op: verwar de Ladder van Kotor wandelroute niet met de Kotor City Walls wandeling

In de oude binnenstad van Kotor, nabij de Church of St. Mary Collegiate, vind je het startpunt van de zogenaamde Kotor-stadsmurenwandeling (bekijk ligging). Velen denken dat de Ladder van Kotor hier begint maar niets is minder waar. Dit is het beginpunt van de route naar het fort van San Giovanni en niet van de Ladder van Kotor. Deze wandeling gaat namelijk over de stadsmuren van Kotor, via 1350 treden en langs oude vestingwerken omhoog. Uiteindelijk bereik je de heuveltop waar je het fort San Giovanni kan bezichtigen.

Wat is het verschil tussen deze 2 wandelingen?

 • De Ladder van Kotor wandelroute is gratis, terwijl je voor de Kotor City Walls wandeling een ticket dient te betalen bij de kiosk.
 • De Ladder van Kotor start buiten de versterkte stad, terwijl de Kotor City Walls wandeling binnen de stadsmuren van Kotor ligt.
 • Mocht je dit wensen, kan je deze twee wandelingen wel combineren.

Op onderstaande kaart kan je beide wandelroutes bekijken

De leukste verblijven in Montenegro?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie of rondreis door Montenegro? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Montenegro
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
SunwebSunweb vakanties in Montenegro
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
TUIDe mooiste all-in reizen met TUI

 1. Waar begint en eindigt de Ladder van Kotor?

Het beginpunt van deze wandeling bevindt zich net buiten de oude binnenstad van Kotor, aan de Tabačina-weg die parallel loopt aan de rivier de Scurda. Wandel van het stadscentrum naar de River Gate waar je de Scurda-brug kan oversteken (bekijk ligging).

Wanneer je de brug hebt overgestoken, zie je aan de rechterkant een energiecentrale en wandel je de tweede brug over. Vervolgens zie je aan je linkerzijde de Pekara AS bakkerij en wandel je verder richting Apartments Ana. Op het einde van de straat begint de wandeling. Het officiële eindpunt van deze wandeling is bij Restaurant Nevjesta Jadrana (bekijk ligging).

WANDELTIP: Bekijk hier de ligging van het beginpunt van de Ladder van Kotor.

 1. De Ladder van Kotor wandelen

Al van bij het begin van de route, wandel je zigzaggend de berg op. Al na tien minuten wandelen poppen de eerste geweldige uitzichten over de baai van Kotor op. De wandelroute is in totaal zo'n 6,4 kilometer lang (enkel de heen-wandeling) en is over het algemeen makkelijk te volgen dankzij de kleine rood-witte markeringen op de rotsen langs het pad.

De beruchte haarspeldbochten (ongeveer 70 in totaal) beginnen vrijwel onmiddellijk na de start van de wandeling bij de oude waterkrachtcentrale. Onderweg begroet je enkele geiten en koeien en kan je hier en daar halt houden bij stenen huisjes waar je iets kleins kan eten en/of drinken. Er is ook een kleine kaasshop op de route (bekijk ligging) waar je even kan pauzeren en kan proeven van de lokale kaas.

Waarom deze wandeling het overwegen waard is? Zonder enige twijfel omwille van de adembenemende uitzichten! Wanneer je de wandeling in de vroege ochtend plant, kan je de zonsopgang boven de baai van Kotor meemaken, iets wat deze wandeling des te bijzonder maakt.

Alternatieve route naar het kasteel van San Giovanni

Na een halfuurtje wandelen, kan je een alternatief pad volgen richting het kasteel van San Giovanni. Indien je de Ladder van Kotor net iets te zwaar vindt, kan je deze route vervolgen. In de verte zie je een trapje aan een klein venster waar je kan door klimmen om het fort te bereiken (bekijk hier de ligging van deze doorgang). Wil je toch liever de Ladder van Kotor volledig wandelen én het kasteel zien? Dan kan je deze tussenstop bewaren voor op de terugweg.

OPGELET: Houd er echter rekening mee dat het niet altijd mogelijk is om deze twee wandelingen te combineren. Zo nu en dan worden er bewakers geplaatst bij deze "sluiproute" of wordt deze doorgang afgebakend. Het is namelijk zo dat je een toegangsprijs dient te betalen voor de wandeling naar het kasteel van San Giovanni, terwijl je de Ladder van Kotor gratis kan bewandelen.

Top of the Kotor Ladder en Restaurant Nevjesta Jadrana met panoramisch zicht

De wandeling zet zich dan verder richting het uitzichtpunt: Top of the Kotor Ladder. Hier heb je een prachtig uitzicht over de baai, vooral bij zonsopgang. Sommigen houden de wandeling hier bij bekeken en keren terug naar het startpunt of de oude binnenstad.

Indien je nog niet moe bent, kan je nog een eindje verder wandelen tot het Restaurant Nevjesta Jadrana (bekijk ligging) waar je kan genieten van typische Montenegrijnse gerechten en een prachtig panoramisch uitzicht. Onderweg naar het restaurant heb je trouwens een bijzonder goed uitzicht op het fort van San Giovanni. Bekijk hier de openingsuren én de menukaart!

Tussenstop op de terugweg: Kasteel van San Giovanni (Fort of St. Ivan)

Op je terugweg kan je dus overwegen om een bezoekje aan het kasteel van San Giovanni in de wandeling op te nemen. Dit kasteel is een niet te missen bezienswaardigheid in Kotor. De meeste bezoekers komen niet naar hier voor de ruïnes van het kasteel te bezichtigen, maar wel voor het - zoveelste - adembenemende uitzicht op de hele baai van Kotor.

 • De verdedigingsmuren en forten hebben Kotor al beschermd sinds het Illyrische tijdperk vóór de tijd van Christus, maar de bouw van het fort dat hier vandaag staat, wordt geassocieerd met de Romeinse keizer Justinianus. Hij liet het fort optrekken in de 6e eeuw.
 • Het werd daarna nog meermaals herbouwd en aangepast tot in de 19e eeuw. Het grootste deel van het fort dat hier vandaag staat, dateert uit de Venetiaanse periode.
 • Ondanks de schade aan de structuur tijdens de aardbeving van 1979, is het fort opmerkelijk goed bewaard gebleven.

WANDELTIP: Wil je zeker zijn dat je het kasteel kan bezichtigen én de Ladder van Kotor kan wandelen? Dan is er nog een derde optie. Wandel de route naar het fort van San Giovanni (toegangsprijs van €8), na het bezoeken van het kasteel kan je via het venstertje de Ladder van Kotor starten tot het Restaurant Nevjesta Jadrana en daar terugkeren richting het beginpunt van de Ladder van Kotor.

 1. Wanneer kan je de Ladder van Kotor best beklimmen?

De Ladder van Kotor kan je het hele jaar door beklimmen. Tijdens de warmere maanden (mei t.e.m. oktober) kan je de wandeling best zo vroeg mogelijk beginnen, zodat je de middagzon en de massa toeristen kan vermijden.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Tegenwoordig huist het historische gebouw en het aangrenzende Napoleon-theater het boetiekhotel Cattaro ingericht met maritiem geïnspireerde kunstwerken en luxueus ingerichte kamers. Meer info en boeken.

 1. Hoelang duurt de wandeling?

 • De volledige Ladder of Kotor wandelroute van Kotor naar het Restaurant Nevjesta Jadrana in Krstac en terug naar Kotor duurt ongeveer 6 uur, afhankelijk van hoeveel keer je stopt onderweg.
 • Maak je een kortere wandeling en keer je om bij het uitkijkpunt ‘Top of the Kotor Ladder’ (bekijk ligging), dan doe je er ongeveer 4 uur over.
 1. Praktische info over de Ladder van Kotor

 • De officiële Ladder van Kotor wandeling begint bij de oude waterkrachtcentrale (bekijk ligging) en eindigt bij Restaurant Nevjesta Jadrana (bekijk ligging).
 • Afhankelijk van de route die je verkiest ben je zo'n 4 à 6 uur onderweg.
 • Het Ladder van Kotor-pad wordt duidelijk aangegeven met rode en witte markeringen.
 • Hoe hoger je komt, hoe rotsachtiger het pad lijkt te worden. Wees dus aandachtig op de stukken waar je wandelt.
 • Je kan de wandeling volgen met behulp van de Maps.me of Google Maps.
 • Je kan de wandeling ook combineren met een bezoekje aan het fort van San Giovanni: beginnende vanuit het stadscentrum of via de sluiproute.
 • Draag je beste paar wandelschoenen, breng voldoende water mee en smeer je goed in met zonnecrème.
 • De Ladder van Kotor is best een zware wandeling. Heb je niet zo'n goede conditie of heb je snel hoogtevrees? Dan raden we deze wandeling af. Ook gezinnen met kinderen kunnen deze wandeling beter vermijden.
 1. Waar overnachten in Kotor?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in Kotor? Zowel in het historische stadscentrum als aan de schilderachtige Baai van Kotor vind je verschillende accommodaties voor ieders budget. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Kotor.

Onze favoriete verblijven in Kotor

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

Montenegro

Gratis reisgids Montenegro downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?