13 x mooiste bezienswaardigheden aan de Makarska Riviera: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden aan de Makarska Riviera: wat zien & doen?

29 augustus 2023 in Kroatië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden aan de Makarska Riviera + verblijftips

De Makarska Riviera is een schilderachtige kuststrook en zonder twijfel een van de mooiste en meest indrukwekkende vakantiebestemmingen in het zuiden van Kroatië. De Riviera is ongeveer 60 kilometer lang en wordt gekenmerkt door zijn charmante kustplaatsen met dromerige kiezelstranden, adembenemende landschappen van het Biokovo-gebergte en uiteraard ook de heerlijke traditionele Kroatische keuken.

Smaakt dat naar meer? Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden aan de Makarska Riviera.

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden aan de Makarska Riviera

  1. Makarska

Gelegen aan de Adriatische kust van Dalmatië en tegen de voet van de bergketen Biokovo, heeft Makarska een prachtige ligging. Makarska is meteen de grootste stad aan de Makarska Riviera en heeft een levendige oude binnenstad met een doolhof aan smalle steegjes en pleintjes.

Een van de belangrijkste plekken in de havenstad is het Kačića plein waar je de Sint-Marcuskerk en het standbeeld van de bekende Kroatische poëet Andrija Kačić kan vinden. Ook het stadsmuseum en Pijaca, een lokale markt waar je verse producten kan kopen, zijn de moeite om te bezoeken. Voor een romantische wandeling kan je terecht op de boulevard die omringd wordt door palmbomen en uitkijkt op de haven waar de mooiste plezierjachten zijn aangelegd.

BOOTTOCHT: Vanuit de haven kan je ook een bootexcursie maken of zelf een bootje huren. Zo vertrekken er verschillende veerboten naar de Kroatische eilanden zoals Hvar. Bekijk hier alle boottochten in Makarska.

  1. Franciscanenklooster van Makarska

Het eeuwenoude Franciscanenklooster ligt vlakbij de haven van Makarska. Aan het eind van de 15de eeuw kwamen de Franciscanen naar Makarska en vestigden zich bij de Sint-Mariakerk. Hun verblijfplaats werd aangewezen als klooster dat samen met de kerk enkele zware tegenslagen heeft ondergaan waaronder vernielingen door de Venetianen en Ottomanen, branden en aardbevingen.

Ondanks alles slaagden de Franciscanen erin een bibliotheek op te richten met ongeveer 5.000 boeken, 24 incunabelen, vele tijdschriften en manuscripten. Het klooster is uitgegroeid tot een cultureel monument van de stad en beschikt tot op de dag van vandaag over een rijk archief, waarin 369 Ottomaanse documenten worden bewaard.

VERBLIJFTIP: Luxury Rooms Palace B&B ligt in het centrum van Makarska, dicht bij het Ratac-strand en de Makarska Riva Promenade. Deze charmante B&B biedt ruime kamers met een eigen badkamer en een heerlijk ontbijtje (vegetarische opties mogelijk) en een aangenaam verblijf. Meer info en boeken.

  1. Schiereiland St. Peter

Na een bezoekje aan de oude stad van Makarska, raden we een wandeling op het mooie Sv. Peter’s schiereiland aan, dat vlak voor de haven ligt. Vanaf het schiereiland heb je een prachtig zich over de oude stad en geniet je van één van de mooiste zonsondergangen.

Kiezelstranden omzomen de landtong en er zijn verschillende wandelpaden uitgestippeld om het eiland op eigen houtje te ontdekken. Zo kan je naar het noordelijkste puntje van het schiereiland wandelen waar je de Sv. Peters vuurtoren vindt of naar de 13de eeuwse Sint-Pieterskerk.

  1. Brela

Brela is met zijn pittoreske ligging, fenomenale stranden en het majestueuze Biokovo-gebergte op de achtergrond een van de mooiste vakantiebestemmingen aan de Makarska Riviera. De kustplaats werd vooral beroemd vanwege het prachtige strand van Punta Rata met de opvallende Brela-steen.

Wandel over de kilometerslange boulevard langs de kustlijn en geniet van een terrasje met uitzicht op zee. Over wandelen gesproken, vanuit Brela kan je een mooie wandeling maken naar het naburige stadje Baška Voda (ca. 20 tot 25 minuten). 's Avonds kan je aan de wandelpromenade genieten van een romantisch dinertje.

VERBLIJFTIP: Het Bluesun Hotel Soline wordt van 3 kanten omgeven door de zee en ligt op wandelafstand van de topbezienswaardigheden in de omgeving. Het hotel beschikt over moderne kamers, wellnessfaciliteiten, een zwembad en een schitterend uitzicht. Meer info en boeken.

  1. Makarska Observatory

Op een kleine heuvel, vlakbij het schiereiland, kan je het observatorium en het astropark van Makarska bezoeken. Het observatorium is opgericht om onderzoek te doen naar verschillende aspecten van de astronomie, zoals planeten, sterren, en andere hemellichamen. Aan de hand van leuke activiteiten, rondleidingen en educatieve displays kom je meer te weten over het universum. Meer info op de website

  1. Baška Voda

Na een mooie wandeling van ongeveer 20 minuutjes vanuit Brela bereik je het charmante Baška Voda. Deze plek staat vooral bekend om zijn prachtige stranden met kristalhelder water en schilderachtige omgeving. Plof je handdoek neer op een van de prachtige stranden (bv. Plaža Nikolina), bezoek de St. Nicolaaskerk aan de boulevard en geniet van een verfrissend ijsje of een heerlijke kop koffie aan de jachthaven.

Boek je een onvergetelijke daguitstap aan de Makarska Riviera

  1. Tučepi

Het pittoreske dorpje Tučepi is gunstig gelegen tussen de zee en het indrukwekkende Biokovo-gebergte en wordt omringd door een azuurblauwe zee en een uitgestrekt kiezelstrand van ruim 3 kilometer lang, het langste strand van de regio. Een sierlijke promenade slingert langs de kust, met aan weerszijden dennenbomen die schaduw bieden tijdens de warme zomerdagen.

Breng zeker eens een bezoek aan de charmante Sint-Joriskerk met bijzondere kenmerken van de Dalmatische barok. Het toeristische centrum ligt rond de mooie haven, waar kleurrijke vissersbootjes, jachten en rondvaartboten liggen te dobberen. Hier vind je ook de meeste restaurants, bars en hotels.

Zip-line ervaring boeken in Tučepi

Op zoek naar een leuke activiteit tijdens je strandvakantie in dit sfeervolle dorpje? Dan raden we deze zipline-ervaring in Tučepi aan. Beleef avontuur midden in de ongerepte natuur en geniet van het panoramische uitzicht op de prachtige Kroatische kustlijn. Echt iets voor jou? Boek je zip-line ervaring hier.

  1. Podgora

Ten zuiden van Tučepi, op nog geen 5 minuten rijden, ligt het voormalige vissersdorpje Podgora. Hier kan je genieten van de romantische kustpromenade en de sfeervolle vissershaven met gezellige restaurants en bars. Een verblijf in Podgora is ideaal voor wie op zoek is naar een rustige en ontspannende vakantie.

  1. Omiš

Omiš is een historische stad bekend om zijn fascinerende geschiedenis als piratenbolwerk tijdens de middeleeuwse periode. Gedurende de middeleeuwen fungeerde dit kustplaatsje als een cruciale uitvalsbasis voor de gevreesde zeerovers van de Adriatische Zee.

Vandaag de dag is het een gezellige, middeleeuwse stad omringd door prachtige stranden, veel natuur en historische bezienswaardigheden zoals het Mirabella-fort. Oude stenen huizen, de overblijfselen van de oude stadsmuren, smalle straatjes met kleine boetiekjes en ambachtswinkels, het stadsmuseum en enkele prachtige kerkjes zijn de hoogtepunten van de charmante binnenstad.

Mirabella-fort (Tvrđava Mirabela) en het fort Starigrad

Het middeleeuwse Mirabella-fort, ook wel bekend als Peovica, is prachtig gelegen op een rots en torent hoog uit boven de oude binnenstad. Het werd gebouwd door de Venetianen om de stad te beschermen tegen vijandelijke aanvallen van piraten.

Na een wandeling van 15 minuten naar het kasteel word je beloond met een spectaculair uitzicht op de stad, de rivier Cetina en de Adriatische Zee. Een andere unieke plek om te bezoeken is het 15e-eeuwse Starigrad Fortica. Letterlijk twee hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Omiš.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Kroatië.
  1. Raften op de Cetina-rivier

Zin in een avontuurlijk daguitstap? Wat dat je van een dagje raften op de Cetina rivier? De Cetina-rivier ligt in de buurt van de stad Omis en is een van de populairste raftplekken in Kroatië. De rivier stroomt door schilderachtige ravijnen en biedt een spannende raftervaring met verschillende moeilijkheidsgraden, waardoor het geschikt is voor zowel beginners als ervaren rafters. Bovendien geniet je vanuit je raft van een fantastisch zicht op het groene landschap en het berglandschap.

EXCURSIES: Wil jij ook graag avontuur beleven op de Cetina rivier? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies op de Cetinarivier. Houd er wel rekening mee dat de meeste tours niet geschikt zijn voor jonge kinderen.

  1. Uitkijkpunt bij het standbeeld Mila Gojsalic

Op 5 kilometer van Omis, vind je een bijzonder uitkijkpunt bij het standbeeld Mila Gojsalic, gebouwd door de beroemde Kroatische beeldhouwer Ivan Meštrović. Je kan het standbeeld bereiken door vanuit Omis te hiken of je kan ook gewoon met de auto via een kronkelige weg naar het uitzichtpunt rijden (bekijk hier de ligging). Vanaf de top heb je een spectaculair panorama op de Omis Canyon, de bergen op de achtergrond en zelfs op een waterval.

Het standbeeld is een eerbetoon aan de legende van Mila Gojsalic. Mila was een jonge vrouw die volgens een legende haar leven gaf om de stad te beschermen tegen het Ottomaanse leger. Haar dappere daad wordt nog steeds gevierd in Omis en het standbeeld is een belangrijk symbool van de geschiedenis van de stad.

  1. Wandelen in natuurpark Biokovo

Het Biokovo Natuurpark is een boeiend natuurwonder in de Dalmatische regio en staat bekend om zijn opvallende schoonheid, diverse ecosystemen en opmerkelijke landschappen. Het park is vernoemd naar het indrukwekkende Biokovo-gebergte dat het gebied domineert.

Een van de bepalende kenmerken van Biokovo is het ruige terrein, gekenmerkt door torenhoge pieken, diepe kloven en rotsachtige kliffen. Deze dramatische landschappen bieden natuurlijk een uitstekende setting voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Er zijn paden van verschillende moeilijkheidsgraden die door het park slingeren en wandelaars langs de mooiste plekjes brengen. Naarmate je stijgt, worden de uitzichten steeds adembenemender, waarbij je aan de ene kant de sprankelende Adriatische Zee ziet schitteren en aan de andere kant het pittoreske Dalmatische achterland kan bewonderen.

Rondleiding door het natuurpark Biokovo, incl. Skywalk

Skywalk Biokovo

Een van de opvallende attracties is de Skywalk Biokovo, een verhoogd platform dat een onbeschrijfelijk uitzicht biedt op het landschap. Op sommige dagen kan je zelfs Italië in de verte zien liggen.

De hoefijzervormige loopbrug met glazen bodem ligt op een hoogte van 1228 meter boven de zee, steekt zo'n 11 meter voor de klif uit en is dus geen aanrader voor wie last heeft van hoogtevrees. Om het platform te bereiken, kan je de wagen achter laten bij de voorziene parking (bekijk ligging) en wandel je op zo'n 2 uur naar het uitkijkpunt. Of je kan ook gewoon met de auto naar de parking rijden bij het uitzichtpunt. Meer info op de website.

LEUKE TIP: Maak een onvergetelijke rit in een open Tuk Tuk door het Biokovo-natuurpark naar de Skywalk. Onderweg geniet je van de mooiste uitzichten en met een beetje geluk kom je tijdens deze tocht zelfs wilde paarden, koeien en berggeiten tegen. Boek je Skywalk Biokovo-zonsondergangtour met de TukTuk hier.

  1. Botanische tuin van Kotišina

De Botanische tuin Kotisina is een verborgen juweeltje gelegen in het hart van het Biokovo-gebergte, bij het gelijknamige dorpje Kotisina. Het is geen klassieke botanische tuin, het gebied werd ontworpen als een “omheind deel van de natuur”, waar de lokale flora zo goed mogelijk behouden kan blijven. Er lopen verschillende wandelpaden door de tuin, waarlangs informatieborden staan en je kan er een bezoekje brengen aan het Interpretatiecentrum Kaštel Kotišina (bekijk ligging).

  1. Genieten aan de mooiste stranden van de Makarska Riviera

De kust van de Makarska Riviera strekt zich uit vanaf het charmante dorpje Brela tot aan Gradac. De 60 kilometer rivièra bestaat uit gezellige badplaatsen met idyllische baaien en mooie witte zand- en kiezelstranden. Hieronder alvast een overzichtje van dé must-see stranden aan de Makarska Riviera.

Punta Rata Beach

Laat ons beginnen met het bekendste strand: Punta Rata Beach in de buurt van het stadje Brela (bekijk ligging). Het strand staat bekend om zijn ongerepte schoonheid, helderblauwe water en het prachtige uitzicht op de omliggende bergen en de zee. Maar het meest opvallende kenmerk van het strand is toch wel de karakteristieke rots met bomen erop die boven de zee uitsteekt.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een gezellig appartementje met uitzicht op een van de mooiste stranden aan de Makarska Riviera? De appartementen van Punta Rata Room liggen op 150 meter van het strand.

Nugal Beach

Nugal Beach heeft een reputatie opgebouwd als naturistenstrand (kleding dragen is hier dus niet verplicht). Het strand is gelegen in een rotsachtige baai, tussen Makarska en Tučepi en de wateren staan bekend om hun heldere blauwe kleur. Het is een geweldige plek om te zwemmen en snorkelen. Vanwege het gebrek aan faciliteiten is het wel aan te raden om je eigen drinken en snacks mee te brengen, maar ook strandbenodigdheden zoals een parasol of ligbedje.

Door de ligging tussen de rotsen is het enkel mogelijk om het strand te voet of met een bootje bereiken. Vanuit Makarska wandel je via een rotsachtig pad naar het strand of rijd meteen met de auto naar het nabijgelegen dorpje Volicija en parkeer daar de auto. Vanaf de parking is het nog zo'n 20 minuten afdalen naar het strand.

Makarska Beach

Uiteraard mag ook het strand van de grootste stad aan de Makarska Riviera niet ontbreken. Na je bezoek aan de oude binnenstad, kan je de handdoek uitleggen op dit schaduwrijke strand waar je tal van (water)activiteiten kan ondernemen. Namiddagje parasailen of windsurfen? Of toch liever gewoon enkele baantjes trekken in het helderblauwe water? Het kan hier allemaal. Oh ja, geniet natuurlijk ook van een lekker ijsje in een van de ijssalons langs de promenade.

Nog meer stranden waar je terecht kan zijn onder andere het strand van Velika Duba, het Nikolina-strand en het Ikovac-strand.
  1. Waar overnachten aan de Makarska Riviera?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie aan de Makarska Riviera? Als een van de belangrijkste steden aan de riviera, biedt Makarska een breed scala aan accommodatieopties, maar ook Brela, Tučepi, Baška Voda en Podgora zijn een ideale uitvalbasis. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adresjes, of bekijk meteen het volledige aanbod hotels aan de Makarska Riviera.

  • Makarska: Heritage Hotel Porin Makarska, gevestigd in voormalig adellijke paleis, is ideaal gelegen aan de Riva Promenade in het centrum van Makarska. Meer info en boeken.
  • Brela: Het Bluesun Hotel Soline wordt omgeven door de zee en ligt op wandelafstand van de topbezienswaardigheden in de omgeving. Het hotel beschikt over moderne kamers, wellnessfaciliteiten, een zwembad en een schitterend uitzicht. Meer info en boeken.
  • Tučepi: TUI Blue Jadran ligt aan een afgelegen (openbaar) strand, biedt stijlvolle kamers, 3 verschillende restaurants en een infinity pool met een panoramisch uitzicht op zee. Meer info en boeken.
  1. Boek je vakantie naar de Makarska Riviera

Aanbieders vliegvakanties naar Makarska Riviera

Goedkoop je vliegtickets boeken

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Makarska Riviera

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de Makarska Riviera? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Makarska in het zuiden van Kroatië.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?