Stedentrip Reykjavik? Alle info en tips voor je citytrip naar Reykjavik in IJsland

Volledige reisgids kopen voor € 10

Stedentrip Reykjavik? Alle info en tips voor je citytrip naar Reykjavik in IJsland

9 februari 2023 in IJsland0 reacties

Praktische info + onze handige tips om je stedentrip Reykjavik te plannen

Wanneer je afreist naar IJsland, kom je sowieso in de hoofdstad Reykjavik terecht. Of je nu een langere rondreis door IJsland wilt maken, dan wel The Golden Circle of een paar gerichte uitstappen wil gaan doen: het loont zeker ook de moeite om een korte stedentrip in Reykjavik zelf op te nemen in je vakantieplannen. De stad is niet erg groot en ligt op slechts 3 uur vliegen van België en Nederland. Die afstand is dus ook ideaal wanneer je een kortere impressie van het land van vuur en ijs wilt krijgen.

Wij zetten je alvast op weg met een aantal essentials die je zeker niet mag missen in en rond Reykjavik. Je krijgt ook een aantal warm (of koud) aanbevolen suggesties voor daguitstappen en excursies.

Praktische info & tickets voor je rondreis IJsland

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets3,5 uur vliegen op Keflavík (Reykjavík), richtprijs € 179 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Momondo
Shuttle serviceBusvervoer van de luchthaven Reykjavik naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Nordic (va. € 1149), Riksjatravel (va.€ 495) of ANWB (va. € 489) of Djoser (va. € 1995)
Avontuurlijk 4x4Mag het iets avontuurlijker zijn? Dan kan je deze 7 daagse rondreis in 4x4 jeep met daktent (va. €690)
Huurauto
  • Wil je enkel Ringweg 1 volgen in de lente/zomer dan kan je perfect een normale personenwagen huren.
  • Wil je echter graag het binnenland in en de F-wegen nemen, dan is een 4x4 alle terreinwagen verplicht. Ook in de winter zou ik aanraden om voor een 4x4 te gaan.
  • Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Beklim de Hallgrímskirkja kerk

De 73 meter hoge kerktoren van Reykjavik is wellicht het bekendste bouwwerk van de stad. Niet in het minst door het moderne en opvallende ontwerp. Het is in feite een ode aan de vele natuurlijke basaltstructuren is die je in IJsland kan aantreffen. De kerk staat er ook nog maar sinds de jaren ’80, dus ze is nog in uitstekende staat.

Binnenin is er niet zo veel te zien, behalve een zeer groot orgel met wel 5000 orgelpijpen. Voor een paar euro kan je naar de top van de kerktoren via de lift en krijg je een adembenemend uitzicht op de wijde omgeving van Reykjavik.

TIP SLAPEN: Graag overnachten met zicht op het noorderlicht dan is zijn de Reykjavik Domes de gedroomde plaats om bijzonder te overnachten. In deze bijzondere bollen.

  1. Walvissen spotten in de haven

Reykjavik ligt langs de Atlantische Oceaan en net onder de poolcirkel. Dit maakt dat de haven een uitstekende uitvalsbasis is om walvissen en dolfijnen in het wild te gaan spotten. Je kan dan ook een boottocht reserveren voor een walvissafari vanaf €70.

  • De schippers weten uit ervaring waar de kans het grootste is om walvissen aan te treffen.
  • Ze weten vaak ook de “vaste” territoria van sommige dieren zijn.
  • Maar 100% garantie dat je er zal zien heb je natuurlijk niet, al hebben de meeste tours wel een garantie dat je gratis mee mag met een volgende tour als je niets gezien hebt.
  • Er zijn het hele jaar door walvistours, maar de beste periode om er te zien is in de zomer van april tot en met september.
  • Boek alvast je walvistour vanuit Reykjavik hier online
  1. Kuieren langs de fel gekleurde huisjes

De opvallende gekleurde huisjes in de stad zullen je meteen opvallen. Ga gerust even ontdekken in de straten. De meeste huizen zijn overigens gebouwd met metalen platen, dit doordat IJsland altijd al weinig bosgrond en dus ook weinig inheemse houtvoorraden heeft gehad.

Wil je graag te voet Reykjavik verkennen zonder de belangrijkste bezienswaardigheden onderweg te missen? Download onze stadswandeling door Reykjavik deze brengt je langs alle highlights van de stad.

  1. Het kunstwerk Sun Voyager (Sólfarið)

De Sun Voyager is een opvallend stalen kunstwerk van Jon Gunnar Arnason dat op de dijk nabij Saebraut aan het water staat. Het ontwerp lijkt op een Vikingschip, maar volgens de kunstenaar is het een “droomboot” die naar de zon toe reist als symbool van hoop, vooruitgang en vrijheid.

Op de achtergrond ligt de Mount Esja om het plaatje compleet te maken.

  1. Winkelstraat Laugavegur

Laugavegur is zowat de belangrijkste centrumstraat van Reykjavik met een groot aantal winkel, koffiebars en pubs. Ideaal om wat rond te wandelen en eens te kijken naar de etalages van vintage shops, interieurzaken en kledijwinkels.

  1. Het hypermoderne concertgebouw Harpa

Het Harpa-complex is het duurste gebouw van IJsland met een kostenplaatje van 120 miljoen euro. De vele gekleurde glasvlakken voor de ramen zijn het meest opvallende element. Ook binnenin valt er wel wat te beleven. Zo kan je de voorstelling “How to become Icelandic in 60 minutes” meermaals per week bijwonen. Dat is een leuke introductie tot de IJslandse cultuur. Tickets kosten ongeveer 35 euro.

LEESTIP: Zonder zorgen en zonder veel opzoekingswerk op rondreis in IJsland? Download onze reisgids IJsland, zo haal je het maximum uit je reis !

  1. Leer over de IJslandse geschiedenis in het Nationaal Museum

In het Nationaal Museum leer je meer over het verleden en het heden van het land. Je gaat letterlijk vanaf de Vikingen tot de moderne tijden. Naast een aantal permanente exhibities zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Wil je graag het museum bezoeken? Maak het jezelf gemakkelijk, bestel je tickets hier online.

  1. Proef van de beroemdste hotdogs ter wereld

Het hotdogkraam van Bæjarins Beztu Pylsur werd in 2004 op slag wereldberoemd toen de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton er ooit voor het oog van de camera’s doodleuk een hotdog met mosterd bestelde.

Vele andere celebrities volgden de afgelopen jaren zijn voorbeeld zoals Kim Kardashian, James Hetfield en Charlie Sheen. Het kraam dook ook op in menig tv-show en YouTube-kanaal, dus je kan het gerust een hedendaags icoon in de stad noemen. Toegegeven: de hotdogs zijn ook echt wel lekker, dus het is het aanschuiven wel waard als je wat honger hebt.

  1. Zoek de maquette in het stadhuis van Reykjavik

Het stadhuis van Reykjavik is van buitenaf misschien niet het meest spannende gebouw, maar binnen vind je een reuzegrote maquette van IJsland die wel de moeite is om even te gaan bekijken. Verder is er ook een leuk café in gevestigd met uitzicht over het meer van Tjörnin.

  1. Höfðihuis

Dit huis is wereldbekend door talloze bezoeken van staatshoofden en andere vooraanstaande figuren zoals Queen Elisabeth II, Winston Churchill of Marlène Dietrich.

Verder speelde het ook zijn rol in de Koude Oorlog. Hier vonden namelijk de besprekingen plaats tussen de Amerikaanse president Reagan en de Sovjetleider Michael Gorbatsjov in 1986.

  1. Bewonder de Imagine Peace Tower by night

De Imagine Peace Tower is een outdoor kunstwerk van Yoko Ono, de weduwe van John Lennon. Het werk werd geplaatst in 2007 en is geïnspireerd op Lennon’s klassieker “Imagine”, een nummer waarin de zanger predikt voor wereldvrede. Iets waar hij zich ook tijdens zijn leven voor inzette.

  • Het kunstwerk moet je vooral in het donker bekijken. Dan reiken een reeks blauwe lichtstralen ten hemel. Iets om toch even stil van te worden. De lichtstralen worden via een combinatie van prisma’s de lucht ingestuurd.
  • De lampen zelf worden overigens gevoed door het geothermische elektriciteitsnet van de stad, waardoor ze zeer ecologisch verantwoord zijn. Om die reden werd Reykjavik ook gekozen als locatie voor het werk.
  • De basis van het kunstwerk is eigenlijk een wensput met een diameter van ongeveer 10 meter. Onder het kunstwerk zijn dan ook meer dan 1 miljoen wensbrieven begraven die Yoko Ono door de jaren heen toegestuurd kreeg.
  • Je kan het licht bewonderen van 9 oktober (John Lennon's geboortedag) tot 8 december, de dag dat hij werd doodgeschoten in New York.
  • Van 31 december tot 6 januari (nieuwjaarsperiode in IJsland)
  1. Size does matter in het Penismuseum

Mag het even een beetje gekker zijn? Bezoek dan eens het Fallologisch museum of Penismuseum. En ja, de collectie is exact wat de naam doet vermoeden: je vindt er meer dan 150 penissen van alle soorten land- en zeezoogdieren die in IJsland voorkomen.

Altijd al willen weten hoe groot het geslachtsdeel van een mannelijke walvis is? Of van een ijsbeer? Dit is je kans.

  1. Golden Circle Tours vanuit Reykjavik

Wanneer je de essentials van de IJslandse natuurpracht wil zien in één dag, moet je de Golden Circle doen. Deze route van 300 kilometer met start en einde in Reyjkjavik brengt je langs de voornaamste bezienswaardigheden langs de zuidelijke kust van Ijsland.

Op een dag tijd zie je deze bezienswaardigheden:

  • De geisers van Geysir en Strokkur
  • De watervallen van Gullfoss
  • Het Thingvellir Nationaal Park
  • De vulkaankrater van Kerið
  • En de natuurlijke warmwaterbronnen van Reykjadalur
  • Lees zeker ook onze volledige planning voor een Golden Circle tour.

Onze tip: Je kan de Golden Circle op eigen houtje verkennen met een huurwagen. Liever de IJslandse wegen niet trotseren (wat we overigens goed kunnen begrijpen)? Dan kan je de Golden Circle ontdekken met een begeleide tour vanuit Reykjavik vanaf € 49.

  1. Ga het Noorderlicht spotten vanaf Reykjavik

Voor heel wat mensen is het zien van het adembenemende noorderlicht dé reden voor een bezoek aan IJsland, vooral in de winter. Het seizoen, met zuivere en frisse lucht, biedt namelijk de beste omstandigheden voor het zien van de prachtige sterren en ook de mogelijkheid tot het frequent waarnemen van de aurora borealis of noorderlicht.

Je kan het Noorderlicht zelf op zoeken met je huurauto in IJsland maar we raden je toch aan dit te doen met een georganiseerde tour. Tijdens je tour vanuit Reykjavik word je begeleid door een aantal ervaren gidsen die je meer vertellen over dit oogverblindende spektakel. Deze uitstap is onvergetelijk!

Dit unieke natuurfenomeen is erg spectaculair om te zien Vanuit Reykjavik kan je een georganiseerde Noorderlicht tour boeken vanaf € 38 die je meeneemt naar de beste plek om het noorderlicht te zien. Maak je keuze uit een breed scala van tours, zoals een nachtexcursie per boot, een privé tour, een groepstour met bus. Overzicht excursies vanuit Reykjavik & meer info.

  1. De Blue Lagoon warmwaterbron

De Blue Lagoon is de bekendste warmwaterbron en openlucht wellness van IJsland. De meeste foto's die je ziet opduiken van badende mensen in IJsland zijn hier genomen. Qua timing zou je dit misschien kunnen houden tot de laatste dag van je reis te behouden. De lagune ligt op slechts een kwartiertje van de luchthaven, terwijl je er vanuit de stad toch al snel 45 minuten over doet. Mocht je terugvlucht dus op een goed tijdstip liggen, kan je deze uitstap nog als afsluiter meepikken.

Toch liever vanuit Reykjavik naar de Blue Lagoon? Dan kan je steeds zelf je vervoer vanuit Reykjavik online regelen.

Georganiseerde tours en daguitstappen vanuit Reykjavik

Graag een georganiseerde tour boeken vanuit vanuit Reykjavik, ideaal als niet over een eigen huurwagen beschikt, of gewoon als je het jezelf graag gemakkelijk maakt! Ga mee met een lokale gids of boek een spectaculaire tour in Reykjavik hier online.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies vanuit Reykjavik en haal het beste uit je vakantie!

  1. Bespaar met de Reykjavik City Card

Ben je van plan om veel uitstapjes te doen en bezienswaardigheden te bezoeken? Dan is de Reykjavik City Card misschien wel iets voor jou. Je kan er voor kiezen om een 24- uurs kaart te nemen of een 48-uurs. De prijzen per persoon zijn €27 en €34.

  • Met deze kaart krijg je gratis toegang tot heel wat musea, galerieën en alle zwembaden in Reykjavík.
  • Bovendien kan je gratis onbeperkt met de bus reizen binnen het stadscentrum
  • Én kan je gratis de veerboot naar Viðey Island nemen.
  • Met als kers op de taart, biedt deze City Card ook nog verschillende kortingen aan op tours en in winkels of zelfs in restaurants (zoals de Fish Company).

Overtuigd? Wil jij ook graag deze interessante kortingskaart aankopen? Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je Reykjavik City Card vanaf € 27 nu online op voorhand en geniet van alle voordelen!

  1. Waar verblijven in Reykjavik?

Wanneer je op zoek gaat naar een verblijfplaats in Reykjavik, bereid je dan voor op het prijskaartje. Hotels in Reykjavik - en eigenlijk in heel IJsland - zijn echt niet goedkoop. Om een idee te geven: voor een simpele tweepersoonskamer zal je al snel 120 euro neertellen voor een nacht. Tip: boek je overnachting zo vroeg mogelijk, want de beste hotels die ietsje budgetvriendelijke kamers aanbieden, zijn snel uitverkocht.

Waar verblijf je nu het best in Reykjavik? De beste locatie om te overnachten is ongetwijfeld in de buurt van Laugavegur. Hier vind je de leukste winkeltjes en de beste restaurants en het is tevens de hoofdstraat van het centrum.

Budgethotel in Reykjavik

Een budgetvriendelijk hotel dat we kunnen aanraden is 105 - A Townhouse Hotel vanaf € 80. Je moet er wel snel bij zijn, want het zit snel volgeboekt. Je kan hier gratis parkeren en de kamers zijn modern, mooi en verzorgd. Meer info en boeken

Overnachten buiten het centrum

Wil je echt wat voordeliger overnachten, boek je accommodatie dan buiten het centrum. Een aanrader is Maxhouse Reykjavik. Hier krijg je een mooie kamer voor een goede prijs. Het is wel handig als je een auto hebt, zodat je het centrum kan bereiken wanneer je wil. Maxhouse is gelegen op 9 km van Laugavegur en op 10 km van de nationale luchthaven van Reykjavík. De ligging is dus zeker niet overdreven ver. Meer info en boeken

Meer luxueus hotel in Reykjavik

Mag je hotel wat meer kosten en wil je graag pure luxe? Neem dan zeker eens een kijkje naar Sand Hotel by Keahotels vnanaf € 157/nacht, boetiekhotel heeft een terras en uitzicht op de stad, of Spectacular Iceland Studio Suite, een prachtig appartement met balkon, allebei op een erg gunstige locatie in Laugavegur. Meer info en boeken

  1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?