Met de auto op vakantie naar Duitsland: waarop letten? + tips voor onderweg

Volledige reisgids kopen voor € 10

Met de auto op vakantie naar Duitsland: waarop letten? + tips voor onderweg

22 april 2024 in Duitsland0 reacties

Onze tips om met de auto naar Duitsland te rijden, waarop letten en waaraan denken?

Duitsland is een schitterende bestemming voor een roadtrip. Ben je van plan om door Duitsland te cruisen? Dan moet je wel rekening houden met de milieustickers. En bovendien zijn er ook enkele verschillen wat verkeersregels betreft.

Hieronder lees je alles wat je moet weten vooraleer je met de auto naar Duitsland reist.

Inhoud artikel

  1. Met de auto naar Duitsland

Met de auto op vakantie gaan, heeft zoveel voordelen. Je kan de mooiste bestemmingen op eigen tempo verkennen, zoveel mogelijk bagage meenemen als je maar wilt en je hebt de planning zelf in handen. Of wat dacht je ervan om je trouwe viervoeter mee te nemen zonder teveel gedoe?

Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Zo kan je ook gewoon onder de baan naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt. Daarnaast heb je onderweg ook een ruim aanbod aan accommodaties; van gezellige hotels, bed & breakfasts en kindvriendelijke familiecampings.

ROUTES: Nog inspiratie nodig? Bekijk alvast de mooiste routes door Duitsland.

  1. Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Duitsland?

Een visum heb je natuurlijk niet nodig voor een vakantie naar Duitsland, maar je identiteitskaart en rijbewijs (zorg dat deze geldig zijn) wel. Ook kinderen moeten een reisdocument bij zich hebben.

Ga ook na of je alle vereiste documenten voor je auto bij je hebt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan, ook al is het in Duitsland niet verplicht om de groene kaart van je wagen (internationaal verzekeringsbewijs) bij je te hebben.

Blokkeer je identiteitskaart bij diefstal

Ben je op jouw rondreis door Duitsland het slachtoffer van diefstal? Dan kan je je identiteitskaart blokkeren door contact op te nemen met Doc Stop. Neem contact op met de lokale politie om de diefstal aan te geven.

  1. Vergeet je milieusticker niet

Geen vignetten in Duitsland, maar om centrumsteden binnen te rijden heb je wel een milieusticker nodig. Een milieusticker, of een "Umweltplakette" of "Feinstaubplakette" is verplicht voor alle type wagens, ook elektrische voertuigen. De milieuzones worden aangegeven met verkeersborden waarop je kan aflezen welk type voertuigen toegelaten wordt.

Zonder milieusticker = boete

Je hebt die milieusticker voor heel wat steden nodig, waaronder Berlijn, Frankfurt, Düsseldorf, Keulen, Mainz, Mannheim en Stuttgart, bekijk hier een compleet overzicht waar de sticker verplicht is.

Er bestaan drie verschillende milieustickers

  • Auto’s met een groene sticker mogen overal binnen, auto’s met een gele sticker mogen enkel nog binnen in Neu-Ulm en auto’s met een rode sticker mogen nergens meer binnen waar een milieuzone geldt.
  • De sticker wordt gelinkt aan een kenteken.
  • Wees gerust, in het merendeel van de gevallen zal je wagen een groene sticker krijgen.

Bestel je milieusticker Duitsland direct online.

  1. Wat moet je verplicht meenemen in de auto?

Als je op vakantie naar Duitsland gaat met de auto, zijn er enkele verplichte items die je in je auto moet hebben volgens de Duitse wetgeving.

Items die verplicht in de wagen aanwezig dienen te zijn in Duitsland

  • Gevarendriehoek
  • Veiligheidsvest (minstens één)
  • Verbanddoos (houdbaarheidsdatum mag niet verstreken zijn)

In België is een brandblusser eveneens verplicht, maar dat is niet het geval in Duitsland. Wel belangrijk: een dashcam is in Duitsland verboden. Dat geldt ook voor een radar- of flitsverklikker. Ook als de radarverklikker ingebouwd zit in je gps-toestel is dat verboden. Als je tegengehouden zou worden, kan erop gecontroleerd worden. Gebruik dus geen apps die waarschuwen voor flitspalen tijdens het rijden.

  1. Wat zijn de verkeersregels in Duitsland?

De verkeersregels in Duitsland zijn heel erg gelijkaardig aan die in België. Er zijn drie verschillen die we toch graag even uitlichten.

  • Haaientanden bestaan niet in Duitsland. Hier werkt men met een dikke, onderbroken streep. Zie je zo’n streep, dan betekent dat dus dat je voorrang moet verlenen aan de bestuurders die rijden op de weg waarop je wil invoegen.
  • Verder zijn reddingstroken heel erg ingeburgerd in Duitsland.
  • Sta je in de file, dan moet je in het midden een extra rijstrook creëren en vrijhouden voor de hulpdiensten. Dat geldt overigens niet alleen op de autosnelwegen, maar ook op alle wegen met twee of meer rijstroken die zich buiten de bebouwde kom bevinden. Zie je dat mensen een reddingstrook vormen, doe dan dus zeker mee.
  • Nog een verschil dat voor verwarring kan zorgen is dat verkeerslichten in Duitsland ook op oranje springen bij de overgang van rood naar groen.

Het land zonder snelheidslimieten

Bij ons staat Duitsland bekend als het land zonder snelheidslimieten. Op de autosnelwegen geldt er een zogenaamde adviessnelheid van 130 km/uur, maar je mag dus gewoon zelf kiezen hoe snel je rijdt.

Overal wordt duidelijk aangegeven wat de maximaal toegelaten snelheid is. In steeds meer Duitse steden geldt een maximumsnelheid van 30 km/u (of soms 40 km/u, zoals in Frankfurt). Houd je altijd aan de snelheid en verkeersborden zodat je achteraf geen boete toegestuurd krijgt.

  1. Wat is de alcohollimiet?

Op snelheid staan geen al te hoge boetes, maar op een te hoog alcoholgehalte in je bloed wel. De toegestane limiet is 0,5 promille. Ga je daarover en word je betrapt, dan staat je een fikse boete te wachten van enkele honderden euro’s.

Maar let op: er wordt een onderscheid gemaakt tussen ervaren en onervaren bestuurders. De eerste drie jaar na het behalen van je rijbewijs geldt er een nultolerantie. Kies er voor de zekerheid daarom altijd een bob uit in je gezelschap.

  1. Winterbanden en sneeuwkettingen: verplicht of niet?

Wanneer je in de winterperiode naar Duitsland gaat met de auto, is het goed om te weten of je al dan niet winterbanden en sneeuwkettingen nodig hebt. Bij winterse omstandigheden (zoals ijzel en gladheid door sneeuw of sneeuwmodder), is het gebruik van winterbanden verplicht en wordt aangegeven met borden waarop vermeld staat "Situative Winterreifenpflicht".

In bergachtige gebieden kunnen sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. Je houdt best in de 'koudere' maanden het lokale weerbericht in de gaten.

  1. Download onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BeierenBerlijnDuitse AlpenstrasseEifelHarzMecklenburg-VorpommernMoezelstreekNedersaksenRijnlandRomantische StrasseRuhrgebied en UrbananaSaarlandSprookjesroute DuitslandZwarte Woud
Reisgids BeierenReisgids BerlijnReisgids Duitse AlpenstrasseReisgids EifelReisgids HarzReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids MoezelReisgids NedersaksenReisgids RijnlandReisgids Romantische StrasseReisgids Ruhrgebied en UrbananaReisgids SaarlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Zwarte Woud

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Ruhrgebied downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?