10 x mooiste bezienswaardigheden in Kassel: wat moet je zeker zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Kassel: wat moet je zeker zien en doen?

12 juli 2021 in Duitsland1 reactie

Kassel ook wel bekend als "de sprookjeshoofdstad", een niet te missen bestemming!

Kassel is misschien niet meteen een bekende bestemming, maar dat maakt het zeker niet minder de moeite waard om te bezoeken! In deze romantische, sprookjesachtige stad kan je genieten van het pittoreske stadscentrum, de indrukwekkende kastelen, fonteinen en gezellige parken.

Wist je trouwens dat het in deze stad was dat de gebroeders Grimm woonden toen ze veel van hun beroemdste verhalen schreven? Ze woonden hier tussen 1798 en 1841 en documenteerden, schreven en herzagen er meer dan 200 sprookjes en legendes. In dit blogartikel lees je alvast meer over de must-see bezienswaardigheden van de stad.

Inhoud artikel

 1. Stadscentrum van Kassel

Wanneer je in Kassel bent, slenter dan even door het centrum. Het centrum zal, door het ontbreken van historische gebouwen, echter wat kil aanvoelen maar dat zorgt voor een bepaalde charme. Je vindt hier enkele gezellige cafeetjes en winkeltjes, maar je moet er niet al te veel van verwachten. Het Stadtverwaltung Kassel gebouw in het stadscentrum is echter wel de moeite waard om te fotograferen. Daarnaast is er nog een lokale markthal die, afgaand op de buitenkant, veel belovend is.

Wil je graag Kassel bezoeken aan de hand van een uitgestippelde wandeling? Dat kan! Verken de Sprookjeshoofdstad en download onze stadswandeling Kassel.

 1. Karlsaue Park

Nog meer groen vind je in het Karlsaue park. Een groen park dat net als Bergpark Wilhelmshöhe een populaire plek in de stad is. Het Karlsaue Park werd in 1785 ontworpen als een landschapstuin en staat vooral bekend om de vele kleuren. Je kan er ronddwalen tussen het al het mooie groen en enkele barokke gebouwen bewonderen, zo vind je er onder meer het Orangerie Paleis.

Maar de bekendste plek in Karlsaue is misschien wel het Siebenbergen Isle, dat ook wel ‘eiland van bloemen’ wordt genoemd. In het voorjaar en de zomer staat het hier vol met – jawel – prachtige bloemen.

 1. Orangerie

Zoals hier boven reeds vermeld, is het Karlsaue Park beroemd om de mooie Orangerie. De Orangerie werd in 1710 gebouwd als zomerresidentie van de landgraaf maar de dag van vandaag bevindt zich in dat prachtige klassieke gebouw een museum over astronomie en de ontwikkeling van techniek.

Hier vind je onder andere eeuwenoude klokken, planeten en de allereerste computer. En na je bezoek kan je nog even nagenieten pp het terras van het gezellige café met uitzicht op de mooie tuin Karlsaue. In het park bevindt zich verder ook nog het Marmorbad (marmeren bad), een voormalig badhuis.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Kassel? Bekijk hier het aanbod hotels in Kassel.

 1. Gebroeders Grimm-museum

De sprookjes van de gebroeders Grimm zijn wereldberoemd. De broers woonden lange tijd in Kassel en daarom werd er in 2015 een museum geopend die gewijd is aan de legendarische schrijvers. Het is een van de populairste bezienswaardigheden in Kassel.

In het museum kom je meer te weten over het leven en het werk van de broers aan de hand van originele documenten, film- en geluidsinstallaties en andere interactieve elementen. Je leert er niet alleen over hun sprookjes, maar ook over hun bijdrage aan het documenteren van de Duitse taal en het opstellen van een Duits woordenboek. Daarnaast biedt het enorme gebouw een mooi uitzicht op de stad en heeft een gezellig café genaamd Falada.

Wil je graag nog meer ontdekken van de sprookjes van de Gebroeders Grimm? Met onze reisgids langs de Sprookjesroute in Duitsland, kom je langs de Duitse steden die gelinkt werden aan de beroemde sprookjesverhalen van de Gebroeders Grimm!

Naast het Grimm-museum ligt de Neue Gallery, een kunstmuseum in een gebouw dat tussen 1871 en 1877 werd opgetrokken als onderkomen voor werken van de oude schildermeesters. Het gebouw brandde af tijdens luchtaanvallen op bevel van Winston Churchill in 1943.

Een aantal werken ging verloren, maar het museum heropende onder zijn huidige naam in 1976. In 2011 werd een grote renovatie voltooid. De collecties van de Neue Galerie tonen schilderkunst, beeldhouwkunst en nieuwe media van de 19e tot de 21e eeuw. De vaste tentoonstelling „over: documenta“ is zeker een hoogtepunt.

Mis niets en download onze stadswandeling Kassel. Een uitstekende introductie tot de stad die de broers een groot deel van hun leven heeft geïnspireerd.
 1. Bergpark Wilhelmshöhe

Graag wat rust opzoeken? Dan moet je in het bergpark Wilhelmshöhe zijn!

Het Bergpark Wilhelmshöhe staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft een oppervlakte van 240 hectare. Daarmee is het grootste Europese heuvelpark. De aanleg begon in 1689 en duurde ongeveer 150 jaar. Het park werd oorspronkelijk aangelegd in barokstijl en liep bergafwaarts richting het Schloss Wilhelmshöhe, dat aan het eind van de 18e eeuw werd gebouwd. Dat paleis herbergt tegenwoordig een kunstgalerie. Later werd de tuin heringericht als een Engelse landschapstuin.

Het is hier heerlijk wandelen! Je vindt in dit park meer dan alleen bomen en struiken. Er staat een enorm Herculesmonument, je passeert er reusachtige watervallen en fonteinen, je kan er ronddwalen tussen de kunstmatige ruïnes van het Leeuwenkasteel en het Romeinse aquaduct of uitrusten naast de waterpartijen. Er valt heel wat te ontdekken in dit uitgestrekte park!

 1. Kasteel Löwenburg

Kassel kent ook enkele mooie kastelen, waaronder het Schloss Löwenburg in het Bergpark Wilhelmshöhe. Het lijkt net alsof het kasteel al eeuwenlang bestaat. Toch ontstond het pas tussen 1793 en 1801. Het was Christoph Heinrich Jussow die dit prachtige kasteel ontwierp en landgraaf Wilhelm IX was de eerste bewoner. Hij gebruikte het niet als een fort, maar als een paleis.

Ga ook zeker binnen eens een kijkje nemen. Het gebouw heerst de barokstijl. Tijdens je rondleiding kan je onder andere antieke meubelen, wandtapijten en een prachtige verzameling aan bronzen beelden, wapens en middeleeuwse glas-in-loodramen bezichtigen. Nadien kan je nog even wandelen door de grote kasteeltuin of bekijk de wijngaard rondom Löwenburg.

Op zoek naar een aangenaam verblijf? We raden je een nachtje in Schlosshotel Kassel aan, een hotel met een unieke ligging, een prachtig uitzicht op Kassel, een luxe spa en kamers met een balkon. Meer info en boeken.

 1. Schloss Wilhelmshöhe

In het Bergpark Wilhelmshöhe staat ook het Schloss Wilhelmshöhe te pronken. Het neoklassieke paleis doet nu dienst als museum waar een bijzondere focus gelegd wordt op de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst. Het museum bezit namelijk de grootste Rembrandt-verzameling van Duitsland. Ook kan je er sculpturen en kunsten uit de oude culturen van de Middellandse Zee bewonderen.

Zo vind je vondsten van de Egyptenaren, Grieken en Romeinen terug. Ten slotte mogen we de Weißensteinflügel niet vergeten. In dit deel van het paleis kan je maar liefst 23 historische zalen bezoeken onder leiding van een gids. Zo kan je onder meer de prachtige authentieke eetkamer, de portrettengalerij en de schrijfkamers van het oude Schloss Wilhelmshöhe bezichtigen.

 1. Bismarckturm

Wil je graag een mooi zicht over de stad? Dan moet je zeker even stoppen bij de Bismarckturm. In 1903 en 1904 werd deze toren gebruikt als uitkijktoren over 'Brasselsberg im Hohen Habichtswald'. Met een hoogte van 25,5 meter is het de hoogste toren van de 47 Bismarcktorens. De toren ligt in het mooie bos Brasselsberg en is een bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen tijdens een boswandeling in Kassel.

 1. Museum für Sepulkralkultur

Heel wat sprookjes hadden toen ze oorspronkelijk geschreven werden een duistere kant. Wie geïnteresseerd is in dat aspect van de middeleeuwen, moet het ongewone Museum für Sepulkralkultur bezoeken! Dit museum onderzoekt de wereldwijde rituelen in verband met de dood aan de hand van een reeks fascinerende voorwerpen en relikwieën uit de middeleeuwen tot het heden. Hier staan onderwerpen als sterven en dood, rouw en herdenking centraal. Een unieke ervaring en een onvergetelijk bezoek!

Kan je haast niet genoeg krijgen van de sprookjesverhalen en legendes? Download onze rondreis langs de Duitse sprookjessteden!

 1. Waar overnachten in Kassel?

Voor je bezoek aan Kassel in Duitsland, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst langs de Sprookjesroute. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Kassel online bekijken.

 1. Mis niets en download onze gratis reisgids Sprookjesroute Duitsland

Wil je niets missen tijdens je vakantie langs de Sprookjesroute Duitsland? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sprookjesroute Duitsland met meer dan 70 bezienswaardigheden + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Sprookjesroute Duitsland en ga op pad!

Sprookjesroute Duitsland

Gratis reisgids Sprookjesroute downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?