Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez aan de Opaalkust bezoeken? Alle info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez aan de Opaalkust bezoeken? Alle info & tips

11 december 2023 in Côte d'Opale5 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Les deux Caps aan de Opaalkust + tips

Langs de Opaalkust in het uiterste noorden van Frankrijk vind je twee toeristische trekpleisters die een geschiedenis van vele miljoenen jaren hebben: Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez. Deze krijtrotsen die zich bevinden langs de kuststrook tussen de twee steden Calais en Boulogne-Sur-Mer spreken tot de verbeelding omwille van hun bijzondere uitzicht en de prachtige natuur eromheen.

Niet verwonderlijk dus dat ze jaarlijkse vele Belgische, Nederlandse en andere bezoekers op de been brengen. Ontdek hier alles over je bezoek aan Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez.

Inhoud artikel

 1. Cap Blanc-Nez en de erfenis van twee wereldoorlogen

Van beide bestemmingen ligt Cap Blanc-Nez het meest noordelijk, op 15 minuten rijden van Calais. Parkeren kan je hier gratis en vlakbij staat er een grote obelisk, een monument ter ere van de Dover Patrol. Zij waren een onderdeel van de Royal Navy (Britse Marine) en hadden een belangrijke rol tijdens Wereldoorlog I in het beschermen van Het Kanaal tegen Duitse zeemacht. Vooral de Duitse onderzeeërs die zowel oorlogsschepen als passagiersboten als doelwit hadden, vormden een groot gevaar.

Amper 30 kilometer scheiden Frankrijk hier van het Verenigd Koninkrijk en op een heldere dag kan je dit ook met je eigen ogen waarnemen. Dan zie je namelijk in de verte de befaamde ‘White Cliffs of Dover’ liggen, die eigenlijk een spiegelbeeld vormen van de krijtrotsen op Franse bodem. Ook in Dover vind je overigens een obelisk ter ere van de Dover Patrol, net als in Brooklyn in New York.

Stille getuigen van WOII

Door zijn bijzondere ligging vind je rond Cap Blanc-Nez ook nog heel wat ‘stille getuigen’ van de Tweede Wereldoorlog terug, zoals bunkers of kraters van bominslagen. Ook duiken er op het strand en in de duinen regelmatig nog voorwerpen op uit de oorlog: interessant, maar wees natuurlijk steeds voorzichtig wanneer je ergens een oud object terugvindt.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van de Opaalkust? Bekijk dan zeker eens onze rondreis langs de Côte d'Opale en ontdek de verborgen pareltjes, alsook deze prachtige kapen.

 1. Wandelen en sightseeing op en rond Cap Blanc-Nez

Met 134 meter op het hoogste punt vormen de kliffen hier ook een dramatische overgang naar het strand en de zee. De meeste mensen komen hier dan ook gewoon naartoe om mooi te wandelen, lekker uit te waaien of te relaxen. Je kan ze moeilijk ongelijk geven, want deze omgeving is echt wel bijzonder.

Zeldzame fauna en flora spotten

Zo zijn er heel wat vogels (de torenvalk, kauw, Noordse stormvogel …) die van de kliffen hun nest maken en jaarlijks passeren ook miljoenen vogels hier op hun trek naar het zuiden (of terug naar het noorden). Ook het ‘gazon’ dat je bovenop de rotsen vindt, herberg heel wat zeldzame plantsoorten zoals gentiaan.

De omgeving leent zich uitstekend voor mooie wandelingen te maken. Er zijn zowel makkelijke wandelingen van een uurtje tot heuse dagtochten.

Let wel: als je op het strand wilt wandelen, houd dan wel rekening met de getijden. Bij eb is het strand is echt wel breed, maar tijdens het snel opzettende vloed krijg je al snel te maken met het water dat tot tegen de rotsen reikt. Informeer je bij de toeristische diensten.

De krijtrotsen bestaan eigenlijk uit vele verschillende lagen van mini-skeletjes van algen en andere levende wezens die zich doorheen de tijd hebben opgestapeld. Het gaat hier over een proces van vele miljoenen jaren. Dat bekent natuurlijk ook dat de Opaalkust erg geschikt om op de stranden op zoek te gaan naar fossielen. Let wel: het is niet toegestaan om in de rotsen te gaan hakken op zoek naar fossielen.

WANDELTIP: Ga zelf wandelen langs e balkons van Cap Blanc-Nez met onze wandeling van 7,5 km.

Geliefde plek bij kunstenaars

Het diverse landschap inspireerde overigens de Franse schilder Édouard Lévêque om begin twintigste eeuw de term ‘Côte d’Opale’ (Opaalkust) te introduceren, die vandaag nog steeds gebruikt wordt. Opaal is namelijk een gesteente waar je heel wat varianten in vindt die ook elk een eigen kleur of kleurencombinatie hebben.

Tip: Als je hier in de buurt verblijft is dit een erg mooie plek om een zonsondergang mee te maken. Afhankelijk van de tijd van het jaar is een avondwandeling ook een erg fijne activiteit.
 1. Cap Gris-Nez : de nauwste passage van Het Kanaal

Een 10 kilometer ten zuiden van Cap Blanc-Nez liggen de kliffen van Cap Gris-Nez, waar zich het dichtste punt (30,3 kilometer om precies te zijn) tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bevindt. Jaarlijks proberen geoefende zwemmers ook de oversteek te maken van Dover naar hier, maar slechts 10 procent onder hen slaagt. Niet zozeer de afstand is de uitdaging, maar wel de omstandigheden in Het Kanaal die erg ruw en verraderlijk kunnen zijn.

De Straat van Dover of ‘Pas de Calais’ in het Frans ziet ook jaarlijks honderdduizenden schepen passeren, dus dit is de ideaal plek om te ‘boat spotten’.

Zoals je al kon afleiden uit de naam hebben de kliffen hier een eerder grijs uitzicht, in tegenstelling tot de helderwitte rotsen van Cap Blanc-Nez. De reden hiervoor is dat ze voornamelijk bestaan uit klei en zandsteen. Toch is ook deze plek ideaal om op zoek te gaan naar fossielen en te wandelen.

Ga er wandelen langs de mooiste uitzichtpunten

 1. Wereldoorlog II in Musée du Mur de l'Atlantique

Op een uurtje wandelen (of vijf minuten rijden) van het uitzichtspunt bij Cap Gris-Nez kan je het Musée du Mur de l’Atlantique bezoeken. De ‘mur’ verwijst naar de Atlantikwall, de verdedigingslinie die de Duitsers hadden aangelegd tijdens Wereldoorlog II langs de kusten van het Europese continent.

Je bezoekt er een bunker van de zogenaamde ‘Batterie Todt’

In de bunker is er tegenwoordig een militair museum ingericht met voornamelijk Duitse artefacten, wat natuurlijk niet verwonderlijk is. Het museum is heel informatief met uitleg in verschillende talen. Je krijgt hier ook een aantal werkelijk indrukwekkende kanonnen te zien, die een bereik hadden van 50 kilometer en dus vrij makkelijk de Engelse kust konden bereiken.

 • Tijdens de wintermaanden (half november tot half februari) is de bunker gesloten.
 • De wekelijkse sluitingsdag is maandag.
 • Meer info op de website.
Download onze gratis reisgids langs de Côte d'Opale, zie het mooiste van de Opaalkust.
 1. Breng een bezoekje aan Wissant

Ben je nog op zoek naar een mooi plekje om wat tijd te doden of ter afwisseling? Breng dan een bezoek aan Wissant. Dit dorpje bestaat al sinds de Middeleeuwen en was toen zelfs een belangrijke haven, tot Calais de rol overnam.

Wissant dankt zijn naam overigens aan de vroegere Nederlandse benaming ‘Wit Zand’, omdat er zich op deze plek een zandstrook bevond tussen de uitgestrekte rotskliffen. Dit stukje Frankrijk stond ook lang onder Vlaamse invloed, wat ook blijkt uit de plaatsnamen van omliggende dorpjes zoals Audinghen en Hervelinghen.

 • Het lange zandstrand is erg populair bij (kites)urfers, maar is ook ideaal voor een wandeling. Hier vind je ook verschillende horecamogelijkheden.
 • Bij Gogaille vind je een keuken met lokale producten en een scherp geprijsd menu.
 • Voor een snelle hap is Le Père Baptiste met zijn hartige en zoete crêpes en galettes een prima optie.

VERBLIJFTIP: Je kan je dag ook afsluiten in Wissant en hier overnachten. Hôtel de la Baie de Wissant Sauna Hammam heeft een prachtige ligging aan zee en wandelafstand van het centrum. Het hotel biedt kamers met uitzicht op zee en iedere ochtend wacht je een heerlijk ontbijtbuffet op. Meer info en boeken.

 1. Waar overnachten in de buurt van Les deux Caps?

Misschien heb je wel geen zin om de dag zelf nog terug te rijden of wil je de streek rond Les Deux Caps nog verder ontdekken. Dan zijn dit alvast twee leuke adresjes om te overnachten:

 • Wissant L’OpaleBed en breakfast op wandelafstand van het strand. De B&B biedt moderne accommodatie met een gezellige tuin. Meer info en boeken.
 • Charmante Hotel de la Plage gelegen in het hart van Wissant, aan de rivier en op wandelafstand van de zee, tussen Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez. Het hotel heeft nog steeds een traditionele inrichting met enkele authentieke elementen. Meer info en boeken.
 1. Wanneer Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez bezoeken?

De Opaalkust laat zich tijdens verschillende seizoen van haar mooiste kant zien, maar wij zouden een mooie lentedag of een heldere herfstdag aanraden.

Waarom? Het is er minder druk dan tijdens de zomermaanden (en het kan er best druk zijn) en de dagen zijn toch nog een stukje langer dan tijdens de donkere wintermaanden. Zo kan je optimaal van de mooie natuur genieten.

 1. Wat is de ligging van Les deux Caps op de kaart?

Vanuit Brussel doe je er meer dan 2 uur over om Les Deux Caps te bereiken, vanuit Nederland mag je al snel op drie uur rekenen. Veel hangt natuurlijk af van de verkeersomstandigheden en vanwaar je precies vertrekt.

Ligging op de kaart

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan de Côte d'Opale

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis langs de Côte d'Opale? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete 3-daagse autorondreis langs de Opaalkust uitgewerkt langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden. Download je rondreis Côte d'Opale hier. Nog meer zien van de regio Noord-Frankrijk? Koop onze complete reisgids Noord-Frankrijk langs 200 bezienswaardigheden, inclusief 7 wandelingen.

Noord-Frankrijk

Gratis reisgids Côte d'Opale downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 20 februari 2024 - Gudrun Van Alboom

met de reisgids als leiddraad We hebben een deel van de opaalkust bezocht (Cap blanc Nez en Cap gris nez). de gids voldeed volledig aan onze verwachtingen.

- 5 mei 2023 - Miranda Van Rossem

Prachtige regio, schitterende wandelingen gedaan op basis van de reisgids

- 16 april 2023 - Luc Verhulst

Zeer overzichtelijke info met duidelijke tips van alle bezienswaardigheden. Bij het lezen van de reisgids heb je goesting om onmiddellijk te vertrekken. Topsite.

- 13 april 2023 - Martin Meulenyzer

Heb verblijf geboekt in augustus, mooie wandelroutes

- 25 januari 2023 - Edgar BOUMANS

Zeer interessante info, het werkelijke nut zal blijken van 15 tot 18 maart wanneer wij deze streek zullen bezoeken. Toch dank hiervoor.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?