14 x mooiste bezienswaardigheden van Saint-Tropez: Wat zeker zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

14 x mooiste bezienswaardigheden van Saint-Tropez: Wat zeker zien & doen?

2 september 2022 in Côte d'Azur2 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Saint-Tropze + verblijftips

Wat ooit een klein vissersdorpje was dat vaak geteisterd werd door piraten, is nu één van de belangrijkste stadjes langs de Côte d'Azur geworden voor de beau monde. Het wordt ook wel eens de verzamelplek voor de rijken der aarde genoemd. In de kleine haven pronken dan ook 's werelds meest luxueuze jachten. Het legendarische dorp gelegen tussen Marseille en Nice trekt bezoekers van over heel de wereld. Maar ook heel wat bekende artiesten zijn dol op de badplaats. Denk maar aan grote namen als Pablo Picasso, Henri Matisse en Brigitte Bardot.

Saint-Tropez is op zich niet zo groot, je gaat er vooral naartoe voor de sfeer. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden van het charmante Saint-Tropez en laat je verrassen door deze vissershaven.

Tickets en tours voor je bezoek aan Saint-Tropez

Saint-Tropez bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Saint-Tropez.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Saint-Tropez, een luxueuze havenstad

Tijdens je bezoek aan Saint-Tropez, moét je de haven zeker gezien hebben. Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden en trekt heel wat toeristen aan. Wandel hier langs de kades van de haven terwijl de luxe jachten je tegemoet stralen of installeer je op een van de gezellige terrasjes waar je geniet van een cocktail met het uitzicht op de haven en gekleurde bootjes. Als je gelukt hebt, zie je misschien een van de jachten aanmeren.

"Onze tip: Bezoek je Saint-Tropez tussen oktober en mei? Dan kan je de grote Centaura Yacht bewonderen in de haven. Hier kan je eventueel een hut huren om in te overnachten!"

Uitrusten bij Café sénéquier

Café Le Sénéquier is een gezellig 125 jaar oud restaurant vlak naast de haven van Saint-Tropez. Het is niet enkel gekend voor de films die er zijn opgenomen maar er komen ook vaak beroemdheden langs voor een drankje. Je kan er heerlijk een terrasje doen in de zon met een koffie of een cocktail. Probeer ook zeker hun huisspecialiteit, de witte nougat, gemaakt met het traditionele recept.

VERBLIJFTIP: Le Pre de la Mer is een designhotel op wandelafstand van de baai van Canoubiers. De kamers hebben een moderne stijl en een eigen terras. Dagelijks geniet je van een continentaal ontbijt. Verder kan je genieten van zelfgemaakte cocktails bij het verwarmde zwembad. Bovendien heeft Hotel Le Pre de la Mer directe toegang tot de Middellandse Zee. Meer info en boeken.

  1. Het pittoreske stadscentrum van Saint-Tropez

Wandel van de haven door naar het pittoreske stadscentrum waar je overweldigd wordt met charme. Je loopt hier niet door typische winkelstraten, maar door oude straatjes met pastelkleurige winkeltjes en gezellige pleinen. De schilderachtige straatjes zorgen voor een groot contrast met het algemene beeld wat er van de stad heerst. Niet alles hoeft duur en extravagant te zijn!

Ben je een vroege vogel? Ga dan eens langs de kleine vismarkt in de vroege ochtend of bij de grotere variant op het nabijgelegen marktplein Place des Lices (deze markt vindt plaats op dinsdag en zaterdag). Mooi meegenomen weetje: Hier betaal je maar liefst 5€ voor een colaatje.
  1. Citadel van Saint-Tropez

De Citadel van Saint Tropez speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad. In het verre verleden heeft de stad heel wat plunderingen en gevechten meegemaakt. Om de stad en zijn inwoners te beschermen zijn aanvallen, werd rond 1600 de indrukwekkende Citadel gebouwd bovenop een berg. Van hieruit hadden ze een goed uitzicht op hun vijanden die in de verte kwam aanstormen. Om alles nog veiliger te maken, heeft men de Citadel verzorgd van een verdedigingstoren, enkele flinke kanonnen en een stevige buitenmuur.

Je kan de Citadel vandaag bewonderen en tegen een spotprijs een kijkje nemen in het museum dat er gehuisvest is. Het museum brengt je meer bij over de maritieme geschiedenis van de stad. Maar.. vergeet vooral niet te genieten van het prachtige uitzicht dat je hebt over de stad. Meer info over prijzen en openingsuren vind je op hier.

  1. Breng een bezoekje aan La Maison de Papillons

La Maison de Papillons bevindt zich in het hart van de stad en toont een persoonlijke verzameling vlinders van kunstenaar Danny Lartigue. Het is een klein museum, maar het heeft een indrukwekkende verzameling. Het museum vervult een esthetische, educatieve en wetenschappelijke rol door vlinders op een ongekende manier te presenteren: vastgepind in landschappen die de kunstenaar eerder had laten schilderen en op de bodem van glazen dozen.

Kortom de vlinders worden zoveel mogelijk in een omgeving geplaatst waar hun camouflage en kleuren tot hun recht komen. Er worden meer dan 35.000 exemplaren verzameld: sommige bedreigde en nu beschermde of weinig bekende soorten, of zelfs uiterst zeldzame exemplaren zoals de Black Apollo van Mercantour.

TIP: Wil jij ook Saint-Tropez bezoeken tijdens je verblijf aan de Côte d'Azur? Download onze reisgids Côte d'Azur met een complete autoroute langs de kust.
  1. Proef de Zuid-Franse klassieker Tarte Tropezienne

Dé taart uit Saint Tropez is de Tropézienne Tarte en komt oorspronkelijk van bakker Alexandre Micka. Brigit Bardot bezocht in de jaren 50 Saint Tropez voor de film Et Dieu… créa la femme. De bakker vond het de ideale moment om een nieuw recept uit te proberen en liet de bekende Brigit de taart proeven. Het taartje was niet alleen geliefd bij de filmster maar ook bij alle andere inwoners en kent daarmee vandaag nog steeds een grote populariteit aan de hele Côte d’Azur.

Het gebakje bestaat uit een zacht briochebroodje met een vleugje fleur d’oranger (oranjebloesemwater), gevuld met een extra romige banketbakkersroom. En natuurlijk moet je deze lokale specialiteit ook zelf geproefd hebben. Je kan de taart in verschillende winkeltjes of banketzaken kopen.

  1. Het pastelkleurige Notre Dame de l’Assomption

Eglise Notre Dame de l’Assomption, een barokke kerk uit de achttiende eeuw waarvan de okergele toren onmiddellijk opvalt. Je kan de kerk bezoeken om enkele beelden en houtsnijwerken te bekijken. Ook vind je hier het borstbeeld van Saint-Tropez terug dat ieder jaar door de straten getild wordt tijdens de Bravades viering.

  1. Van kapel tot museum: Musée de l’Annonciade

De kunstliefhebbers onder ons moeten natuurlijk naar het Musée de l’Annonciade. Het Annonciade-museum is een kunstmuseum gevestigd in een voormalige kerk en herbergt een collectie schilderijen uit de negentiende en twintigste eeuw. Je bewondert hier werken van bekende schilders als Monet, Matisse en Signac. Dat is toch net even anders dan de schilderijen in de haven.

  1. Musée de la Gendarmerie et du Cinéma

Gevestigd in een gebouw uit 1879, zat de gendarmerie tot 2003 gehuisvest. De gendarmerie was verantwoordelijk voor de handhaving van de wet en is duidelijk herkenbaar aan het uniform en zijn permanente aanwezigheid op het grondgebied. Het museum is deels interactief met nagebouwde stijlkamers waar aanraken niet vaak verboden wordt. Daarnaast zijn er nog ruimtes gewijd aan de geschiedenis van de gendarmerie van Saint-Tropez, de geschiedenis van de filmindustrie in de stad en de omliggende regio en aan de rol van de stad als trekpleister voor de beau monde.

Toegangsticket bedraagt 4€. Adres: 2 Place Blanqui, 83990 Saint-Tropez, Frankrijk. Meer info vind je hier.

Weetje: In 1964 draaide men hier de Franse komische film "Le Gendarme de Saint-Tropez" met als hoofdrolspeler Louis de Funès dat geregisseerd werd door Jean Girault. Het was de eerste van de zes films die gemaakt werden tot 1982 en kende een enorm succes. Bekijk de film hier.

  1. De mooiste stranden van Saint-Tropez

Je bevindt je in Saint Tropez natuurlijk langs de Franse kust. En dat betekent maar een ding: genieten op het strand. In Saint-Tropez heb je enkele mooi strandplaatsen waar je even tot rust kan komen of een frisse duik kan nemen.

Pampelonne Plage

Gelegen in het naburige Ramatuelle, ligt het strand van Pampelonne ongeveer 5 km van het centrum van Saint-Tropez. Dit is het bekendste en meest populaire strand. Hier vind je tenten als Nikki Beach, Thuti Plage en Club 55. Het strand is overgenomen door strandrestaurants, die van het vroege voorjaar tot midden van de herfst open blijven. Buiten het seizoen is het strand een winderige uitgestrektheid tussen de hemel, zee en zand maar zodra het zonnetje tevoorschijn komt, wordt het strand overrompeld met ligstoelen en badhanddoeken.

Plage de l’Escalet

Op een kwartiertje rijden van de stad, kom je aan Plage de l'Escalet. Plage de l’Escalet ligt in een rotsachtige omgeving, heeft een heerlijk lichtgekleurd zandstrand en een azuurblauwe zee zoals we die stiekem wel het liefste hebben. Hier kom je, omwille van het rotsachtige gebied, meer wandelaars tegen die even bekomen van hun wandeltocht dan de typische toerist.

  1. Port Grimaud, het Venetië van Frankrijk

Grimaud is een oud vestingstadje in de Côte d’Azur en ligt net tussen Saint-Tropez en Sainte-Maxime. Franse architect François Spoerry wilde een stadje realiseren in het water, beschermd tegen de wind uit het oosten en de Mistral uit het westen. Het stadje werd dan ook gebouwd op lagunes en drooggelegde moerassen.

Port Grimaud, wordt ook wel eens het Venetië van Frankrijk genoemd. De kronkelige waterwegen zorgen ervoor dat de haven extra groot is, en echt deel uitmaakt van het dorp. Je kan Port Grimaud dan ook verkennen met een boottocht wat het extra bijzonder maakt. Als je de stad bezoekt op een zondag, kan je nog eens meegenieten van de markt die het hele centrum overneemt wat zorgt voor de ideale gezelligheid.

Onze tip: Vergis je niet, voor een korte wandeling loop je beter niet naar het noorden in de richting van de badplaats Port Grimaud. De kustlijn tussen Saint-Tropez en Port Grimaud is namelijk grotendeels bebouwd. Vaak staat er dus een muur tussen de kustweg en het strand en kan je moeilijk verder.
  1. Pittoreske dorpje Gassin

Als je even wilt ontvluchten aan de drukte van de stad, bezoek dan even Gassin. Het is één van de mooiste dorpjes van Frankrijk en het ligt slechts op een kwartier rijden van Saint-Tropez. Wandel hier even door het pittoreske centrum: je vindt er oude kerken, prachtige tuinen, kapellen en andere historische monumenten. Slenter door de gezellige straatjes en ga iets drinken op een terras om helemaal tot rust te komen.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van de regio? Wat dacht je van een rondreis door het zuiden van Frankrijk? Bekijk zeker onze rondreis door Zuid-Frankrijk.

  1. Wandelen in Cap Camarat

Cap Camarat is een kaap dat samen met Cap Lardier en Cap Taillat deel uitmaakt van het beschermd natuurgebied Les Trois Caps. Je kan er prachtige wandelingen maken op de baaien met uitzicht op Saint-Tropez en de Middellandse Zee. Daarnaast kan je er ook een vuurtoren bezichtigen. Sportievelingen kunnen van Cap Camarat naar Cap Taillat wandelen en vervolgens naar Cap Lardier gaan. Deze wandeling bedraagt ongeveer 10 kilometer in één richting.

  1. Maak een daguitstap naar Nice

Nice is wellicht dé kuststad bij uitstek aan de Franse Azurenkust en is ideaal voor een daguitstap. De prachtige stranden, de azuurblauwe zee en de prachtige stad maken deze bestemming absoluut de moeite waard. Bovendien is Nice een walhalla voor de barokstijl. Er is natuurlijk heel wat te bezichtigen in Nice, de kans is groot dat je met één dag niet toekomt. Daarom raden we je aan om hier toch zeker een nachtje te verblijven. Bekijk onze selectie van de leukste hotels in Nice.

Ontdek ook onze uitgestippelde wandelroute door Nice. Deze stadswandeling is enorm veelzijdig en laat je alle aspecten van Nice proeven. Nice liever bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de aanbiedingen voor daguitstappen en tours in Nice.
  1. Of maak een daguitstap naar Marseille

Verblijf je iets langer in Saint-Tropez en heb je de stad wel al gezien? Dan kan je ook altijd een dagje uit trekken om je stedentrip te combineren met een bezoekje aan Marseille. Deze prachtige stad ligt op slechts twee uur rijden van Saint-Tropez en heeft zeker wat te bieden.

Wist je dat Marseille de tweede grootste stad van Frankrijk is? Marseille heeft enorm veel te bieden en is daarom zeker een bezoekje waard wanneer je aan de Franse Azuren bent. Naast een hoop boeiende musea zijn er ook schitterende basilieken en kathedralen te vinden. Koop ook zeker de typische “savon de Marseille” als souvenir.

Wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan deze prachtige stad? Download dan zeker onze stadswandeling door Marseille.
  1. Praktische tips voor je bezoek

  • Saint-Tropez is, zoals je wel al weet, niet de goedkoopste stad. Wil je geld besparen? Boek dan een lowbudget hotel. Bekijk hier de selectie verblijven van Saint-Tropez en omgeving.
  • Wanneer je voor een dagje naar Saint-Tropez gaat, dan kan je de auto het beste parkeren op deze twee plekken: bij Places des Lices en bij de haven.
  • Kom je met de auto? Het is er immens druk (zeker tijdens zomermaanden)! Reken er dan op dat je zeker een tijdje in de file staat!
  1. Ligging van Saint-Tropez op de kaart

  1. Download onze gratis rondreis langs de Côte d'Azur

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in tijdens je vakantie aan de Côte d'Azur. Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Côte d'Azur en Marseille met + 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Côte d'Azur.

Côte d'Azur en Marseille

Gratis reisgids Côte d'Azur downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 16 mei 2022 - Baert ann

Leuke dingen gevonden als voorbereiding op onze reis

- 21 april 2022 - franky van ruyskensvelde

heel interessante info

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?