10 x mooiste bezienswaardigheden in de Catalaanse provincie Lleida: wat te zien & doen? + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in de Catalaanse provincie Lleida: wat te zien & doen? + kaartje

23 augustus 2023 in Catalonië0 reacties

De mooiste steden en bezienswaardigheden in Catalaanse provincie Lleida + tips

Lleida is een van de vier provincies die deel uitmaken van de autonome gemeenschap Catalonië en wordt gekenmerkt door zijn variërende landschappen, charmante middeleeuwse dorpjes en historische bezienswaardigheden.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de provincie Lleida.

Inhoud artikel

  1. Lleida

Lleida, ook wel bekend als Lérida, is een van de vier provinciale hoofdsteden in de Spaanse regio Catalonië, en meteen ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie Lleida. De stad kan uitpakken met een gezellig historisch centrum, modernistische gebouwen en de imposante kathedraal Seu Vella waar je niet naast kan kijken.

VERBLIJFTIP: Verblijf tijdens je bezoek in het Parador de Lleida, gevestigd 17de eeuwse klooster in het stadscentrum. De kamers zijn verdeeld rond een prachtig centraal klooster van drie verdiepingen dat naar de kerk leidt, nu omgebouwd tot restaurant. Meer info en boeken.

  1. Tàrrega

Het oude stadscentrum van Tàrrega heeft nog enkele middeleeuwse kenmerken, waaronder smalle straatjes, oude gebouwen en kerken die de geschiedenis van de stad weerspiegelen. Begin je bezoek bij Castell de Tàrrega, wandel door de oude Joodse wijk, doe een terrasje op het Plaça de Sant Antoni, bewonder de schilderijen die de muren van de barokke kerk van Santa Maria de l'Alba sieren en geniet van een mooie zonsondergang in het Sant Eloi-park.

Verder kan je in Carrer de Santa Anna enkele modernistische huizen bewonderen en ieder jaar in september het straattheaterfestival FiraTàrrega bijwonen. Meer info.

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Catalonië.
  1. Penelles

Penelles is een klein maar fijn dorpje op 20 minuten rijden van Lleida (provinciehoofdstad). Het dorpje heeft een landelijk karakter, wordt omgeven door natuurlijke landschappen en staat vooral bekend om zijn prachtige muurschilderingen.

De oude binnenstad van Penelles, is als het ware een groot openluchtmuseum dat zich toelegt op straatkunst. De straten, huizen, stadsmuren, boerderijen, oude gebouwen.. alles wat je maar kan vinden fungeert als canvas voor de verschillende kunstwerken. Verspreid over het hele dorpje vind je meer dan 100 muurschilderingen en graffiti-kunstwerken, de ene al wat groter dan de andere maar allemaal des te bijzonder. Bekijk hier alvast enkele murals in Penelles.

  1. Serra del Montsec

Serra del Montsec strekt zich uit over de provincies Lleida en Huesca en wordt gekenmerkt door zijn ruige bergen, diepe kloven, beboste hellingen en spectaculaire uitzichten. Er zijn verschillende wandelpaden en fietsroutes uitgestippeld die je laten kennismaken met de schoonheid van het Montsec-gebergte.

Congost de Mont-rebei

Een van de populairste wandelroutes in Serra del Montsec is die langs de Congost de Mont-rebei, een spectaculaire kloof met steile kliffen en de Noguera Ribagorçana-rivier die erdoorheen stroomt. De kloof is op sommige plekken zo smal, dat beide wanden elkaar tot op minder dan 20 meter kunnen naderen.

Vanaf het wandelpad, dat deels in de bergwand is uitgehouwen, heb je een prachtig uitzicht op het turquoise stuwmeer. Heb je last van hoogtevrees? Dan kan je de kloof ook vanaf het water met een kajaktocht ontdekken.. Vanaf de parkeerplaats La Masieta (bekijk ligging) duurt de totale tocht ongeveer vijf uur

  1. Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Het Nationale Park d’Aigüestortes I Estany de Sant Maurici is het enige nationale park in de provincie Lleida, en is het tweede nationale park dat in Spanje opgericht werd. Het park omvat een deel van de Pyreneeën en bestaat uit een gebied van 141 km², met daaromheen nog zo’n 267 km² als bufferzone.

Waterparadijs

Het park staat bekend om zijn schoonheid en de ongeveer 200 meren die in het park rijk is. In het park vind je verschillende bergen die tot wel 3017 meter hoog zijn, en waartussen zich een hele hoop rivieren, vijvers, gletsjervalleien, watervallen en natuurlijk bergmeren bevinden.

Het bekendste meer van het gebied is het Sant Maurici meer, vlak bij het dorpje Espot, aan de voet van de Encantatsbergen. Er zijn veel wandelingen door het park uitgestippeld, waarbij je de verschillende soorten planten, vogels en zoogdieren en de prachtige omgevingen van dichtbij kan bewonderen. Meer info.

RONDREIS: Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Bekijk dan even onze 13-daagse rondreis door Catalonië.

  1. Bloemvelden in Aitona

Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord van het Keukenhof in Nederland, of de lavendelvelden in de Provence, maar weinigen kennen de Peach Blossoms in het kleine stadje Aitona. In het vroege voorjaar beginnen de perziken en abrikozen te bloeien waarbij de velden helemaal roze kleuren.

Een van de beste manieren om de kleurrijke bloemenvelden te verkennen, is door een mooie wandeling door de regio te maken. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld met hier en daar panoramische uitzichten op de perzikbloesems. Enkele populaire routes die je kan volgen zijn de Ruta de Serra Brisa (bekijk ligging) en Finca utxesa (bekijk ligging).

Wanneer de bloemvelden bezoeken? De ideale tijd om de perzikbloesem te zien is maart. Het proces begint meestal in de tweede week van maart en duurt ongeveer 15 dagen. Houd er rekening mee dat koude winters het bloeiproces kunnen vertragen. Meer info vind je op de website van Futurisme.
  1. Solsona

Solsona is een rustig bisschopsstadje omringd door heuvels en bergen. Bij een wandeling door het historische centrum, keer je als het ware terug naar het verleden. Je ziet nog steeds de drie toegangspoorten die de stad bewaart: Portal del Pont, Castell en de Llobera.

Voordat je de ommuurde stad binnengaat, kan je net voor de hoofdingang van de stad, een bezoek brengen aan "Pou de Gel de Solsona”. Deze kuil werd gebouwd in de 16de eeuw om ijs op te slaan uit de Río Negro voor de conservering tijdens de koudere maanden.

Wandel onder de oude stadspoort door naar de oude binnenstad, door de smalle klinkersstraatjes (met hier en daar nog enkele ambachtelijke winkels) en bewonder de prachtige middeleeuwse woningen, het stadhuis en de gotische Cathedral de Santa Maria uit de 13e eeuw.

  1. Guimerà

Het historische Guimerà, bekend om zijn charmante middeleeuwse architectuur, wordt vaak beschouwd als een van de mooiste dorpen van Catalonië. Het dorp is gebouwd op een heuvel en wordt gedomineerd door de imposante kerk van Santa María en de ruïnes van een kasteel. Wandel via de kronkelige steile straatjes met stenen huizen in okertinten naar het kasteel, en geniet van het spectaculaire uitzicht over de omgeving vanaf de kasteeltorens.

  1. Castell de Cardona

Niet ver van Solsona ligt Cardona. Het stadje ligt aan de voet van een indrukwekkend middeleeuws kasteel waarin tegenwoordig het charmante Parador Cardona is gevestigd. Dit kasteel uit de 9de eeuw heeft nog niets van haar imposante middeleeuwse karakter verloren.

De hoogtepunten bij een bezoek aan het kasteel zijn de voormalige kloostergang, de 15 meter hoge Torre de la Minyona, de kerk van Sant Vicenç de Cardona een juweel van de Catalaanse Lombardische romaanse architectuur en uiteraard ook het prachtige uitzicht over de riviervallei van de Cardener en de stad Cardona.

VERBLIJFTIP: Geniet van een sprookjesachtig verblijf in het Parador de Cardona. Dineer in de middeleeuwse eetzaal en spot een adembenemende zonsondergang over het Catalaanse platteland alvorens je een heerlijke nachtrust tegemoet gaat in een van de charmante kamers. Boek je verblijf hier.

  1. Bezoek aan de Zoutberg bij Cardona

“La Muntanya de Sal de Cardona" (oftewel de zoutberg van Cardona) is een uniek natuurverschijnsel en was jarenlang een van 's werelds belangrijkste kaliumzoutmijnen. Bij een bezoek aan de zoutberg daal je af naar een diepte van 86 meter en geniet je van het schouwspel van de bijzondere vormen en texturen van het zoutmassief.

Tijdens je bezoek aan de voormalige zoutmijn, word je meegenomen door een van de galerijen van de oude mijn en zie je een spectaculair landschap gevormd door stalactieten en stalagmieten. De tour duurt ongeveer 45 minuten. Gesloten op maandagen. Meer info.

  1. Het maïsveld van Castellserà

Ben je op vakantie met kinderen? Dan is een bezoekje aan het Maíz-labyrint in het dorpje Castellserá een absolute aanrader. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 3 hectare, met ruim 2 kilometer aan gangen. Ieder jaar wordt de route ook aangepast.

Wandel door de gangpaden van het spectaculaire doolhof omringd door maïsplanten en probeer samen twee raadsels op te lossen met behulp van aanwijzingen die je tijdens de tour zal vinden. Je boekt best je tickets op voorhand online.

  1. Kaartje met de bezienswaardigheden in Lleida

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Catalonië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Catalonië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Catalonië met meer dan 70 bezienswaardigheden, 3 wandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Catalonië en ga op pad!

Catalonië

Gratis reisgids Catalonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?