19 x mooiste bezienswaardigheden van Santa Cruz de Tenerife: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x mooiste bezienswaardigheden van Santa Cruz de Tenerife: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Santa Cruz de Tenerife + verblijftips

Een van de twee hoofdsteden van de Canarische Eilanden, samen met Las Palmas de Gran Canaria, is Santa Cruz de Tenerife, het culturele centrum van Tenerife. Er valt hier zoveel te zien en te beleven, ook voor wie meer te weten wil komen over de cultuur en geschiedenis van het eiland.

Benieuwd naar deze stad? Ontdek de mooiste en favoriete bezienswaardigheden van Santa Cruz de Tenerife.

Praktische info & tickets voor je vakantie Tenerife

Duur5 - 10 dagen ()
Vliegtickets4,5 uur vliegen - richtprijs € 99 vanuit Brussel. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Tenerife Zuid naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenLeuke hotels op Tenerife zijn:
HuurautoWil je Tenerife zelf verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij het aanbod bij Tui (vanaf € 476), Eliza was Here (vanaf € 690) of bij Sunweb (vanaf € 429)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. De kerk van de Onbevlekte Ontvangenis

De kerk van de Onbevlekte Ontvangenis is de belangrijkste kerk in de stad en de enige kerk op de Canarische Eilanden met 5 schepen. De kerk werd gebouwd op de plek waar ooit een kapel stond die door de Spaanse conquistadores was gebouwd, en waar later de stad uit zou ontstaan. Men verwijst soms naar dit gebouw als een kathedraal, maar dat is niet juist. Het is niettemin een plek die cultureel gezien best interessant is.

STADSWANDELING: Wil je graag zoveel mogelijk zien van deze stad? Download dan zeker onze stadswandeling door Santa Cruz de Tenerife.

  1. Mirakels in de kerk van San Francisco de Asís

De kerk van San Francisco de Asís is een van de belangrijkste monumenten in Santa Cruz de Tenerife. De kerk werd afgewerkt in 1680 en je vindt er een belangrijke kunstcollectie. Het gebouw wordt over het algemeen beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van barokarchitectuur in de Canarische Eilanden.

De kerk is vooral bekend omwille van een miraculeus schilderij van Jezus Christus, dat in 1893 een cholera-epidemie zou gestopt hebben toen het door de straten werd gedragen.

  1. Museo de la Naturaleza y el Hombre

Museo de la Naturaleza y el Hombre, het Museum van de Natuur en de Mens, is een van de beste musea van Tenerife en een bezoekje waard , zelfs al moet je je hiervoor even wegrukken van de zonneschijn voor een overdekte activiteit. In het museum vind je een grote collectie over de cultuur van de Guanches, een inheems volk dat voor de Spaanse verovering op Tenerife woonde.

De collecties bevinden zich in een vroeger burgerhospitaal, een mooi voorbeeld van de neoklassieke architectuur van de Canarische Eilanden.

STADSWANDELING? Ga mee met een gegidste wandeling door Santa Cruz de Tenerif en ontdek de mooiste plekjes van de stad, met sappige verhalen en leuke weetjes.

  1. Schone kunsten in het Museo Municipal de Bellas Artes

Ben je een kunstliefhebber? Breng dan eens een bezoekje aan het Museo Municipal de Bellas Artes, het Museum van Schone Kunsten. Het museum is gevestigd in de binnenstad van Tenerife en is een echte must-see voor kunstliefhebbers. Het museum dateert uit 1840 en binnenin vind je een kunstcollectie van onder andere klassieke schilderen van lokale kunstenaars die teruggaan van de 16de tot de 20ste eeuw.

  1. Het architecturale Auditorio de Tenerife

Het bijzondere Auditorio de Tenerife heeft architecturaal een streepje voor op zowat alle andere gebouwen in Tenerife. Dat is te danken aan architect Santiago Calatrava Valls die met gebogen, golvende structuur een echt kunstwerk creëerde. Vooral ’s nachts, wanneer het gebouw ook nog eens belicht wordt, is het Auditorio wonderlijk mooi.

Binnen is het minstens even mooi. Er worden hier toneelstukken en musicals opgevoerd, maar ook klassieke concerten, balletvoorstellingen en andere dansstijlen, opera’s, comedyshows en nog veel meer. Wil je zelf een voorstellen meepikken? Wacht dan niet te lang met een plaatsje te boeken. Of je kan gewoon iets drinken in de bar van het operagebouw. Ook als je liever eventjes binnen wil piepen, kan dat. Je mag gratis rondlopen in het Auditorio.

Wil je graag meer te weten komen over Santa Cruz? Boek een gegidste wandeling van een halve dag voor € 20.

  1. Hedendaagse architectuur in het Tenerife Espacio de las Artes

Tenerife Espacio de las Artes, ook wel kortweg het TEA genoemd, is een hedendaags museum en culturele ruimte waarin zich een bibliotheek en een centrum voor fotografie bevindt, alsook een tentoonstellingszaal. Het gebouw werd door Herzog & de Meuron ontworpen, een Zwitsers architectenbureau.

Nog meer zien van de omgeving? Bekijk dan zeker eens onze uitgebreide rondreis op Tenerife.
  1. Mercado Municipal Nuestra Señora de Africa

In de gezellige Mercado Municipal Nuestra Señora de Africa, met een zeer opvallende klokkentoren, vind je verschillende lokale handelaars. Samen met de lokale bevolking kan je hier terecht voor heerlijke, verse producten zoals fruit, groenten en vis, maar ook lekkere Spaanse tapas en andere lekkernijen te kopen aan zeer goede prijzen. De markthal is bovendien bedekt en bevindt zich in een oud gebouw, typisch voor de stad Santa Cruz.

  1. Kunst in kunstcentrum La Recova

Kunstcentrum La Recova is een oude overdekte markt uit 1851 die in 1992 werd omgevormd tot een tentoonstellingsruimte. Hier worden jaarlijks zo’n 12 tentoonstellingen gehouden. Ga er dus zeker even een kijkje nemen tijdens je bezoek aan de stad.

VERBLIJFTIP: Hotel Emblemático Hi Suites is gelegen in het centrum van Santa Cruz de Tenerife, op wandelafstand van Tenerife Espacio de las Artes. Het modern ingericht hotel biedt ruime kamers en uitzicht op de stad. Meer info en boeken.

  1. Het kunstmatig meer van Plaza de España

Plaza de España is het grootste plein van Santa Cruz de Tenerife, maar ook het grootste op eender welk ander Canarisch Eiland. In het midden van het plein werd er ooit een kunstmatig meer aangelegd waar je met je voeten in kan ploeteren. Daarnaast vind je op deze belangrijke ontmoetingsplaats ook enkele wolkenkrabbers en gezellige cafeetjes.

  1. Plaza Weyler in het hart van Santa Cruz de Tenerife

De Plaza Weyler ligt in het hart van de stad. Het plein werd genoemd naar de Spaanse Generaal Valeriano Weyler en werd in 1893 aangelegd door Vicente Ermine.

  1. Strand, strand, strand!

Uiteraard liggen er in Santa Cruz de Tenerife ook verschillende stranden. Een van die stranden is het Playa de Teresitas, een magnifiek uitgestrekt wit zandstrand. Benieuwd naar onze favoriete stranden? Lees dan zeker meer over onze selectie op de mooiste stranden van Tenerife.

  1. 600 verschillende soorten palmbomen in het Palmetum

Palmetum is een botanische tuin gespecialiseerd in palmbomen. Er zijn charmante, schaduwrijke paden, prachtige uitzichten over de oceaan, een serre, watervallen, riviertjes en vijvers, en een museum gewijd aan palmbomen. De waardevolle palmbomencollectie hier bestaat uit rond de 600 verschillende soorten, en het is een leuke plek om te bezoeken, zelfs wanneer je totaal geen interesse in palmbomen hebt.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Palmetum in Santa Cruz de Tenerife online. Zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden.

  1. Waterpret in het Parque Marítimo César Manrique

Parque Marítimo César Manrique is een populair vrijetijdscomplex dat door architect César Manrique werd ontworpen. Het werd in 1995 ingehuldigd en beslaat een oppervlakte van 22.000 m².

In het complex vind je natuurelementen zoals vulkaanrots, palmbomen en sierplanten die rond drie zoutwaterzwembaden staan. Er zijn ook een artificiële waterval, een warmwaterbron-hot tub, een gym, speeltuinen voor de kinderen, een klein strand, eetgelegenheden en andere faciliteiten.

Op vakantie met kinderen? Ontdek ook onze blogpost met de leukste activiteiten voor kinderen op Tenerife
  1. De neoklassieke fontein Fuente Isabel II

De neoklassieke fontein uit blauwe steen, Fuente Isabel II, werd ontworpen door Pedro Maffiotte en gebouwd in 1844, bij het begin van de regering van Isabel II. De fontein heeft vijf spuitgaten, elk in de vorm van een leeuwenkop.

  1. Groen en kunst in het Parque de Garcia Sanabria

Op zoek naar rust en stilte? Even wandelen tussen het prachtige groen? Dan moet je in het Parque de Garcia Sanabria zijn. Dit is namelijk groene long van de stad. Hier vind je 6 hectare groen vol fonteinen en talrijke stukken publieke kunstwerken. Het is een aangename plek voor een wandeling, of om even af te koelen en om aan de drukke straten van Santa Cruz te ontsnappen. Neem je picknick mee en geniet van het zonnetje en de omgeving.

  1. Museo Historico Militar de Canarias

Interesse in de militaire geschiedenis van Santa Cruz de Tenerife? Breng dan eens een bezoekje aan het Museo Historico Militar de Canarias? Dit museum herbergt boeiende tentoonstellingen die meer vertellen over het militaire verleden en de conflicten doorheen de geschiedenis van Tenerife en de andere Canarische eilanden. Je vindt er onder meer uniformen, wapens, medailles en andere voorwerpen die men gebruikte. Het museum is gratis toegankelijk en is een respectvol eerbetoon aan al wie betrokken raakte bij conflicten door de eeuwen heen.

EILANDHOPPEN: Wil je graag ook de naburige eilanden ontdekken? Lees dan zeker onze blogpost hoe je kan eilandhoppen op de Canarische eilanden.

  1. Bezoek de Correíllo La Palma

Correíllo La Palma speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Tenerife. Het schip werd omgetoverd in een museum en is open voor het publiek. Een coreíllo is een soort boot die specifiek ontworpen werd voor de communicatie tussen de Canarische Eilanden. Hij zou post, cargo en passagiers vervoerd hebben. De La Palma werd in Middlesbrough gebouwd in de scheepswerven van W. Harkess and Son Ltd. In 1912. Meer info op de website.

  1. Daguitstappen en excursies vanuit Santa Cruz de Tenerife

Heb je wat tijd over en wil je graag de omgeving van Santa Cruz de Tenerife ontdekken? Dat kan. Er valt heel wat te zien en te beleven in en rond Santa Cruz de Tenerife. Hieronder vind je alvast enkele interessante tours en excursies of bekijk het volledige aanbod daguitstappen vanuit Santa Cruz de Tenerife.

  1. Herbeleef geschiedenis in Castillo de San Juan Bautista

Castillo de San Juan Bautista was ooit een belangrijk onderdeel van de verdediging van de stad en tegenwoordig een van de best bewaarde op het eiland. In de volksmond wordt het 17e-eeuws kasteel ook wel eens het Castillo Negro genoemd. Het fort werd namelijk gebouwd pikzwart gesteente in 1641. Verder heeft het ook een opvallende ronde toren die uitkijkt over zee.

Ieder jaar op 25 juli wordt hier de Slag om Santa Cruz de Tenerife (1797) nagespeeld, een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de stad. Tijdens deze slag probeerde de Britse Admiraal Horatio Nelson zonder succes de stad binnen te dringen om zo controle over de archipel te krijgen.

  1. Waar overnachten in Santa Cruz de Tenerife?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op Tenerife? Er zijn tal van accommodaties in Santa Cruz de Tenerife, zowel aan het strand als meer in de binnenstad.

Waar wij reeds sliepen in Santa Cruz de Tenerife

  1. Download je gratis reisgids Canarische eilanden

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Canarische Eilanden downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 2 november 2021 - Jean Ruttens

Perfecte tips

- 22 maart 2020 - Herman janssen

Fantasties

- 18 december 2019 - Jacqueline Grift

misschien zou er ook behalve de mooie bezienswaardigheden ook tips kunnen staan waar je parkeerterreinen kunt vinden en eventueel hoe in het centrum te komen. Er was dat wij er heen wilden zoveel opgebroken dat wij de auto alleen helemaal boven konden parkeren Daar bleek dat naar het centrum lopen niet te doen was. En hebben wij uiteindelijk niks van al het moois kunnen zien!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?