Gesù Nuovo kerk in Napels bezoeken: wat zeker zien tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Gesù Nuovo kerk in Napels bezoeken: wat zeker zien tijdens je bezoek?

Praktische info voor je bezoek aan de Gesù Nuovo kerk

De kerk Gesù Nuovo in Napels is een waar pareltje. Meer nog, het is de mooiste kerk van de stad. Langs buiten ziet de kerk er vreemd uit, maar de binnenkant is overweldigend rijkelijk versierd. De kerk heeft enkele woelige periodes doorstaan en is vandaag de dag nog steeds in de handen van de Jezuïeten.

Een bezoekje aan de Gesù Nuovo mag zeker niet ontbreken tijdens je vakantie in Napels. Lees hier alles over je bezoek.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de kerk Gesù Nuovo

Een toonaangevend stadspaleis

De kerk Gesù Nuovo behoorde tot een paleis dat in 1470 gebouwd werd door de prins Salerno Roberto Sanseverino. Het stadspaleis stond meteen bekend om het prachtige interieur. De muren waren bekleed met fresco’s, de kamers tot in de puntjes gemeubileerd en achteraan de kerk bevond zich een nauwkeurig aangeklede tuin. De Gesù Nuovo-kerk zette de toon voor Napolitaanse renaissancistische en barokke architectuur.

Ferrante en Isabelle Sanseverino namen deel aan een volksopstand tegen de Spanjaarden, die het gebied van Napels veroverd hadden. Dat werd hen niet in dank afgenomen en hun bezittingen werden als straf geconfisqueerd, inclusief hun stadspaleis.

WANDELING: Wil jij graag Napels verkennen via een stadswandeling? Download onze reisgids Napels en Amalfikust, deze bevat een wandelroute die je langs alle bezienswaardigheden brengt.

De renovatie van de Jezuïeten

  • De Spaanse koning Filips II verkocht het paleis in 1584 aan de Jezuïeten. Zij staken hun handen uit de mouwen en renoveerden het hele stadspaleis. Enkel de gevel en het marmeren portaal mochten blijven staan.
  • De kerk werd uiteindelijk ingewijd in 1601. Daarna bleven bouwwerken plaatsvinden.
  • In 1634 was de majestueuze koepel klaar en in 1636 voltooide Giovanni Lanfranco zijn schilderij "Paradijs" aan de binnenkant van de koepel.
  • Het noodlot sloeg echter toe in 1688. Een grote aardbeving deed de koepel instorten. Meteen werd gestart met de heropbouw, die was in handen van de architect Guglielmelli.
  • Het nieuwe schilderij dat de koepel sierde was van de hand van Paolo de Matteis.

Een valse koepel

In 1767 werden de Jezuïeten uit het Koninkrijk Napels verbannen waarop de kerk overgedragen werd aan de Franciscanen. In 1774 stortte de koepel echter weer gedeeltelijk in. Om een nieuwe ramp te voorkomen werd een valse koepel aangebracht in de kerk. Het komvormige dak werd zo beschilderd dat de koepel veel groter lijkt.

Daarna viel de kerk nog een aantal keren in nieuwe handen. Eerst werd het opnieuw eigendom van de Jezuïeten, daarna van een andere religieuze stroming tot de Jezuïeten de kerk opnieuw in handen kregen in het jaar 1900. Vandaag de dag is het nog steeds een Jezuïtische kerk.

De bom van de kerk Gesù Nuovo

De Tweede Wereldoorlog hield lelijk huis en veel bezienswaardigheden in Napels werden dan ook beschadigd. Er werd een bom gedropt op de kerk, die door het plafond viel, maar niet ontplofte. De bom ligt er tot de dag van vandaag nog steeds. Een bijzonder detail. In 1975 werd de kerk grondig gerestaureerd.

  1. De bijzondere gevel van de Gesù Nuovo

De gevel van de kerk was ooit de voorgevel van het Palazzo Sanseverino. De kerk ziet er daarom helemaal anders uit dan andere kerken. Je ziet kleine piramidevormige pipernostenen, een vulkanisch gesteente dat normaal enkel in Venetië gebruikt werd. Ook de marmeren deur zal je meteen opvallen. Die deur dateert nog vanuit het oorspronkelijke paleis uit de 14e eeuw.

  1. De legende van Gesù Nuovo in Napels

De legende luidt dat steenhouwers het kwaad konden buitenhouden uit de kerk door merktekens aan te brengen op de zijkant van de pipernostenen op de gevel. Men zegt echter dat de steenhouwers die merktekens fout hebben aangebracht en dat de kerk daardoor getroffen werd door alle rampen die zich hier voltrokken hebben.

De confiscatie van de kerk, de instortingen van de koepel en de bom, zouden allemaal de schuld zijn van de vreemde merktekens op de gevel. In 2010 ontdekte men echter dat die merktekens Aramese karakters zijn die een muziekpartituur vormen. Het is een concerto voor strijkinstrumenten waaraan de onderzoekers de titel Enigma hebben gegeven.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Napels? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Napels.
  1. Een barok interieur dat je met verstomming doet slaan

Het barokke interieur van de Gesù Nuovo is heel indrukwekkend. Je zal niet weten waar eerst te kijken. Er is veel marmer, overal zie je mooie fresco’s en zelfs de gewelfde plafonds zijn beschilderd. Let ook zeker op het barokke meesterwerk van Francesco Solimena aan de achterzijde van de voorgevel.

De koepel werd herbouwd door Ignazio di Nardo. Naast de stucversieringen zijn de overblijfselen te zien van de fresco's van Giovanni Lanfranco uit het begin van de 17e eeuw. De schilderingen op de zuilen onder de koepel zijn ook van zijn hand.

  1. Bewonder het altaar van de Gesù Nuovo

Rond het altaar staan drie bronzen reliëfs: de Emmaüsgangers, de belofte van de Eucharistie in Kapernaüm, en in het midden een reproductie van het Laatste Avondmaal door Leonardo da Vinci. Boven het altaar zie je ook nog acht borstbeelden van heiligen.

In het linkertransept bevinden zich schilderijen van Jusepe de Ribera, beeldhouwwerken van Cosimo Fanzago en fresco's van Paolo De Matteis en Belisario Corenzio. Aan de rechterzijde van het transept zie je een deur die leidt naar de voormalige privévertrekken van Giuseppe Moscati. Daar worden persoonlijke voorwerpen van hem tentoongesteld.

  1. Praktische info voor je bezoek aan de Gesù Nuovo

Wat zijn de openingsuren van de kerk Gesù Nuovo?

  • Je kan de kerk dagelijks bezoeken van 9u tot 12u30 en van 17u tot 19u15.
  • Op zondag hanteert men andere openingsuren. De kerk is dan geopend van 8u30 tot 13u30 en van 16u30 tot 19u30.

Hoe kan ik tickets boeken voor de kerk Gesù Nuovo?

  • De kerk is gratis te bezoeken.
  • Je hebt dus geen tickets nodig om binnen te kunnen. Een extra reden om deze bijzondere kerk zeker niet over te slaan op je reis in Napels.

Waar bevindt zich de kerk Gesù Nuovo?

  • De kerk kijkt uit op het gelijknamige plein Piazza del Gesù Nuovo, in het centrum van Napels.
  • Je kan de kerk te voet bereiken of neem de metro en stap af bij de metrohalte "Dante".
  • Op dit plein kan je trouwens ook het klooster Santa Chiara bezoeken, een aanrader!

Waar ligt de Gesù Nuovo kerk op de kaart?

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?