Cimitero delle Fontanelle bezoeken: de ondergrondse begraafplaats in Napels + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Cimitero delle Fontanelle bezoeken: de ondergrondse begraafplaats in Napels + tips

Praktische info over je bezoek aan Cimitero delle Fontanelle in Napels

Het Cimitero delle Fontanelle is een bijzonder kerkhof. Ooit werden hier de slachtoffers van de pest- en choleraepidemie begraven maar ook arme Napolitanen vonden in dit kerkhof hun laatste rustplaats. Het resultaat is een verzameling van tienduizenden botten en schedels die opeengestapeld liggen.

Om al die verloren zielen een waardig einde te geven, kwam een cultus op gang waarbij schedels geadopteerd en versierd werden. Het maakt van dit kerkhof een bijzondere plek in Napels. Lees meer over je bezoek aan Cimitero delle Fontanelle.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Cimitero delle Fontanelle

Het Cimitero delle Fontanelle bestaat al sinds de 16e eeuw en heeft de naam “Fontanelle” te danken aan de natuurlijke waterbronnen die hier vroeger gevestigd zaten in Romeinse en Griekse tunnels. Cimitero delle Fontanelle was vooral een begraafplaats voor arme Napolitanen die zich geen graf konden veroorloven.

 • In 1685 brak de pest uit in Napels. De epidemie eiste duizenden slachtoffers die allemaal begraven moesten worden. Het ondergrondse kerkhof Cimitero delle Fotnanelle werd de laatste rustplaats van heel wat van die slachtoffers.
 • In 1836 volgde een desastreuze cholera-epidemie. Ook toen werden heel wat lichamen hier begraven.
 • In 1872 was het kerkhof zo groot geworden dat de priester Gaetano Barbati besloot om alle botten en skeletten schoon te maken en te archiveren. Hij ontfermde zich respectvol over de doden en zorgde ervoor dat hun laatste rustplaats er mooi uitzag.

Tijdens opgravingen en wanneer kerkhoven geruimd werden, bracht men de botten ook vaak naar het Cimitero delle Fontanelle. Door de eeuwen heen groeide het kerkhof zo aanzienlijk. Vandaag liggen er tienduizenden menselijke botten en het kerkhof strekt zich uit over 3000 m².

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Napels? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Napels.
 1. De cultus van de Anime Pezzentelle

In de 19e eeuw kreeg het Cimitero delle Fontanelle meer aandacht. Het was een plek waar zo veel mensen begraven werden zonder dat daar een ceremonie was bij komen kijken. De inwoners van Napels wilden iets doen om al die anime pezzentelle (verloren zielen) een waardiger einde te geven.

Er kwam een cultus op gang waarbij de Napolitanen een schedel adopteerden. Die schedel, die men liefkozend een capuzzella noemde, werd schoongemaakt en versierd met bloemen en munten. Ze kregen ook vaak een kussentje om op te rusten of er werd een houten kistje voor de schedel gemaakt.

De cultus werd erg populair tijdens de Tweede Wereldoorlog

De katholieke kerk vond dit heiligschennis en kreeg er stilletjes aan genoeg van. In 1969 besloot de aartsbisschop van Napels dan ook om het kerkhof te sluiten. De beslissing werd niet goed onthaald door de Napolitanen. In 2002 stond de katholieke kerk een grote renovatie toe en sinds 2010 is het kerkhof terug open voor bezoekers. En je zal zien dat de culto delle anime pezzentelle nog steeds niet uitgestorven is.

 1. Het Cimitero delle Fontanelle bezoeken

Het Cimitero delle Fontanelle bezoeken is een bijzondere ervaring. Het kerkhof is behoorlijk groot en de hoeveelheid botten en schedels die je hier ziet, is overweldigend. Een wandeling tussen al die skeletten geeft een spectaculaire indruk. En toch hangt hier geen droevige sfeer. Dankzij de manier waarop sommige schedels versierd zijn, is het hier niet griezelig. Elke hoek en elke gang van de Fontanelle-begraafplaats is rijk aan geschiedenis, anekdotes en legendes die op je wachten om gehoord te worden.

Er zijn wel meer bezienswaardigheden in Napels die zich onder de grond bevinden: we raden een bezoekje aan Napoli Sotteranea aan, maar dit kerkhof is toch iets anders. Hier vind je namelijk geen Romeinse overblijfselen, maar wel een recente geschiedenis.

 1. Praktische info voor je bezoek aan Cimitero delle Fontanelle

Waar bevindt zich het Cimitero delle Fontanelle?

 • De Fontanelle begraafplaats bevindt zich in Rione Sanità, een van de duurste wijken van Napels.
 • Hoe ernaartoe? Je kan de begraafplaats bereiken door ernaartoe te wandelen of de metrolijn 1 nemen en afstappen bij de halte Materdei. Je bent dan nog een korte wandeling van het kerkhof verwijderd.

Wat zijn de openingsuren van het Cimitero delle Fontanelle?

Hoe kan ik tickets boeken voor het Cimitero delle Fontanelle?

 • Om het Cimitero delle Fontanelle binnen te gaan, heb je geen ticket nodig. De toegang tot deze begraafplaats is gratis. Een kleine bijdrage voor het onderhoud van het kerkhof wordt op prijs gesteld maar is zeker niet verplicht.
 1. Extra tip: verken het ondergrondse Napels

Napels kent een lange geschiedenis van ondergrondse gangenstelsels en begraafplaatsen die je tegenwoordig op eigen houtje of met een georganiseerde tour kan bezoeken. Cimitero delle Fontanelle is er slechts eentje van.

Wil je graag nog meer zien? Dan is een bezoekje aan onderstaande gangenstelsels ook een absolute aanrader. Je ontdekt er allerlei lichamelijke overblijfselen, beelden, schilderwerken en andere artefacten.

TICKETS: Vermijd ellenlange wachtrijen aan de kassa, boek je tickets voor Napoli Sotterranea online op voorhand en dompel onder in de ondergrondse wereld van Napels.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels en Amalfikust downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?