Waar overnachten in Athene? 20 x van goedkoop tot luxe (update 2024)

Volledige reisgids kopen voor € 10

Waar overnachten in Athene? 20 x van goedkoop tot luxe (update 2024)

30 november 2022 in Athene1 reactie

Tijdens je bezoek aan de charmante stad Athene heb je natuurlijk ook een goed verblijf nodig. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste hotels en enkele leuke alternatieven in Athene!

Online boeken, met mogelijkheid om te annuleren tot 1 dag voor aankomst.

Inhoud artikel

  1. Waar overnachten in de Plaka-wijk?

Plaka, ook wel bekend als 'De Buurt van de Goden', is het oudste gebied van Athene. Hoewel dit een van de meest toeristische buurten is, kon Plaka toch nog altijd haar charme behouden dankzij de geplaveide voetgangersstraten, stoepcafés en kleine winkeltjes. Je kan er makkelijk verdwalen in de smalle straatjes tussen de witgekalkte huisjes en kleine kerkjes.

Bezienswaardigheden in Plaka

Plaka is een van de beste buurten in Athene om te verblijven. Er heerst een aangename, bruisende sfeer en het grootste deel van de buurt is alleen toegankelijk voor voetgangers. De top bezienswaardigheden zijn de Romeinse Agora, de Toren van de Winden, de Metropolitaanse Kathedraal van Athene, de Boog van Hadrianus en het Joods Museum van Griekenland.

Onze tips om te verblijven in Plaka

  1. Waar overnachten in Monastiraki?

Monastiraki is minder toeristisch dan Plaka, maar toch heerst er een even charmante sfeer en je vindt er veel oude ruïnes, Byzantijnse kerken en neoklassieke architectuur. Als je graag wil shoppen, lekker eten en genieten van het nachtleven is deze plek ideaal om te verblijven.

Bezienswaardigheden in Monastiraki

Belangrijke bezienswaardigheden in Monastiraki zijn de Oude Agora, de Romeinse Agora, de Stoa van Attalos, de Bibliotheek van Hadrianus en de Orthodoxe Kerkslaapzaal van de Theotokou. Lees meer over de mooiste plekjes in Monastiraki.

Onze tips om te verblijven in Monastiraki

  • Mythos Luxury Suites heeft een eersteklas locatie in het hart van Athene en op een steenworp van de bekende winkelstraat Ermou. Het hotel is hypermodern en biedt bovendien uitzicht op de Akropolis.
  • In Let me Athens you! vlakbij het Monastiraki-plein, kom je niets te kort. Het appartement beschikt over een slaapkamer, woonkamer, uitgeruste keuken en badkamer. Alles is netjes en modern.
  • Bekijk alle accommodaties in Monastiraki.
  1. Waar overnachten in Koukaki?

Koukaki is een rustig gebied dat veel mensen niet kennen. Tegenwoordig wordt het steeds populairder en is het een van de meest trendy wijken is van Athene. Het ligt aan de zuidelijke kant van de Akropolis. In Koukaki vind je tal van tavernes, cafétjes, mooie pleinen... en je vertoeft voornamelijk tussen locals.

Bezienswaardigheden in Koukaki

De belangrijkste bezienswaardigheden van Koukaki zijn het Akropolismuseum, het Juwelenmuseum (Ilias Lalaounis) en het Nationaal Museum voor Hedendaagse Kunst (EMST) in de oude Fix-brouwerij dat recentelijk gerenoveerd werd en ook echt de moeite waard is.

Onze tips om te verblijven in Koukaki

  • Divani Palace Acropolis heeft als troef een prachtig dakterras met uitzicht op de Akropolis. De ligging is uitstekend en het hotel zelf is heel mooi en modern ingericht. Pure luxe in dit vijfsterrenhotel.
  • Nog zo'n pareltje is het Athenaeum Intercontinental. Hier kan je ontspannen in het zwembad, hot tub, sauna en spa. Daarnaast is dit hotel gunstig gelegen: op 3km van de Akropolis, dichtbij metrostations en de zakenwijk.
  • Heb je liever je eigen appartementje, dan is Urban Stripes Athens iets voor jou. Deze accommodatie ligt in het hartje van Athene, is mooi ingericht en voorziet je van alles wat je nodig hebt!
  • Bekijk hier je alle accommodaties in Koukaki.
  1. Waar overnachten in Syntagma?

Syntagma is de wijk rond het politieke en commerciële centrum van Athene: het Syntagmaplein oftewel het Grondwetsplein. Dit is het belangrijkste plein van Griekenland. Het bruisende plein is daarmee ook het bekendste plein van Athene en tegelijk ook het drukste kruispunt van de stad.

Bezienswaardigheden in Syntagma

Het Syntagmaplein is verankerd in het Oude Koninklijk Paleis, waar je tegenwoordig het Griekse Parlement vindt. Tussen het hoofdplein en het parlementsgebouw bevindt zich het graf van de onbekende soldaat. Hiervoor wordt elk uur van wacht gewisseld door de laatste eenheid van Evzones in het Griekse leger.

Verder vind je in Syntagma nog de Nationale tuin samen met een botanische tuin, oude ruïnes, een kleine dierentuin en een kinderbibliotheek. Het Nationaal Historisch Museum ligt op een steenworp.

Onze tips om te verblijven in Syntagma

  • Een van de beste 5* hotels in Athene is het Hotel Grande Bretagne gelegen aan het Syntagmaplein. Een absolute aanrader maar hier is wel een stevig prijskaartje aan verbonden.
  • Een uitstekend appartementencomplex in het centrum van Athene, vlakbij de metro, is Voulis Attico Rooms & Apartments. De inrichting is mooi en minimalistisch en je hebt een eigen klein keukentje.
  • Het moderne Electra Metropolis is met een klein zwembad op het dak en een zonneterras met uitzicht over de stad een absolute aanrader.
  • Bekijk alle accommodaties in Syntagma.
  1. Waar overnachten in Kolonaki?

Kolonaki grenst aan Syntagma en staat bekend als de rijke buurt. Het is gelegen op de zuidelijke helling van Mt. Lycabettus, de hoogste van de 7 heuvels van Athene. Je kan vanaf Kolonaki met een kabelbaan naar de top van heuvel.

Bezienswaardigheden in Kolonaki

Kolonaki staat bekend om de vele luxueuze winkels, musea, galerijen en chique restaurants en bars. Heel wat straten zijn alleen voor voetgangers toegankelijk. In de belangrijkste winkelstraten, Voukourestiou en Stadiou, vind je veel Griekse en internationale designerboetieks, haute-couture schoenenwinkels en ook trendy terrasje.

Onze tips om te verblijven in Kolonaki

  • Het Coco-Mat Hotel is een elegant, urban ingericht en chique hotel, gelegen dichtbij de belangrijkste bezienswaardigheden. In de omgeving vind je tal van moderne bars, restaurants en luxe boetiek.
  • Het ultramoderne Periscope Hotel is een boetiekhotel met een centrale ligging in Kolonaki. Het is minimalistisch ingericht en op wandelafstand vind je heel wat exclusieve boetieks, juweliers en kunstgalerijen.
  • Het prachtige 5* St George Lycabettus biedt een ontbijtruimte met uitzicht op de Akropolis, de Lycabettus-heuvel en de Saronische Golf. Er is ook een zwembad en fitnessruimte.
  1. Waar overnachten in Psyri?

Psyri is een van de oudste wijken in Athene en heeft daarom ook een ellenlange interessante geschiedenis die je ongetwijfeld zal bekoren. Deze buurt heeft nog steeds een arbeidersklasse en vele ambachtelijke ateliers die rond het hoofdplein van Psirri gelegen zijn.

Bezienswaardigheden in Psyri

In Psirri vind je verschillende neoklassieke huizen die ooit verlaten werden die nu gerenoveerd en omgebouwd zijn tot hotels, galerijen, tavernes, cafés, clubs en bars. Het leeft hier dan ook echt en er is veel live muziek. Daarnaast is er veel straatkunst en vind je ook uitgebreide muurschilderingen op vele gebouwen. Daarnaast zijn er heel wat kleine winkeltjes met vintage kleding, kruiden, vinyls, kunst, noem maar op!

Onze tips om te verblijven in Psyri

  • Het Perianth Hotel is centraal gelegen op wandelafstand van het levendige plein Monastiráki, het interieur is volledig in retrostijl met moderne accenten.
  • Andronis Athens biedt suites in eclectische stijl en heeft een uitstekende locatie: dichtbij het centrale plein Monastiráki, de winkelstraat Ermou, bars en restaurants.
  • Eerder op zoek naar een low-budget verblijf? Dan is Athens Hub Hostel misschien wel iets voor jou. Het hostel biedt iedere ochtend een continentaal of vegetarisch ontbijt.
  • Bekijk alle accommodaties in Psyri.
  1. Waar overnachten in Piraeus?

Piraeus is de belangrijkste haven van Athene, waar de meeste veerboten van en naar de eilanden varen. Je kan hier rondwandelen in mooie jachthavens, de gezellige wijk Kastella verkennen, uitstapjes naar de Griekse eilanden maken en de geschiedenis induiken.

Bezienswaardigheden in Piraeus

Er is in Piraeus niet veel te doen voor reizigers, maar je kan er zeker wat tijd doorbrengen. Er zijn verschillende jachthavens, een klein archeologisch museum, een maritiem museum en een mooie brug aan het water waar je een prachtige zonsondergang kan meepikken. Lees meer over de mooiste plekjes in Piraeus.

Het is vanaf Athene slechts 30 minuten met de metro naar Piraeus, dus eigenlijk zouden we aanraden om gewoon in Athene te verblijven.

Onze tips om te verblijven in Piraeus

  1. Waar overnachten in Kerameikos?

Kerameikos grenst aan de oude stad en is een authentieke wijk, maar nog niet zo bekend bij de meeste toeristen. Nochtans heb je hier ook mooie ruïnes en heb je een vergezicht op de Akropolis. Kerameikos is vooral een upcoming buurtje dankzij de mooie street art en enkele hipje plekjes. Er heerst ook wel wat armoede, maar als je wat verder kijkt dan zie je dat de wijk best artistiek is en ook leuk om eens weg te zijn van het massatoerisme!

Bezienswaardigheden in de Kerameikos wijk

De topbezienswaardigheden in deze authentieke wijk zijn de Kerameikos-begraafplaats uit de oudheid, het Griekse Filmarchief, Benaki Museum gevestigd in een van de mooiste neoklassieke gebouwen van Athene en het Municipal Gallery of Athens.

Onze tips om te verblijven in Kerameikos wijk

  • Het viersterrenhotel KERAMOS Athens biedt kleurrijke accommodatie op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. Iedere unit is voorzien van volledig uitgeruste keuken, eigen badkamer, een gezellig zithoek en ruime slaapkamers.
  • Ceramian Athens heeft een gunstige ligging in het centrum en biedt accommodatie met uitzicht op de stad. Iedere unit is modern ingericht en voorzien van alle luxe en comfort.
  1. FAQ waar verblijven in Athene: veelgestelde vragen

Wat zijn de beste buurten in Athene om te overnachten?

De beste wijken om te verblijven zijn Plaka, Monastiraki, Syntagma, Koukaki en Kolonaki. Deze wijken zijn allemaal erg gunstig gelegen op wandelafstand van de Akropolis en andere belangrijke historische bezienswaardigheden.

Onze tip: Athene is een populaire bestemming en er komen heel veel toeristen van mei tot oktober, dus boek je hotel zo vroeg mogelijk voor de beste deals.

Welke plaatsen zijn het best om te verblijven voor sightseeing?

De meeste wijken in Athene hebben op zijn minst een paar bezienswaardigheden die je moet gezien hebben, dat zijn bijvoorbeeld interessante musea of oude ruïnes, maar de wijken die het meest geschikt zijn voor sightseeing, zijn ongetwijfeld Plaka, Koukaki en Monastiraki.

Deze 3 wijken zijn gelegen rond het oude hart van Athene en liggen op korte wandelafstand van de Akropolis. Bovendien bieden ze een prachtig zicht op het Parthenon. Dat betekent dat je in heel wat hotels, restaurants en bars kan genieten van een indrukwekkend uitzicht. Onze aanraders voor hotels hotels in Plaka, Koukaki of Monastiraki.

Wat zijn de beste plaatsen om te winkelen in Athene?

  • De beste buurten om te winkelen zijn Monastiraki en Kolonaki.
  • Monastiraki is de bekendste en drukste van de twee dankzij de 1,5 kilometer lange winkelstraat Ermou, die helemaal door de buurt loopt. Monastiraki heeft ook een gezellige vlooienmarkt die doorgaat in de Ifestou straat.
  • Kolonaki is eerder een luxueuze wijk met zijn 2 belangrijkste winkelstraten: Voukourestiou en Stadiou. Hier vind je vooral luxewinkel en merkboetieks en ook het luxe warenhuis Attica.

Ik ga op reis met mijn gezin, waar verblijven we het best?

Als je met je gezin naar Athene gaat, verblijf je best in Plaka, Monastiraki en Syntagma. Deze gebieden zijn allemaal zeer veilig, hebben gemakkelijke en verschillende vervoersopties en hebben heel wat goede eetgelegenheden en bezienswaardigheden op wandelafstand.

Ik wil graag tussen de locals zitten, waar verblijf ik best in Athene?

  • Koukaki en Kolonaki zijn prachtige, minder toeristische wijken in Athene.
  • Koukaki heeft veel lokale restaurants en cafés, terwijl het toch een prachtig uitzicht op het Parthenon biedt en gemakkelijk te voet naar musea en bezienswaardigheden gaat.
  • Kolonaki is een meer luxe, residentiële buurt met high-end boetieks, restaurants en musea; dit gebied is wandelbaar, maar omdat het op een heuvel is gebouwd, is er een groot aantal trappen om in delen te navigeren.

Wat zijn de beste buurten met restaurantjes en nachtleven in Athene?

  • De beste plaats om te dineren en 's avonds een stapje te zetten is Monastiraki.
  • Monastiraki heeft een goede mix van kwaliteitsvol eten en een charmante sfeer met tal van terrasjes die zowel de lokale bevolking als toeristen aantrekken.
  • Wil je graag van het nachtleven proeven? Psyri is het uitgaanscentrum van Athene, met een overvloed aan bars, clubs, cafés en restaurants.

Ik heb niet veel tijd, welke plaatsen zijn geschikt voor een korter bezoek/verblijf?

  • De beste plaatsen in Athene voor korte reizen zijn Monastiraki en Syntagma. Deze plekken zijn ideaal voor korte trips van een dag of twee.
  • Zowel Monastiraki als Syntagma hebben een goede verbinding van openbaar vervoer.
  • Het Monastiraki Station heeft een directe treinverbinding met de haven van Piraeus en de internationale luchthaven.
  • Syntagma Station dan weer een directe treinverbindingen heeft met de luchthaven en de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Handig!
  1. Download je gratis stadswandeling Athene

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Athene en ga op pad. Ideaal om Athene volledig te verkennen op eigen tempo!

Griekenland

Gratis reisgids Athene downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 maart 2023 - ben Groenen

deze gids was zeer duidelijk en ik heb een aantal informaties genoteerd en zal hier dankbaar gebruik van maken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?