Ontdek dé 7 x mooiste kerstmarkten in de Ardennen 2024 + data

Koop de volledige reisgids voor € 15

Ontdek dé 7 x mooiste kerstmarkten in de Ardennen 2024 + data

23 december 2023 in Ardennen0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkten in de Belgische Ardennen + verblijftips

Weet jij al welke kerstmarkt je dit jaar gaat bezoeken? Overweeg dan eens de charmante steden en dorpjes in de Ardennen welke versierd worden met prachtige kerstverlichting, sfeervolle kerstkraampjes, gigantische kerstbomen en ijsbanen waar je uren plezier kan beleven.

Snuister tussen de kerstgeschenken en traditionele handwerken, geniet van smakelijke lokale delicatessen en een heerlijk glaasje glühwein. Hieronder hebben we een lijstje samengesteld van de mooiste kerstmarkten in de Belgische Ardennen.

Inhoud artikel

 1. Marché de Noël Namur

Namen, de hoofdstad van Wallonië is een schitterende stad die wordt gekenmerkt door historische kerken, boeiende musea en mooie bezienswaardigheden. Elk jaar opnieuw wordt het stadscentrum omgetoverd tot een magische plek met sfeervolle kerstkraampjes. Op Place de l'Ange, vind je de half overdekte ijsbaan van Rennes, vlakbij het theater staat er een reuzenrad en je geniet de hele maand december van concerten, folkloristische groepen en fanfares.

Maak ook van de gelegenheid gebruik om de rijke geschiedenis van de stad te ontdekken met onze wandeling door Namen. Bezoek de prachtige Citadel, wandel langs de oevers van de Samber en het Belfort op Place d'Armes.

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt van Namen

Duik alvast in de kerstsfeer met onderstaand filmpje

 1. Kerstmarkt in de Abdij van Maredsous

In het charmante dorpje Maredsous kan je ieder jaar een kerstmarkt vinden bij de beroemde abdij. Dit schitterende gebouw in neogotische stijl, werd gebouwd in 1872 en is dé trekpleister van de stad. Geen betere plek om een kerstmarkt te organiseren toch? De abdij wordt tijdens de kerstperiode prachtig verlicht en omringd door meer dan 60 sfeervolle kerstkraampjes waar tal van exposanten hun (handgemaakte) producten aanbieden.

Ieder jaar kan je genieten van kestconcerten, evenals van een ijsbaan van ruim 300 vierkante meter, die elke dag geopend is. Proef tijdens je kerstbezoek ook zeker eens van de lokale specialiteiten zoals de heerlijke Maredsous-kaas en het Maredsous-bier!

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt in Maredsous

 1. Kerstmarkt in Dinant

Dinant, gelegen aan de Maas en de Rocher Bayard, heeft een onvergelijkbare charme. In deze schilderachtige setting wordt tegen het einde van het jaar een prachtige kerstmarkt gehouden, die de stad doordrenkt met een betoverende sfeer. De kerstkramen bevinden zich langs de Maas en op de binnenplaats van de citadel (uiteraard moet je hiervoor een toegangsticketje betalen).

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt in Dinant

 1. Village de Noël de Liège

De kerstmarkt van Luik is niet zomaar een kerstmarkt, het is dé grootste oudste van België en mag dus zeker niet ontbreken op dit lijstje. De kerstmarkt trekt ieder jaar maar liefst 1,5 miljoen mensen van over heel Europa, dan mag jij toch niet ontbreken?

Luik wordt omgetoverd tot een magisch kerstdorp met meer dan 150 houten chalets, een ijsbaan, een reuzenrad en een rodelbaan. Er is ook een podium op het Tivoli plein waar artiesten en muziekgroepen komen optreden en volksdansen gehouden worden.

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt van Luik

Duik alvast in de kerstsfeer met onderstaand filmpje

 1. Kerst vieren in het pittoreske Durbuy

De charmante steegjes van de kleinste stad van België zijn ronduit magisch tijdens de kerstperiode. Wandel door het historische centrum van Durbuy, geniet van de betoverende sfeer die in de straten hangt, ga schaatsen op de overdekte ijsbaan en ga niet weg zonder een van de streekproducten geproefd te hebben.

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt van Durbuy

 1. Marché de Noël de Charleville-Mézières

Mis tijdens de feestdagen de kerstmarkt van Charleville-Mézières niet. Deze betoverende kerstmarkt bevindt zich op Place Ducale, in het hart van de stad. Het plein wordt omringd door meer dan 30 charmante chalets waar men lokale en regionale specialiteiten aanbieden: van kraapjes met overheerlijke glühweins en pannenkoeken tot leuke kerstdecoratie, kledij en souvenirs..

Op stap met het hele gezin? Breng dan samen een bezoekje aan de kerstman, volg een leuke speurtocht, maak een ritje op het reuzenrad of ga schaatsen op de ijsbaan.

Praktische info over de kerstmarkt in Charleville-Mézieres

 1. Kerstmarkt in Les Grottes de Wonck

Deze kerstmarkt is misschien wel een van de meest ongewone in België omdat ze plaatsvindt in het hart van Les Grottes de Wonck. Je bevindt je hier in een oude tufsteenexploitatie van ongeveer 2000 jaar oud. De twee galerijen, zo'n 700 meter lang, zijn tijdens de kerstperiode prachtig verlicht en de ambachtslieden stellen er hun eigen creaties tentoon. Wat is er mooier dan zo'n uitzonderlijke omgeving om de magie van kerstmis te ervaren?

Praktische info voor je bezoek aan de kerstmarkt in Grottes de Wonck

 1. Tips voor je bezoek aan een kerstmarkt

 • Boek je een magische kerstwandeling door de stad. Zo zie je niet alleen de sfeervolle kerstkraampjes maar kom je ook nog eens langs enkele belangrijke bezienswaardigheden
 • Neem altijd voldoende contant geld mee. Bij sommige kraampjes accepteren ze geen kaartbetalingen.
 • Kerstmarkten bevinden zich voornamelijk in de stadscentra. Overweeg om met het openbaar vervoer te reizen, zo verlies je ter plekke geen tijd bij het zoeken van een geschikte parking.
 • Vooral tijdens weekenden en drukke tijden is het verstandig om vroeg te komen om de drukte te vermijden (of de beste souvenirs te scoren).
 • Als je flexibel bent in je planning, overweeg dan om op een doordeweekse dag te gaan.
 • Het kan behoorlijk koud zijn tijdens de wintermaanden, dus kleed je warm aan.
 • Probeer altijd eens een lokaal gerechtje dat typerend is voor de bestemming.
 • Op zoek naar een leuk en origineel kerstcadeau? Ga dan zeker op zoek naar de kraampjes met handgemaakte ambachten en geschenken.
 • Als je van stad naar stad reist voor een kerstmarkt, kan je best een overnachting overwegen. Boek je verblijf best op voorhand, tijdens de kerstperiode zijn de hotels vaak snel volboekt.
 • Download onze reisgidsen en mis niets tijdens je verblijf!

Waar kan ik best overnachten in de Belgische Ardennen?

 • In de Belgische Ardennen zijn heel wat mooie gebieden. Populaire plaatsen om te overnachten zijn Durbuy, Dinant, Bouillon, Spa en La-Roche-En-Ardenne. Kies allereerst waar je naartoe wil en bekijk dan de mogelijke accommodaties. Je kan vrijwel overal in de Ardennen goede vakantiehuisjes, B&B's of chalets vinden. Bekijk het overzicht: overnachten in de Belgische Ardennen.
 • Op zoek naar een bijzondere overnachting in de Ardennen? Denk hierbij aan rustieke chalets, slapen in een caravan of omgebouwde huifkar, overnachten in een kasteel of net in een tent. Lees er alles over in onze blogpost 25 x bijzonder overnachten in de Ardennen.
 1. Waar kan ik best overnachten in de Belgische Ardennen

 1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?