Stedentrip Antwerpen: wat zien en doen? + planning en tips voor je citytrip

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Stedentrip Antwerpen: wat zien en doen? + planning en tips voor je citytrip

21 januari 2024 in Antwerpen0 reacties

Praktische info + onze handige tips om je 72u stedentrip Antwerpen te plannen

Antwerpen is een geweldige stad voor een stedentrip voor zowel Nederlandse als Belgische toeristen. De stad heeft dan ook heel wat highlights te bieden: van een prachtig historische centrum met z'n prachtige panden in uiteenlopende bouwstijlen tot interessante musea en leuke wijken.

We hebben echter het beste van Antwerpen in een programma van 3 dagen gegoten om de ideale planning voor een stedentrip Antwerpen te bekomen. Lees gerust verder.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Antwerpen

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Antwerpen € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Antwerpen zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Antwerpen? Boek je reis bij Euroreizen (va. € 49), Voordeeluitjes (va. € 82) of ANWB 3-daagse (va. € 179)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Dag 1 van je stedentrip in Antwerpen

Wanneer je van plan bent om een stedentrip te maken naar Antwerpen met de trein, kom je hoogstwaarschijnlijk aan in het Centraal Station van Antwerpen, meteen de plek waar we deze onvergetelijke stedentrip van start gaan. Het station van Antwerpen is zonder twijfel één van de mooiste stationsgebouwen in Europa en krijgt ook wel eens de naam "Spoorwegkathedraal". Na een (lange) treinrit, kan je eerst nog een lekker kopje coffee-to-go halen bij de Starbucks (bekijk ligging) en je stadswandeling Antwerpen Zuid te volgen.

Ben je op verkenning in Antwerpen met kinderen? Dan is het een leuk alternatief om onze wandeling langs de mooiste stripmuren van Antwerpen te volgen. Deze stripfigurenwandeling neemt je mee langs de mooiste street art werken en andere bekende bezienswaardigheden. De wandelroute stopt net als onderstaande route van dag 1 in Het Zuid. Je kan dan eerst een stop maken bij Plopsa Station Indoor Antwerpen of dieren kijken in de Antwerpse Zoo.

Chinatown Antwerpen

Heb je al een hongertje en wil je graag de Aziatische keuken uitproberen? Alvorens je ontdekkingstocht door Antwerpen te starten maak even een stop in dit klein stukje China. Je vindt hier leuke Chinese restaurants, winkeltjes en de typische supermarkten (zie ligging hier).

Wandel via het station richting de Meir

De Meir is een van de iconische plaatsen in Antwerpen. Zoals iedereen wel weet, vind je hier heel wat winkels, voornamelijk de bekende winkelketens als Zara, Primark en H&M. Maar je kan ook af en toe een zijstraatje in slaan waar het barst van de toffe boetiekwinkeltjes. Geen shopliefhebber? Geen probleem. De Meir is ook gewoon een leuke plek om te wandelen en bovendien is de omgeving ook een streling voor het oog. De winkels en restaurants zitten namelijk gevestigd in prachtige historische gebouwen zoals het Paleis op de Meir.

Shoppen, fashion en mode

Voor de echte modeliefhebers zet je GPS richting Nationalestraat, met het Modekwartier waar onder meer het Antwerpse ModeMuseum gevestigd is.

Daarnaast zijn er 3 bekende straten waar je de allerleukste boetiekjes vindt. Noteer dus zeker op je to-dolijstje: Schuttershofstraat, Kammenstraat en de Korte Gasthuisstraat. Haal je kredietkaart maar al boven...

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Antwerpen, inclusief bezienswaardigheden, weetjes & tips.

Het Zuid, hipste wijk van de stad

Wanneer je in Antwerpen bent, is het ook een absolute must om eens te proeven van de lokale Antwerpse handjes. Het Antwerpse handje bestaat als koekje maar ook als chocolade. De vorm verwijst uiteraard naar de legende van Brabo en het ‘handwerpen’. Ontdek nog meer streekproducten uit Antwerpen. We zetten onze stadsverkenning vervolgens verder richting Het Zuid. Hier kunnen musea-liefhebbers zich even laten gaan.

  • Het Museum van Hedendaagse Kunst, dompelt je onder in heel wat opvallende en actuele kunst: van hedendaagse beeldenkust, tot film en beeldcultuur (zie ligging hier).
  • Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten herbergt (KMSKA) een hoop kunstwerken van Nederlandse en Vlaamse meesters. Zo krijg je werken te zien van Peter Paul Rubens maar ook Titiaan en Auguste Rodin (zie ligging hier).
  • Het Fotomuseum is dan weer een erg interessant museum voor wie zich wilt verdiepen in de wereld van fotografie. Je ka er werken van bekende en minder bekende fotografen bewonderen (zie ligging hier).
Fietsen: Ben jij niet zo voor al dat stappen, of wil je snel afstand afleggen in weinig tijd, ga mee met een fietstour door Antwerpen of huur een openbare fiets in Antwerpen, of deelstep.

Het bootje van Antwerpen

Ben je in de buurt van het KMSKA, maak dan zeker even een ommetje en bezoek dit bijzondere huis. Op de hoek van de Schildersstraat en de Plaatsnijderstraat (zie ligging hier) vind je een pracht van een woonhuis uit 1901 in art nouveaustijl, door de Antwerpenaren ook wel Het Bootje genoemd. De inspiratie voor die naam hoef je niet ver te zoeken, want uit de hoek van het opmerkelijke gebouw steekt zomaar even de boeg van een antiek zeilschip uit.

Sfeer opsnuiven in 't Zuid van Antwerpen

Na je bezoek aan een van de musea, raden we aan om stilletjes aan in te checken in het Hotel Pilar tegenover het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Na het inchecken en verkennen van je vintage kamer, kan je richting de Scheldekaai wandelen. Hier kan je nog even het zicht op de Schelde met de zonsondergang op de achtergrond bewonderen (bekijk ligging). Za-lig.

Leuke plekjes om te eten en drinken

Op architectuurjacht in de wijk Zurenborg

De wijk Zurenborg is gelegen tussen het Centraal Station van Antwerpen en het Station Berchem (zie ligging op de kaart) en is hiermee een mooi verstopt pareltje. Deze hele wijk werd begin van de twintigste eeuw gebouwd en bestaat hierdoor vooral in de bijzondere Belle Époque stijl.

Art-nouveau elementen zijn overal in verwerkt, vooral in de huizen aan de Cogels-Osylei en daar omheen. Ook kan je heel wat leuke terrasjes vinden in de wijk, op de Draakplaats en de Tramplaats, waar je even kan genieten als een local. Deze wijk is de laatste jaren erg in opkomst en wordt al lachend onder Antwerpenaren de 'hipsterwijk' genoemd. Zeker wel een wandelingetje waard, bekijk hier de mooiste huizen.

Dag 2 van je stedentrip in Antwerpen

Na een heerlijke nachtrust in Hotel Pilar, raden we aan om te ontbijten in het ontbijtrestaurant Moss. Deze gezellige hotspot met hippe inrichting biedt heerlijke sandwiches, toastjes of yoghurts. Nadien wandel je terug naar het stadscentrum van Antwerpen richting de Grote Markt. Onderweg maak je nog een korte wandeling door de Plantentuin (Den Botaniek) waar je nog even kan genieten van de rust.

Onze-Lieve-Vrouw kathedraal

Natuurlijk kan je ook niet naast de prachtige kathedraal van Antwerpen kijken (zie ligging hier). De Onze-Lieve-Vrouw kathedraal is maar liefst 123 meter hoog is opgetrokken in verschillende architectonische stijlen. De kathedraal is doordeweeks dagelijks tussen 10u en 17u geopend voor het publiek, en op zaterdag tot 15u en op zondag tussen 13u en 16u (betalende toegang).

Het mooiste straatje van heel Antwerpen, de Vlaaikensgang

Vergeet hier ook zeker niet om even de Vlaaikensgang te bezoeken (zie ligging hier). Als je het ons vraagt, is dit ongetwijfeld het mooiste straatje van heel Antwerpen. Je botst er op pittoreske huisjes, mooie binnenkoeren en je lijkt wel in de middeleeuwen te vertoeven. En dat is eigenlijk ook echt zo, want deze staag stamt uit het jaar 1591.

Wat te zien op de Grote Markt van Antwerpen?

  • Eenmaal je het marktplein bereikt hebt, kijk je je ogen uit op de prachtige historische gildehuizen en bezienswaardigheden die het plein omringen.
  • Hier kan je gerust even een terrasje doen terwijl je geniet van het zicht op de omgeving.
  • Bewonder de Brabofontein met een beeld van Silvius Brabo en het 16-eeuwse Stadhuis van Antwerpen ('t Schoon Verdiep zoals ze in Antwerpen zeggen). Het stadhuis werd ontworpen door Cornelis Floris en wordt gezien als één van de mooiste renaissancegebouwen van de Lage Landen.

Panoramisch zicht vanaf Het Steen

  • Niet zo ver van de Grote Markt, op de oever van de Schelde, vind je Het Steen (zie ligging hier). Dit is de oude burcht van Antwerpen daterend uit de 13de eeuw. De middeleeuwse burcht deed honderden jaren dienst als gevangenis, maar sinds de 19de eeuw is het een museum.
  • Bij de burcht kan je ook een standbeeld vinden van Lange Wapper, een plaaggeest die dronken mensen angst aanjoeg in een 19de-eeuws gedicht.
  • Ga zeker eens een kijkje nemen op het dakterras van het gebouw, je hebt er een panoramisch zicht over de stad Antwerpen. Hier kan je The Antwerp Story bezoeken, meer info vind je hier (ook leuk met kinderen).
TIP: Wist je dat je vanaf 't Steen met de veerdienst van rechter- naar linkoever (Sint Anna) kan of met de waterbus de omgeving van Antwerpen ontdekken?

Na je bezoek aan het Steen kan je nog een bezoekje brengen aan de Sint-Pauluskerk. Deze kerk werd gebouwd in de 17de eeuw en was toen één van de rijkste en machtigste kerken van het land. Tegenwoordig doet het prachtige laatgotische gebouw dienst als parochiekerk, waar je onder andere mooie beelden en kunstwerken van Peter Paul Rubens kan bewonder, vergeet zeker niet de om een kijkje te nemen in de schatkamer.

OVERNACHTEN: Aan jou de keuze of je nadien terug overnacht in Hotel Pilar (hiervoor kan je de metro nemen van "Antwerpen Groenplaats" naar "Antwerpen Museum"). Of je kan ook verblijven in de buurt van de Grote Markt.

Dag 3 van je stedentrip Antwerpen

De laatste dag breng je door in de buurt van 't Eilandje

Ben je geboeid door architecturale gebouwen, culinaire ervaringen in hippe eethuizen of wandel je graag langs het water en oude pakhuizen? Dan is een wandeling op het Eilandje in Antwerpen net iets voor jou. Het Eilandje is door de jaren heen omgetoverd tot een hippe boeiende wijk met tal van leuke bezienswaardigheden zoals het MAS en het Red Star Line Museum, ook het museumcafé 'Upper Deck' is erg gezellig. Deze musea zijn dan ook absoluut een bezoekje waard.

Geen zin om een museum te bezoeken? Dan raden we toch aan om de trap (gratis te betreden) naar het dakterras van het MAS te nemen. Vanaf hier heb je namelijk een schitterend uitzicht over Antwerpen. Andere toppers die je hier kan bezichtigen zijn het Havenhuis, een echte blikvanger die overduidelijk verwijst naar de diamanthandel in Antwerpen en het Felix Pakhuis.

Zin in een terrasje? Aan het Kattendijkdock of de Rijnkaai vind je onder andere historische havenkranen en havenloodsen waar ook enkele horecazaken in ondergebracht werden. Je krijgt aan de terrasjes met zicht op de Schelde een instant vakantiegevoel en door de inrichtingen met riet accessoires en kleurige kussens en lampen een Ibiza-vibe.

Sint-Annatunnel & het strand van Sint-Annake

Heb je nog wat tijd over en wil je graag nog even uitwaaien? Dan kan je eventueel nog naar het strand van Sint-Annake op linkeroever (zie onze wandeling van oud naar nieuw). De Sint-Annatunnel of de Voetgangerstunnel brengt je onder de Schelde door van de rechter naar de linkeroever. De tunnel zelf is al een bijzonder bouwwerk door de houten roltrappen en de kunstwerken.

Eenmaal op het strand van Sint-Anna op linkeroever heb je een prachtig uitzicht over de skyline van Antwerpen. Een ideale plek om je stedentrip Antwerpen af te sluiten, als het lekker weer is kan je even de schoenen uittrekken en de vermoeide voeten laten rusten in het zand (zie ligging hier).

Leuke hotspots om te eten en drinken in Antwerpen

Op zoek naar een sfeervol restaurantje of een gezellige bar voor je stedentrip Antwerpen?

Hieronder vind je een paar leuke adresjes:

  • Rocky is een nieuwe bar in Antwerpen Zuid. Véél planten, dark & moody interieur met cosy corners en zelfs een iconische ‘Emanuelle-stoel’. Maar je komt hier vooral voor de cocktails van topkwaliteit, craft beers, cool climate wines én uitstekend ‘bar food’. Rocky is onderdeel van de L’epicerie Du Cirque-familie, het fine dining restaurant dat je in de kelder van het pand vindt. De hapjes komen dan ook rechtstreeks uit de keuken daar, en dat proef je! Let op, Rocky is enkel open op vrijdag- en zaterdagavond.
  • Kyro, Japanse sandwiches & bowls. Heb je al van ‘Sando’s’ gehoord? Dat is de Japanse versie van de sandwich. Tussen twee boterzachte sneetjes melkbrood proef je katsu (kip, varkensvlees, rundvlees of tofu in een krokant jasje), gepekelde groentjes en een pittig sausje. Niet enkel zeer fotogeniek, maar heerlijk Japans comfort food om tijdens de lunch je tanden in te zetten. Daarnaast serveren ze er ook warme noodle- en rice bowls. Spoel weg met een Japans biertje of een homemade ice tea.
  • De locatie PAKT ontdekken is een absolute must bij een bezoek aan Antwerpen. De oude, verwaarloosde pakhuizen werden omgetoverd tot een bruisende hub, met als pronkstuk de indrukwekkende daktuin (al is die niet vrij te bezoeken, je kan wel een rondleiding of een overnachting in de Dakhuisjes boeken).
  • Het PAKT kan uitpakken met enkele creatieve en sfeervolle hotspots zoals Speciale Belge (het gigantische biercafé), Caffènation voor een lekker kopje koffie en Hotel & Bar August in het oude militaire hospitaal
  • Ooit begonnen als foodtruck, maar nu vaste waarde op de Draakplaats: Yalla Yalla Foodbar. Je proeft er de Libanese keuken, met klassiekers zoals falafel, mezze zoals baba ganoush of kibbeh, maar ook verrassende creatieve gerechten zoals Libanese nacho’s en verrassende kip curry met amandel en pruimen. Vergeet zeker ook niet een Libanees geïnspireerde cocktail te bestellen.
  • Vis van A, het nieuwe vis- en zeevruchtenrestaurant van chef Bart De Pooter. In een magistraal pand aan de Scheldekaaien duik je een dromerige onderwaterwereld in. Op de uitgebreide kaart vind je zowel zeevruchtenschotels, dry aged fish, verschillende kreeftenbereidingen, een ‘catch of the day’-formule en nog zoveel meer! Elke visliefhebber vindt er zijn gading. Nog meer lekkers mee naar huis nemen? Aan het restaurant is ook een winkel gekoppeld. Als je de kans hebt, neem zeker plaats aan één van de tafeltjes in de bijzondere ‘jelly fish room’.

Optioneel: wat nog meer doen in de buurt van Antwerpen?

Heb je nog tijd over of wil je graag je stedentrip Antwerpen uitbreiden? Dan raden we aan om ook de regio rond de stad te verkennen.

Hieronder vind je alvast enkele leuke suggesties die de moeite waard zijn:

Hoe met de auto of trein naar Antwerpen?

Met de trein naar Antwerpen

De makkelijkste manier om een stedentrip Antwerpen te maken, is met de trein (boek je tickets hier online). Zo hoef je je geen zorgen te maken over files en parkeerplaatsen. Wanneer je met de trein komt, stap je uit bij het schitterende Centraal Station van de stad. Rondom het station heb je verschillende, leuke hotels, zoals boetiekhotel Indigo. Treinkaartjes kan je makkelijk online boeken of ter plekke in het station.

Met de auto naar Antwerpen

Plan je liever een weekendje Antwerpen met de auto? Parkeren kan best om de randparkings of op Linkeroever, lees alles over met de auto naar Antwerpen. Je kan zoveel meenemen als je wilt en je hoeft je niet te houden aan de dienstregeling van de treinen. Houd er echter wel rekening mee dat Antwerpen een lage emissiezone heeft. De LEZ bevindt zich binnen de ring (R1). Indien je auto niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden dan kan je een dagpas kopen van €35.

Enkele tips om makkelijk te parkeren in Antwerpen

  • Als je geen dagpas wilt betalen, kan je naar een P+R parking rijden en daar een tram of bus naar het centrum nemen. Er bestaan 9 P+R parkings in Antwerpen, elk met een openbaar vervoer verbinding naar het centrum. Ze zijn meestal gratis of ze kosten slechts één euro. Bekijk alle P+R parkings in Antwerpen.
  • Binnen de ring zijn er ook veel publieke parkings te vinden. Het Zuiderterras bijvoorbeeld (bekijk de ligging) is op wandelafstand van het centrum en heeft 155 parkeerplaatsen.
  • TIP: Het wordt vaak aangeraden om te parkeren op linkeroever en dan via de voetgangerstunnel richting het centrum gaan, zo hoef je niet met je auto het drukke centrum in te rijden.
  • Lees hier meer over parkeren in Antwerpen.

Waar overnachten in Antwerpen?

Voor je bezoek aan Antwerpen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Antwerpen voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Antwerpen online bekijken.

Hostel Yust Antwerpen

Iets buiten het centurum vind je deze budget optie, Hostel Yust. Er is gratis thee en koffie in de gemeenschappelijke loungeruimte. De slaapzalen zijn inventief ontwerpen, elke gast heeft een eigen kluis, die je veilig kan afsluiten met de kamersleutel. Er is een gemeenschappelijke keuken en eetkamer, daarna kan je alles aftrainen in de fitnessruimte. Goede wifi beschikbaar. Meer info en boeken

Zalig in Antwerpen

Origineel overnachten in Antwerpen? Dat kan! Dit boetiekhotelZalig in Antwerpen’, is gevestigd in een voormalig authentiek Antwerps volkscafé in het historische centrum. Het interieur van het hotel heeft relaxte Marrakech en Ibiza vibes gecombineerd met Antwerps baksteenromantiek. Je kan ervoor kiezen om zelf te koken of je te laten verwennen door één van de vele uitmuntende chefs. Meer info en boeken.

Filmpje: Maak alvast kennis met Antwerpen

Benieuwd naar Antwerpen en alles wat de stad te bieden heeft? Maak alvast kennis met de verborgen pareltjes en bezienswaardigheden in Antwerpen in onderstaand filmpje. Om alles zelf te beleven, zal je natuurlijk zelf naar Antwerpen moeten reizen.

Download je gratis stadswandeling Antwerpen

Een weekendje naar Antwerpen? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Antwerpen. Ideaal om Antwerpen volledig te verkennen op eigen tempo.

Wil je graag nog meer zien? Koop onze volledige stadsgids Antwerpen voor € 8,5 met meer dan 100 highlights, leuke weetjes en de beste adresjes om te eten & drinken (+ GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview stadsgids Antwerpen ter voorbereiding van je bezoek.

Antwerpen

Gratis reisgids Anterpen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?